X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • asese Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierkowa wrote:
    A bierzecie cos poza kwasem foliowym? Bo mi lekarka poleciła PregnaPlus, ale po 12tyg. Tłumaczyła mi, że tam jest kwas foliowy metylowany. Czy ktoś z Was jeszcze bierze ten suplement? Ciekawi mnie czemu akurat po 12tyg...

Mnie też ciekawi, dlaczego Twoja pani dr zaleca dopiero od 12tyg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2018, 10:26

rg50flw1ig1o65jx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna2212 ja jak mówię, że nie potrafię wymiotować to się każdy ze mnie śmieje i twierdzi, że nigdy widocznie mdlosci nie miałam. A ja na prawdę nie potrafie zwymiotować. Zdarzyło mi się raz w życiu jak się nachlałam jak prosiaczek. A tak to nawet majac grypę żołądkowa chciało mi się wymiotować a wszystko stawało w przełyku, tak jak teraz :(
    Co do witamin od początku biorę pregne plus, plus vigantol(witamina D), plus duphaston i luteina podjezykowa i kwas foliowy. Jak tylko puszczą Mnie mdłości i będę mogła jeść nie zmuszając się to odstawie pregne jak i w pierwszej ciąży. Wolę witaminki z jedzenia. Tyle, że na razie to wszystko mi śmierdzi i nic nie smakuje

Justyna2212 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Justyna2212 ja jak mówię, że nie potrafię wymiotować to się każdy ze mnie śmieje i twierdzi, że nigdy widocznie mdlosci nie miałam. A ja na prawdę nie potrafie zwymiotować. Zdarzyło mi się raz w życiu jak się nachlałam jak prosiaczek. A tak to nawet majac grypę żołądkowa chciało mi się wymiotować a wszystko stawało w przełyku, tak jak teraz :(
    Ja mam to samo. Może mnie mdlic, ja marzę o wymiotach, ale nie zwymiotuje. Dlatego teraz umieram z mdłości, do tego odbija mi się.

• asese Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    Witam Was w rozpoczętym 11 tc :) Ja również mam termin na 17.09. Dziewczyny, mam trochę głupie pytanie :P Otóż, czy jeśli wyszukujecie w necie informacji nt. ciąży to czytacie o tygodniu w którym jesteście, np 9+5, więc o 9 tc? Czy już o 10 bo 9 jest skończony? :P

Ja czytam i o tym, który mam skończony i tym, który trwa, i o następnym;) Ale wizualizuje sobie w głowie tylko te treści, które odpowiadają skończonemu tygodniowi, żeby nie oczekiwać za wiele od dzieciątka podczas usg:)

Rucola lubi tę wiadomość

rg50flw1ig1o65jx.png
  • promyczek 39 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia ja rowniez umieram od mdłosci ,zreszta mam ten sam tydzien i dzien co Ty :)
    Ja biorę całą aptekę leków,jestem obstawiona z kazdej strony,metylowany kwas również.

2017r-IVF-wrzesień-nieudane
    2018r-naturalny Cud♥
    5b09h371owxjb82f.png
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Ja mam w tych samych jednostkach, niestety nie miałam nawet norm podanych :/ Przekopalam pół internetu i w końcu znalazłam. Moje wyniki są troszkę powyżej mediany dla danego tygodnia. Więc się uspokoiłam i mam nadzieję, że będzie ok. Kurde, musi!
    Bianka podaj stronkę jeśli możesz gdzie znalazłaś te info? Bo ja tez kopalam ale nic nie znalazłam :-( pomożesz? :-)
    A to że sa trochę wyższe to może z-ca sadzidziuś starszy trochę, u mnie skolei i papa-A i beta hcg są za niskie ale niby tych wyników samych się nie ocenia tylko w zestawieniu z usg przelicza je specjalistyczny program :-) Musi być dobrze :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 15:07

Bianka* lubi tę wiadomość

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie biorę nic oprócz Prenatal Uno i Asmag. Jak czytam ile wy bierzecie to zastanawiam się czy czegoś zaniedbuje. U mnie odwrotnie. Ja musiałam odstawić leki, a choruje na wrzodziejace jelito i stwardniejace zapalenie drog żółciowych. Trochę gastrolog niezadowolony i kazał mi wrócić do Pentasy ale wybłagałam żeby się wstrzymać do 2 trymestru...Proursan narazie nie mogę.....Ja sie bardzo boję każdego dnia czy moja wątroba przetrzyma ciążę bo wyniki wątroby mam patologicznie złe.

