!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie wiem, ja mialwm diabła wcielonego jeżeli chodzi o spanie, a raczej niespanie. Poerwszy raz przespal noc dopiero jak miał ponad 2,5 roku jak go wzięliśmy do sienie z mezem do łóżka. Teraz ma prawie 3,5 roku i od kilku miesięcy spi sam w pokoju i dopiero od niwdawna śpi cala noc. Takze jak mi sie trafi spiace dziecko twraz to ja chyba bede dziekowac Bogu na kolanach
Chociaz jeszcze te pierwsze nieisace z synem nie były takie zle, nawet byl przewidywalny co do godzon pobudek, natomiast jak mial rok i wracalam do pracy to budził sie skubaniec co godzinę na cyca. Jak ja to przeżyłam to nie wiem. W sumie dziwie sie ze on to przezyl tez
-
Przez pierwszy miesiąc trzeba dziecko co 3 h karmić. I to się liczy od zaczęcia karmienia, a nie końca, czyli jak o 1 w nocy podasz pierś (na mm się nie znam) i skończysz o 2, to następne karmienie o 4 zaczynasz. Ja myślałam, ze sie przekręcę z tym karmieniem, bo nie dość ze miałam ciezki poród i ratowali mnie i moja macice, bo zaczęłam się wykrwawiac, to Młody wisiał na cycu godzinami. I czasem bardzo mało spałam, miałam np problem żeby nastawić budzik na kolejne karmienie tak mi wszystko odjeżdżalo. Po miesiacu to już cyc tylko na zadanie. A potem faktycznie jak wróciłam do pracy, to jakiś dramat z nocnymi pobudkami i np 2 h zabawa między 2 a 4 w nocy. Nie wiem jakim cudem mój zwiazek przetrwał, bo każde z nas kocha spać i każde walczyło, żeby to drugie wstało w nocy do syna.
-
Moj syn na poczatku bardzo zle sypial, ciagle sie budzil, zasypial tylko przy cycku. Jak mial 9mcy to zglosilam sie po porade do doradczyni od snu i mlody spi od tej pory superancko. Jedne z najlepiej wydanych pieniedzy. Nie dosc ze przesypial noc to jeszcze jego usypianie szlo raz dws az sie zawsze znajomi dziwili, ze tak szybko udaje nam sie dziecko spac polozyc bez polgodzinnego siedzenia w sylialni. Tylko ksiazeczki a potem hop do lozka, buziaczek i nara (to oczywiscie wymagalo czasu zeby tak bylo ale napewno bylo juz tak w wieku 2 lat).
Natomiast z corka sie nigdzie nie zglosilam bo myslalam, ze sama sobie poradze ale niestety sie przeliczylam 😐. Do tej pory sie budzi i nie potrafi tez sama zasnac. Jakbym miala po roku wrocic do pracy to chyba bym sobie w leb strzelila. Dlatego tez nawet nie myslalam o trzecim dziecku dopki mloda sie jako tako nie uspokoila z tym spaniem. Teraz to nie wiem czy to sie da jakos naprawic. Z trzecim zglaszam sie znowu do terapeutki.
Jedyne co jest lepsze niz przy starszaku to to, ze ona jak jest zmeczona (np nie misla drzemki a jest juz 22) to sama mowi, ze ona chce do lozeczka. A brat to moglby do 24tej siedziec i by nie powiedzial, ze jest zmeczony!Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2020, 22:20
-
Agnieszka,
to że dzieci trzeba budzić na karmienie jest całkiem normalne i nie doszukuj się tu dowodów na patologiczną żółtaczkę. Naturalne jest również to, że po jedzeniu dalej idą spać.
Szczęśliwa, w moim szpitalu nic nie dają poza podkładami, tak więc trzeba mieć ze sobą dosłownie wszystko.
