X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka, ja bym w razie w jechała do drugiego okulisty. Stracisz kasę ale lepiej dmuchać na zimne bo nie wiadomo na kogo trafisz.

Chmurka lubi tę wiadomość

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Agnieszka91 Ekspertka

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja zostałam tak dziwnie wypisana bo podejrzewali żółtaczkę u małej i kazali czekać 2h na wyniki krwi. Po40minprzychodza i mówią że wypis. ZE niby poziom ok (ten mierzony na czole był wysoki dlatego pobrali krew). A dziecko jest cały czas żółte. Teściowa mówi że za jej czasów nic się nie robiło z żółtaczka fizjologiczną i dzieci ja zdrowe. Wizytę u pediatry mam dopiero 11wrzesnia. Myślicie że mogę czekać czy może to szkodzić dziecku?

ktosiowa lubi tę wiadomość

• katwie27 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka moj mały jak mial zoltaczke to raz ze byl zolty, dwa mial problem z jedzeniem z piersi, duzo spał, a na pieluszce pojawil sie taki ceglany kolor w moczu, obseruj to, my myslelismy na poczatku ze to krew. Ja bym zadzownil a do przychodni i powiedziała jak sprawa wygląda.

Kasia
    d7fd0b1459f6d2c1b2ab33a2c8bad5e1.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

• erre Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka, ja bym pojechała do tej poprzedniej okulistki, dla spokoju ducha :)

Agnieszka, a położna środowiskowa będzie do Was przychodzić?
    Może rób dziecku zdjęcia codziennie o tej samej porze, to zauważysz jak zmienia się zażółcenie.

Chmurka lubi tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, przeczyściło mnie dzisiaj i mam mocniejsze bóle miesiączkowe. Czy może to coś oznacza? 🤔🤔🤔

• Totoro Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi bardzo możliwe 😊

Moja córka miała żółtaczkę i była naświetlana. Ale wiem, że u nas wykonuje się te naświetlania trochę na wyrost. W razie czego są punkty, gdzie można sobie wypożyczyć lampę do fototerapii do domu, możesz się zorientować w swojej okolicy :) a poza tym małą do słoneczka, karmić regularnie i pilnować, żeby były kupki :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka ale zoltaczka fizjologiczna to norma i każde dziecko ją ma. Moje kozy też miały. Wtedy położna środowiskowa je widziała i mówiła że jest ok, kazała regularnie co 3 godziny karmić, nawet jeśli dziecko śpi, wybudzać i karmić. Nie pamiętam ile to trwało, ze 3 dni? I to zażółcenie schodziło powoli.
    I chyba było coś takiego (ale nie jestem pewna) że ono schodzi od dołu do góry, najpierw z nóżek, rączek, brzuszka a nakońcu z buzi.

• fasolka86 Ekspertka

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zła jestem dzisiaj. Od czwartku liczę na jakieś przytula ko z moim, a on ma jakąś blokadę. Miałam nadzieję, że raz czy dwa i trochę pomożemy rozwarciu, a tu nic. Wygląda na to, że będę musiała poprosić w środę lekarza, żeby mnie zbadał odpowiednio lub krótki masaż zrobił. Strasznie bolą mnie już kości spojenia, też tak macie? Bolą przy siedzeniu, leżeniu i nawet jak dużo chodzę. Myślałam, E to normalne, ale nie pamiętam tego w 1 ciąży.

ae88538f61.png
  • Agnieszka91 Ekspertka

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko może coś w tym jest bo nóżki ma już różowe a buzia żółta. I ona też ciągle śpi, muszę ją wybudzac a piersi nie chce bo chyba ja źle przystawiam. Karmię z butelki ale je dużo, sika dużo a kupki kolor żółty co karmienie więc chyba w normie

Totoro, Krokodylica lubią tę wiadomość

• Totoro Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka u mnie odwrotnie, mąż bardzo chętnie pomaga... XD No i bóle też odwrotnie - w pierwszej ciąży bolało mnie spojenie, pachwiny itd, w tej zaskakująco dobrze funckjonuję, co mnie trochę stresuje, bo mam wrażenie, że poród jeszcze hen daleko 😐 dopiero dziś czuję, że mała chyba zeszła niżej, bo brzuch mam co chwilę spięty i ciągnie mnie ogólnie całe podwozie, od krocza aż po tylek. Od wczoraj też jestem głodna cały czas, może wreszcie coś się rozkręci na dniach.

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka, a co z położna środowiskowa? Ona by przychodziła w miarę często to by obiektywnie zobaczyła co z ta żółtaczka. I wykształcenie medyczne ma.

