X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasze dziecię :) 5,38 cm

2uhsfaa.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2018, 21:40

Vlinder, Meghan, promyczek 39, 100krotka30, Tasia86, monika_86, GuBo, Av, Rucola, sylvi, Amy333, Ciemnowlosa, Herbata, MiSia :), Antonina38, Kadża, asese, Deseo, Marzena782, JustynaG, matkapatka, KLuzik lubią tę wiadomość

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamawiki nie wiem czemu nie otworzyło mi się zdjęcie Twojego Maluszka... :(

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • Cukierkowa Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Nasze dziecię :)

2uhsfaa.jpg
    oj boże jakie piękne! :D

Meghan, natalinka, 100krotka30, monika_86, Rucola lubią tę wiadomość

Basia - wrzesień 2018
    Gosia - maj 2024
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2018, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Jest tylko jedno ale... mam bardzo wysokie ryzyko zahamowania rozwoju dziecka przed 37 tc 1:25. Nie dziwi mnie to, bo końcówka pierwszej ciąży była niezwykle trudna i walczyliśmy o każdy dzien w brzuszku i przyrost wagi. Mam brać Acard i trzeba bardziej monitorować ciążę. Wychodzi na to, że złe wyniki pappa o tym właśnie świadczą... Tak wyczytałam też dziś rano, ale nie brałam już tego pod uwagę...
    Natalinka ja tez mam wysokie
    Ryzyko 1:97
    A Stan przedrzucawkowy okolo 1:50
    Tez sie tym martwie
    Ile Bierzesz Acardu??? Mi zwiekszyli ze 100 do 150 I dowiedzialam sie ze trzeba brac Na noc! Nie wiedzialam Tego

• natalinka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meghan wrote:
    Natalinka ja tez mam wysokie
    Ryzyko 1:97
    A Stan przedrzucawkowy okolo 1:50
    Tez sie tym martwie
    Ile Bierzesz Acardu??? Mi zwiekszyli ze 100 do 150 I dowiedzialam sie ze trzeba brac Na noc! Nie wiedzialam Tego

Mam brać 2x75 i właśnie na noc. Martwię siętrochę, bo przecież krwawiłam i plamiłam, miałam krwiaki, niby się wchonęły. Acard nie rozrzedzi krwi? Lekarz powiedział, że muszę być pod ścisłą kontrolą. Od 30 tyg. wizyty min. co 3, najlepiej co 2 tygodnie. U mnie ryzyko 1:25

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję kolejnych udanych wizyt:-)
    Mamawiki ja go wogóle nie widzę :-)

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Mam brać 2x75 i właśnie na noc. Martwię siętrochę, bo przecież krwawiłam i plamiłam, miałam krwiaki, niby się wchonęły. Acard nie rozrzedzi krwi? Lekarz powiedział, że muszę być pod ścisłą kontrolą. Od 30 tyg. wizyty min. co 3, najlepiej co 2 tygodnie. U mnie ryzyko 1:25

Dobrze wiedziec tez sobie wywalcze od 30 tygodnia te czestsze wizyty ;)
    Co do Acardu mi tlumaczyli ze to nie to samo co aspiryna wiec chyba sie tym rozrzedzaniem nie sugeruj. Dziewczyny uczulone maja problem bo Acard to jedyne co minimalizuie ryzyko

natalinka lubi tę wiadomość

• Nadzieja2018 Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej odebrałam dziś wyniki badań i w morfologii wyszło mi że erytrocyty mam poniżej normy 3.77 a powinno być od 3.93 do 5.22. Dodatkowo MCV I MCH lekko podwyższone. J monocytu też 0 45 a jest do 0.36. Za niskie jeszcze mam eozynogile 0.03 a norma od 0.04 do 0 36. Najbardziej te erytrocyty mnie zmartwiony czy to jest anemia? Czytałam że zagraża to dziecku. Co mam robić? Wizyta dopiero w środę.

