Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • KATARZYNACarm Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Moja dziś pobudka w nocy o 2 - wybudzil ja głod, muszę chyba zwiększyć porcje na noc - zobaczymy czy przez to nie wróci temat rzygania. Ewidentnie potrzebuje większych porcji bo te 125ml wciąga w 15-20min i po jedzeniu mlaska- więcej jej nie podawalam bo potem na wieczór oddawala , ale muszę spróbować. Co ja się dziwię że przybrała tylko ok 550g jak obecnie zjada niecałe 600ml - mniej niż 2mc temu bo wtedy było ok 700-740ml
    Pytanko A czemu ona je aż 20 minut ? Może smoczek ma za mała dziurkę wydaje mi się że Max 10 min powinno zjadać 125ml moja zjadła 200ml w 15 minut.

kasia1518 lubi tę wiadomość

201809135365.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia musimy dać radę ja jadę tego 4.01 do osteopaty. A wy byliście u neurologa ? My byliśmy jakoś pod koniec drugiego miesiaca i było okej ale kazała nam zrobić usg przezciemiaczkowe że wzgledu na duże ciemiączko i szerokie szwy czaszkowe.

Monia a jak dnie u Was wyglądają ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2018, 14:58

• Izabelle Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia też robi się bardziej aktywna. Najlepiej nosić i nosić przodem do świata i kręgosłup do wymiany.

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2018, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Monia musimy dać radę ja jadę tego 4.01 do osteopaty. A wy byliście u neurologa ? My byliśmy jakoś pod koniec drugiego miesiaca i było okej ale kazała nam zrobić usg przezciemiaczkowe że wzgledu na duże ciemiączko i szerokie szwy czaszkowe.

Monia a jak dnie u Was wyglądają ?

Miał robione przez pediatre od usg i wszystko ok. Wiesz co ja nie miałam porównania z innymi dziećmi. Dzisiaj byliśmy u znajomych mają syna tydzień starszy to stwierdzam że mój to anioł przy nim. Mój w ogóle nie płacze, chyba że butla nie na czas. Ogólnie śpi mało w dzień ale grzeczny. A ten znajomych darl sie przy jedzeniu/ noszeniu/ lezeniu. Moj ani raz nie zajaknal się. Fakt że był noszony ale i bawił się na macie sam. Mam wrażenie że u nas od tego napięcia coś go blokuje że tak słabo śpi w nocy i się rzuca.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2018, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas podobnie. Mało śpi chociaż dzisiaj spala dwa razy po 1,5 h ale ze mną ale nie płacze. Chyba że wieczorami mam wrażenie że jest zmęczona to wtedy. W dzień jest czasami marudna. Może to coś z tym napięciem bo my niby tez mamy zwiększone w barkach.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aha i taka ciekawostka. Wiele osób pytało się mnie czy dziecko mi śpi w nocy. Ja że nie. Wszyscy ojeju moje spały. Ale od słowa do słowa dla nich śpi w nocy oznaczało że rozróżnia dzień i noc i nie bawi się w nocy ale wstaje na jedzenie!!!! Dla mnie śpi w nocy to w ciągu np 6 godzin i ja też śpię. Jak zapytali się ile razy wstaje od 22 do 6 to mówię że różnie 2 czasem 3 razy to że super!!!!

• Minns Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bruno byl zawsze aktywny, juz myślę jak to będzie jak zacznie raczkowac. Chyba powinnam doceniać że jeszcze leży na swoim miejscu. Choć jak go kładę to zazwyczaj muszę miec przy sobie smoczek bo przecież plecy parzą...
    Dzisiaj byliśmy drugi raz z malym w galerii. Mąż kupił sobie parę rzeczy a i mi się trafiły ciuszki z promocji. W galerii byl nawet fajny pokoj dla matki z dzieckiem. Nawet udalo sie nam zjeść obiad.
    Nie wiem czy macie takie same odczucie, ale ja mam wrażenie ze z kazdym tygodniem jest lepiej. Mały ma gorsze momenty, ale ogólnie jest juz spoko, możemy właśnie gdzieś wyskoczyć, moge go zostawić samego z tatą i iść np na basen. Ostatnio przy karmieniu jak już konczy jesc to patrzy na mnie i zaczyna się uśmiechać <3. Ach czasem mam ochotę go zjeść!
    Jakie plany na sylwestra? My jedziemy do siostry męża, ale nie zostajemy na noc. W sumie będziemy tylko w 4, bo jedna koleżanka w ciąży się pochorowala niestety. Szwagierka też w ciąży więc będzie spokojna posiadówka :).

ola_g89, 100krotka30 lubią tę wiadomość

wrzesień 2018 - synek <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2018, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    aha i taka ciekawostka. Wiele osób pytało się mnie czy dziecko mi śpi w nocy. Ja że nie. Wszyscy ojeju moje spały. Ale od słowa do słowa dla nich śpi w nocy oznaczało że rozróżnia dzień i noc i nie bawi się w nocy ale wstaje na jedzenie!!!! Dla mnie śpi w nocy to w ciągu np 6 godzin i ja też śpię. Jak zapytali się ile razy wstaje od 22 do 6 to mówię że różnie 2 czasem 3 razy to że super!!!!

