X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, wracajcie szybko do domu!
    Camilla a Wy do zdrowia :)

Justyna - moja córka mówi głównie tata 😁 Mówię jej: powiedz mama! To mówi tata tata tata. Jak słyszy klucz w drzwiach to mówi tata. A mama bardzo rzadko, właściwie tylko jak płacze albo marudzi to woła mama.

Moja szwagierka robiła córce na wszystkie konkursy prace i później się chwaliła rodzinie, że jej dziecko takie zdolne i zajmuje pierwsze miejsce 😅

Ja też nie wierzę w dziecko idealne. Moje koleżanki bardzo często idealizują swoje dzieci, a równie często na jaw wychodzą niewygodne fakty 😁 A to co w necie ludzie piszą to już w ogóle mnie nie rusza, bo piszą co chcą. Insta mamy są najlepsze 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2019, 23:03

Camilla33 lubi tę wiadomość

Pierwsze szczęście wrzesień 2018
    Drugie szczęście marzec 2021
  • kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabelle wrote:
    Monia, być może kilka czynników sie złożyło na taki płacz,choroba,najczęściej wybudzenie nagłe po krótkim śnie, czegoś się wystraszył.

Justyna,moja mówi tata. Ale ona w ogóle dużo gada,np buła jak tylko wchodzi do sklepu czy ampa na lampę ;)
    My tu sie chwalimy tak pozytywnie,ale słuchać w pierwszej klasie podstawówki,że dziecko już ogarnia tabliczkę mnożenia i dzielenie,kiedy mój zaczyna kumać 1+1 to groteska ;)

Pozwólcie dzieciom sie brudzić ;) bo ludzie płacą za to grube pieniądze na zajęciach z sensoplastyki ;) zamiast pozwolić babrać w jedzeniu ;)

Ej ale sensoplastyka jest super! Ja sama wymyślam różne rzeczy, dziś bawiłyśmy się glutkiem z mąki pszennej, ziemniaczanej, wody i barwnika spożywczego. A w tamtym tygodniu malowałyśmy farbkami akrylowymi i pianką do golenia w woreczku przyklejonym na drzwiach balkonowych.

I mam cały karton rzeczy plastycznych i się bawimy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2019, 23:04

• p_tt Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja przy zębach dwa razy albo trzy miała taki płacz. Ani na ręce ani w łóżku, ani cycus, tylko wrzask. Czasem pomagał smok edzio o drugiej w nocy. A zasypiala mocno bujana na rękach, kiwalam się z nią jakbym miała intensywna chorobę sierocą.
    Dwa albo trzy razy w całym zabkowaniu tak było.

km5scwa1k0ojmmea.png
  • p_tt Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie ma tata dokładnie tylko aaaataa bo jak tak ptzexiagalam taaaataaa i ona wola coś w tej tonacji. Odkąd zrobiła to pierwszy raz przytulajac się do taty na łóżku, tata rozplynal się zupełnie.

km5scwa1k0ojmmea.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 00:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tata krzyczy jak tylko mąż wchodzi do domu albo jak wyciąga z pudełka samochodziki. Mama to tylko jak coś boli albo jest zmęczony. Do kotów krzyczy kooo 😋 Na jedzenie mnia. Śmieszne te nasze maluszki.
    Monia u nas takie akcje przy zabkowaniu i gorączce. Ciężko wtedy ogarnąć kawalera.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 01:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabrysia miała robiony mocz - jest ok, poprzednim razem jak byłyśmy to miała bakterie w posiewie moczu i na to brała antybiotyk.

Usg brzucha też robili i wszystko ok więc zakładam ze śledzione sprawdzili .

Ogólnie robią jej masę badań już nawet pod kątem toxo czy cytomegali, usg brzucha, głowy, echo serca , rotawirusa- wszystkie badania są prawidłowe.

Jak nic nie znajdą to przyczyny miga być dwie , pierwsza to to że wątroba jeszcze się dobrze nie rozkręciła i nie nadąża z przetwarzaniem bilirubiny, a druga to mój pokarm jej nie odpowiada i powoduje wzrost- lekarz od razu zaznaczył że nie jest to przeciwwskazanie do karmienia piersią. Oj wiecie jak się omecze żeby ta moja bardzo ruchliwa i placzliwa Gabrysia leżała na tej lampie- noce są najgorsze.

W kwestii komentarzy odnośnie naszych rocznych dzieci to ja to olewam totalnie albo mojemu rodzeństwu to mówię żeby sobie zrobili swoje dzieci ( bo ja jestem pierwsza z rodzeństwa która ma dzieci ) i niech wtedy wykorzystują te złote rady.
    Przy Zosi to pierwsze pytanie to zawsze jest... chodzi już? O dziwo i rodzice i teściowie mówią oj ma jeszcze czas - nachodzi się w życiu. Zosia to częściej mówi tata już mama- podobnie jak u Ciebie kuwejtonka. Najlepiej jak męża nie ma i pytam jej gdzie tata, to rozkłada ręce pokazując że nie ma i dodaje tata bum bum- śmiać mi się wtedy chce.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Paplak Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 03:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielka od dawna mowi tata. Świadomie mowi tata,mama, baba i dada. No i psy to hau hau. Jedzenie to am. I nauczyla sie kręcić głową na nie, co jest bardzo wygodne, bo mogę jej zadawać pytania i pytam np. Czy chce pić? ( pokazuje kubeczek) a ona kręci głową, że nie :)

3i49df9hejgg7mjl.png
  • 86monia Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co dajecie dziecku na zatkany nosek? Pierwszy raz mamy katar?...