PAP ma rację, w tym karmieniu co 3h to chodzi o utrzymanie cukrów u dziecka. Pamiętajcie, że trzustka takiego małego człowieka potrzebuje czasu, aby się uregulować.erre lubi tę wiadomość
-
Jak jutro idea kolejny raz na oksytocynę. Samoistnie nic się nie zaczęło, szyjka jak trzymała tak trzyma. To ostatnia próba. Szczerze mówiąc nie wiem jak się nastawiać. Mam po prostu nadzieję, że jednak ruszy. Dobrej nocy dziewczyny
katwie27, Anika, Domi1995, Chmurka, Pogoda, Totoro, maja2024, joana, Krokodylica lubią tę wiadomość
-
Ounai wrote:Jak jutro idea kolejny raz na oksytocynę. Samoistnie nic się nie zaczęło, szyjka jak trzymała tak trzyma. To ostatnia próba. Szczerze mówiąc nie wiem jak się nastawiać. Mam po prostu nadzieję, że jednak ruszy. Dobrej nocy dziewczyny
-
Aina mogłabyś przypomnieć na jakim etapie wyszła Wam poszerzona pępowiną i co lekarz na to? Gdzieś mi to umknęło
pytam bo mi na piątkowym usg też wyszl a poszerzona pępowiną w jednym miejscu, ale lekarz sprawdził przepływy, powiedział, że idealne i tyle, nie przywiązał większej wagi do tematu...
Ounai ogromne kciuki! Jeszcze chwila i będziesz tuliła Martusię ❤️
Ja czekam i czekam i nic... 🙄 Śmiejemy się z mężem, że zniesiemy dziś gondolkę i wepniemy już w podwozie (stoi w przedpokoju cały czas), może mała stwoerdzi, że no, wszystko gotowe to wychodzę. 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2020, 07:16
-
Coś za dobrze u nas tym naszym dziewczynom 😁 Kurde dla mnie to wszystko nowość. W pierwszej ciąży miałam termin z Om na 31. marca, z usg na 4. kwietnia a mała urodziła się równiutko 2 tyg. przed terminem z Om, tak niespodziewanie, że byliśmy w ciężkim szoku, że to już. A teraz termin za pasem a tu jakieś straszaki i nic poza tym🤷♀️
-
Ouinai trzymam za Ciebie mocno kciuki. Jak Ci daja ta oxy to musisz byc na lozku czy mozesz np. Na pilce? Niech ta Twoja stalowa szyjka juz puszcza.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2020, 07:52
Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
Tororo
nam wyszla w okolicy 20 tyg ale ona nie jest poszerzona w tej zewnetrznej czesci
A poszerzenie ma miejsce u wejscia zyly pepowinowej wewnatrz dziecka inaczej zwany zylak pepowiny ....w internetach znalazlam tylko w portalu po dyplomie ze ma to bardzo zle rokowania i zwiazane z licznymi wadami genetycznymi....ale moje malenstwo jest po amniopunkcji wiec nie ma opcji by bylo chore
I wierze ze to jakas drobnostka choc mysli bywaja zmienne i różne
Przeplywy do tej chwili ok jedyne co to mala cala ciaze niewiele sie rusza
Pani dr ma nam dac zaswiadczenie do cc bo wymaga by zaraz po przecieciu pepowiny wykonano usg i ewentualnie przekazano dziecko do konsulatacji
Szpital teoretycznie robi cc w 39 ale jak usyszeli o tej pepowinie to rozwazaja wczesniej wiec musze przeslac świeże usg i wyniki badan
-
Aha totoro mnie lekarka wciaz uspakaja ze bedzie oki
Ale jak teraz przez ten test covid przepadla mi wizyta to staje na glowie zeby mnie przyjac bo mowi ze w mojej sytuacji nie moze byc takich przerw miedzy badaniami
Nawet zarzadala ze gdybym nie mogla do niej dojechac mam jej zeskanowac dokumenty ze np bylam na ip .poniewaz te przeplywy musza byc kontrolowane.
No i ta pepowina jest dodatkowym wskazaniem do cc . -
nick nieaktualnyAudrey piona, ja tak samo.
Teraz nie śpię od 3, skurcze co pół godziny i chyba z 5 razy mnie przeczyscilo, ale teraz żadnego postępu nie ma. Te skurcze nie bolą tez jakoś specjalnie mocno, więc nie wiem czy to coś się rozkręca czy co, ale jednak wybudzają mnie co chwila