X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaafabka wrote:
    Tak ale to inna sytuacja była. Przy zdrowej ciąży niestety czekają do 10dpo
    Tego nawet nie wiedziałam, bo od początku miałam planowane cc.

Paplak lubi tę wiadomość

bhywvcqgxdl0na75.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie również kg lecą, mała wysysa je wraz z mlekiem. Nie mam apetytu, jem bo muszę, ale nie za dużo. Przez ciążę chyba skurczył się mój żołądek. W ciąży nic nie przytyłam (prawie do końca maja męczyły mnie mdłości i wymioty, które powróciły na miesiąc przed porodem). Tak więc już po porodzie ważyłam mniej niż przed ciążą. Jeansów jeszcze nie noszę, mam opory ze względu na szwy po cc (szwy mam wszystkie rozpuszczalne)i boję się sztywniejszych spodni.

bhywvcqgxdl0na75.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vlinder wrote:
    Tego nawet nie wiedziałam, bo od początku miałam planowane cc.
    No to kochana może dlatego. Dla mnie to było dziwne że w polsce monitoruje się skurcze od 37tc czy jakos tak a tu dopiero w ciąży zagrożonej bądź 10dpo przenoszeniu. No Albo przy planowanym cc ale to też już inna historia ;)

• Mum2b Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które lykaja euthyrox w ciąży, czy macie lykac jod też w czasie karmienia?

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaafabka wrote:
    No to kochana może dlatego. Dla mnie to było dziwne że w polsce monitoruje się skurcze od 37tc czy jakos tak a tu dopiero w ciąży zagrożonej bądź 10dpo przenoszeniu. No Albo przy planowanym cc ale to też już inna historia ;)
    Tutaj wiele rzeczy dziwiło mnie w ciąży. krew miałam badaną 2 razy, mocz raz, zero badań szyjki itd.
    Nawet kikut od pępka ma sam wysychać, miałam go nie ruszać i niczym nie smarować. Fakt odpadł szybko i już ładnie się wygoił.

KATARZYNACarm lubi tę wiadomość

bhywvcqgxdl0na75.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2018, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vlinder wrote:
    Tutaj wiele rzeczy dziwiło mnie w ciąży. krew miałam badaną 2 razy, mocz raz, zero badań szyjki itd.
    Nawet kikut od pępka ma sam wysychać, miałam go nie ruszać i niczym nie smarować. Fakt odpadł szybko i już ładnie się wygoił.
    A to ja już 2 razy szyjke miałam badana ale to chyba zależy od położnej bo koleżanka po 3 ciazach mówiła mi że mam nie liczyć tutaj na takie badanie a ja mimo wszystko już miałam

• KATARZYNACarm Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vlinder wrote:

Ciekawe jest co jeszcze nas zadziwi, ja nie miałam nawet moczu sprawdzonego, bo żadnych dolegliwości też nie miałam. Może ich podejście tutaj jest inne i lepsze jak myślicie?

201809135365.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaafabka wrote:
    A to ja już 2 razy szyjke miałam badana ale to chyba zależy od położnej bo koleżanka po 3 ciazach mówiła mi że mam nie liczyć tutaj na takie badanie a ja mimo wszystko już miałam
    Moja położna nie badała szyjki, ginekolodzy w szpitalu też nie sprawdzali, a miałam kilka konsultacji od kwietnia do porodu ze względu na cc

bhywvcqgxdl0na75.png

Wysłany: 2 września 2018, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaafabka wrote:

Ty chyba masz inną położna, bo u mnie nic nie robiły bo uważamy że nie ma potrzeby . No co z jakoś przeżyłam zostało mi 5 dni do porodu więc też da radę:-)

Vlinder, agaafabka lubią tę wiadomość

201809135365.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KATARZYNACarm wrote:
    Ciekawe jest co jeszcze nas zadziwi, ja nie miałam nawet moczu sprawdzonego, bo żadnych dolegliwości też nie miałam. Może ich podejście tutaj jest inne i lepsze jak myślicie?
    Powiem Tobie, że lepiej się czułam, ale ja nie lubię chodzić do lekarzy, a ciągłe badania krwi i moczu podczas ciąży w Polsce strasznie mnie stresowały. Skoro nic się nie działo, to po co męczyć ciężarną. Wystarczy, ze stresowałam się konsultacjami przed cesarką i samą operacją, cieszę się, ze mam to już za sobą. Teraz tylko kontrola po cc 1 października i koniec moich kontroli, za to zaczną się od września wizyty z Małą w przychodni rodzinnej, bilans, szczepienia itd

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2018, 22:44

Asiaf, agaafabka, KATARZYNACarm lubią tę wiadomość

bhywvcqgxdl0na75.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaafabka wrote:
    Znajoma mieszka w Niemczech i zanim zaczęli jej wywoływać dostała koktajl. Skurcze przyszły po 4h. Więc nie wiem czy takie niebezpieczne. To nie są kosmiczne ilości
    Jest niebezpieczne, jak szyjka nie jest gotowa. Może jak się to robi pod kontrolą lekarską to jest mniejsze niebezpieczeństwo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2018, 23:02

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2018, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vlinder i KatarzynaCarm, wydaje mi się że jakby było to konieczne to byśmy musiały takie badania mieć. Taki system funkcjonuje tu od dziesiątek lat i wszystko jest ok. Więc lepiej bez stresu zbędnego wydawania pieniędzy itp

