WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie też gdzieś tam z tyłu głowy pozostają obawy o tego małego okruszka. Teraz może już mniej i spokojniej, ale cieszę się, że mam częściej wizyty i usg.
W pierwszej ciąży nie miałam świadomości i żyło mi się znacznie lepiej i bardziej bezstresowowizyta raz w miesiącu? ok. 3/4 usg na całą ciążę? Spoko.
A teraz... po tylu latach walki o to dziecko, każdy dzień jest jak na wagę złotaoby do soboty ...
I trzymam kciukaski za wasze wszystkie prenatalne w tym tygWiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2018, 15:47
Av lubi tę wiadomość
-
KasW91 wrote:Ehh teściowe... moja do mnie ostatnio, ze muszę jeść dużo owoców (mam uczulenie na 98% owoców, mogę jest tylko pomarańcze i truskawki) wie dobrze o mojej alergii i wie, ze po np jabłkach się duszę, jak jej przypomniałam o tym to mi powiedziała ze jakos na pewno przeżyje a muszę je jeść dla dobra dziecka, bo to przecież same witaminy, co mi się może stać...Ithildin wrote:Mój ostatnio powiedział swojej mamie, że miałam ochotę na ser koryciński, ale jest z niepasteryzowanego mleka, więc mogę sobie do niego wzdychać to stwierdziła, że jestem przewrażliwiona, za dużo internetu czytam i zrobię krzywdę swojemu dziecku jeśli będę sobie jakieś bezsensowne diety wymyślać. Pewnie jakby najstarsza córka powiedziała, że mleko niepasteryzowane szkodzi ciąży to byłaby geniuszem i to cudowne że tak dba o ciąże, a ja jestem oczywiście nadwrażliwą idiotką, ech. Ciekawe czy jakbym chciała zeżreć tatara i zapić piwem to też by było, że dobrze robię, bo nie ma co jakiejś głupiej diety wprowadzać
Ale dobrze się z nią dogaduję, więc mam nadzieję, że będzie ok.
Leon
-
lena86 wrote:moi teściowie nic na razie nie wiedzą, czekamy na imieniny teściowej, wtedy damy jej i teściowi"Przewodnik super babci i dziadka"
, ciekawe jaka będzie ich reakcja:)
super pomysłmonika_86 lubi tę wiadomość
-
Bizonka wrote:super pomysł
co do tesciowych to chyba najlepiej jak mieszkają dalekooo dalekooo:D ja nie mam co narzekać z moją mam super kontakt.tesciowie w dodatku zakumplowali się z moimi rodzicami wiec jest wesolo;)trzymajcie się dziewczyny,szkoda że tak jak męża nie da się wybrać teściowej;)
-
KasW91 wrote:Ehh teściowe... moja do mnie ostatnio, ze muszę jeść dużo owoców (mam uczulenie na 98% owoców, mogę jest tylko pomarańcze i truskawki) wie dobrze o mojej alergii i wie, ze po np jabłkach się duszę, jak jej przypomniałam o tym to mi powiedziała ze jakos na pewno przeżyje a muszę je jeść dla dobra dziecka, bo to przecież same witaminy, co mi się może stać...
oo naprawdę możesz jeść pomarancze i truskawki? czytałam że właśnie one najbardziej uczulaja.ja mam lekkie uczulenie na truskawki właśnie po ich zjedzeniu mam swedzace dlonie:/ja teraz mam ochotę na mandarynki i jabłka których przed ciążą prawie w ogóle nie jadłam.więc trochę mi sie zmieniły smaki;)
-
Już się z teściowymi zaczyna a co dopiero będzie później. "Źle ubrałaś, za cieplo mu będzie, za zimno mu bedzie, a może jest głodny, za mało je, za dużo, czemu jeszcze nie siedzi, czemu nie sadzacie na nocnik, przecież już potrafi siedzieć, za dużo go nosisz i przyzwyczaisz, wyparzylas dobrze butelkę?, o ma czkawke daj mu wode (dziecko miesieczne) " itd itd
babcia dobra rada będzie miała pole do popisu
-
Tasia86 wrote:Dla dziewczyn, które mają jutro usg prenatalne ciekawy artykuł odnośnie tego jak rozpoznać płeć. Szukajcie wyrostka
https://mamaginekolog.pl/chlopiec-czy-dziewczynka/
mój mąż będzie na pewno szukac:P
ciekawe czy w moim przypadku będzie można coś stwierdzić,pewnie za wczesnie
-
lena86 wrote:hehe dzieki:)mam nadzieję ze sie tak samo ucieszą jak moi rodzice:D Maja już wnuka to teraz byłoby sprawiedliwie żeby była wnusia;)ale najważniejsze żeby było całe i zdrowe:)
co do tesciowych to chyba najlepiej jak mieszkają dalekooo dalekooo:D ja nie mam co narzekać z moją mam super kontakt.tesciowie w dodatku zakumplowali się z moimi rodzicami wiec jest wesolo;)trzymajcie się dziewczyny,szkoda że tak jak męża nie da się wybrać teściowej;)
ohhh wiesz o czym mówisz, my rzadko jesteśmy u moich, a z teściami nie utrzymujemy kontaktów... -
lena86 wrote:Dziewczyny,
a chodzicie na jakieś extra zajęcia dla kobiet w ciąży na siłowni (pilates np.) albo ćwiczycie w domu?
jakieś instrukcje/filmiki na youtube?
