X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • renjak Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrzucam linka, bo myślę że warto poczytać. Zwróćcie sobie ez uwagę na to ze badanie połowówkowe trzeba zrobić do 20 tygodnia. Lekarz od którego jest link jest jednym z najlepszych specjalistów w Polsce. Odpowiedzi na te pytania rozwiewają trochę wątpliwości. Ja doo biego kusze sie zapisac tuz po badaniu 1 trymestru, bo tak to nie ma terminu.. http://www.dobreusg.pl/faq_pl/

w4sqyx8dvrs1n4nm.png
  • Bizonka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też dziś kolo źle się wbijał i to akurat w rękę na której widać liczne blizny po pobraniach. Bolało nie mało, ale nie miałam aż tak intensywnie jak Ty.

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • renjak Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdjęcia przecudne!!! Gratuluje!

Av lubi tę wiadomość

w4sqyx8dvrs1n4nm.png
  • Tasia86 Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Widzę, że zdania są podzielone. Myślę, że możemy taką grupę założyć, te które będą miały ochotę dołącza, z czasem pewno więcej osób się przekona ;)
    Któraś chętna na admina?

Tylko wiecie, że ta osoba, która założy tajną grupę będzie musiała dodać wszystkich członków do swoich znajomych na fb? ;) Inaczej nie będzie miała możliwości ich dodać do grupy. Wiem, bo sama założyłam tajną grupę.
    A może wstrzymajmy się jeszcze z tą grupą tak z miesiąc, bo wciąż dochodzą nowe mamy.

Av, zuza88 lubią tę wiadomość

Synek ur. w 2016 :)
    zud3gzu3sbje76xe.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Uwaga, przedstawiam mojego przystojniaka (do potwierdzenia, ale moja intuicja mnie nie zawiodła: chłopak :))
    https://zapodaj.net/images/4f37549f3e4f4.jpg
    https://zapodaj.net/images/1f1e812c36135.jpg
    Wszystkie parametry w porządku: NT=1.8mm, kość nosowa widoczna, serce czterodzielne, przepływy ok, pęcherz moczowy i żołądek widoczne. Dziesięć paluszków u rąk i dwie nóżki. Od poniedziałku urósł o 4mm :) Jestem przeszczęśliwa :)
    Wyniki PAPP-A wraz z oceną ryzyka za tydzień.
    Faktycznie jaki przystojniak!!! I najważniejsze, że zdrowy!! Ogromnie się ciesze i gratuluję!!!
    Normalnie napatrzeć się nie mogę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2018, 16:26

Av lubi tę wiadomość

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Bizonka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Rucola :)

Rucola lubi tę wiadomość

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • zuza88 Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję dzisiejszych wizyt :)

Co do grupy na fb to zostaję przy forum. Czuję się tutaj z Wami dobrze :)
    Może się nie znam ale widzę jak znajomi uczestniczą w jakiś grupach więc pewnie tak samo byłoby ze mną. Poza tym jest mi to zbędne, nie mam czasu na tyle portali :P

JustynaG lubi tę wiadomość

p19uyx8dfb3tjm5a.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizonka wrote:
    Gratulacje Rucola :)
    Dzięki, ale ja jeszcze przed badaniami :)

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie plci nie bylo widac bo zalozyl noge na noge i poszedl spac:)

asese lubi tę wiadomość

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Av Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    pobrany przedwczoraj, dziś sprawdziłam wyniki. Oczywiście, że powinno się to rozpatrywać wraz z usg i ryzykiem wynikajacym z wieku, ale mam wrażenie, że wyniki nie są dobre. Przełożyłam prenatalne na jutro, bo inaczej zwariuję z nerwów
    Na stronie FMF czytamy, że:
    "MoM values for PAPP-A and free ß-hCG depend on maternal characteristics but also on the equipment and reagents used at a specific laboratory; you will therefore need to obtain the MoM values from your laboratory."
    więc nie rozumiem, czemu labo Ci nie podało od razu MoMów - bo to oni powinni przeliczyć na podstawie wewnętrznych wyników. Chyba, że jest to część Twojej przychodni i mają jakieś powiązania?

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • Av Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola wrote:
    Faktycznie jaki przystojniak!!! I najważniejsze, że zdrowy!! Ogromnie się ciesze i gratuluję!!!
    Normalnie napatrzeć się nie mogę :)
    Dziękuję! :*

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • promyczek 39 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje dziewczyny po wizytach !
    Co do grupy na fb,jestem na takiej ,powstałej własnie z forum,nie trzeba wcale miec konta na imie i nazwisko ,niektóre dziewczyny po prostu sobie załozyły nowe konta,grupa tajna ,i jeszcze nazwa która za wiele nie mówi ,takze jest oK :)

2017r-IVF-wrzesień-nieudane
    2018r-naturalny Cud♥
    5b09h371owxjb82f.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Na stronie FMF czytamy, że:
    "MoM values for PAPP-A and free ß-hCG depend on maternal characteristics but also on the equipment and reagents used at a specific laboratory; you will therefore need to obtain the MoM values from your laboratory."
    więc nie rozumiem, czemu labo Ci nie podało od razu MoMów - bo to oni powinni przeliczyć na podstawie wewnętrznych wyników. Chyba, że jest to część Twojej przychodni i mają jakieś powiązania?

Też nie wiem, bo ja sama nie umiem znaleźć przelicznika. Nie dość, że inna jednostka, to nie ma ryzyka podstawowego. Wychodzi na to, że dobrze nie jest. Jutro prenatalne, błagam, trzymajcie kciuki!

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam od położnej, rozmawiałyśmy na temat badan genetycznych, z racji tego iż u nas w rodzinie nie było przypadków dzieci chorych genetycznie nie ma wskazań do amniopunkcji, mimo moich 37 lat. Teoretycznie moglabym zrobić nifty, ale nie ma pewności czy w ogóle wyjdzie, test pappa to jeszcze mniejsza dokładność. Wg niej to niepotrzebny stres i nawet jeśli testy wyjdą dobrze nie ma gwarancji czy dziecko jest zdrowe, bo to tylko statystyka. Położna mówi, ze zapisze mnie na usg połówkowe w 19 tc, jeśli dziecko bedzie mialo jakas wade genetyczna, beda w stanie wyłapać ją podczas badania, gdyż m.in ujawnić się powinna wada serca. Ponad polowa dzieci z zespołem Downa na wadę serca i wolniej przyrastające kończyny, pozostałe wady genetyczne wykazują więcej problemów zdrowotnych i zawsze wychodzą podczas badania. Sprawdziła bicie serca,tylko przez chwilkę, bo maluch uciekł, serce mocno bije i miarodajnie i podczas usg i przy dzisiejszym badaniu serce nie wzbudziło negatywnych emocji, a to już prawie 13 tydz.

Bianka*, monika_86, Marzena782, zuza88 lubią tę wiadomość

bhywvcqgxdl0na75.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Też nie wiem, bo ja sama nie umiem znaleźć przelicznika. Nie dość, że inna jednostka, to nie ma ryzyka podstawowego. Wychodzi na to, że dobrze nie jest. Jutro prenatalne, błagam, trzymajcie kciuki!
    Trzymamy Natalinka, bedzie dobrze!

natalinka lubi tę wiadomość

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Vlinder Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję udanych wizyt, za pozostałe dziewczyny trzymam kciuki.

Fotki tutaj zawsze można wysyłać w wiadomościach prywatnych :) Szczerze mówiąc poczekałabym z grupą na fb. Są też strony z forum, gdzie można założyć zamkniętą grupę

bhywvcqgxdl0na75.png
  • aLunia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av gratuluje. Przepiękne zdjęcie!

Av lubi tę wiadomość

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • Bizonka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam tętno dzisiejsze w karcie, 144, czy to OK? Wcześniej było po 160...

w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Bo MoMy to wartości znormalizowane, więc każde labo powinno mieć własny przelicznik. PAPPA jest trochę niskie, ale to może wynikać z danego laboratorium. Trzymam kciuki, pamiętaj, że nawet gorszy wynik PAPPA to baaaaaaardzo duża szansa na zdrowe dziecko :*

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj synek mial w 9 tyg 140, jest zdrowy :) Teraz mialam w 8 tyg 188 i troche mnie to zaniepokoilo mimo,ze lekarz powiedzial, ze na ta chwile jest ok

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
‹‹ 327 328 329 330 331 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