w4squgpj8vhcpzbo.png
    44dc serduszko bije dzidzia 4mm
    24dc beta 18,65, 30dc beta 877,45, 37dc beta 13358, 40
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meghan wrote:
    Dobrze wiedziec tez sobie wywalcze od 30 tygodnia te czestsze wizyty ;)
    Co do Acardu mi tlumaczyli ze to nie to samo co aspiryna wiec chyba sie tym rozrzedzaniem nie sugeruj. Dziewczyny uczulone maja problem bo Acard to jedyne co minimalizuie ryzyko

W poprzedniej ciąży Acardu nie bralam. Może błąd, bo mogłoby to nieco zminimalizować ryzyko porodu przedwczesnego. I to chyba właśnie ma związek z tym niskim pappa. Dziś rano też wyczytalam, że takie wyniki mogą zwiastowac niewydolność łożyska

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja2018 wrote:
    Hej odebrałam dziś wyniki badań i w morfologii wyszło mi że erytrocyty mam poniżej normy 3.77 a powinno być od 3.93 do 5.22. Dodatkowo MCV I MCH lekko podwyższone. J monocytu też 0 45 a jest do 0.36. Za niskie jeszcze mam eozynogile 0.03 a norma od 0.04 do 0 36. Najbardziej te erytrocyty mnie zmartwiony czy to jest anemia? Czytałam że zagraża to dziecku. Co mam robić? Wizyta dopiero w środę.

Ja niestety nie pomogę :(

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GuBo wrote:
    Witajcie dziewczyny,

Czytam Was właściwie od początku ale dopiero teraz zdecydowałam się dołączyć.

Czeka nas bardzo trudny czas z Mężem, odebraliśmy dziś wyniki testu PAPP-A i niestety są bardzo złe, ryzyko zespołu Downa 1:64. Jesteśmy załamani i przerażeni. Oczywiście teraz czeka nas amniopunkcja a z tym masa załatwiania, wizyt, logistyki, itp. Mieszkam w Warszawie, lekarz prowadzący ciążę polecił mi poradnie genetyczne na Kasprzaka i przy Szpitalu Czerniakowskim. Ciążę prowadzę w Medicoverze, mam tam pakiet z pracy, większość badań całkowicie za darmo, niestety na amniopunkcję muszę zapisać się na NFZ którego unikam jak ognia. Pracuję normalnie, w pracy jeszcze nikt nie wie o ciąży, więc tym bardziej mi trudno, jak już zacznie być ewidentnie widać to będę musiała powiedzieć, chociaż zastanawiam się czy nie powiedzieć szefowi już w przyszłym tygodniu.

Mam za sobą dwa poronienia na wczesnym etapie, jedno podejrzenie ciąży pozamacicznej a druga ciąża biochemiczna. Teraz wydawało się że jest wszystko super a tu nagle zonk... Dodam że wyniki USG prenatalnego były idealne, bicie serca, CRL, rozmiar główki, wszystkie organy tam gdzie trzeba, kość nosowa uwidoczniona, NT w normie, dzidziuś ślicznie fikał. Na teście PAPP-A wyszły za to jakieś przerażające wyniki biochemii, bardzo wysokie wolne b-HCG i niskie białko PAPP-A, stąd takie ryzyko.

Wiem że niektóre z Was planują robić amniopunkcję, więc będę wdzięczna za wszelkie informacje na ten temat.

Trzymam kciuki za wszystkie Wasze wizyty i cieszę się z dobrych wiadomości.

Trochę to dziwne, bo skoro usg idealne, a biochemia zła, to ryzyko powinno być mniejsze. Kluczowe tak naprawdę jest usg. Ja mialam bete 1,5 mom, pappa 0,229 i skorygowane ryzyko jest niskie... Mi lekarz tłumaczył, że biochemia to tylko dodatek i nie należy się tym sugerować w oderwaniu od usg. Wczoraj przegladnelam fora i okazuje sie, że test pappa to sianie zamętu. Większość wynikow amniopunkcji go nie potwierdza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2018, 22:17

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja2018 wrote:

Lekarze biorą przede wszystkim pod uwagę hemoglobinę i ona świadczy o anemii. Nie masz dużych odchyleń wg mnie normalne wyniki w ciąży. Z córka cały czas miałam kiepska morfologię a tylko hemoglobina była ważna i urodziła się zdrowa. Myślę że nie masz się czym martwić .