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka, u mnie też bole spojenia i bioder. I też mąż ma opory, mówił że mnie dotknie za 1,5tyg żeby przyspieszyć poród 😂

Agnieszka, żółtaczka fizjologiczna to norma. Jak oczy są żółte to już jest problem. Dlatego tak pomocne są tutaj położne środowiskowe. Nasza jeździ co 2 dni i pomaga, obserwuje itp. Szwagierki synek był żółty, nawet leciuteńko oczy miał żółte o bardzo obserwowała je, pamiętam że mowila właśnie że jak robią się bardziej żółte to trzeba by było do szpitala na naświetlania, ale schodziło i po tygodniu nie było śladu.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Agnieszka91 Ekspertka

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety u nas niby ma chodzić położna środowiskowa ale nikt jej nigdy nie widział u młodych mam. Pamiętam 3lata temu, gdzie naprawdę.jej potrzebowalam przy bliźniakach-bylam już na skraju emocjonalnym jak jedna przez drugą płakały, mniejsza kołki miała i strasznie ulewala przez.co miałam wrażenie że ja głoszę i nie przyszła. Sąsiadki obok trzymały swoje dzieci w zamkniętym domu gdzie wszyscy palili papierosy. Też nie przyszła do nich a szkoda. Teraz też nie liczę że się zjawi. Jutro będę u położnej z prywatnej opieki to obejrzy może mała. Oczka ma lekko żółte

• katwie27 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi położonymi to właśnie zalezy od przychodni. Moja bratowa mowi, ze ani nikt nie przyjechal, ani nie zadzownił do niej. U mnie byla co druga wizyte osobiscie, a tak to dzwoniła czy wszystko w porzadku, bo chyba powinno byc ogolnie 6 wizyt.

Kasia
    d7fd0b1459f6d2c1b2ab33a2c8bad5e1.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

• Leeila26 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W najbliższym czasie dam Wam znać czy orgazm bez stosunku przyspiesza poród, bo poległam 😅🙈 Fasolka, mój mąż też ma opory 😉 ale powiedziałam mu, żeby się lepiej psychicznie nastawił, bo jak wejdę w 40tc i nic nie ruszy to po prostu będę go wiązać.. 😅 narazie pozostają zabawy ,,bez wkładania" ale dobre i to, miałam 5 tygodni przerwy 😅

Wczoraj w kościele bezproblemowo, myślałam, że gorzej będzie mi wytrzymac w tym upale.. mała cała mszę fikała, chyba organy jej się podobały 😂

Gratuluje wszystkich dobrych wieści, rozpoczętych tygodni, kciuki za Ounai i chyba większą część z nas zaczyna odliczanie pt. ,,No wyłaź już!" 😉😅

katwie27, joana, AHope lubią tę wiadomość

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka spokojnie, z tego co piszesz nic zlego się nie dzieje, a skoro jutro położna ma widzieć Was to coś Ci więcej powie.

Audrey oczy też są zwykle zażółcone. To normalne.
    Chyba samemu ciężko wyczuć kiedy jeszcze jest w normie a kiedy trzeba do szpitala.

• Dave87 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie pamiętam która z Was chodzi do dr Dubiela? Mam kilka pytań na prv bo on pracuje w Bizielu gdzie chce rodzic

iv09mg7yx1wzcbqx.png

Starania od 2013 r
    Za wysokie amh 13 i Pcos .

1 ciąża 💔 2017 r stymulacja(luteina, clostibegyt, ovitrelle) - ciąża martwa w 10 tyg z nieznanych przyczyn

2 ciąża pozamaciczna 2018r 💔 stymulacja clostibegyt, ovitrelle

Rok 2019- 2 nieudane inseminacje (IUI)
    08. 2019 transfer in vitro świeżego zarodka 3 dniowego nieudany , 2 pozostałych nie udało się zamrozić

10.2019 punkcja 2zamrożone zarodki
    12.2019 został zrobiony transfer z mrozaka ♥️ 4AA

10dpt beta 234 / 12 dpt beta 401😍

21/22.01 krwawienie :(
    06.03 USG ♥️ krwiaka nie ma 😍
    27.04 ❤️🧒
    5.05 Połówkowe 👍
    24.07 USG 3trymestru👍2300g 32tc
    Walczymy dalej 💪
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

Pamiętajcie, ze połozna nie musi byc z waszej przychodni i ze połozna można zmienić.

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wychodzimy do domu!

Każde dziecko po urodzeniu ma rozkład erytrocytów i podwyższoną bilurbine. Jest międzynarodowa skala bohunati (czy jakoś tak), według której w 1 dobie bilurbina nie powinna przekraczać 5,w drugiej - 10,a od trzeciej i w wzwyż - 15. U córki teraz było pierwszego dnia 4,drugiego 8, trzeciego 12,a czwartego 13, więc uznali, że ok. I też wygląda jak brzoskwinia!

Agnieszka, skoro cie wypisali to znaczy, że bilurbina musiała być w normie dla danego dnia życia i nie doszukuj się nieprawidłowości. U mojego syna tak było, że urządzenie podskórne pokazało 17,a z krwi 14 i lekarz uznał ten wynik. Czyli norma. A dziecko ma prawo być jeszcze żółte nawet przez tydzień, bo bilurbina jest usuwana do 10 dnia życia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2020, 16:23

Chmurka, ktosiowa, erre, Krokodylica, Maddelainen, Leeila26 lubią tę wiadomość

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Szczęśliwa Przyjaciółka

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka super wiadomość! Powiedz mi czy było coś czego Ci brakowało w szpitalu? Coś co byś spakowała do torby gdybyś robiła to jeszcze raz?

Agnieszka, jeśli maluch jest aktywny, je i się budzi na karmienia to jest ok. Dzieci z dużą bilirubina, są bardzo ospałe, ciężko je dobudzić itd.

8p3os65gfezqfali.png
‹‹ 934 935 936 937 938 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: