X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • KATARZYNACarm Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Left_ie wrote:
    Hedgehog jejku to poważnie rzeczywiście. Trzymajcie się dzielnie, a maluszek niech spokojnie sobie odetchnie.

Dziewczyny, jakieś magiczne sposoby na potowki? Z chustą fajnie ale jak mała zasnęła przytulona do mnie to się spociłyśmy obie i teraz ma bidulka pół główki, twarzy i klatę w krostkach :/
    Czy to są potowki moja ma takie krostki na głowie buzce i dekolcie ale jak jesteśmy na dworze to bledną i są nie widoczne Ale trochę są jak tarka, ale chyba to tradzik

201809135365.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Left_ie wrote:

Dziewczyny, jakieś magiczne sposoby na potowki? Z chustą fajnie ale jak mała zasnęła przytulona do mnie to się spociłyśmy obie i teraz ma bidulka pół główki, twarzy i klatę w krostkach :/

Magiczny sposób na potówki - nie przegrzewać dziecka a same zejdą.
    A jak była ubrana? Bo my w taką pogodę zakładamy body na długi rękaw, dłuższe skarpetki i czapeczkę. To wszystko. A i tak jest cieplutka. Ale potówek nie dostrzegłam.

Left_ie lubi tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2018, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja toczę batalię z teściowa bo wg niej ciągle za cienko Ankę ubieramy. I jej zakłada non stop skarpetki jak ma np pajaca, opatula w 3 pieluchyy jeszcze rożek najlepiej. Masakra. Na noc Ania ma pajaca i śpi w śpiworki albo pod kocykiem a w dzień zazwyczaj body na długi rękaw i spodenki no i wtedy skarpetki wiadomo.

A my właśnie śpimy juz 2h w chuście. Cały dzień nie spała zamotalam ja i od razu w zasadzie sen. A ja dałam radę obrać ziemniaki , zrobić surówkę i nakryć do stolu :)

Minns lubi tę wiadomość

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum, skarpetki na pajaca? współczuję.
    My jesteśmy jeszcze lepsi bo w domu to ubieramy zazwyczaj w body na krótki lub długi rękaw plus skarpetki. Gdy śpi - w dzień okrywamy kocykiem, nocą jest w śpiworku lub w rożku.
    Na spacery - to co w domu plus półśpiochy i czapeczka. W zależności od pogody okywamy lekkim lub cieplejszym kocem. Żadnych kombinezonow nie używałam. Często sprawdzam karczek by upewnić się czy nie jest jej zimno ale cały czas ma ciepły.
    Po kąpaniu ubieramy w pajacyk :)

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • Left_ie Ekspertka

Wysłany: 21 października 2018, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Magiczny sposób na potówki - nie przegrzewać dziecka a same zejdą.
    A jak była ubrana? Bo my w taką pogodę zakładamy body na długi rękaw, dłuższe skarpetki i czapeczkę. To wszystko. A i tak jest cieplutka. Ale potówek nie dostrzegłam.

No to u nas spodnie miała jeszcze. Ogólnie cienko ubieramy przez co ciagle i teściowa i wszyscy wokół panikują, że jej zimno :)

JustynaG lubi tę wiadomość

k0kdcwa1ru5loe1v.png
    mhsv20mma8j8n7kc.png
    ——————————
    Piotruś [*] 08.2017, 9tc
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to może chusta za gruba?

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • Left_ie Ekspertka

Wysłany: 21 października 2018, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozliwe :) jejku Justyna, ale fajnie, że napisałaś jak u was z ubieraniem, bo ja już myslalam ze cos ze mną nie tak i że faktycznie za cienko jest :) A ile macie stopni w domu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2018, 17:43

k0kdcwa1ru5loe1v.png
    mhsv20mma8j8n7kc.png
    ——————————
    Piotruś [*] 08.2017, 9tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2018, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nasz bobas można powiedzieć że jest codziennie prawie goły :P Body na krotki rękaw plus przykryty cieniutkim kocykiem, w nocy tak samo. Na dole temperaturę mamy ustawioną na 23 a na górze w sypialniach 20. Synek zawsze jest ciepły.
    Co do przygotowywania mm. Mamy zawsze gotową wodę w dzbanku, nalewamy do butelki i do podgrzewacza który jest ustawiony na 40 stopni, 4 minuty i woda gotowa, dosypuje mleko i po sprawie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KATARZYNACarm wrote:
    Czy to są potowki moja ma takie krostki na głowie buzce i dekolcie ale jak jesteśmy na dworze to bledną i są nie widoczne Ale trochę są jak tarka, ale chyba to tradzik
    Nam lekarz zmienił mleko z bebilon dha na bebilon ha. To drugie mleko ma zapobiegać powstawaniu alergii na BMK i ja odstawiłam nabiał i słodycze tzn babcia wysłała mi wegańska czekoladę. Po wysypce w ciągu 5 dni nie ma śladu czyli to nie był trądzik ani inne zmiany lojotokowe. Moze tez spróbuj zmienić mleko. My póki co utrzymujemy jeszcze nocne karmienia dwa i dwa w dzień moim mlekiem. Oby dobić do 3 miesięcy i koniec.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2018, 18:04

Wysłany: 21 października 2018, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okej jutro skonsultuj się w tej sprawie z lekarzem, zapytam się bo sama nie wiem , wydaje mi się że mała też się już nie najada tym mlekiem , tylko że u nas zazwyczaj tą kaszka z twarzy bleknie jak jesteśmy na dworze lub jak śpi to nie wiem, pytałam się kilka razy i mówią że to trądzik

201809135365.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Left_ie, mamy jakieś 22-23 stopnie. Ale rodzicom się to nie podoba... bo oczywiście biedne dziecko z pewnością marznie i kiedyś to się inaczej ubierało... ble ble ble. Na szczęście to ja decyduję o tym jak ubierać moją córkę. Oczywiście jeśli będzie marzła to ją ubiorę cieplej.

