X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Minns Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas stęka nad ranem. Ja myślę, że tak się rozbudza, albo go męczy odbicie się, bo często jak się go wtedy weźmie to mu się odbije z ulaniem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2018, 10:42

KATARZYNACarm lubi tę wiadomość

wrzesień 2018 - synek <3
  • KATARZYNACarm Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha rozumiem czyli u Ciebie też jest to stękanie , myślałam że to tylko u mojej małej jest

201809135365.png
  • Left_ie Ekspertka

Wysłany: 21 października 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minns wrote:
    Po wieczornym karmieniu śpi 4-6 godzin, potem kolejna karmienie ok 2 godziny, kolejne 1,5 h. Różnie to bywa, czasem się zdarzy, że po nocnych karmieniach nie chce spać i trzeba go usypiać.
    Nie zostawiam lampki, w nocy ma wiedzieć, że jest ciemno.
    Mam staniki z bonprixa takie materiałowe:
    https://www.bonprix.pl/style/biustonosz-do-karmienia-2-szt-278577888/?catalogueNumber=937965&type=image&category=1214&return=ref
    i HM usztywniane bez fiszbin:
    https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0682267003.html
    I taką matę edukacyjną:
    https://www.pinkorblue.pl/nattou-lea-loulou-hippolyte-mata-edukacyjna-a214138.html?a=b&pred=PLRPRO%2CPLRPCA%2CPLRP001&c=aw&adword=Google/PLA_Spielzeug_d_t&RefID=PLA_PL0000_PLA_Spielzeug_d_t&gclid=CjwKCAjwx7DeBRBJEiwA9MeX_NnZVbhhZHkxTCmBWzOo97efzFNmfGpOadlehkFIgR8ZcWZU9b3DMBoCmBYQAvD_BwE

Minns a wtedy do nocnego przewijania zapalasz lamkę?

k0kdcwa1ru5loe1v.png
    mhsv20mma8j8n7kc.png
    ——————————
    Piotruś [*] 08.2017, 9tc
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój tez tak czasem ma z tym stekaniem i chodzi o odbicie, dziś zasnął i potem trzepal głową na boki i stekal, jekal w końcu zaczął płakać, wzięłam do odbicia po raz kolejny, długo się jeszcze rzucał na ramieniu w końcu ulał i poszedł spać więc to samo co u Minns( dzięki za linki :-) ).
    Mam na myśli taka matę
    https://m.olx.pl/oferta/duza-xxl-termiczna-mata-piankowa-180x180x1cm-gruba-dla-dziecka-CID88-IDsWBRT.html
    Do ćwiczenia przewrotow żeby nie na samych panelach, nie mam dywanów :-)
    U nas lampka świeci cala noc jakoś tak bezpieczniej się czuje ze go widzę jak zasypiam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2018, 11:22

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2018, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja po karmieniu na noc śpi minimum 4-6h później średnio co 3-4 h. W dzień je co 2,5-3h.
    Też stęka i puszcza bąki nad ranem które ja wybudzaja. Czasami płacze przez to więc myślę że gazy ja męczą trochę.
    Na cycku też przez te gazy niespokojna. Je ale bardzo łapczywie szarpie itp.

Lampkę mam taką malutka sowę z Ikei i świeci się cała noc ale mąż jeszcze ciemna koszulkę zarzuca na nią więc to światło jest mega słabe ale jak podejdę do łóżeczka to widzę co się z nią dzieje.

Dzisiaj wstała o 9 teraz miała drugie karmienie i udało mi się ją uspic. Zobaczymy jak długo.

