WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Leira wrote:Ciąża nie musi być starsza - dziecko może być po prostu większe. U mnie USG pokazywało na początku wielkość dziecka na 1,5 tygodnia do przodu w porównaniu z datą z OM. W tym momencie już się wszystko wyrównało jeśli chodzi o długość i wagę, tylko obwód brzuszka jest nieco większy - aczkolwiek to norma: każde dziecko rośnie swoim tempem i każde będzie mieć nieco inną posturę
Pocieszyłaś mnie, pisząc, że się wyrównałoMój mąż jest wysoki (ponad 190cm) i trochę się obawiam, że dziecko będzie kolosem
Leon
-
Jem
jakie to szczęście! Nigdy w zyciu nikt mnie nie musiał namawiać a teraz płaczę ze szczęścia, że jem domowej roboty kapuste kiszoną (która o dziwo jako jedyna ma ten sam smak jak sprzed ciąży!) i frytole! HMMMMMJustyna2212, Av lubią tę wiadomość
-
NOWA8686 wrote:Dobelove a cykle masz 28dniowe bo ja od zawsze punktualnie co miesiąc co 28dni czasem 29i nie wiem czemu aż tak może i ja miałam później owulację niz 14 stosunek był w 13dniu w 14czulam klucie silne w prawym jajniku ale może to owulacja się zaczynała nie wiem właśnie jak to jest juz
-
Av wrote:Przespałam kilka godzin z przerwami na kleik i wodę i czuję się lepiej
Pozwoliłam sobie też wziąć tabletkę nurofenu, bo głowa mnie już tak cholernie bolała... Teoretycznie wg USG zaczynam jutro trymestr, więc mam nadzieję, że po jednym razie nic złego się dziecku nie stanie. Teraz żałuję, ale jak tak boli to się nie myśli racjonalnie
W każdym razie zjadłam właśnie kawałek chleba z masłem i odrobiną serka białego. Więc chyba będzie dobrze.
Trochę mnie zastanawia wielkość dziecka, bo jest ponad 95 centylem, a wiem dokładnie, kiedy miałam owulację i niemożliwe jest, żeby ciąża była 5-6 dni starsza. Nawet nie zaczęliśmy się wtedy jeszcze starać. Zapytam na USG w czwartek, z czego to może wynikać.
Co do malowania paznokci to wiem tylko, że na porodówkę lepiej z naturalnymi paznokciami albo z przezroczystym lakierem, bo lekarze oceniają czasem stan pacjenta po płytce paznokciowej.
Bardzo się cieszę, że jesteś spokojniejsza:) Teraz już z każdą godziną będzie lepiej. Ja też przechodziłam 3 dniową wirusówkę równolegle z dzieciakami z przedszkola, to było w 6-7tyg. Wzięło mnie na dwie strony, trochę wymiotów, ból brzucha i baardzo dużo biegunki. Też bardzo się bałam, że to zaszkodzi kropce, ale dzidziuś nic sobie z tego nie zrobiłU Ciebie też tak będzie, bo to już duży zuch:) Nie sądzę też, żeby wielkość Twojego maluszka była niepokojąca, może urodzisz po prostu dużego szkraba:) Myślę, że jak dziecko ładnie rośnie, to trzeba się cieszyć, gorzej by było, gdyby było dużo mniejsze, niż mówi norma dla danego tyg. Te kilkudniowe różnice są częste i wynikają z indywidualnego przebiegu ciąży każdej z nas- nawet jak wiadomo dokładnie, kiedy była owulacja, bo akurat cykl był monitorowany, to wędrówka jajeczka z jajowodu do macicy i samo zagnieżdżenie może występować w rozpiętości kilku-kilkunastu dni i to cały czas jest w normie, a może powodować później rozbieżność w obliczeniach wg OM a rozmiarami płodu. Do tego jakość sprzętu i precyzja mierzącego robią swoje. Ja tak sobie to tłumaczę. No i trzeba wziąć poprawkę na to, że nasze bambino jest jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne, więc może mieć ciut więcej albo mniej, więc nie zawsze porównywanie z "normą" i innymi bobulami w tym wieku jest naszym sprzymierzeńcem:) Moje szczęście na jednym z usg było o 5 dni mniejsze, niż wg OM, na kolejnym o 1 dzień, a na dzisiejszym wg CRL 11tydzień 1dzień a wg OM 10t.6dz. Może i moje dziecko nie rośnie harmonijnie, ale rośnie i to mi wystarczy, żeby się nie zamartwiać. Myśl pozytywnie Av, masz kawał dzielnego Dzidziulka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2018, 19:31
Av, DoveLove lubią tę wiadomość
-
Macie rację oczywiście
Nie ukrywam, że gdyby maluch był za mały, to bym dużo bardziej panikowała - że nie dostaje tego, co potrzebuje. A tak przynajmniej wiem, że dobrze sobie radzi.