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2019, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia u nas zakrapiam solą fizjologiczna, inhalacje solą jak się da ( ale często nie da się ... ) I odciąganie. Na noc daje nasivin ale nie dłużej niż 4-5 dni.

Camilla33 lubi tę wiadomość

• Paplak Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86monia wrote:
    My nic nie dawalismy. Odciagalismy nadmiar aspiratorem

3i49df9hejgg7mjl.png
  • 86monia Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Monia u nas zakrapiam solą fizjologiczna, inhalacje solą jak się da ( ale często nie da się ... ) I odciąganie. Na noc daje nasivin ale nie dłużej niż 4-5 dni.
    Nie mam inhalatora zresztą on wije się jak glizda jak chce mu nos zakropic

• p_tt Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My katar mamy za każdym razem jak idą zęby, daje sól, czasem isonasin, nasivin, wodę morska psikam, czasem inhalacje. Polce się zmieniło i teraz leki chętnie przyjmuje, sama nosek nastawia. A wcześniej to było niestety siła. Brałam ją pod rękę na siedząco z lewej strony, musiałam jeszcze rękę przytrzymać i podać leki. Na szczęście nie ma traumy 😂

km5scwa1k0ojmmea.png
  • p_tt Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia my miałyśmy właśnie ten problem, że moim mlekiem się nie chciała wypłukać bilurbina. Na czas leczenia dostawała mm, ja sciagalam pokarm regularnie i jak wróciliśmy do domu to z powrotem karmilam piersią.
    Mi to tłumaczyli jako konflik grup głównych czyli ja mam inną grupę krwi niż dziecko. Ja O Pola A czy AB nie pamiętam.

km5scwa1k0ojmmea.png
  • Kas_ia Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziki szał jest jak słyszy przekluczanie drzwi, rzuca wszystko i krzyczy Tata! I biegiem do ojca. Tata mówi też do psa xD Ale jak zapytam gdzie jest pies/hau hau to na niego pokaże 🤷‍♀️ Do kota woła kici kici :) mama mówi bardzo często, zazwyczaj jak coś chce ^^

My przy katarze robimy inhalacje, odciagamy i nasivin. O dziwo zazwyczaj godzi się z losem i pozwala zrobić inhalacje, o łaskawa ❤

Jak miałyśmy zoltaczke to też dawałam mm

w5wqdf9hk9ndsnvc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86monia wrote:
    Isonasin septo zajraplac- super sprawa . No i inhalacje i odciaganie

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    p_tt wrote:
    Kasia my miałyśmy właśnie ten problem, że moim mlekiem się nie chciała wypłukać bilurbina. Na czas leczenia dostawała mm, ja sciagalam pokarm regularnie i jak wróciliśmy do domu to z powrotem karmilam piersią.
    Mi to tłto umaczyli jako konflik grup głównych czyli ja mam inną grupę krwi niż dziecko. Ja O Pola A czy AB nie pamiętam.
    To o to samo chodzi, tylko nawet nueceiem jaką Gabrysia ma grupę krwi . Wczoraj też o grupę męża pytali- on sam nie wie jaka ma. Ale nie kazali mu robić. Lekarz mówi że jak ha nam 0rh+ to może być konflikt właśnie do grupy A lub B - pi czym dodał że ten konflikt jest niegroźny i nic się z nim nie robi.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • 86monia Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas katar raczej wirusowy bo wczoraj cały dzień kichał.ale czwórki też idą. Ciężki czas. Wczoraj płakał jak pisałam godizne potem usbal na chwilę i znowu godzine. Przez katar? Dziwne. No nic ważne że nie ma gorączki

• p_tt Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    To o to samo chodzi, tylko nawet nueceiem jaką Gabrysia ma grupę krwi . Wczoraj też o grupę męża pytali- on sam nie wie jaka ma. Ale nie kazali mu robić. Lekarz mówi że jak ha nam 0rh+ to może być konflikt właśnie do grupy A lub B - pi czym dodał że ten konflikt jest niegroźny i nic się z nim nie robi.

Nam też powiedzieli że jest nie groźny tylko to wyplukiwanie bilurbiny dłużej trwa. Nawet lekarz powiedział, że można jej nie naswietlac tylko będzie się zoltaczka utrzymywać. Ale ja się bałam ryzykować.
    Mimo mm udało mi się wrócić do KP i ponad rok się karmimy.

km5scwa1k0ojmmea.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    p_tt wrote:
    Nam też powiedzieli że jest nie groźny tylko to wyplukiwanie bilurbiny dłużej trwa. Nawet lekarz powiedział, że można jej nie naswietlac tylko będzie się zoltaczka utrzymywać. Ale ja się bałam ryzykować.
    Mimo mm udało mi się wrócić do KP i ponad rok się karmimy.
    A długo byłaś na mm? Bo i chyba ja tak zrobię jak wszystko inne będzie ok i wypisza nas do domu. Mleko będę mrozic najwyżej.

Dziś szereg kolejnych badań, nawet gazometrię robia- z jednej strony dobrze bo wszystko sprawdza , no i zobaczymy jaki poziom bilirubiny po 2 dniach na lampie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2019, 09:41

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na katar odciąganianie ale max 3 razy dziennie (to zalecenie laryngologa dziecięcego) plus sól fizjologiczna albo woda morska do nosa i na noc maść majerankowa pod nos.

I z nasivinem nie przesadzać bo on obkurcza śluzówkę więc działa na chwilę.

Nam idą trójki i czwórki na górze i na dole na raz... 😅

veritaserum lubi tę wiadomość

‹‹ 1648 1649 1650 1651 1652 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