WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Cukierkowa wrote:A bierzecie cos poza kwasem foliowym? Bo mi lekarka poleciła PregnaPlus, ale po 12tyg. Tłumaczyła mi, że tam jest kwas foliowy metylowany. Czy ktoś z Was jeszcze bierze ten suplement? Ciekawi mnie czemu akurat po 12tyg...
Mnie też ciekawi, dlaczego Twoja pani dr zaleca dopiero od 12tyg.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2018, 10:26
-
nick nieaktualnyJustyna2212 ja jak mówię, że nie potrafię wymiotować to się każdy ze mnie śmieje i twierdzi, że nigdy widocznie mdlosci nie miałam. A ja na prawdę nie potrafie zwymiotować. Zdarzyło mi się raz w życiu jak się nachlałam jak prosiaczek. A tak to nawet majac grypę żołądkowa chciało mi się wymiotować a wszystko stawało w przełyku, tak jak teraz
Co do witamin od początku biorę pregne plus, plus vigantol(witamina D), plus duphaston i luteina podjezykowa i kwas foliowy. Jak tylko puszczą Mnie mdłości i będę mogła jeść nie zmuszając się to odstawie pregne jak i w pierwszej ciąży. Wolę witaminki z jedzenia. Tyle, że na razie to wszystko mi śmierdzi i nic nie smakujeJustyna2212 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyfrezyjciada wrote:Justyna2212 ja jak mówię, że nie potrafię wymiotować to się każdy ze mnie śmieje i twierdzi, że nigdy widocznie mdlosci nie miałam. A ja na prawdę nie potrafie zwymiotować. Zdarzyło mi się raz w życiu jak się nachlałam jak prosiaczek. A tak to nawet majac grypę żołądkowa chciało mi się wymiotować a wszystko stawało w przełyku, tak jak teraz
-
Natalia1984 wrote:Witam Was w rozpoczętym 11 tc
Ja również mam termin na 17.09. Dziewczyny, mam trochę głupie pytanie
Otóż, czy jeśli wyszukujecie w necie informacji nt. ciąży to czytacie o tygodniu w którym jesteście, np 9+5, więc o 9 tc? Czy już o 10 bo 9 jest skończony?
Ja czytam i o tym, który mam skończony i tym, który trwa, i o następnym;) Ale wizualizuje sobie w głowie tylko te treści, które odpowiadają skończonemu tygodniowi, żeby nie oczekiwać za wiele od dzieciątka podczas usg:)Rucola lubi tę wiadomość
-
Bianka* wrote:Ja mam w tych samych jednostkach, niestety nie miałam nawet norm podanych
Przekopalam pół internetu i w końcu znalazłam. Moje wyniki są troszkę powyżej mediany dla danego tygodnia. Więc się uspokoiłam i mam nadzieję, że będzie ok. Kurde, musi!
pomożesz?
A to że sa trochę wyższe to może z-ca sadzidziuś starszy trochę, u mnie skolei i papa-A i beta hcg są za niskie ale niby tych wyników samych się nie ocenia tylko w zestawieniu z usg przelicza je specjalistyczny programMusi być dobrze
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 15:07
Bianka* lubi tę wiadomość
Misia 09.2013
Misio 08.2018 -
nick nieaktualnyJa nie biorę nic oprócz Prenatal Uno i Asmag. Jak czytam ile wy bierzecie to zastanawiam się czy czegoś zaniedbuje. U mnie odwrotnie. Ja musiałam odstawić leki, a choruje na wrzodziejace jelito i stwardniejace zapalenie drog żółciowych. Trochę gastrolog niezadowolony i kazał mi wrócić do Pentasy ale wybłagałam żeby się wstrzymać do 2 trymestru...Proursan narazie nie mogę.....Ja sie bardzo boję każdego dnia czy moja wątroba przetrzyma ciążę bo wyniki wątroby mam patologicznie złe.
asese lubi tę wiadomość
-
Ja niedziele mogę zaliczyć do dnia w którym musze zwymiotować tj pomagam sobie
bo sama z siebie tez nie wymiotuje nigdy, ale już tak mnie mdlilo ze musiałam. Mdli mnie tez jeszcze i nie znam przyczyn tj podejrzewałam cytrusy później już wszystko
nawet herbatę podejrzewam o mdłości .....
Co do witamin ja jem tutaj ich tutejsze ale moja mama w pl będąc u gina ( był kiedyś tez miom ) napomknęła ze jestem w ciazy i ten jej kazał wysłać mi Prenafolin ll +DHA i był pewien ze ja nie przyjmuje właśnie tego co w tym jest .... a ze po 35 raz powinnam wiec w sumie nie wiem. Akurat te moje mi się koncza a macia już mi te wysłała wiec zobaczymy.
