X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla ten znać jak Piotruś znosi nocki w nowym łóżku.

U nas byl to taki czas że akurat był spokój z zębami i tylko pierwsze dwie noce były gorsze. Także szybko się zaklimatyzowała.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Camilla ten znać jak Piotruś znosi nocki w nowym łóżku.

U nas byl to taki czas że akurat był spokój z zębami i tylko pierwsze dwie noce były gorsze. Także szybko się zaklimatyzowała.
    Dziś pierwsza próba będzie, mąż już zapowiedział, że będzie siedział z nim całą noc, ja zakładam stopery a synek chce czy nie będzie spać u siebie, ciekawa jestem co z tego wyjdzie. Dziś od rana znowu znosi wszystkie zabawki do łóżka i tylko tam siedzi. U nas ząbki idą pełną parą, z zelami do smarowania się nie rozstajemy, wszystko jest zalane slina, a palce to chyba sobie odgryzie.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • 86monia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też łóżko kupiliśmy z barierka i planujemy młodego ulokować w swoim pokoju. Kupię na dniach fotel rozkładany na materac bo pewnie będę tam lądować często. Z nami nie będzie spał a raczej z moja ręka bo po pierwsze mam dość a po drugie zamówiliśmy nowe łóżko i materac i będzie bardzo wysoko

Camilla33 lubi tę wiadomość

• verita Przyjaciółka

Wysłany: 30 listopada 2019, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiem że dziecko dziecku nierówne ale napiszcie mi ile mniej więcej jedzą WasS dzieci objętościowo. Moja chce non stop jeść jak jest w domu, w żłobku zjada wszystko co do okruszka. Muszę ją ograniczyć bo mam wrażenie że ma żołądek bez dna. Maz mówi że wg niego je za dużo. Ja i tak jej wydzielam porcje .

Przykład z wczoraj

Śniadanie - jajko sadzone na szpinaku, kawałek kabanosa około pół, 3 plastry ogórka zielonego , z trzy kęsy chleba od męża.

Drugie śniadanie pół jogurtu naturalnego, pół banana, pół gruszki. Mąż mówił że chciała więcej ale jej nie dał...

Zupa krem z soczewicy z warzywami 2 nabierki spore

Drugie danie ryba dorsz nie wiem na oko myślę że z 20-30 gram do tego ryż że startą cukinią i marchewką. Nie wiem ile objętościowo.

Podwieczofdk pół muffinki na mące owsianej z jabłkiem i daktylami

Kolacja - kilka kawałków awokado, dokończenie ryby z obiadu, 2 małe różyczki brokuła, i 3 kawałki frytek z batata....

Generalnie ciągle stoi przy krzesełku do karmienia i krzyczy mniam mniam. Zaczyna się od 5.30 trwa do 19 jeśli jest q domu.

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verita, Trudny temat. A czy ten apetyt Ani przekłada się na wagę?
    Bo może po prostu jest w ruchu i ma duże zapotrzebowanie kaloryczne?

Ania je 4 posiłki w żłobku plus 2-3 posiłki w domu i jeszcze wypija około 600ml mleka w nocy. Nie powiem Ci ile dokładnie je bo nie liczę. Po prostu sama decyduje ile ma ochotę. A jeszcze po zjedzeniu swojej porcji, potrafi wspinać się na kolana i wyjadać nam z naszych talerzy.
    Minęły czasy gdy wystarczyło oddać kilka kęsów ze swojego talerza. teraz po prostu gotujemy większe porcje.

Dlaczego puszczamy dzieci do przedszkola? Aby TAM były. TAM były.
    Na poprawę humoru Abelard Giza. Stare ale jakoś mnie bawi. Polecam szczególnie mamom posyłającym do żłobka. :)
    https://www.youtube.com/watch?v=c9b6AyJovm4

Minns lubi tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verita szczerze zazdroszczę dla mojej to co napisałaś starczyłoby na 3 dni.
    U nas:
    Rano mleko 210ml
    Drugie śniadanie np skibka chleba z masłem orzechowym
    Przekąska pół jabłka/gruszki (bardzo lubi i stoi pod komoda gdzie mam owoce i woła am)
    Obiad Max jedną nabierka zupy i już drugiego dania nie zje
    Podwieczorek jogurt naturalny sam z pól kubka
    Kolacja papryka z dwa cienkie paski i pół pomidora i może dwa razy chlebka z szynką ugryzie, bardzo lubi warzywa
    No i przed spaniem mleko 210

Czasem ma dni, że nie chce nic. Mleko to nasze wybawienie

No właśnie też chciałam się zapytać ile waży Ania?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2019, 15:29