2 tygodnie temu też był ładny weekend i ubrałam małą w pajaca. Gdy wróciłam do domu - była przepocona! To mnie utwierdziło, że nie ma co przesadzać. Zawsze mogę okryć grubszym kocem w wózku.

Left_ie lubi tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • MarBru Ekspertka

Wysłany: 21 października 2018, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy miały wasze dzieci trądzik niemowlęcy? Jeśli tak to jak wyglądał, ile się utrzymywał i co z nim robiliście? Wystarczy przemywać przegotowana woda czy smarowalyscie czymś?

nsp8t6l.png

Wysłany: 21 października 2018, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja walkuje tutaj temat i modlę się żeby już mojej małej zszedł, na początku pojawiła się jedną krostka później coraz więcej , później myślałam że już prawie nie widać A tutaj nagle wysyp małych krostek taka tarka jest trochę na karku i dekolcie i na główce, u mojej córki pojawił się po skończonym 2 tygodniu i trwa do nadal . A już ma 5 jutro idę się upewnić czy napewno nie jest to siada białkowa. A jak u Ciebie ho wygląda?

201809135365.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Po mega ataku bólu brzucha u mojego małego przechodzimy na kilka dni na mm. Mam w związku z tym pytania:

1. Zaczął jeść o 9 i skończył o 9.30 a po chwili stwierdził że jednak mało i dojadl. Ostatecznie skończył o 10. Jak długo mogę trzymać przygotowane mleko na wypadek dojadania porcji. Nie dorabiałam mleka po prostu początkowo trochę zostawił.

2 miał jeść okolo 12 (3h od 9) ale skoro dojadal to mam liczyć przerwę od momentu kiedy skończył? No i poszedł.spac o11.30 więc nie będę go budzić tak szybko.

3 jak to zrobić logistycznie żeby mleko było gotowe w miarę na czas - woda chwilę stygnie :/ a on się w nocy denerwował że jeszcze nie ma jedzenia. Po prostu wstajecie chwilę przed planowanym karmieniem? A jak mały sam się nie obudzi na daną godzinę?. Wybudzać? Czekać?

4 jak bardzo rygorystycznie należy przestrzegać godzin karmienia przy mm?

5 co gdy zje swoją porcję a nadal (lub za moment) sygnalizuje głód? Dać wodę?

1 zależy od mleka- na opakowaniu jest napisane Np. Bebilon może stać do 2h
    2 ja liczę 3 h od dojedzenia- choć raczej mała daje sama znać że chce już jeść
    3 mam duża szklana butelkę i tam wlewam przegotowana wodę więc zawsze jest chłodna. W czajniku gotuje wodę lub podgrzewam jeśli mam pewność że była zagotowana i wlewam np. 40ml gorącej i do tego 50ml tej chłodnej że szklanej butelki- zrobienie mleka zajmuje mi minutę
    4 ja nie przestrzegam-sugeruje się potrzebami małej- w dzień je co 3h, w nocy są przerwy 4-5h

5 dorabiam mleko i karmię dalej bo widocznie przygotowana porcja to było dla niej za mało

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarBru wrote:
    Dziewczyny czy miały wasze dzieci trądzik niemowlęcy? Jeśli tak to jak wyglądał, ile się utrzymywał i co z nim robiliście? Wystarczy przemywać przegotowana woda czy smarowalyscie czymś?
    Ja niczym nie smaruje, czysta woda przy kąpaniu. Był jakieś 3-4tyg , potem 2 tyg spokoju , znowu pojawiło się kilka kostek na 2tyg i teraz mamy spokój- czysta buźka. Ogólnie to kostek mało po kilka na policzkach

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • MarBru Ekspertka

Wysłany: 21 października 2018, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wyglada to jak kaszka na czole. Na policzkach krostki wyglądające jak pryszcze które u siebie człowiek z chęcią by wycisnął. Ale u małej nie ruszam oczywiście;) jak skaza u nas to nie wyglada wiem bo syn ma... chociaż i AZS i alergie różnie mogą wyglądać.

nsp8t6l.png

Wysłany: 21 października 2018, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to dokładnie to samo , nam się teraz pojawiła taka kaszka na policzkach, nie wiem może faktycznie nie trzeba tego ruszać, bo ja sobie już zaczęłam skręcać, że mała ma zła że białkowa.... jejku ja to zawsze panikuje, może faktycznie minie za niedługo, u nas tego nie widać tak strasznie, tylko jak popatrzysz pod światło to jest widoczna kaszka

201809135365.png

Wysłany: 21 października 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Ja niczym nie smaruje, czysta woda przy kąpaniu. Był jakieś 3-4tyg , potem 2 tyg spokoju , znowu pojawiło się kilka kostek na 2tyg i teraz mamy spokój- czysta buźka. Ogólnie to kostek mało po kilka na policzkach
    Ale był też w postaci takiej kaszki?

201809135365.png

Wysłany: 21 października 2018, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarBru wrote:
    Ile tygodni ma Twoje dziecko

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2018, 20:48

201809135365.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2018, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy trądzik. Taka kaszka i krostki za uszkami na brodzie..zanika na spacerze a nasila sie przy płaczu i jak robi się czerwony. Skaza dodatkowo ma zmiany na ciele a azs ujawnia sie podobno później.

KATARZYNACarm lubi tę wiadomość

‹‹ 1267 1268 1269 1270 1271 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