Monia u nas gorzej bo pobudek w nocy jest ostatnio 5. Tylko że Ania też wtedh ma zamknięte oczy . Je albo ja uspokajam ale ona śpi bo oczu nie otworzy. To tez taka ciekawostka :)

• ola_g89 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minns wrote:
    Bruno byl zawsze aktywny, juz myślę jak to będzie jak zacznie raczkowac. Chyba powinnam doceniać że jeszcze leży na swoim miejscu. Choć jak go kładę to zazwyczaj muszę miec przy sobie smoczek bo przecież plecy parzą...
    Dzisiaj byliśmy drugi raz z malym w galerii. Mąż kupił sobie parę rzeczy a i mi się trafiły ciuszki z promocji. W galerii byl nawet fajny pokoj dla matki z dzieckiem. Nawet udalo sie nam zjeść obiad.
    Nie wiem czy macie takie same odczucie, ale ja mam wrażenie ze z kazdym tygodniem jest lepiej. Mały ma gorsze momenty, ale ogólnie jest juz spoko, możemy właśnie gdzieś wyskoczyć, moge go zostawić samego z tatą i iść np na basen. Ostatnio przy karmieniu jak już konczy jesc to patrzy na mnie i zaczyna się uśmiechać <3. Ach czasem mam ochotę go zjeść!
    Jakie plany na sylwestra? My jedziemy do siostry męża, ale nie zostajemy na noc. W sumie będziemy tylko w 4, bo jedna koleżanka w ciąży się pochorowala niestety. Szwagierka też w ciąży więc będzie spokojna posiadówka :).
    Serio, z każdym tygodniem jest łatwiej. :) Pola ciągle się śmieje, jest coraz bardziej przewidywalna. W czasie jedzenia nie mogę czasami na nią patrzeć, bo jak tylko spojrzę to zaczyna się śmiać i gadać. :D polubiłam nawet wieczorne usypianie, które długo było dla mnie po prostu karą. Mam ochotę ją zjeść albo zacałować na amen!
    My siedzimy w trójkę, bo wszyscy się pochorowali, a Pola też lekko przeziębiona, więc nie chcemy ryzykować przed szczepieniem.

Minns lubi tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    To się zgadza. Każdy ma inną definicję przespanej nocy. Dla jednych to przespanie ciągiem 3h, a dla niektórych przespanie 8h. Dopiero jak wchodzi się w szczegóły to okazuje się, że wcale nie mamy jednak tak źle. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2018, 22:14

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100krotka30 wrote:
    Kasia ja bym nie chciała żeby on tak przybieral, w piątek ważył 7 kg, ale jest też długi, body polskiej produkcji nosi na 80 cm a z zary 6/9 miesięcy sa na styk. Robię wszystko żeby go nie nosić bo ręce bolą, i wiem że tuczą go te nocne posiłki, w dzień je co 3/3,5 godz. Ilości nie zmierze ;-) Trzeba kochać co się ma i karmić jak potrzebuje.
    Nie miałam nic złego na myśli pisząc że dzieci byłby kluseczkami. Wiem że są takie co pięknie przybierają po 200-300g i nawet więcej- nie uważam że to źle, wręcz przeciwnie- sama bym chciała żeby moja tak ładnie przybierala. Też mi się wydaje długa bo nosi rozmiar 68, a u Ciebie szykuje się wysoki kawaler jak już ciuszki 80cm.
    Myślę że każda z nas kocha swoje maleństwo nad życie bez względu na wagę, a ja się po prostu trochę martwię że Zosia za mało przybiera.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KATARZYNACarm wrote:
    Pytanko A czemu ona je aż 20 minut ? Może smoczek ma za mała dziurkę wydaje mi się że Max 10 min powinno zjadać 125ml moja zjadła 200ml w 15 minut.
    Dla mnie to tylko 20minut. Czasmi potrafi nawet 45-60min. Smoczek mamy na 0m+, podchodziłam już 3 razy z 1m+ to jej leci za szybko i się dławi co chwilę.

Normalnie zazdroszczę że Twoja tak szybko je, u nas Zosia czasmi sobie ciumka smoczka A mleka nie ciągnie- i właśnie widzę że jakbym podała teraz smoczka to by chętnie załapała, a że go nie ma, to sobie czasami smoczka od butelki pociumka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2018, 00:09

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 05:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KATARZYNACarm wrote:

Postanowiłam dziś rano zrobić kolejne podejście z większym smoczkiem przy butelce... moje karmienie trwało 10 minut - dzięki Katarzyna ☺ dobrze że mamy to forum. Oczywiście uciekało trochę bokami ale już się nie zadlawiła. A próbowałam ze 2tyg temu i wtedy co chwilę było dlawienie się

KATARZYNACarm lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png

Wysłany: 31 grudnia 2018, 05:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to super my właśnie też przeszliśmy na 1m+ bo mała odchylala głowę onkrecila głowa ewidentnie jakby jej przeszkadzało ona też tak piję lapczywie ale na początku A jak później złapie rytm to jest ok

201809135365.png
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Nie miałam nic złego na myśli pisząc że dzieci byłby kluseczkami. Wiem że są takie co pięknie przybierają po 200-300g i nawet więcej- nie uważam że to źle, wręcz przeciwnie- sama bym chciała żeby moja tak ładnie przybierala. Też mi się wydaje długa bo nosi rozmiar 68, a u Ciebie szykuje się wysoki kawaler jak już ciuszki 80cm.
    Myślę że każda z nas kocha swoje maleństwo nad życie bez względu na wagę, a ja się po prostu trochę martwię że Zosia za mało przybiera.
    Ja też nie pisałam tego posta ze złym oddzwiekiem, a teraz czytając to rzeczywiście mógł tak zostać odebrany.
    Każda z nas ma swoje zmartwienia i zgryzoty. Beda one chyba z nami już zawsze większe bądź mniejsze ja tak mam przy córce :-)
    Cieszę się Kasiu ze nowy smoczek przyjęty :-)
    A z tymi przespanymi nocami to dobre, dla mnie przespana to tez ciagiem te 6 godz :-)
    Ja wczoraj miałam straszny dzień młody zrobił duża kupkę jak zazwyczaj wszytko do prania on pod prysznic :-) po około godzinie wypada karmienie i trzasnol kolejny raz tak pod ciśnieniem przy piersi. Kupka mała ale pasmo śluzu ze świeżą krwią, matka panika i gorąca linia. SMS do pediatry, mogło pęknąć jakieś naczynko albo silna reakcja alergiczna na jakiś pokarm. W środę wizyta jeśli się powtórzy. Po konsultacji zrobił 2 kupki mniejsze i były jeszcze drobinki krwi. Ostatnio gorzej spał był niespokojny, w święta trochę nowości jadłam może to być alergia ale nie wyszła na skórze. Trzymajcie kciuki żeby się nie powtorzylo, boję się bardzo ze to cos poważnego z drugiej strony to sladowa ilość i się tak uspokajam. Ogólnie my nadal jeszcze na tym delikolu i chciałam go odstawić, schodziłam z dawki i też myślę że może on tak nie toleruje tej laktozy. No zobaczymy będę musiała w Nowym roku rozszerzyć mu diagnostykę

kasia1518 lubi tę wiadomość

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100krotka, trzymam kciuki żeby to była tylko jednorazowa akcja. Skoro kupka wyszła pod takim ciśnieniem to faktycznie mogło pójść jakies naczynko. A następne dwa razy to mogły być jakies resztki tej krwi. Mam nadzieje, ze będzie dobrze i to nie jest żadna alergia :(

Kasia1518, mam to samo. Od początku martwią mnie te przyrosty i świruje na tym punkcie. Wolałabym żeby młoda przybierała ponad normę. Nawet kosztem dźwigania takiego klocka :) kraglutkie dzieci są przesłodkie, nas cieszy każda nowa fałdka czy doleczek. Wczoraj ważyła 5750g. Cieszę się, bo ostatnio przybiera praktycznie równe 200g tygodniowo. W końcu... Chociaż z tego co czytam to i tak jest jednym z lżejszych dzieci na forum. Zobaczymy na szczepieniu ile dokładnie wazy i czy to się pokrywa z moja waga domowa.

100krotka30 lubi tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png

Wysłany: 31 grudnia 2018, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jesteśmy po piątkowym szczepieniu w sobotę po 24 godzinach dopiero wyszły objawy poszczepienne, gorączka raz zwymiotowala w sobotę. Wczoraj było o niego lepiej ale doszła biegunka ja nie wiem co ma robic , normalnie plakac mi sie chcę bo nie wiem jak mam sie zachowac . Powiedzcie ze wszystko będzie dobrze , mala mniej je ale je więc nie wiem, dzisiaj nie ma goraczki śmieje się i bawi. :-(

201809135365.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100krotka, trzymam kciuki,żeby nie było to nic poważnego.

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KATARZYNA wszystko będzie dobrze :-) Może to nie objawy poszczepienne tylko jakiś wirus złapała w przychodni ale z tego co opisujesz dobrze sobie radzi. Pilnuj tylko nawodnienia, czy normalnie posikuje pampersy :-) Przy biegunce łatwo o odwodnienie ale nie wiem co można podać takim maluszkom. Córką była starsza to podawałam orsalit ale można chyba wodę z glukozom tylko piwinien zlecić raczej pediatra.Trzymam kciuki :-)

KATARZYNACarm lubi tę wiadomość

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100krotka myślę że będzie wszystko dobrze sle wiadomo też bym się zdenerwowała. U nas pobudki co 1,5h z zegarkiem w ręku. Ale obudziła się o 9 w wspaniałym humorze i jeszcze leży z tatusiem :p

‹‹ 1381 1382 1383 1384 1385 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