Co do przytulanek ..... dawno nic mimo ze zakazu nie było i w sumie ja to bym chciała ale mój jakoś .... ze sie wstrzymać jeszcze etc...w poprzednich nie miał obaw ;(
Co do córek ..... na szczęście mi nikt boć nie mówi ale co do traktowania lepszego przez dziadków to .... mojej mamy mama lepiej traktowała wnuki od syna my bylismy gorsi mimo ze w jednym domu wszyscy mieszkali i wujek i my ( siostra miała ciut lepiej bo z babcia w mieszkaniu mieszkała ale ja z bratem to te gorsze łobuzy wiecznie brudni etc Hehehe ) natomiast taty mama ewidentne od córki wnuki woli.... nas jak by się wstydziła całej 3 .zawsze jak bylismy i niej w gościach a byli inni goście to my w kuchni jedliśmy i tam się bawić mogliśmy a inni w gościnnym ..... a od męża teściowa to noe ważne od kogo ( ma 4 dzieci 2 córki i 2 synów) wszędzie woli chłopaków mówi ze nie ale to ewidentne widać chłopaków lekka tuli nie ważne czy tego co ma 19 lat czy mojego 9 latkaHehehe
-
Mamaawiki wrote:Mi lekarz powiedział że witaminy dla kobiet w ciąży to dopiero od 2 trymestru się bierze .Jak widać co lekarz to opinia
asese lubi tę wiadomość
-
Ja od wczoraj wymiotuję straszliwie, już 8 razy
Nie mogę niczego zatrzymać, nawet wody. Byłam rano w przychodni, dali mi kroplówkę z elektrolitami, pomogło na kilka godzin... Nie wiem, co mam robić
Zadzwoniłam do LM, żeby mi na jutro wizytę u mojej ginekolog załatwili, ale nie wiem, czy da radę. Czuję się naprawdę bardzo, bardzo źle
Czy któraś z Was miała taką sytuację?
Leon
-
100krotka30
Mediana to średnia, dlatego nie dziwi mnie, że mam trochę ponad, bo mój dzidziuś zawsze trochę większy był
To Mediana dla poszczególnych tygodni (nie mogę wgrać linku na zapodaj)
-osoczowe białko ciążowe Pappa
Tygodnie 10.0-10.6-1144
11.0-11.6-1647
12.0-12.6-2664
13.0-13.6-4349
Wolne Beta Hcg
8.0-8.6-70,7
9.0-9.6-75,5
10.0-10.6-57,3
11.0-11.6-42,8
12.0-12.6-34,5
13.0-13.6-29,5
Pamiętaj, że to jest średnia, także wynik trochę poniżej czy powyzej, też jest ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 15:38
100krotka30 lubi tę wiadomość
-
86Monia wrote:Ja nie biorę nic oprócz Prenatal Uno i Asmag. Jak czytam ile wy bierzecie to zastanawiam się czy czegoś zaniedbuje. U mnie odwrotnie. Ja musiałam odstawić leki, a choruje na wrzodziejace jelito i stwardniejace zapalenie drog żółciowych. Trochę gastrolog niezadowolony i kazał mi wrócić do Pentasy ale wybłagałam żeby się wstrzymać do 2 trymestru...Proursan narazie nie mogę.....Ja sie bardzo boję każdego dnia czy moja wątroba przetrzyma ciążę bo wyniki wątroby mam patologicznie złe.
86Monia lubi tę wiadomość
-
Bianka* wrote:100krotka30
Mediana to średnia, dlatego nie dziwi mnie, że mam trochę ponad, bo mój dzidziuś zawsze trochę większy był
To Mediana dla poszczególnych tygodni (nie mogę wgrać linku na zapodaj)
-osoczowe białko ciążowe Pappa
Tygodnie 10.0-10.6-1144
11.0-11.6-1647
12.0-12.6-2664
13.0-13.6-4349
Wolne Beta Hcg
8.0-8.6-70,7
9.0-9.6-75,5
10.0-10.6-57,3
11.0-11.6-42,8
12.0-12.6-34,5
13.0-13.6-29,5
Pamiętaj, że to jest średnia, także wynik trochę poniżej czy powyzej, też jest ok.Mój wynik papp-a to 1.09 mlU/ml A beta hcg 19,63 mlU/ml
Normy u mnie podane na mój tydzień powinny wynosić pappa 1.34 a beta hcg 49,9 wyniki robiłam w 11t2dz.
Dopiero jutro będę mieć kontakt z położna, myślicie że powinnam się bardzo martwić? Może jakaś niedomoga ze strony łożyska?Misia 09.2013
Misio 08.2018 -
Av wrote:Ja od wczoraj wymiotuję straszliwie, już 8 razy
Nie mogę niczego zatrzymać, nawet wody. Byłam rano w przychodni, dali mi kroplówkę z elektrolitami, pomogło na kilka godzin... Nie wiem, co mam robić
Zadzwoniłam do LM, żeby mi na jutro wizytę u mojej ginekolog załatwili, ale nie wiem, czy da radę. Czuję się naprawdę bardzo, bardzo źle
Czy któraś z Was miała taką sytuację?
Rucola lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyasese wrote:Ja, gdybym mogła też ograniczyłabym się do 1suplementu i kwasu foliowego, żeby oszczędzać wątrobę, ale gdy jest wskazanie, czego nie zrobi się dla dzidziusia... Będzie dobrze Monia, jesteś dzielna, Twoja wątroba wytrzyma i poświęcenie dla dzieciątka zostanie Ci wynagrodzone:)Dobrze, że jesteś pod stałą opieką lekarzy.
-
Usg dopiero 2.03 to jest 13+3 ale jutro będę próbować przełożyć bo dziś nie było położnej a ja chyba oszaleje z niepokoju. Tłumacze sobie że miałam te niższe przyrosty bety i nie osiągnęła wyższego pułapu a teraz już spada. Dziwne ale co ma być to będzie, czuje się świetnie, mdłości mi przeszły, piersi nie bolą. Oby wszystko to było normalne
Bianka* lubi tę wiadomość
Misia 09.2013
Misio 08.2018