asese lubi tę wiadomość

• Kadża Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niedziele mogę zaliczyć do dnia w którym musze zwymiotować tj pomagam sobie ;) bo sama z siebie tez nie wymiotuje nigdy, ale już tak mnie mdlilo ze musiałam. Mdli mnie tez jeszcze i nie znam przyczyn tj podejrzewałam cytrusy później już wszystko ;) nawet herbatę podejrzewam o mdłości .....
    Co do witamin ja jem tutaj ich tutejsze ale moja mama w pl będąc u gina ( był kiedyś tez miom ) napomknęła ze jestem w ciazy i ten jej kazał wysłać mi Prenafolin ll +DHA i był pewien ze ja nie przyjmuje właśnie tego co w tym jest .... a ze po 35 raz powinnam wiec w sumie nie wiem. Akurat te moje mi się koncza a macia już mi te wysłała wiec zobaczymy.
    Co do przytulanek ..... dawno nic mimo ze zakazu nie było i w sumie ja to bym chciała ale mój jakoś .... ze sie wstrzymać jeszcze etc...w poprzednich nie miał obaw ;(
    Co do córek ..... na szczęście mi nikt boć nie mówi ale co do traktowania lepszego przez dziadków to .... mojej mamy mama lepiej traktowała wnuki od syna my bylismy gorsi mimo ze w jednym domu wszyscy mieszkali i wujek i my ( siostra miała ciut lepiej bo z babcia w mieszkaniu mieszkała ale ja z bratem to te gorsze łobuzy wiecznie brudni etc Hehehe ) natomiast taty mama ewidentne od córki wnuki woli.... nas jak by się wstydziła całej 3 .zawsze jak bylismy i niej w gościach a byli inni goście to my w kuchni jedliśmy i tam się bawić mogliśmy a inni w gościnnym ..... a od męża teściowa to noe ważne od kogo ( ma 4 dzieci 2 córki i 2 synów) wszędzie woli chłopaków mówi ze nie ale to ewidentne widać chłopaków lekka tuli nie ważne czy tego co ma 19 lat czy mojego 9 latka ;) Hehehe

• Amy333 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaawiki wrote:
    Mi lekarz powiedział że witaminy dla kobiet w ciąży to dopiero od 2 trymestru się bierze .Jak widać co lekarz to opinia
    Ja bralam FolikMama 1,za tydzien przechodze na dwojke:)

asese lubi tę wiadomość

14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od wczoraj wymiotuję straszliwie, już 8 razy :( Nie mogę niczego zatrzymać, nawet wody. Byłam rano w przychodni, dali mi kroplówkę z elektrolitami, pomogło na kilka godzin... Nie wiem, co mam robić :( Zadzwoniłam do LM, żeby mi na jutro wizytę u mojej ginekolog załatwili, ale nie wiem, czy da radę. Czuję się naprawdę bardzo, bardzo źle :( Czy któraś z Was miała taką sytuację?

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • Bianka* Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100krotka30
    Mediana to średnia, dlatego nie dziwi mnie, że mam trochę ponad, bo mój dzidziuś zawsze trochę większy był ;)
    To Mediana dla poszczególnych tygodni (nie mogę wgrać linku na zapodaj)
    -osoczowe białko ciążowe Pappa
    Tygodnie 10.0-10.6-1144
    11.0-11.6-1647
    12.0-12.6-2664
    13.0-13.6-4349
    Wolne Beta Hcg
    8.0-8.6-70,7
    9.0-9.6-75,5
    10.0-10.6-57,3
    11.0-11.6-42,8
    12.0-12.6-34,5
    13.0-13.6-29,5
    Pamiętaj, że to jest średnia, także wynik trochę poniżej czy powyzej, też jest ok.:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 15:38

100krotka30 lubi tę wiadomość

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • asese Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Ja nie biorę nic oprócz Prenatal Uno i Asmag. Jak czytam ile wy bierzecie to zastanawiam się czy czegoś zaniedbuje. U mnie odwrotnie. Ja musiałam odstawić leki, a choruje na wrzodziejace jelito i stwardniejace zapalenie drog żółciowych. Trochę gastrolog niezadowolony i kazał mi wrócić do Pentasy ale wybłagałam żeby się wstrzymać do 2 trymestru...Proursan narazie nie mogę.....Ja sie bardzo boję każdego dnia czy moja wątroba przetrzyma ciążę bo wyniki wątroby mam patologicznie złe.
    Ja, gdybym mogła też ograniczyłabym się do 1suplementu i kwasu foliowego, żeby oszczędzać wątrobę, ale gdy jest wskazanie, czego nie zrobi się dla dzidziusia... Będzie dobrze Monia, jesteś dzielna, Twoja wątroba wytrzyma i poświęcenie dla dzieciątka zostanie Ci wynagrodzone:)Dobrze, że jesteś pod stałą opieką lekarzy.