Z ciekawych rzeczy, to od razu po odpaleniu USG lekarz mi powiedział, że mam tylko 10 dni na zrobienie USG genetycznego. Więc gdybym się zapisała na przyszły tydzień, to mogłoby być za późno. Myślę, że powinno się kobietom robić jeszcze jedno USG, w okolicy 10-11 tygodnia, żeby ustalić najlepszą porę dla tego badania. Bo jakby mnie ktoś w ciemno zapisał na 14 tydzień (13-13.6) to by dziecko mogło być za duże.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2018, 19:48
Bianka*, asese lubią tę wiadomość
Leon
-
Chcę się z Wami podzielić moimi wrażeniami z dzisiejszej wizyty. Była wspaniała. Dzisiaj pierwszy raz miałam usg przez powłoki brzuszne a nie dowcipnie i muszę powiedzieć, że dało o niebo lepsze widoki. Na poprzednich za każdym razem dzidziuś zawsze był w tej samej pozycji, że widzieliśmy tylko kontur głowy i plecków, o kończynach nie było mowy, no może lekutko zaznaczone takie wypustki po bokach, jak u pluszowego misia, zero ruchu, poza pulsującym serduszkiem. Dzisiaj zobaczyłam bobaska tak z profilu i to było mega hiper przecudowne! Widziałam nasz cud w całej okazałości, mojego małego człowieka, który po prostu szalał tam w środku! Robił takie wygibasy rękami, nogami i w ogóle całym ciałkiem, że byłam w szoku, mój mąż także. A propos mojego M. Jak wyszliśmy, to śmieszna sprawa- powiedział mi, że miał się spytać pani dr o baraszkowanie, ale jak zobaczył te latające rączki i nóżki, to on pasuje, seksu nie będzie;) Nie wiem, czy to dobrze, czy źle, że tak zareagował, ale widziałam, jakie wrażenie na nim zrobił ten obraz i uważam, że możliwość uczestniczenia w usg tatusia dziecka, to super sprawa.
Av, Herbata, Vlinder, aLunia, Wesoła89, Marzena782, Bianka*, natalinka, Natalia1984, 100krotka30, promyczek 39 lubią tę wiadomość
-
Ja jutro w koncu wizyta na innego lekarza. ale sie naczekalam. Jutro 17:29 z tego co wiem to porzadny ginekolog. Tylko nie wiem jak z tymi prenatalnymi bo wedlug o OM to 9 tydzien a według usg u tego konowała 12-13. Jesli okaze sie ze tamten sie mylil to przeloze prenatalne o tydzien dwa:)
-
A ja z moja mauska na dzisiaj upichcilysmy domowa pizze
Nie wytrzymalam i kupilam cole ehh ale po niej to bolal mnie tylko brzuch wiec nigdy wiecej..
Ja musze jesc wszystko co jest wyraziste w smaku bo mdle rzeczy jeszce bardziej poteguja u mnie mdlosci. Nalepiej wcinala bym wszystko co kwasne
asese lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, jestem po wizycie
Maluszek ma 57mm, w trakcie badania spał spokojnie. Serduszko bije - 157 uderzeń na minutę.
Ryzyko skorygowane
trisomia 21 - 1:17713
trisomia 18 - 1:11966
trisomia 13 - <1:20000
samoistny poród przed 34tyg - 1:141
No to szczęśliwie zaczynamy 13 tydzieńAv, aLunia, Vlinder, Herbata, Wesoła89, Bianka*, asese, Marzena782, veritaserum, DoveLove, natalinka, mmargol, Tasia86, Meghan, matkapatka, CzterolistnaKoniczyna, Mum2b, zuza88, sylvi, 100krotka30, Paulla89, Amy333, Antonina38, MiSia :), promyczek 39, Deseo, jatoszka, Asiek1214 lubią tę wiadomość
-
Av ja właśnie mam USG w piątek i wtedy decyzja czy przesuwamy genetyczne na wcześniejszy termin czy zostaje 6 marca, bo mój lekarz preferuje na genetycznym crl ok.7cm.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2018, 20:12
Av lubi tę wiadomość
-
Bizonka wrote:Kurde a ja się martwię, bo coraz bardziej czuję cewkę, i nie wiem czy mam iść do urologa bo mam coś z nerkami, mocz czysty... kurde, jestem spanikowana!
A mozesz cos wiecej powiedziec jak to jest jak sie ma zapalenie nerek czy cos z nimi jesli mialas juz? Ja jutro ide z moczem do lab bo 4 dzien bola mnie plecy i nie wiem czy to korzonki czy cos z nerkami17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod..
06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm