WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny a powiedzcie mi bo gdzieś tu przeczytałam, że lekarz może dać l4 np. dzień wstecz a jak się ma sprawa jak np wizytę mam w czwartek a będę chciała iśc na zwolnienie od 5.02 (poniedziałek) może tak dać? I o co chodzi z tym l4 leżące czy chodzące? Nie posiadam wcale wiedzy na te tematy
Marzena782 lubi tę wiadomość
-
Wesoła89 wrote:Dziewczyny a powiedzcie mi bo gdzieś tu przeczytałam, że lekarz może dać l4 np. dzień wstecz a jak się ma sprawa jak np wizytę mam w czwartek a będę chciała iśc na zwolnienie od 5.02 (poniedziałek) może tak dać? I o co chodzi z tym l4 leżące czy chodzące? Nie posiadam wcale wiedzy na te tematy
Leżące to masz na zwolnieniu tzw nr 1
A chodzące czyli możesz iść bez problemu na spacer czy po chleb i na zwolnieniu masz nr 2
A jeśli na L4 mSz napisana literę B - to jest już zwolnienie ciążoweKasW91, Wesoła89 lubią tę wiadomość
4,5 roku starań
Pcos ,Pierwsza Owulacja i Udana! 16tydz. Ciąży !
-
Wesoła89 wrote:Dziewczyny a powiedzcie mi bo gdzieś tu przeczytałam, że lekarz może dać l4 np. dzień wstecz a jak się ma sprawa jak np wizytę mam w czwartek a będę chciała iśc na zwolnienie od 5.02 (poniedziałek) może tak dać? I o co chodzi z tym l4 leżące czy chodzące? Nie posiadam wcale wiedzy na te tematy
Moj lekarz powiedział, ze może wystawić max 3 dni wstecz. A chodzące czy leżące to chodzi o to, ze jeżeli masz zalecenia cały czas leżeć to dostaniesz leżące, przy chodzącym możesz wyjść na spacer czy pojsc do sklepu słyszałam, ze ostatnio się zdarza, ze przyjeżdzają z ZUSu sprawdzać... -
Ja dzisiaj miałam 88/48 i puls 84.. Kto mnie pobije? A kawy nie wypije bo mi odrzuciło! Gdzie w pierwszej ciąży piłam, a odrzuciło mi całkowicie herbatę także mam na odwrót W pierwszej ciąży też miałam ciągle niskie.. Tylko nie pamiętam czy aż tak.
-
I mam pytanko do mamusiek, które już posiadają dzieci. Czy sprawdziły Wam się zabobony odnośnie zachcianek w ciąży tzn. słodkie=dziewczynka, słone, kwaśne= chlopiec? Ja średnio w to wierzę ale pytam z czystej ciekawości i dla rozluźnienia atmosfery
-
MiSia :) wrote:Ja dzisiaj miałam 88/48 i puls 84.. Kto mnie pobije? A kawy nie wypije bo mi odrzuciło! Gdzie w pierwszej ciąży piłam, a odrzuciło mi całkowicie herbatę także mam na odwrót W pierwszej ciąży też miałam ciągle niskie.. Tylko nie pamiętam czy aż tak.
Często mam podobne, po cesarce miałam dużo mniej niż 60/40 i groziła mi już zapaść, więc nie mogłam dostawać przeciwbólowych, ale ogólnie też jestem niskociśnieniowcem
-
Wesoła89 wrote:I mam pytanko do mamusiek, które już posiadają dzieci. Czy sprawdziły Wam się zabobony odnośnie zachcianek w ciąży tzn. słodkie=dziewczynka, słone, kwaśne= chlopiec? Ja średnio w to wierzę ale pytam z czystej ciekawości i dla rozluźnienia atmosfery
U mnie tak, ciągnęło mnie do ostrych, słonych potraw.
-
Też właśnie słyszałam o tym, że ZUS lubi sprawdzać... Mieszkam w bloku i mam pieska, z którym codziennie rano wychodzę na spacer (nie ma mnie kto zastąpić) i tak się zastanawiam czy będąc na zwolnieniu ciążowym nie będzie problemem jak będę to kontynuować. W pracy z dziećmi wytrzymać po te min. 5 godz. już mi ciężko, bo męczą mnie mdłości, zawroty głowy, poza tym maluchy niesamowicie teraz chorują. Z psem jakoś się sturlam na dół i na górę bo to mnie już tak nie umęczy, najwyżej będę wychodzić o 7 kiedy jeszcze ZUS nie pracuje:) Dzięki za objaśnienia
-
Mnie odrzuca od słodkiego, ba nawet mnie po ciasteczku wczoraj brzusio bolał. Za to kanapka ze smarowanym pasztetem i ogórkiem kiszonym PYCHA Ciekawe, kto tam u mnie mieszka, nie mogę się doczekać już II trymestru zwłaszcza, że to moja pierwsza ciąża i wszystko jest takie nowe:) Kiedyś pisałyście o imionach, ja nad tym jeszcze nie myślałam choć Tymon zawsze mi się podobało, mam cichą nadzieję na chłopczyka ale z dziewczynki też bym się cieszyła
-
Wesoła89 wrote:I mam pytanko do mamusiek, które już posiadają dzieci. Czy sprawdziły Wam się zabobony odnośnie zachcianek w ciąży tzn. słodkie=dziewczynka, słone, kwaśne= chlopiec? Ja średnio w to wierzę ale pytam z czystej ciekawości i dla rozluźnienia atmosfery
-
Carolla, cóż za fotogeniczne maleństwo.
A mam zdjęcie z dzisiaj 2,3cm - wg usg 9t0d
Któraś z dziewcząt (nie pamiętam imienia) jest na okresie próbnym i obawia się czy brać L4 bo mogą jej umowy nie przedłużyć.
Jeśli masz urlop to może warto go wykorzystać? Zawsze będzie to inaczej odebrane niż L4. Przemyśl sprawę i nie martw się. Będzie dobrze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2018, 22:20
Wesoła89, Herbata, Rucola, Malgonia lubią tę wiadomość
-
A my mamy 3 cm i serce jak dzwon.
Wesoła89, carolla90, natalinka, Herbata, Amy333, Enii, Rucola, Malgonia, Siwulec, Paulla89, Marlena, MiSia :), Kadża, matkapatka, Vlinder lubią tę wiadomość
12.12 - crio beta: 12 dpt: 230; 15 dpt 935,5
22.06 transfer-5t 5dz - Strata
ANA 2 - dodatni 1:320
NK: 50,1%, hashimoto