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verita to chyba normalna ilość.
    U nas np
    Śniadanie 1 - kasza owocowa 200 ml
    Snidanie 2 - omlet z dwoch jajek z pomidorami, papryka, pół bułeczki kukurydzianej, herbatka 150 ml.
    Obiad - pulpecik z indyka ale wielkości 2/3 mojej pięści, do tego warzywa na parze takiej samej objętości. 2 razy w tygodniu zupa pomidorowa albo ogórkowa bo innej nie lubi.
    Podwieczorek - twarożek z owocami 220 ml lub kanapka z szynką i pomkdorem
    Kolacja - to musi być tubka owocowa bo nic innego nie zje po 19 plus dwa kawałki chałki.
    Plus w ciągu dnia wypija 350 ml wody z odrobiną soku przecierowego, zjada chrupki kukurydziane, zawsze jest domowe ciasto czy muffinki bo mąż robi dwa razy w tyg, jogurt.
    A w nocy wypija dwie butle po 200 ml.
    Wydaj dni się że dziecko je ile chce i póki waga jest dobra to po co coś ograniczać. U nas jak ktoś słyszy co synek je w ciągu dnia to się nadziwić nie może, że jest taki szczupły, ale też nie dużo dzieci w tym wieku mierzy już 86 cm. I Piotrek jest w ruchu non stop.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2019, 15:32

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • p_tt Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza też tak miała, że jadła wszystko co chwilę, bywały dni kiedy musieliśmy się chować z jedzenien. Nie raz mąż ją zabawiał, a ja jadłam. Teraz jej się zmieniło, je pięć rzeczy na krzyż, dodatkowo musi zobaczyć zanim jej podasz - nie ma że weźmie z widelca jak nie widzi co to.
    Kluczowa tu jest waga, nasza na początku pulpecik teraz się wydłużyła i wygląda na szczupła. Waży 11,5 km wzrost powyżej 80 cm ale nie wiem dokładnie.

JustynaG lubi tę wiadomość

km5scwa1k0ojmmea.png
  • p_tt Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widziałam kiedyś reportaż o dziecku które je non stop i miałam straszna schize, że ma zaburzenia łaknienia 🤦‍♀️ na szczęście przeszło mi.

km5scwa1k0ojmmea.png
  • kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza je na śniadanie owsiankę - dwie łyżki płatków na wodzie, zmiksowane z owocami, pół banana, kawałek jabłka, co tam mam i kilkoma orzechami. Na drugie śniadanie je swoje herbatniki bez cukru, kawałek zdrowego ciasta. Z obiadem najgorzej, bo zje czasem miseczke zupy a czasem kilka łyżeczek. Drugiego dania poskubie i przeważnie wszystko wywala. Później tubka owocowa domowa, a na kolację to poskubie chleba, serka wiejskiego, ew jogurt naturalny, to kocha to cały kubeczek zje.

Pierwsze szczęście wrzesień 2018
    Drugie szczęście marzec 2021
  • verita Przyjaciółka

Wysłany: 30 listopada 2019, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm mam nadzieję że nas to nie dotyczy :D a tak serio to Ania nigdy nie miała problemu z apetytem. Chyba jedyny raz kiedy nie chciała faktycznie jeść to jak rotawirus ze żłobka przyniosła. Bardziej chodzi mi o to że to dziecko ma decydować ile zje tylko ja mam wrażenie że Ania nie podziękuję nigdy za jedzenie.

U nas pewniakiem są zupy. Jeśli Ani nie ma w żłobku to zupa jest codziennie. A ja dzięki temu przemycam tam warzywa które niekoniecznie chce jeść tak normalnie więc to jest dobre.

Wody wypija na dzień ok 700 ml. Soków nie podajemy żadnych, rano pół kubeczka herbaty malinowej.

Pierś ciągnie 3 razy na dzień ale nie liczę tego w kategorii posiłku. Czuję że przełyka ale nie wiem ile tego objętościowo jest.

Z wagą faktycznie ruszyła. Wczoraj ważona na naszej łazienkowej w body i pieluszce suchej miała 10,8 kg, wzrost 81 cm. Nie ma nadwagi ale pyzata jest mocno. Aczkolwiek to raczej po mnie bo ja mam też twarz jak księżyc w pełni ;)

Kuwejtonka sama pieczesz ? Podziel się przepisami swoimi. Ja jak Ania w domu jest to też coś pichce staram się tylko na mące owsianej / orkiszowej mało na pszennej. No i cukru nie używam. Słodzę daktylami, bananem czy coś w tym stylu ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2019, 19:33

• aLunia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verita nie waży dużo ;) Wiki ma 9.6, naprawdę tylko się cieszyć, bo aż chce się gotować i wymyślać. Moja starsza córka była bardzo chętna do jedzenia i z radością aż gotowałam, a teraz wymyślam i słyszę nie, ściąga śliniak i rączki wyciąga żeby ją z krzesełka zabrać. W żłobku panie też mówiły, że nie jest zbyt chętna.

