X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • KATARZYNACarm Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    susełek wrote:
    wczoraj popołudniu Erus dostał gorączki 37,7 wiec podałam paracetamol i było ok. A dziś obudził się o 5 rano i 38,4 znowu podaliśmy i spadła ale o 11.50 kolejna i nie wiem czy dałam coś nie tak bo nie za bardzo spadła. Wczoraj był jeszcze sobą ale dziś już bardzo ospały. To chyba nie zeby jak początkowo myśleliśmy. Izabelle jakie są inne objawy 3 dniówki?

O 19 idziemy do pediatry.

Myślę że nie masz się co przejmować, dziecko na takim etapie będzie łapać, tym bardziej że nie ma gdzie łapać wirusy i bakterie , ja z moja Natalka tak jak pisałam wyżej, przechodziłam gorączki w miesiąc w miesiąc od nas poszła do żłobka, byłam mega załamana , już nawet chciałam zmienić żłobek, lecz okazało się że mojej koleżanki córka chodzi do innego żłobka i jest dosłownie go samo, najgorszy okres to jesień zima jeżeli chodzi k choroby , tak jak i my częściej chorujemu w tym okresie ,
    Ale zastanowilabym się czy warto podawać dziecku paracetamol jak ma poniżej 38.5 , bo jak jest gorączka to wyniszczaja się bakterie i jest szansa że choroba czy wirus szybciej minie, lecz już w granicach 39 podaje małej czopek.
    Ale oczywiście decyzja zawsze należy do mamy.

Aniajaa, Izabelle lubią tę wiadomość

201809135365.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki z odpowiedzi,
    Izabellę przez przypadek polubiłam
    Pediatra powiedziała ze Erus dostał bakterie od tatusia. Mąż miał 2 dni temu małe (przez 1 dzień) problemy żołądkowe i teraz synek tez oprócz temperatury ma biegunkę. Podaje mu paracetamol jak ma powyżej 38. A tak pediatra mówiła ze maluszek tez musi się zapoznać z czymś takim jak gorączka. Oprócz tego smecta i dicoflor.

• 86monia Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a z tych pakowanych wędlin co polecacie? Też piratki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2019, 11:53

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie dla dziecka które chodzi do żłobka totalna norma jest 8-10 infekcji na rok. Więc w zasadzie dziecko jest co miesiąc chore biorąc pod uwagę że okres dochodzenia do siebie to często 2 tyg to może nam się wydawać że choruje non stop

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86monia wrote:
    Dziewczyny a z tych pakowanych wędlin co polecacie? Też piratki?
    Z tych pakowanych to piratki mają najlepszy skład.

86monia, p_tt lubią tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susełek zdrowia dla Małego,niech go szybko choroba puści.

Kurna,ja nie daję jeszcze Zosi ani kupnych wędlin,ani parówek. Piekę pierś z indyka czy kurczaka,zawijam ciasno na noc w woreczek i maleńkie kawałki podaję z bułką. Nie mam nic przeciwko kupnym wędlinom,ale sama nie lubię i nie daję ;) Synowi kupuję parówki w Lidlu pure lub piratki,jakos tak ok 2 roku życia dostał parówkę pierwszy raz.

Na początku dzieci chorują w żłobku czy przrdszkolu,z każdym rokiem jest lepiej,ale pierwszy rok to masakra i nie ma co mówić,ze jest inaczej.

susełek, 100krotka30, p_tt lubią tę wiadomość

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 00:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wędliny je swojskie tylko polędwice albo szynkę ale zarówno wieprzowa czy dziczyzna- mamy na wsi sąsiada który zajmuje się wyrobami k kupujemy od niego dużo.

