WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • promyczek 39 Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Promyczku, wydaje mi się, że niepotrzebnie dokarmiasz mm. Na początku "wiszenie na piersi" jest normalne,

Polecam artykuł:
    http://www.macierzanka.org/za-czesto-za-dlugo-za-duzo/[/QUOTE

tylko mala mi placze przy cycu zawsze na koniec dnia :(

2017r-IVF-wrzesień-nieudane
    2018r-naturalny Cud♥
    5b09h371owxjb82f.png
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2024, 10:37

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Kasia, a jakby płakała to goście stwierdziliby, że masz "niegrzeczne dziecko"??? ;)

Moja malutka jest spokojna, pod warunkiem zaspokojenia wszystkich jej potrzeb... jeśli ma suchą pieluchę, jest najedzona, nie uleje i jeszcze do tego może się potulić do mamusi lub tatusia - to wtedy jest to szczęśliwe dziecko.
    Płacze wtedy gdy chce nam coś zakomunikować lub gdy coś jej doskwiera. No niestety, mówić się jeszcze nie nauczyła ;)

Oczywiście że by tak nie powiedzieli, bo moja zachowuje się jak Twoja- komunikuje swoje potrzeby. Ale ogólnie jest bardzo pogodnym dzieckiem - bardzo rzadko płacze- raczej kwęka, dużo się cieszy - uśmiecha.

JustynaG lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:
    Ola nasz synek tylko siknie i jest dziki krzyk, też się zastanawiałam czy to normalne, bo jak zrobi kupę to dwie godziny śpi spokojny.
    U nas to samo, z kupa bedzie spał odparzy go i nie zaplacze a przy sikaniu czasem wrzeszczy choć tyle razy co mnie posiural i wszystko wokół przy przewijaniu to już nie zlicze i wtedy nie płacze wiec sama nie wiem :-)

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • Minns Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Je od 18 non stop ;( tzn z przerwą na ważenie (znowu spadek) i badanie słuchu. Cały czas ssie cyca. Mleko leci. Gdy odkładam pręży się i krzyczy w niebo głosy. Rozpłakałam się jak bóbr w szpitalu gdy znów płakał w łóżeczku. Położna kazała jeszcze przystawić. Godzinę temu... Nie mam siły. Chce siku, jestem głodna i spragniona. Płacze i smarkam w tetre bo nie mam nic innego pod ręką :(
    Miałam podobnie w szpitalu. Same mi zaproponowaly podanie mm bo widziały w jakim jestem stanie. Zgodziłam sie, oczywiście ryczalam ale odpoczełam w koncu. I potem za kazdym razem dawalam cyca a jak sie dlugo nie najadal to mm, bo ja też muszę odpocząć. Teraz już tydzień bez mm, laktacja jakoś nadąża.

wrzesień 2018 - synek <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2018, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100krotka30 wrote:
    U nas to samo, z kupa bedzie spał odparzy go i nie zaplacze a przy sikaniu czasem wrzeszczy choć tyle razy co mnie posiural i wszystko wokół przy przewijaniu to już nie zlicze i wtedy nie płacze wiec sama nie wiem :-)
    Ja odnoszę wrażenie, że synkowi sprawia przyjemność robienie fontanny, dokupilismy jeszcze dwa kocyki bo 4 to za mało, zdarzyło się że wszystkie jednego dnia wylądowały w praniu.

100krotka30 lubi tę wiadomość

• Hedgehog Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2024, 10:37

• Hedgehog Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2024, 11:12

• Left_ie Ekspertka

Wysłany: 7 października 2018, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku Hedgehog jak dobrze wiem, co czujesz bidulko!

k0kdcwa1ru5loe1v.png
    mhsv20mma8j8n7kc.png
    ——————————
    Piotruś [*] 08.2017, 9tc
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 02:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Metoda 5s wersja szpitalna. Opatulilam w becik zgasilam światła włączyłam apke z szumem i kiwam się miarowo. Nie płacze ale. Nie śpi. Ja muszę coś robić bona mnie szum działa...
    Te pierwsze dni i noce w szpitalu to jest dramat dla mamy,która jest mamą pierwszy raz. Moja płakała cały dzień i całą noc, też dokarmiałam mm. Uszy w górę, uwierz że w domu jest inaczej. Zresztą z każdym tygodniem jest inaczej!

Hedgehog, Left_ie lubią tę wiadomość

Pierwsze szczęście wrzesień 2018
    Drugie szczęście marzec 2021
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 03:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Minns Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 04:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Poproszę o poradę.

Wybudzanie do karmienia - jeśli śpi to potrafi jak zabity i po 4h. Położna mówiła że ok może mieć jedną taką duża drzemkę ale on chyba ogólnie zasypia głęboko. Jak wybudzić?

Najpierw pielucha a potem kp ?

Proszę o konkretne porady kpi. Odciągać od razu następna porcje? Co 2-3godz karmić? Jak przechowywać odciągnięte meoeko które chce wykorzystać vza 2-3h. Jakie ilości na jedno karmienie w jakim wieku.
    Ja napierw zmieniam pieluche potem karmie.
    Na początku wybudzalam co max 3 godz. a teraz co 4. A tak to na żądanie czyli czesto wiszenie na cycu.
    Odciagam jak wiem ze maly bedzie spal dluzej. W nocy nie odciagam bo żal mi snu.
    Odciagniete mleczko daję do lodówki i trzymam max dwa dni.
    Zmiana pieluchy automatycznie go wybudza.
    Początki są ciężkie, na początku tez bylam wykonczona, mimo dużej wiedzy teoretycznej o karmieniu, też mialam problemy. Staraj sie wypocząć, głowa do gory, wszystko mija ;).