KATARZYNACarm, Vlinder lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2018, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Jest niebezpieczne, jak szyjka nie jest gotowa. Może jak się to robi pod kontrolą lekarską to jest mniejsze niebezpieczeństwo.
    Wydaje mi się że skoro robią takie cos w szpitalu za zgodą lekarzy i położnych to nie ma niebezpieczeństwa. Żaden szpital lekarz itp nie brał by na siebie extra odpowiedzialności za coś takiego w przeciwnym razie. Takie jest moje zdanie oczywiście

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2018, 06:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj przed snem zrobiłam sobie masaż sutkow i cała noc meczyły mnie skurcze plus mega okropny ból @ i krzyża. I co.. jak zwykle nic z tego nie wynikło ;) teraz już z rana twardnieje mi tylko brzuch co chwilę. Chyba czas sobie podarować te wszystkie metody i cierpliwie czekać bo ani seks, masaż, schody, ananas i inne z tych rzeczy nie dają rady :D

Minns, Camilla13, Av, Cleffa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2018, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av w wielu krajach praktykuje się to od dziesiątek lat-w krajach gdzie medycyna jest na duuuuuuużo wyższym poziomie niż w Polsce, nawet bez konsultacji z lekarzem, bez mierzenia szyjki itd. Więc czemu miało by być niebezpieczne? Po prostu robi się miejsca więcej dla dziecka przez oczyszczanie jelit. Bardziej niebezpieczny jest masaż szyjki praktykowany u nas w 3/4 szpitali. A dlaczego? Bo każde grzebanie przy szyjce może ją osłabić i mogą pojawić się problemy z przedwczesnym rozwieraniem przy kolejnych ciążach.
    Także jeśli miałabym do wyboru koktajl a masaż szyjki, wybrałabym koktajl.
    Zresztą miałam zamiar sama go wypić jakbym do terminu nie urodziła....

Z tymi kg po porodzie to każda ma inaczej. Ja dwa tygodnie po porodzie mam -5kg także nie jakoś mega dużo. Pocieszam się jedynie, że w pierwszej ciąży przytyłam 20kg a do wagi sprzed ciąży wróciłam po pół roku, teraz przytyłam mniej i do wagi wrócę szybciej jednakże flaczek tak szybko już nie spadnie. W swoje jeansy wchodzę bez problemu ale tego flaka chciałabym się jak najszybciej pozbyć.

Agafabka dają dają! Skurcze, które są bolesne skracają szyjkę, więc dają ;) wiadomo to nie sztuczna hurtowa dawka oxy jak przy szpitalnym wywoływaniu i nie zadziała w takim tempie. Ale skracanie i rozwieranie szyjki to już jest jakiś postęp ;)

agaafabka lubi tę wiadomość

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 3 września 2018, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wasi mężowie dostali na Was tzw. Opieke oprocz tacierzynskiego? Czy to przysluguje tylko po cc czy po porodzie sn takze?
    Druga sprawa - jak przeszlyscie na macierzysnki? Bylyscie u pracodawacy podpisac wniosek, zanosilyscie jakies papiery. Ja bym od razu chciala przejść na roczny 80%.
    I kolejna sprawa, czy gdybym musiala potem byc tez na wychowawczym to czy w trakcie jego trwania pracodawca moze ze mna rozwiazac umowe? Mam na czas nieokreslony.

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2018, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Dziewczyny czy Wasi mężowie dostali na Was tzw. Opieke oprocz tacierzynskiego? Czy to przysluguje tylko po cc czy po porodzie sn takze?
    Druga sprawa - jak przeszlyscie na macierzysnki? Bylyscie u pracodawacy podpisac wniosek, zanosilyscie jakies papiery. Ja bym od razu chciala przejść na roczny 80%.
    I kolejna sprawa, czy gdybym musiala potem byc tez na wychowawczym to czy w trakcie jego trwania pracodawca moze ze mna rozwiazac umowe? Mam na czas nieokreslony.

Po urodzeniu dziecka po cc przysługuje 14 dni po sn 7 dni opieki.

Wniosek u pracodawcy zanosisz dopiero po urodzeniu dziecko- tam wpisujesz dane dziecka datę urodzenia itp. W przypadku rocznego masz na to 21 dni chyba.

Nie może Cię zwolnić jak pojdziesz na wychowawczy.

Jeśli coś źle napisałam proszę o weryfikację.

Asiaf lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2018, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tendencje do tycia. Obawiam się że u mnie kg tak szybko nie polecą.

Wysłany: 3 września 2018, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaafabka wrote:
    Wczoraj przed snem zrobiłam sobie masaż sutkow i cała noc meczyły mnie skurcze plus mega okropny ból @ i krzyża. I co.. jak zwykle nic z tego nie wynikło ;) teraz już z rana twardnieje mi tylko brzuch co chwilę. Chyba czas sobie podarować te wszystkie metody i cierpliwie czekać bo ani seks, masaż, schody, ananas i inne z tych rzeczy nie dają rady :D
    Mi się wydaje że dzidzia będzie chciała sobie sama wyjść jak jej się zachce więc czekamy cierpliwie jeszcze 40 tydzień nie minął. Zobaczysz mała Cię jeszcze zaskoczy w najmniej odpowiednim momencie . Miłego tygodnia i szybkiego postępu porodu

Vlinder, agaafabka lubią tę wiadomość

201809135365.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2018, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Monia jest w błędzie. Każda zatrudniona osoba ma w ciągu roku do wykorzystania na członka rodziny 14 dni opieki, mogą to być: rodzice, tesciowie, dziadkowie, partner o ile w tym okresie zamieszkują wspólne gospodarstwo domowe.

Asiaf lubi tę wiadomość

‹‹ 1105 1106 1107 1108 1109 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