Parówki daje od niedawna bo wcześniej jak robiłam próbę to Zosia pluła, a teraz jej bardzo podpasowały. Ona ogólnie wszystkożerna jest ☺

Camilla13, Izabelle, p_tt lubią tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png

Wysłany: 5 lipca 2019, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nocka tragedia , jedną z gorszych , Natali chyba wychodzą jedynki górne, budzenie się co 20 min i poplakiwanie, dzisiaj zauważyłam już trochę białego na działkach , lecz jeszcze nie wyczuwam palcem , wczoraj stan podgoraczkowy 38.3

201809135365.png
  • Minns Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to u nas na odwrót, noc wspaniała jakiej dawno nie było. Zasnął przed 21, pobudka na cyca o 1.30 i potem o 5 i pospał do 7. A zęby to mi się tylko śniło, że mu 2 dolne jedynki wyszły :P.
    Ogólnie tu klimat sprzyja spaniu, wczoraj miał 3 drzemki i każda po 1.5 godziny w tym dwie w łóżeczku.
    Moja brodawka dalej nie zagojona, jak wrócę to chyba przez parę dni będę karmić tylko lewą piersią A z prawej podciągać bo ileż można.
    100krotka pytałaś kiedyś o opadajaca główkę w foteliku. U nas też opada, jak śpi i jedziemy pod stromą górkę to mu leci. Mamy fotelik Good baby Vaya i-size 360 stopni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2019, 07:51

100krotka30 lubi tę wiadomość

wrzesień 2018 - synek <3

Wysłany: 5 lipca 2019, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MINNIS ja też ciągle marzyłam o ząbkach i śniły mi się po nocach, ale po wczorajszej nocy to marzy mi się kiedy to już się skończy. U nas Natalia zawsze dobrze spała, jak już miała miesiąc to potrafiła całe noce przespać, więc dla mnie taka nocka jak dzisiaj to był horror . A to dopiero początek,

201809135365.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KATARZYNACarm wrote:
    MINNIS ja też ciągle marzyłam o ząbkach i śniły mi się po nocach, ale po wczorajszej nocy to marzy mi się kiedy to już się skończy. U nas Natalia zawsze dobrze spała, jak już miała miesiąc to potrafiła całe noce przespać, więc dla mnie taka nocka jak dzisiaj to był horror . A to dopiero początek,
    Masz rację,to dopiero początek, przy dwojkach to dopiero jest koszmar. Mamy 7 zębów, okupionych płaczem, nie jedzeniem i bardzo słabymi nocami. Gdyby mąż nie wstawal do niego od 2 w nocy to byłabym jak żywy trup. Ja mam plroblem ze snem i przeważnie o tej 2 zasypiam dopiero. To mąż od 21 jest już wyspany, a nawet jeśli nie to idź do synka, karmi czy uspokaja i sam zasypia w minutę, ja tak nie potrafię, raz wybudzona potrzebuje znowu około pół godziny. A teraz jeszcze przez całą dobę mam takie mdłości że szok, poprzednio tak nie było.

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas prawa górna jedynka się przebiła, teraz chyba czas na lewa bo Zosia ciągle trze tam palcami i gardzi mlekiem od wczoraj- przez cały dzień poszło tylko 360ml. Próbowałam nadrobić w nocy ale gdzie tam nie dalo rady - zjadła 4 x po 50ml. Ale ogólnie mała noc przespana - że mną gorzej bo próbowałam z tym mlekiem 🙂 tu na Pomorzu to ma melodie do spania śpi mi po 12-13 h na dobę A w domu 10-11. Dziś pobudka po 8. Ma w nocy ze 2-3 pobudki ale wystarczy jej podać butelkę z wodą i śpi dalej ciumkajac smoka .

