X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • jatoszka Autorytet

Wysłany: 22 października 2018, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi zaswiadczenie wypisala polozna z przychodni :-) a ta co przychodzi teraz na wizyty tez mowila ze w razie czego moze wyypisac mimi ze nic o moich wizytachu lekarza nie wie bo to calkiem inna przychodnia a nawet miasto

Marrgoo lubi tę wiadomość

w5wqrl68v17z1bgh.png
    km5stv73corlpm49.png
    Nasze Aniołki 31.08.2009 [*][*] 30.08.2016 [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatoszka wielkie dzieki! Jutro zapytam mojej położnej :)

• Aniajaa Przyjaciółka

Wysłany: 22 października 2018, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    Dziewczyny czy któraś z was składa wniosek o becikowe? Aby takowe otrzymać trzeba złożyć zaświadczenie, że bylo się pod opieką lekarza od 10 tygodnia ciąży. U nas problem jest taki, ze nie chce już wracać do mojego prowadzacego i płacić mu 300 zl za wizytę. Czy to prawda, że na podstawie karty ciąży zaświadczenie może wystawić np lekarz internista?
    Tez miałam ten problem. Nasi lokalni interniści nawet nie chcieli słyszeć o podpisaniu takiego zaświadczenia. Poszłam do przychodni i wyprosiłam położną żeby podpisała Początkowo nie chciała bo twierdziła, że musi mieć podkładkę w karcie pacjenta, że chodziłam do nich, ale ostatecznie udało się.

Marrgoo lubi tę wiadomość

mhsvanli6vk4qi0e.png
    17u9ha00x68xc404.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2018, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A sprawdzilyscie najpierw wysokość dochodu na członka rodziny? Zawsze myślałam, ze to należy się każdemu dziecku, ale nie. Takie super państwo mamy.

kasia1518 lubi tę wiadomość

• kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 01:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:
    A sprawdzilyscie najpierw wysokość dochodu na członka rodziny? Zawsze myślałam, ze to należy się każdemu dziecku, ale nie. Takie super państwo mamy.
    Też się zdziwiłam! Byłam pewna, że należy się każdemu.

Pierwsze szczęście wrzesień 2018
    Drugie szczęście marzec 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2018, 01:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś tak było, że należało sie każdemu ale potem to zmienili. Wolałabym być w tej grupie, której nie przysługuje :p
    Aniajaa mam nadzieje, że mi też sie uda... byłam u nich raz w 30 tygodniu wiec może uznają to za podkladke :p

Aniajaa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2018, 01:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moja mała godzinę temu skończyła 3 miesiące! Jak ten czas szybko leci...ciągle pamietam zapach inkubatora i płynu do dezynfekcji. Dzisiaj jedziemy do neonatologa to zobaczy czy Hania się dobrze rozwija, hemoglobina poszła w górę więc moze nie będziemy musieli juz przyjmować takich dawek żelaza bo zawsze po nim mała wije sie z bólu. A i nosimy juz ciuszki na 62 a jak sie urodziła to 44 było za duże momo iż miała niby 45 cm. :)

100krotka30, kasia1518, JustynaG, ola_g89, KATARZYNACarm, Minns, Aniajaa lubią tę wiadomość

• 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 01:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniajaa wrote:
    Tez miałam ten problem. Nasi lokalni interniści nawet nie chcieli słyszeć o podpisaniu takiego zaświadczenia. Poszłam do przychodni i wyprosiłam położną żeby podpisała Początkowo nie chciała bo twierdziła, że musi mieć podkładkę w karcie pacjenta, że chodziłam do nich, ale ostatecznie udało się.
    A moja położna sama zapytała czy mi to wypisać na pierwszej wizycie po porodzie i nie musi mieć żadnej podkładki bo robi to na podstawie karty ciąży :-)
    Margoo my o 14.10 będziemy kończyć 2 miesiące :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2018, 01:35

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 01:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:
    Też tak myślałam że to dostaje każdy. Na pierwszej wizycie po CC u mojej gin, ona do mnie "Państwo to się chyba nie kwalifikujecie do becikowego więc zaświadczenie nie będzie potrzebne?" Ja zrobiłam oczy jak 5zl bo byłam przekonana że to każdy dostaje i grzecznie odpowiedziałam że raczej się nie kwalifikujemy, nie znając nawet progu , ale pewnie z 800-1000zl ma os jest

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 02:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    Dziewczyny moja mała godzinę temu skończyła 3 miesiące! Jak ten czas szybko leci...ciągle pamietam zapach inkubatora i płynu do dezynfekcji. Dzisiaj jedziemy do neonatologa to zobaczy czy Hania się dobrze rozwija, hemoglobina poszła w górę więc moze nie będziemy musieli juz przyjmować takich dawek żelaza bo zawsze po nim mała wije sie z bólu. A i nosimy juz ciuszki na 62 a jak sie urodziła to 44 było za duże momo iż miała niby 45 cm. :)
    Ahhh moja ok 1.5tyg młodsza- czas szybko leci, jak na nią patrzę to już taka duża dziewczynka. Ostatnio nawet poszłam i wywołałam ok 100zdjec (stwierdziłam że później to się usunie z tel i nie będzie pamiątki) i ułożyłam w albumie dzień po dniu (bo e szpitalu codziennie robiłam zdjęcie) i tak widać na nich jak się zmienia.

Margoo A jaka obecnie dawkę żelaza Hani podajesz? Bo u nas 14mg (Actiferol Start + Actiferol 7mg) i też Zosia ma czasami bóle brzuszka z tego powodu

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 05:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Hanka nosi 62 ale to wszystko już na styk. Zaraz 68 będzie dobre. Tyle pięknych ubranek, większości nigdy nawet nie założymy. Rośnie jak na drożdżach. Przed chwilą leżała przede mną cała goła bo musiałam przebrać. No taka tłusta krewetka, tylko na patelnię ją :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2018, 05:06

Camilla13, Left_ie, kasia1518 lubią tę wiadomość

klz9df9hvltz8vcc.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 05:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia1518,

O becikowe w 2018 roku możesz ubiegać się, jeśli dochód w rodzinie na osobę nie przekracza 1922 zł netto. Przy wyliczeniach uwzględnia się dochód osiągnięty w poprzednim roku rozliczeniowym i dzieli się go na liczbę członków rodziny (w tym również nowo narodzone dziecko). Zasiłek w każdym przypadku wynosi 1 tys. zł.

Camilla13, kasia1518 lubią tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2018, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Też tak myślałam że to dostaje każdy. Na pierwszej wizycie po CC u mojej gin, ona do mnie "Państwo to się chyba nie kwalifikujecie do becikowego więc zaświadczenie nie będzie potrzebne?" Ja zrobiłam oczy jak 5zl bo byłam przekonana że to każdy dostaje i grzecznie odpowiedziałam że raczej się nie kwalifikujemy, nie znając nawet progu , ale pewnie z 800-1000zl ma os jest
    Obecnie nie może to być kwota wyższa niż 1918 zł o ile dobrze pamiętam.

kasia1518 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2018, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    Moja Hanka nosi 62 ale to wszystko już na styk. Zaraz 68 będzie dobre. Tyle pięknych ubranek, większości nigdy nawet nie założymy. Rośnie jak na drożdżach. Przed chwilą leżała przede mną cała goła bo musiałam przebrać. No taka tłusta krewetka, tylko na patelnię ją :D
    hehe ale się uśmiałam z tej tłustej krewetki :D Nasz syneczek nosi część 56 i 62, Urósł wzdłuż ale wszerz słabo :P Lekarz śmieje się, że sylwetka to po mamusi. Też części rzeczy nawet nie założyliśmy a naprawdę zakupy robiłam bardzo oszczędnie, ale on jakoś się nie brudzi i cały dzień nosi to samo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2018, 07:40

• Minns Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zalatwialismy becikowe - masakra. Chcieli pity za 2016 i 2017, zaświadczenie od gina, świadectwa pracy. Ja w 2016 jeszcze studiowalam i pracowalam na umowe o zlecenie to musialam pismo wysylac o zaświadczenie. Teraz czekamy na decyzje i nie wieny czy nam przysługuje, zobaczymy.
    My juz pajacyki 68. Wczoraj ledwo ubralam mu takie wieksze 62 body co dostał w prezencie i w sumie juz wiecej nie zamierzam go męczyć.
    Następnym razem juz bede wiedziała ile i jakich ciuszkow kupować. Nie ma to jak doświadczenie :).

wrzesień 2018 - synek <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Ania jeszcze kilka pajacyków 56 a tak to wskakujemy w 62 :)

Praktycznie body na krótki rękaw w ogóle nie zakładam a mam kilka sztuk :/ tych na 56 zakładałam jak się urodziła w pierwszym tygodniu a później już w ogóle. A tych na 62 w ogóle nie wykorzystuje.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde nie wiem już jak to skorygować. Ania ciągle głowę jak śpi na jedną stronę , boję się że będzie miała zniekształcona. Jak próbuję jej włożyć na drugą to się denerwuje i nie zaśnie i tak przekręci:/ Wasze dzieci też tak mają czy różnie ?

• p_tt Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też ciągle trzymała głowę z jednej strony, nie szło jej przestawić, nawet jak się ją położylo to sama głowę przedstawiła. Od wczoraj widzę, że więcej leży na tej drugiej. Zmieniły jej się preferencje.

km5scwa1k0ojmmea.png
  • jatoszka Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tez jak spi to przewaznie na jedna strone ale jak czuwa to z kolei na ta druga takze chyba jest ok :-)

w5wqrl68v17z1bgh.png
    km5stv73corlpm49.png
    Nasze Aniołki 31.08.2009 [*][*] 30.08.2016 [*]
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie w brzuchu dzieciaki były tak ułożone. Trzeba to korygować koniecznie i układać uparcie na drugą stronę.

klz9df9hvltz8vcc.png
‹‹ 1270 1271 1272 1273 1274 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