• Hedgehog Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2024, 11:28

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • Minns Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, zapalam nocną lampkę jak przebieram :). I nic nie mówię do małego, tylko przebieram, karmię pionizuję i odkładam.
    Na początku też miałam zapaloną, ale już trochę wyluzowałam. Czasem jak się obudzę to sobie zaświecę na kilka sekund i patrzę czy wszystko ok.
    My już w mieszkaniu nie mamy miejsca na matę, czy te puzzle. Małego daję na brzuszek u nas na materacu, który jest w miarę twardy. W sypialni mamy też wykładzinę.

wrzesień 2018 - synek <3
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałyście o stanikach do karmienia.
    Ja posiadam Blosson Royce oraz staniki z Aliexpressu.
    Znalazłam świetnego sprzedawce i całkiem fajne staniki w bardzo przystępnych cenach. Tylko, że to raczej dla małobiuściastych. Ja mam 75C więc jeśli któraś ma taki rozmiar to mogę podzielić się linkem do koronkowego cuda za 30zł :D

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poproszę link bo to właśnie mój rozmiar :-)

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2024, 11:28

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100krotka30 wrote:
    Poproszę link bo to właśnie mój rozmiar :-)

sexowna koronka, mam czarny,wygląda super
    https://www.aliexpress.com/item/ZTOV-Breastfeeding-Maternity-Nursing-Bras-Cotton-sleep-bra-For-pregnant-women-Pregnancy-underwear-Breast-Feeding-Bra/32841039757.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.43b04c4dba267f

i te też są ok:
    https://www.aliexpress.com/item/New-Breast-Feeding-cotton-Maternity-prevent-sagging-Nursing-Bra-sleep-bra-pregnant-women-button-on-the/32416942769.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.43b04c4dba267f

czekałam na nie około miesiąca

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2018, 13:53

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog, a to zalecenie lekarza byś podawała mm? Bo jeśli problemy z brzuszkiem są na tle alergicznym to by trzeba z 2 tygodnie obserwować po wykluczeniu alergenu.

Nie karmię mlekiem modyfikowanym ale był moment, że dokarmiałam.
    Przed pójściem spać wstawiałam wodę w czajniku tak by była przegotowana. Gdy wstawałam w nocy i trzeba było mieć mleko na JUŻ to wstawiałam na moment czajnik by podgrzać wodę. Następnie przelewałam ją do butelki, sprawdzałam czy temperatura jest ok i robiłam mieszankę.

Mlekiem modyfikowanym karmimy na żądanie. Moim zdaniem nie ma potrzeby rygorystycznie patrzeć na godziny karmień. Oczywiście jeśli zauważysz, że Twój maluch śpi zbyt długo (np. 4h) to można wybudzić.
    Na początku ze względu na żółtaczkę miałam zalecone, że mam wybudzać małą ale ona i tak się sama budziła gdy była głodna. Dlatego mimo zaleceń karmienia co 3h czasami domagała sie po 1h a czasami po 3,5h. Dłuższa przerwa się nie zdarzała.

EDIT: Uważam, że porcje na opakowaniu są sugerowane i nie ma co się ich za bardzo trzymać.
    Podstawowa zasada: To dziecko decyduje czy zje i ile zje, ale to rodzic ma decydować co i kiedy podaje dziecku .
    Oczywiscie w przypadku takich maluszkow karmimy wtedy gdy chcą i pozwalamy im zjeść tyle ile potrzebują. Jeśli nie chce zjeść całej porcji to nic się nie stanie. Następnym razem może za to potrzebować większego posiłku i wtedy lepiej podać mleko zamiast wody.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2018, 14:33

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Po mega ataku bólu brzucha u mojego małego przechodzimy na kilka dni na mm. Mam w związku z tym pytania:

1. Zaczął jeść o 9 i skończył o 9.30 a po chwili stwierdził że jednak mało i dojadl. Ostatecznie skończył o 10. Jak długo mogę trzymać przygotowane mleko na wypadek dojadania porcji. Nie dorabiałam mleka po prostu początkowo trochę zostawił.

2 miał jeść okolo 12 (3h od 9) ale skoro dojadal to mam liczyć przerwę od momentu kiedy skończył? No i poszedł.spac o11.30 więc nie będę go budzić tak szybko.

3 jak to zrobić logistycznie żeby mleko było gotowe w miarę na czas - woda chwilę stygnie :/ a on się w nocy denerwował że jeszcze nie ma jedzenia. Po prostu wstajecie chwilę przed planowanym karmieniem? A jak mały sam się nie obudzi na daną godzinę?. Wybudzać? Czekać?

4 jak bardzo rygorystycznie należy przestrzegać godzin karmienia przy mm?