Mam pytanie do pozostałych dziewczyn. Czy wy też miałyście brane pod uwagę do wyliczeń takie rzeczy jak stan przedrzucakowy itd?

86Monia lubi tę wiadomość

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GuBo czy to aby nie jest tak, że obciążyl Cię wywiad położniczy?

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • Nadzieja2018 Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2018, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hemoglobiny mam 12.3 a norma od 11.2 do 15.7. Glukoza też wyszła wysoko wg mnie niby w normie 89 ale jest napisane że kobiety w ciąży powinny mieć do 92 więc wysoko mam a u mnie w rodzinie cukrzycę maja

w4squgpj8vhcpzbo.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja2018 wrote:
    3.77 to nie jest jeszcze zły wynik, wiele kobiet w ciąży ma lekką anemię. Wynika to z rozrzedzenia krwi. Ponieważ walczę z anemią odkąd zaczęłam miesiączkować mogę Ci dać kilka rad, jak zaaplikować sobie pierwszą pomoc :)
    - herbatę - zieloną, czerwoną i czarną - najlepiej odstawić. Jeśli bardzo lubisz i musisz pić, pij samą herbatę, wtedy, kiedy nie jesz. Najlepiej co najmniej 1 godzinę przed i po posiłku. Herbata drastycznie ogranicza wchłanianie żelaza z pokarmu. Napary owocowe są ok, ale tylko te naprawdę owocowe, a nie "herbata czarna o smaku owoców".
    - kiedy jesz mięso czerwone albo inne pokarmy zawierające żelazo, próbuj popijać je napojami z dużą zawartością witaminy C - albo zjedz też owoce. Witamina C wspomaga przyswajanie żelaza. Ja zwykle pije wodę mineralną z rozdziabaną cytryną.
    - być może masz niedobór witaminy B12 - warto jeść więc mięso, ryby, jaja, przetwory mleczne.

Ale moim zdaniem na razie nie jest źle, bo nie piszesz o obniżonej hemoglobinie. Czy bierzesz żelazo w jakichkolwiek witaminach?

Nadzieja2018 lubi tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • linka220 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Hehe a w sierpniu beda wiatraczki, klimatyzacje i oesu zaraz zdechne. Ja rodze tylko we wrzesniu ;) i wlasnie mi sie przypomnialo lato z wielkim bebolem uchh ;)
    Kurcze mi też się przypomniało Ja wielki brzuch, a tu mega upały. Myślałam, że padnę :) oby lato nie było aż takie gorące :)

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GuBo wrote:
    Witajcie dziewczyny,

Czytam Was właściwie od początku ale dopiero teraz zdecydowałam się dołączyć.

Czeka nas bardzo trudny czas z Mężem, odebraliśmy dziś wyniki testu PAPP-A i niestety są bardzo złe, ryzyko zespołu Downa 1:64. Jesteśmy załamani i przerażeni. Oczywiście teraz czeka nas amniopunkcja a z tym masa załatwiania, wizyt, logistyki, itp. Mieszkam w Warszawie, lekarz prowadzący ciążę polecił mi poradnie genetyczne na Kasprzaka i przy Szpitalu Czerniakowskim. Ciążę prowadzę w Medicoverze, mam tam pakiet z pracy, większość badań całkowicie za darmo, niestety na amniopunkcję muszę zapisać się na NFZ którego unikam jak ognia. Pracuję normalnie, w pracy jeszcze nikt nie wie o ciąży, więc tym bardziej mi trudno, jak już zacznie być ewidentnie widać to będę musiała powiedzieć, chociaż zastanawiam się czy nie powiedzieć szefowi już w przyszłym tygodniu.