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • Minns Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verita kurczę chwalisz się czy żalisz :D. Tylko pozazdrościć. U nas z jedzeniem jest słabo i monotonnie. Dalej bardzo mało pije wody, z jedzenia to mało co lubi, najlepiej by jadł mięso, serek wiejski z dżemem, kanapkę z szynką i serem i jabłko
    Rozszerzanie diety zaczęło się super, a teraz to porażka. Ale nie spinam bo wciąż dużo pije mleka z cyca i waży dużo. Chyba najwięcej z tego forum. Zobaczymy jak będzie jak pójdzie do żłobka na te prawie 8 godzin.

wrzesień 2018 - synek <3
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla, Moni życzę żeby było tak jak i nas ... mąż też już sobie szykował materac - myśl spać przy łóżku Zosi, kazałam mu się wstrzymać i okazało się że wcale nie był potrzebny.

Camilla33 lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verira tylko pozazdrościć... U nas było tak długo ze jadła dużo, a odkąd idą te czwórki to gardzi prawie wszystkim. Potrafi jedynie zjeść 2 miski rosołu- na szczęście tam przemyce i warzywa i mięso. Lubi też parówki czy placki, a tak papki albo cofnęliśmy się do słoiczków bo bardzo wybrzydza. Jak kiedyś było tak że zjadła całe udko z kurczaka czy fileta, to teraz się mecze i wymyślam-zagaduje żeby z 1/3 zjadła. Co prawda je np więcej herbatników, jabłek, bananów czy chrupek- chyba ostrzy sobie tymi rzeczami zęby 😁
    Wcześniej gotując nie zastanawiałam się co gotuje bo jadla wszystko a teraz myślę co nam gotowac żeby Zosia zjadła choć trochę. Ale mąż kupił mi wczoraj termomix w ramach prezentu na święta więc teraz będę mogła próbować różnych nowych rzeczy

U nas Zosia waży 9kg a Gabrysia 5kg - na pewno ja szybko dogoni

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2019, 22:30

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2019, 01:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walka trwała do 24. Póki co śpi sam. Niania włączona. Najgorzej, że Piotruś przez sen siada czasem raz, czasem dwa w ciągu nocy i jak nie ma szybkiej reakcji to się rozbudza na maksa. A tak ładnie sam spał u siebie od kiedy skończył 4 miesiące, szybkie karmienie 2 razy w ciągu nocy i po sprawie.

kasia1518 lubi tę wiadomość

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • verita Przyjaciółka

Wysłany: 1 grudnia 2019, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chwalę się ani nie zale raczej do napisania postu sklonila mnie rozmowa z mężem i to że ostatnio przez cały dzień Ania zjadła więcej niż 2 letnia córka znajomych.

Za to mogę się pochwalić nocka. Sen od 19.15 do 4.15 :D szybkie bujNie na rękach i jeszcze do 6 ^^

100krotka30, Camilla33, kuwejtonka lubią tę wiadomość

• 86monia Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2019, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym się cieszyła, że ma apetyt. To jeszcze milion razy się zmieni u dzieci więc należy się cieszyć według mnie.

verita, Camilla33, kuwejtonka, p_tt, Minns lubią tę wiadomość

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2019, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla33 wrote:
    Walka trwała do 24. Póki co śpi sam. Niania włączona. Najgorzej, że Piotruś przez sen siada czasem raz, czasem dwa w ciągu nocy i jak nie ma szybkiej reakcji to się rozbudza na maksa. A tak ładnie sam spał u siebie od kiedy skończył 4 miesiące, szybkie karmienie 2 razy w ciągu nocy i po sprawie.
    Camilla u nas Zosia też siada w nocy- czasami sama się położy a czasami musimy podejść. U nas zbawiennna jest ta butelka z wodą- da się jej i idzie dalej spać- ta butelka u nas robi za smoczka bo ona j tak nic z niej nie pije . Nie wiem jak to będzie jak już będziemy oduczać tej butelki

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verita,Zośka zmiata podobne porcje ;) i też non stop cos w buzi mieli i sie dopomina. Jest mała i drobna,ale bardzo ruchliwa. Dziś na śniadanie wciągnęła sporą michę owsianki z jabłkiem i cynamonem i jeszcze patrzyła ;)

Proszę o kciuki,wysłałam cv,dwie oferty w,zasadzie wymarzonej pracy. Co sie okazuje,to chyba mi brakowało wiary w siebie,bo w obu przypadkach spełniam wymagania. Tak bardzo chcę,zeby coś ruszyło ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2019, 11:54

verita, 100krotka30, Camilla33, kasia1518, kuwejtonka, p_tt, JustynaG, ola_g89, Minns lubią tę wiadomość

l22ne6yd1cgn4wml.png
‹‹ 1685 1686 1687 1688 1689 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