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też przebiła się górna jedynka wczoraj po fatalnej nocy. Dziś powtórka z rozrywki i widzę że druga górna jedynka w pełnej gotowości. Zmęczona jestem a wczoraj mi się zachciało i zrobiłam mała porcję dżemu z moreli. Wyszedł świetny więc dziisaj od rana byłam na targu po kolejną porcję owoców :)

• 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nie podaje młodemu wędlin i generalnie e u córki trzymałam się tych 1000 pierwszych dni dla brzuszka, pomijając fakt że ze względu na alergię do dziś nie je wielu rzeczy co rówieśnicy.
    Jemu też slodycze domowe będę podawać po roku. Ale chcialabym zakodowac żeby sięgał po pieczywo pelnoziarniste, warzywka, owoce, jajka a nie parówki i wędliny. Wydaje mi się ze my tego za duzo jemy. Sniadanie, kolacja wędlina, obiad mięso.
    Ogólnie takie maluchy nie powinny jeść wędzonego.

Sytuacja z dzis. Przyszła teściowa, pijemy kawę, jemy czekoladę.
    -"dawała już mu czekoladę?"
    ja oczy jak 5 zlotych, siedzę i nie wierzę że ona serio.
    -"nie" odpowiedź po głębokim zastanowieniu
    -"aha tak tylko pytam bo znajoma ma wnuka 6 miesięcy on wszystko je i pytała czy ty dajesz. On wazy 15 kg, urodził się 5,800. Już raczkuje i jak miał 3 miesiące to już mu dawali z talerza.
    -"serio? A pediatra ich kierował na jakieś badania? Bo to nie jest normalna waga takiego dziecka?"
    - "a dlaczego miałby? On jest zdrowy to ich 4 dziecko, jego siostra też taka była. A jego mama jest przecież pielęgniarka w szpitalu pracuje!!"
    - "aha ok"
    - "tak myślałam że mu nie dajesz, a powinnaś wszystko" i wtedy wyciągnęłam cyca i mu dałam mleka i mówię "właśnie dostanie trochę czekolady bo mama zjadła to się podzieli żeby nie był poszkodowany"
    DZIEKUJE. KURTYNA. haha

P.s. Tak wiem jestem wredna ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2019, 19:00

ola_g89, veritaserum, Izabelle, KATARZYNACarm, Minns, p_tt, JustynaG lubią tę wiadomość

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • 86monia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My ogólnie mało jemy wędlin, jakoś królują sery. Ja trochę tak zaczęłam się zastanawiać czy mój synek nie je za dzidziusiowo. Bo wszystko takie typowe dla dzidziusia. Kaszka z owocami, zupka dzidziusiowa, jogurt naturalny i takie przekąski dzidziusiowe. Z dorosłych to trzęsie się na widok chleba to daje mu z masłem lub z bieluchem.

100krotka30, Izabelle lubią tę wiadomość

• 86monia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moi rodzice i teściowie słuchają mojego żywienia ale wczoraj była zabawna sytuacja. Teściowa wie że młody czasem je piatusie owocowe. I wczoraj przyniosła dwa bakusie. Nic jej nie powiedziałam, stwierdziłam że sama zjem, nie chciałam przykrości jej robić. No ale za chwilę mówi że rozmawiała z kuzynem mojego męża i on pracuje w firmie co robią Bakusie i zalatwi duża ilość w dobrej cenie. No to musiałam interweniować już i okazało się że pomyliła bakusia z piatusiem. Ale powiedziałam jej że jak coś Bakoma bio naturalne będzie hehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2019, 19:10

Izabelle, 100krotka30, veritaserum lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2019, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym żywieniem to jest jak jest moja mama też czasami coś walnie albo przyniesie ale szybko ją na ziemię sprowadzę.
    Moja Ania je wszystko ale wędlin / parówek jej nie podaje. Piekę sama pierś z indyka np faszerowana morela/ śliwką i taka jej podaje i chętnie je. w ogóle ona uwielbia ryby. Często jej robię albo w piekarniku albo dusze w warzywach. Dzisiaj na obiad jedliśmy dorsza w startej marchwi i cukini z ryżem. Ania nie wiedziała z którego talerza jeść i raz ode mnie raz od męża. Hehe. Też bym chciała u nas ograniczyć mięso, ostatnio w związku z tym robię pasty na kanapki. Polecam taki " smalczyk " z fasoli z jablkiem i cebulką. Z ogórkiem malosonym petarda ! ;)