Ja właśnie się nad czymś rozglądam w Krakowie, w miarę blisko domu, bo raczej ciężko w domu zmotywować do ruchu, a już poza domem kiepsko, jak taki smog:/!KasW91 lubi tę wiadomość
-
lena86 wrote:hehe dzieki:)mam nadzieję ze sie tak samo ucieszą jak moi rodzice:D Maja już wnuka to teraz byłoby sprawiedliwie żeby była wnusia;)ale najważniejsze żeby było całe i zdrowe:)
co do tesciowych to chyba najlepiej jak mieszkają dalekooo dalekooo:D ja nie mam co narzekać z moją mam super kontakt.tesciowie w dodatku zakumplowali się z moimi rodzicami wiec jest wesolo;)trzymajcie się dziewczyny,szkoda że tak jak męża nie da się wybrać teściowej;) -
Tasia86 wrote:Dla dziewczyn, które mają jutro usg prenatalne ciekawy artykuł odnośnie tego jak rozpoznać płeć. Szukajcie wyrostka
https://mamaginekolog.pl/chlopiec-czy-dziewczynka/A na prenatalnych lekarz mi powiedział, że dziewczyna. Więc coś ze mną nie tak
-
lena86 wrote:oo naprawdę możesz jeść pomarancze i truskawki? czytałam że właśnie one najbardziej uczulaja.ja mam lekkie uczulenie na truskawki właśnie po ich zjedzeniu mam swedzace dlonie:/ja teraz mam ochotę na mandarynki i jabłka których przed ciążą prawie w ogóle nie jadłam.więc trochę mi sie zmieniły smaki;)
też mam alergie pokarmowe i to poroniony pomysł narażać się na alergie tym bardziej w ciąży, wkurzają nie do granic możliwości takie :mądre" osoby -
sylvi wrote:Już się z teściowymi zaczyna a co dopiero będzie później. "Źle ubrałaś, za cieplo mu będzie, za zimno mu bedzie, a może jest głodny, za mało je, za dużo, czemu jeszcze nie siedzi, czemu nie sadzacie na nocnik, przecież już potrafi siedzieć, za dużo go nosisz i przyzwyczaisz, wyparzylas dobrze butelkę?, o ma czkawke daj mu wode (dziecko miesieczne) " itd itd
babcia dobra rada będzie miała pole do popisu
z takich powodów, niezmiernie!, cieszę się, że mamy daleko do rodziny -
Av wrote:A nie boicie się złapania jakiegoś wirusa/bakterii? Ja bardzo lubię pływać, ale baseny w Wawie nie są najczystsze
Mój brat miał takie problemy skórne, że musiał przestać chodzić.
-
A co do tesciowych to my w konflikcie, jak nie przyjechała na chrzciny Frania. Stwierdzając, że co to za chory pomysł chrzest w Wielkanoc. A to był jedyny termin, kiedy moja siostra mogła przyjechać z Holandii. Więc od roku zero kontaktu. Ale cóż.
-
lena86 wrote:oo naprawdę możesz jeść pomarancze i truskawki? czytałam że właśnie one najbardziej uczulaja.ja mam lekkie uczulenie na truskawki właśnie po ich zjedzeniu mam swedzace dlonie:/ja teraz mam ochotę na mandarynki i jabłka których przed ciążą prawie w ogóle nie jadłam.więc trochę mi sie zmieniły smaki;)
Podobno najbardziej uczulającym owocem jest ananas, ja mogę go jeść w jesieni i zimie, wtedy kiedy inne alergeny mniej na mnie działają (mam bardzo silna alergie na pyłki drzew, trawy i pleśnie). U mnie najgorzej jest z owocami pestkowymi (a przecież praktycznie wszystkie owoce maja pestki) i bananami, po ich zjedzeniu dosłownie się dusze, puchne ”od środka”. A już w ogóle zabójcze są dla mnie orzechy laskowe... ale przez 20lat alergii w tym 9lat odczulania, które nic nie dało nauczyłam się z tym żyć -
lena86 wrote:O super:) a masz już jakieś plany co do szpitala, w którym chciałabyś rodzić
? może za wcześnie jeszcze na takie plany, ale do września zleci szybko czas;) już mi od początku roku minęło jak 1 dzień
-
paulka86 wrote:A co do tesciowych to my w konflikcie, jak nie przyjechała na chrzciny Frania. Stwierdzając, że co to za chory pomysł chrzest w Wielkanoc. A to był jedyny termin, kiedy moja siostra mogła przyjechać z Holandii. Więc od roku zero kontaktu. Ale cóż.
Dbaj o siebie, w szczególności w kontakcie z manipulatorami, uwierz mi wiem co mówię, łatwo się wtedy pogubićpaulka86 lubi tę wiadomość