86Monia lubi tę wiadomość

rg50flw1ig1o65jx.png
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    100krotka30
    Mediana to średnia, dlatego nie dziwi mnie, że mam trochę ponad, bo mój dzidziuś zawsze trochę większy był ;)
    To Mediana dla poszczególnych tygodni (nie mogę wgrać linku na zapodaj)
    -osoczowe białko ciążowe Pappa
    Tygodnie 10.0-10.6-1144
    11.0-11.6-1647
    12.0-12.6-2664
    13.0-13.6-4349
    Wolne Beta Hcg
    8.0-8.6-70,7
    9.0-9.6-75,5
    10.0-10.6-57,3
    11.0-11.6-42,8
    12.0-12.6-34,5
    13.0-13.6-29,5
    Pamiętaj, że to jest średnia, także wynik trochę poniżej czy powyzej, też jest ok.:)
    To ja już nic nie wiem :-) Mój wynik papp-a to 1.09 mlU/ml A beta hcg 19,63 mlU/ml
    Normy u mnie podane na mój tydzień powinny wynosić pappa 1.34 a beta hcg 49,9 wyniki robiłam w 11t2dz.
    Dopiero jutro będę mieć kontakt z położna, myślicie że powinnam się bardzo martwić? Może jakaś niedomoga ze strony łożyska?

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • asese Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Ja od wczoraj wymiotuję straszliwie, już 8 razy :( Nie mogę niczego zatrzymać, nawet wody. Byłam rano w przychodni, dali mi kroplówkę z elektrolitami, pomogło na kilka godzin... Nie wiem, co mam robić :( Zadzwoniłam do LM, żeby mi na jutro wizytę u mojej ginekolog załatwili, ale nie wiem, czy da radę. Czuję się naprawdę bardzo, bardzo źle :( Czy któraś z Was miała taką sytuację?
    Jeju, mam nadzieje, że jutro lekarz pokaże Ci wiercące się maleństwo i doradzi coś skutecznego na te mdłości, żebyś się tak nie męczyła. Musisz jakoś wytrwać i zmuszać się do picia, niech mąż wywietrzy dobrze sypialne i połóż się-może uda Ci się zasnąć.

Rucola lubi tę wiadomość

rg50flw1ig1o65jx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2018, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asese wrote:
    Ja, gdybym mogła też ograniczyłabym się do 1suplementu i kwasu foliowego, żeby oszczędzać wątrobę, ale gdy jest wskazanie, czego nie zrobi się dla dzidziusia... Będzie dobrze Monia, jesteś dzielna, Twoja wątroba wytrzyma i poświęcenie dla dzieciątka zostanie Ci wynagrodzone:)Dobrze, że jesteś pod stałą opieką lekarzy.
    Dzieki asese za wsparcie :)

• Bianka* Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzisz, teraz zauważyłam jednostki wolnej bety są takie same jak u Ciebie. Natomiast Pappa, które podałam jest w mlU/l.
    Kiedy masz USG?
    W interpretacji nawet nie będę próbowała pomóc, bo się nie znam ;)

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usg dopiero 2.03 to jest 13+3 ale jutro będę próbować przełożyć bo dziś nie było położnej a ja chyba oszaleje z niepokoju. Tłumacze sobie że miałam te niższe przyrosty bety i nie osiągnęła wyższego pułapu a teraz już spada. Dziwne ale co ma być to będzie, czuje się świetnie, mdłości mi przeszły, piersi nie bolą. Oby wszystko to było normalne :-)

Bianka* lubi tę wiadomość

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • Bianka* Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podaj mi jeszcze proszę jakie masz normy dla 10.0-10.6. Porównam sobie ;)

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • Bianka* Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę, bo ja się czuje fatalnie :( A mój dwulatek zaraz mnie doprowadzi do obłędu :/

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Podaj mi jeszcze proszę jakie masz normy dla 10.0-10.6. Porównam sobie ;)
    Ja mam tam normy od 11 tygodnia do 14 tygodnia, brak norm na 10

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
‹‹ 301 302 303 304 305 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