Izabelle, 100krotka30 lubią tę wiadomość

• Izabelle Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez lubię kombinować z pastami i ostatnio zrobiłam pyszną z marchewki gotowanej,wszyscy wcinaliśmy ;)
    Zosia tez lubi ryby i zawsze sprawdza czy mamy to samo na talerzu ;) Natomiast gardzi zielonym ogórkiem,nie lubi i mizeria tez jej nie podeszła ;)

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas również ryby bardzo lubi, ale mięso najbardziej. Je dużo warzyw i owoców, więc mięso również podaje. Do picia ciągle tylko woda, nie chce nic innego.

U mnie sytuacja z wczoraj... myślałam ze rozszarpie mamę i siostre... podawały Zosi ciastka, lody, chrupki kukurydziane o smaku pizzy. Powtórzyłam spokojnie 5 razy że mają jej nie dawać bo Zosia nie je takich rzeczy. Wyszłam do kuchni i w pewnym momencie Zosia płacze... wchodzę do pokoju A siostra jej podaje ciastko w czekoladzie i był płacz bo jej zabrała, nie wytrzymałam... wybuchłam na maksa- darlam się ze 2min ( mając cały czas męża na linii- A ten jeszcze do mnie - nie mogłaś spokojnie powiedzieć tylko się tak drzeć- i mówię że 5 razy mówiłam spokojnie) kończę rozmawiać wracam do pokoju... A Zosia co ... liże żelka... awantura na maksa, siostra do mnie że nie życzy sobie żebym podnosiła na nią głos, a ja jej na to że nie życzę sobie żeby mojemu dziecku dawała slodkie, a ona ma to w dupie. Dodałam że niech sobie zrobi swoje dziecko i daje wtedy co chce i ile chce ( jest starsza 4lata ale chyba będzie się rozwodzić) .

Dziś cały dzień jestem przy Zosi... I niestety już były próby podania np naleśnika z serem na słodko- zapytałam czy wczoraj się wyraziłam niejasno? To usłyszałam od mamy że przesadzam, bo małego gryza mogłabym jej dac...
    A dziś co ...Zosia ma biegunkę- nie wiem czy to od tego co wczoraj zjadła czy może na zęby bo marudzi też cały dzień

Także u mnie aż strach zostawić dziecko pod opieką. To już do teściowej dotarło po pierwszym razie jak zwróciłam uwagę... A to będzie tak że będą dawać jak nie będę widzieć... miałam odpocząć A boję się zostawić Zosie z mama czy siostra

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • p_tt Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z moją siostrą mam podobnie, wielka pani specjalistka przedszkolanka... Jak jej tylko coś powiem, że robi nie tak jak chcę to zawsze ma odpowiedź. Ostatnio szarpie małą do góry za pachy to ja do niej żeby ją delikatnie podnosiła i najlepiej jedną rękę pod pupę to od razu z pyskiem do mnie "to powiedz Zawitkowskiemu, że źle dzieci nosi..." Albo teksty typu "co to za dziecko, przy którym nic nie można zrobić jak śpi" - mała obudziła się jak zaczęła blendować (kuchnia połączona z salonem).
    I też teksty typu że ona sobie nie życzy, ostatnio to się zgotowała jak jej coś powiedziałam, aż się czerwona jak indyk zrobiła, i swoje "ja sobie nie życzę....", a ja na to ze stoickim spokojem "też robisz wiele rzeczy, których sobie nie życzę" ona "ale ja sobie nie życzę..." na moje "ale to nie jest koncert życzeń" jej małżonek opluł jakieś ważne papiery kawą.
    Ja po prostu z całego serca nie mogę się doczekać, aż będzie miała swoje dziecko.

km5scwa1k0ojmmea.png
‹‹ 1557 1558 1559 1560 1561 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