Pozdrawiam z nocnego karmienia :)

wrzesień 2018 - synek <3
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 04:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog,
    pytanie podstawowe - czy zależy Ci na pobudzeniu laktacji czy chcesz przejść na całkowite kpi.
    Jeśli chcesz pobudzić laktację, to polecam metodę 7-5-3. Ja miałam laktator w szpitalu i po przystawieniu do piersi jechałam 7minut jedna pierś, 7 minut druga, i potem kolejna seria po 5 minut każda pierś, następnie po 3 minuty.
    W przypadku chęci rozkręcenia laktacji - robisz to kiedy masz czas.

Mi położne zalecały karmienie co 3h oraz wybudzanie na karmienie. Na początku się stosowałam (szczegolnie, że miała żóltaczkę) ale później zaczęłam robić to intuicyjnie "na żądanie".
    Polecam zainstalowanie aplikacji w telefonie, będziesz zaznaczała o której jadła i w ten sposób kontrolowała przerwy. Bardzo często sama się wybudzała z głodu, część dziewczyn kp narzeka, że dzieci "wiszą na piersi" cały dzień, a niektóre lubią spać - jak widzisz, różnie bywa.

W pierwszych dniach, dziecko je bardzo mało. I nie masz co się skupiać na ilościach bo każde dziecko jest inne.Po prostu obserwujesz malucha. Moja jak jest głodna to tak krzyczy, że moznaby pomyśleć, że głodzę dziecko. A ona nie jadła od 2h. :)

KPI to ciężki kawałek chleba. Aby rozkręcić i utrzymać laktację trzeba "randkować z laktatorem" bardzo często. 10-12 sesji dziennie, każda trwa 30minut.

EDIT. Odciągnięte mleko, które mam zamiar podać za 2-3h odkładam w zamkniętym pojemniczku na blacie kuchennym w zacienionym miejscu. Gdy jest pora karmienia wlewam mleczko do butelki i podaję. Mleko ma temperaturę pokojową więc go nie podgrzewam, córeczce to nie przeszkadza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2018, 04:06

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 05:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 05:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szłam spać z miękkimi piersiami wydojonymi na maksa wieczorem. O 1 budzimy się na karmienie a ja mam taki nawał, że szok. Piersi jak skała twarde, łóżko mokre, w lewym sutku uczucie jakby mi ktoś wbijał igły. Mała poszła szybko dalej spać a ja się morduję bo tak bolą. I skąd ten ból sutka?? Chciałam przed kp odciągnąć trochę, żeby małej nie zalało. Nic praktycznie nie leci. Boże daj cierpliwość.
    Nie śpię od 4, leżę z kapustą na cyckach. Hania pięknie śpi, ja zamiast korzystać to jak zombie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2018, 05:39

klz9df9hvltz8vcc.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Czy chce przejść całkiem na kpi... Jestem ciekawa czy mam wogole mleko czy tylko jakieś kropelki. Jeśli mam mleko tzn że maluch nie może go wyssać. Jeśli kropelki to będzie jasne dlaczego zjada tak dużo mm tuż po kp. Inaczej płacze jak obdzierano ze skóry.

Chce też mieć możliwość iść na kurs 2x w tygodniu po półtorej godziny.
    Laktator nie jest wyznacznikiem ilości mleka.
    Co do zasady, dziecko jest lepszym ssakiem niż laktator.

Mleko matki jest lekkostrawne więc dziecko je częściej. A produkuje się na zasadzie popytu i podaży, na bieżąco.

Rozumiem Twój niepokój. Jestem KPI bo moja córeczka woli mleko z butelki a nie z piersi. Wlewam do butelki 80ml, okazuje się, że zjadłaby więcej więc w czasie gdy dolewam jej mleka ona drze się tak, jakby z miesiąc nie jadła. A jak już dostanie butle to się wręcz na nią "rzuca". Takiego mam żarłoka.
    Staraj się robić laktatorem 7-5-3 a będzie dobrze! :)

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:

Chce też mieć możliwość iść na kurs 2x w tygodniu po półtorej godziny.
    Ja starałam się odciągnąć mleko przed wyjściem z domu. Zostawiałam je eMkowi na wszelki wypadek, gdyby Mała była głodna.

No i mi pomógł zakup małego opakowania MM. Przez 10 dni dokarmiałam córkę MM. Zrobiłam to po akcji gdy zabrakło mi mleka, mała chciała więcej mleka niż jej przygotowałam. Mąz karmił, a ja w tym czasie odciągałam... tylko problem w tym, że mała jadła szybciej niż ja ściągałam mleko. Oczywiście jej wrzask nie pomagał.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    My stosujemy, nie pomaga. Od wczoraj jest bardzo ciężko. Młoda strasznie płacze. Komu pomaga delicol? Albo Kolzym?
    Kurcze,moze rzeczywiscie cos innego u was zadziala. Moja mala dzisiaj nas zaskoczyla,zjadla przed polnocą i dopiero o 6ej rano sie obudzila! Ale pospalam,rety!:)))

14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veritaserum, jaki preparat stosujesz na odparzenia?

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
‹‹ 1232 1233 1234 1235 1236 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