5 co gdy zje swoją porcję a nadal (lub za moment) sygnalizuje głód? Dać wodę?

Ja karmię na żądanie ale staram się nie przekroczyć zaleceń producenta mleka. Czyli w moim wypadku 720ml na dobę.

Mleko może stać do 2h w większości.

Ja mam tak: termos z przegotowana Primavera, w butelce zimna przegotowana Primavera i termometr ten elektroniczny z funkcja przedmioty. I mieszam obie wody żeby tempka była ok 40.

Nie gotuje w czajniku wody a w garnku - ma mega dużo kamienia.

Mam aplikacje gdzie zapisuje godziny posiłków aczkolwiek u mnie jest 8 na dobę karmień jak w zegarku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2018, 14:36

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa nie dopajam woda ani żadnymi herbatami czy koprami.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Po mega ataku bólu brzucha u mojego małego przechodzimy na kilka dni na mm. Mam w związku z tym pytania:

1. Zaczął jeść o 9 i skończył o 9.30 a po chwili stwierdził że jednak mało i dojadl. Ostatecznie skończył o 10. Jak długo mogę trzymać przygotowane mleko na wypadek dojadania porcji. Nie dorabiałam mleka po prostu początkowo trochę zostawił.

2 miał jeść okolo 12 (3h od 9) ale skoro dojadal to mam liczyć przerwę od momentu kiedy skończył? No i poszedł.spac o11.30 więc nie będę go budzić tak szybko.

3 jak to zrobić logistycznie żeby mleko było gotowe w miarę na czas - woda chwilę stygnie :/ a on się w nocy denerwował że jeszcze nie ma jedzenia. Po prostu wstajecie chwilę przed planowanym karmieniem? A jak mały sam się nie obudzi na daną godzinę?. Wybudzać? Czekać?

4 jak bardzo rygorystycznie należy przestrzegać godzin karmienia przy mm?

5 co gdy zje swoją porcję a nadal (lub za moment) sygnalizuje głód? Dać wodę?
    Jak sie objawił ten ból brzucha? Może to kolki?

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100krotka30 wrote:
    U nas też to zauważyłam cięższy dzień czy grosza noc i młody zaskakuje mnie czymś nowym ostatnio piszczal w nocy więc dla mnie niespodzianka a dziś prezent i o 5 kładę go na łóżko do karmienia a on obrót na boczek i spowrotem. Myślałam że to przypadek ale zrobił 3 takie wiec teraz już trzeba uważać i zabezpieczać miejsce zabaw.
    1. Zostawiacie lampke przy łóżeczku włączona na całą noc?
    2. Proszę o polecenie wygodnych stanikow do karmienia :-). Mam 3 jeden koronkowy z Naturany z fiszbina mega niewygodny uciska mi brodawki. 2 wygodne bawełniane z targu ale niezbyt wychodne ;-)
    3.macie maty, dywany piankowe do zabaw podłogowych? Może jakieś linki?

1. My w łóżeczku zamontowalismy taka lampkę gwiazdkę i się pali w nocy.
    2. Polecam z esotiq- eleganckie i wygodne.
    3. My mamy matę edukacyjną i mała ja bardzo lubi

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2024, 11:29

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojej, to rzeczywiście ciężka sprawa. oby szybko się polepszyło.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog a podejrzewasz czy to na skutek czegoś co zjadlas, masz jakieś przypuszczenia? Szkoda maleństwa, życzę żeby więcej nie przytrafiło się nic podobnego.

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • Left_ie Ekspertka

Wysłany: 21 października 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog jejku to poważnie rzeczywiście. Trzymajcie się dzielnie, a maluszek niech spokojnie sobie odetchnie.

Dziewczyny, jakieś magiczne sposoby na potowki? Z chustą fajnie ale jak mała zasnęła przytulona do mnie to się spociłyśmy obie i teraz ma bidulka pół główki, twarzy i klatę w krostkach :/

KATARZYNACarm lubi tę wiadomość

k0kdcwa1ru5loe1v.png
    mhsv20mma8j8n7kc.png
    ——————————
    Piotruś [*] 08.2017, 9tc
‹‹ 1266 1267 1268 1269 1270 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