Mam za sobą dwa poronienia na wczesnym etapie, jedno podejrzenie ciąży pozamacicznej a druga ciąża biochemiczna. Teraz wydawało się że jest wszystko super a tu nagle zonk... Dodam że wyniki USG prenatalnego były idealne, bicie serca, CRL, rozmiar główki, wszystkie organy tam gdzie trzeba, kość nosowa uwidoczniona, NT w normie, dzidziuś ślicznie fikał. Na teście PAPP-A wyszły za to jakieś przerażające wyniki biochemii, bardzo wysokie wolne b-HCG i niskie białko PAPP-A, stąd takie ryzyko.

Wiem że niektóre z Was planują robić amniopunkcję, więc będę wdzięczna za wszelkie informacje na ten temat.

Trzymam kciuki za wszystkie Wasze wizyty i cieszę się z dobrych wiadomości.
    Witaj GuBo,
    wyniki mogą wydawać się straszne w porównaniu z wynikami innych dziewczyn, ale ryzyko 1:64 oznacza wciąż 98.4% szansę na całkowicie zdrowego małego człowieka i tylko 1.6% szansy na wadę genetyczną. Pamiętajcie o tym, bo jak pisałam Natalince wczoraj: statystyka jest całkowicie po Waszej stronie. Oczywiście ryzyko jest i amniopunkcję w takiej sytuacji trzeba zrobić, ale nie traćcie z oczu tego, o ile większą szansę macie na pomyślne wyniki.

Ja nie miałam amniopunkcji, bo to moja pierwsza ciąża. Miały ją natomiast moja mama i ciocia (37 i 38 lat) i choć nie jest to miłe badanie, to nie jest też takie straszne. Ja na pewno się na amnio zdecyduję, jeśli lekarz uzna, że powinniśmy zrobić (mam 35 lat, czekam na wyniki PAPPA). Amniopunkcję można zrobić prywatnie, ale jest dość droga: przykładowo 1500pln w Warszawie. Niektóre ośrodki oferują też szybkie testy RAPID-Fish, który pozwala otrzymać WSTĘPNE wyniki od 3 do 7 dni po zabiegu. Dzięki temu nie trzeba przez miesiąc się martwić.

Trzymam kciuki za Was i Waszego malucha :)

monika_86, Rucola, GuBo lubią tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2018, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! I ja dołączam do Was :) termin na 19.09 :)

monika_86, Herbata, Antonina38, Av, asese, Marzena782, matkapatka lubią tę wiadomość

• Nadzieja2018 Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2018, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biorę tabletki już parę miesięcy przed ciążą i do teraz dopelherz Activ mama i tak z tego co czytam jest żelazo 26mg (186%zapotrzrbowania) i b12 1.12 Mcg (50%zapotrzrbowania). Fakt jem bardzo mało nabiału raz na jakiś czas jogobelle owocowa albo serek grani) od czasu do czasu może raz na tydzień lub, rzadziej jajko a mięso w małych ilościach tylko na obiad ewentualnie i to raczej kurczak ewentualnie schab. Ale pije bardzo dużo herbat. Odkąd dowiedziałam się o ciąży wyczytałam że nie wolno zielonej więc ja odstawiamy ale pije minimum 3 - 4 - 5x dziennie biała, czarna, czerwona muszę wtedy chyba odstawić na rzecz wody z miodem cytryna i imbirem. Dziękuję Av

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2018, 07:11

Av lubi tę wiadomość

w4squgpj8vhcpzbo.png
  • Bizonka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, ja już chciałam nie robić tego usg z testem podwójnym, ale jak piszecie, że sprawdza ew niewydolność łożyska... Nie kapuje tego do końca. Da się to inaczej sprawdzić?

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
‹‹ 345 346 347 348 349 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