X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2018, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizonka wrote:
    Przy krwiaku jest test podwójny polecany, bo określa ryzyko odklejania i przedwczesnego porodu :) Dlatego robię. Nie wiem tylko jak to ogarnąć. Mi lekarka dala przedział do końca 13tc, ale mój jest cały czas o ok tydz większy, więc chyba przeniosę na tydz wcześniej
    To jest tylko statystyka. W nielicznych przypadkach czytalam o kims komu by sie te wszystkie "ryzyka" sprawdziły. Nawet lekarka od badan prenatalnych mi powiedzila, ze na niego ma wplyw bardzo wiele rzeczy- rozne lekarstwa, a nawet progesteron który bierzemy. Opowiadala mi o swojej pacjentce, ktorej w trzech ciazach test Pappa wychodzil zle, a dzieci zdrowe i urodzone w terminie. Wiec to tez moze zalezec od indywidualnej "biochemii" czlowieka.
    Mi mówiła ze najlepiej robić max 13 tygodnia, bo potem wychodza gorzej. Wiec lepiej wcześniej niz pozniej

• Bianka* Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia na dzisiejszych wizytach!!
    Dzisiaj rano, leżąc w łóżku, poczułam takie dziwne smyranie, w miejscu gdzie znajduje dzidziusia detektorem i jestem prawie pewna, że to moja mała :D Czekam na więcej :D

Amy333, monika_86, DoveLove, Natalia1984, Vlinder, zuza88, Wesoła89 lubią tę wiadomość

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2018, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Nie robiłam Pappa , odradzał mi to lekarz. Robiłam tylko USG.
    Trudne pytanie po co mi ta wiedza, bo nie mam pojęcia co bym zrobiła dowiadując się że dziecko ma np ZD. Naprawdę nie wiem...Chyba ciężko jest to wiedzieć, nie będąc w tej sytuacji.
    No to to jest najwazniejsze zeby przemyslec jaki poglad ma sie na te sprawy. Ja jestem na 100% pewna, że nie zmieniloby to nic. Oczywiście, marzę żeby moje dziecko było zdrowe, ale gdyby nie było, to nadal byloby moim kochanym dzieciątkiem.

veritaserum, Amy333, zuza88 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2018, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja znowu mam obawy, że w połowie lub pod koniec ciąży okaże się, że coś jest nie tak

• Nat@la Przyjaciółka

Wysłany: 5 marca 2018, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w ten piękny poranek:) trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty i proszę o kciuki dla nas :) jedziemy na genetyczne, stres ogromny ale żyje nadzieją, że jest wszystko ok i Wam również życzę samych pozytywnych wieści!

monika_86, nadulek, CzterolistnaKoniczyna, DoveLove, natalinka, OctAngel, Natalia1984, asese, Amy333, aLunia, zuza88, Kadża, Wesoła89 lubią tę wiadomość

3jgxskjou81k1utn.png
    1usatv73qry8ayfh.png
  • nadulek Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Ja tez czekam za podusia z niecierpliwoscia ma przyjsc na dniach ;)
    Coraz bardziej zastanawiam sie nad Nifty czy Harmony. Sama nie wiem, niby wyszly genetyczne okej ale juz sie naczytalam historii ze na usg wszystko super, ryzyko 1: iles tysiecy a dziecko sie urodzilo z ZD.
    Maz mnie opieprza mowi ze nie mam na co pieniedzy wydawac chyba i mi znajdzie zaraz jakies wydatki. No fakt za 2,500 tysiaca to ja moge kupic juz sporo rzeczy dla dzieciaczka.
    Ktora z Was robi mimo dobrych wynikow usg te testy ?
    Ja w twoim położeni nie wiem czy bym robiła. Jak byłam z młodszą córką w ciąży USG genetyczne prenatalne wyszło super lekarze powiedzieli że gdyby nie to że mam nieprawidłowy kariotyp nie robiliby już innych badań i tak miałam amniopunkcje.wyszło z niej że młodsza ma tą samą translokacje zrównoważoną co ja. Teraz gdy USG prenatalne wyszło bardzo źle nikt nie stawia mi wyborów. A żądają wszyscy sobie to samo pytanie na co chore jest moje dziecko bo że jest chore dla lekarzy nie jest tajemnicą.
    Jeżeli Nifty czy Harmony wkońcu cię uspokoją to zrób jeżeli dodatkowo będą cię stresować to nie wiem czy jest sens

veritaserum lubi tę wiadomość

20.09.2013[*] 24.12.2013 [*] 09.02.2017[*]
    11.05.2018 Hubert 23 tc [*]
    Nieprawidłowy kariotyp
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez zycze dziewczyny udanych wizyt i rowniez sobie :D
    Aby do tej 14 juz tak sie nie moge doczekac by zobaczyc malenstwo

monika_86, nadulek, DoveLove, natalinka, Natalia1984, Kadża lubią tę wiadomość

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • nadulek Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    No to to jest najwazniejsze zeby przemyslec jaki poglad ma sie na te sprawy. Ja jestem na 100% pewna, że nie zmieniloby to nic. Oczywiście, marzę żeby moje dziecko było zdrowe, ale gdyby nie było, to nadal byloby moim kochanym dzieciątkiem.
    Super że masz te takie podejście. Kj a nie wiem czy nie zdecyduje się na terminacji jeżeli okaże się że wada którą ma moje dziecko jest wadą letalną. Nie zniosłabym widoku dziecka które umiera przedłużając agonię na życzenie rodziców

20.09.2013[*] 24.12.2013 [*] 09.02.2017[*]
    11.05.2018 Hubert 23 tc [*]
    Nieprawidłowy kariotyp
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • monika_86 Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2018, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już od 4 nie mogę spać przez dzisiejsze badania prenatalne. Tak się stresuje.

Powodzenia wszystkim na dzisiejszych badaniach.

Ciemnowlosa, Amy333 lubią tę wiadomość

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2018, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem od rana już w panice. Jutro mam kontrolną wizytę USG, w piątek prenatalne. Wiem, że jutro już dużo rzeczy się wyjaśni, ja tak strasznie się boję. Tkwię w przekonaniu mam nadzieję nieslusznym, że wszelkie zło świata i pech mnie dosięga. Mój mąż ma już mnie dość, moja mama też sie złości, Tesciowie uspokajaja, a ja swoje. Cieszę się, że nie jestem sama z tym, że wy dziewczynki też macie takie rozdarcia. Ale tak bym chciała, żebyśmy wszystkie nie stresowały się. Większość z nas tutaj jest po przejściach, pewnie stąd takie nerwy i strach.
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty!

• Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewzyny powiedzcie mi czy moge zapytac dzis lekarza o prawdopodobna plec malucha? Czy nawet sie nie ośmieszac jeszcze? Nie powiem ze chcialabym wiedziec bo maz zaraz zjezdza zza granicy na swieta i chcialabym dac mu cos niebieskiego badz rozowego :)

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • Tasia86 Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2018, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Ja tez czekam za podusia z niecierpliwoscia ma przyjsc na dniach ;)
    Coraz bardziej zastanawiam sie nad Nifty czy Harmony. Sama nie wiem, niby wyszly genetyczne okej ale juz sie naczytalam historii ze na usg wszystko super, ryzyko 1: iles tysiecy a dziecko sie urodzilo z ZD.
    Maz mnie opieprza mowi ze nie mam na co pieniedzy wydawac chyba i mi znajdzie zaraz jakies wydatki. No fakt za 2,500 tysiaca to ja moge kupic juz sporo rzeczy dla dzieciaczka.
    Ktora z Was robi mimo dobrych wynikow usg te testy ?

Ja z tego powodu, który podałaś zrobiłam Harmony. Jestem z tych osób, które wolą wiedzieć. Nawet nie mówimy rodzinie o ciąży do czasu odebrania wyników. Liczę, że w tym tygodniu wyniki już będą.

Synek ur. w 2016 :)
    zud3gzu3sbje76xe.png
  • Herbata Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2018, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa wrote:
    Dziewzyny powiedzcie mi czy moge zapytac dzis lekarza o prawdopodobna plec malucha? Czy nawet sie nie ośmieszac jeszcze? Nie powiem ze chcialabym wiedziec bo maz zaraz zjezdza zza granicy na swieta i chcialabym dac mu cos niebieskiego badz rozowego :)

Oczywiście że możesz zapytać, najwyżej powie Ci że za wcześnie.

Ciemnowlosa lubi tę wiadomość

16udvfxmgcokvnrf.png
  • Ithildin Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Powiedzcie mi czy Wy tez tak macie, że bie umiecie sie do konca cieszyc ta ciążą? Szcegolnie mamy po stratach. Ja nie umiem planowac nic dalej niz tydzien w przod, zabraniam mężowi mówić co bedzie jak sie dziecko urodzi, boje sie kupić cokolwiek zwiazanego z ciążą, a jak juz widzialam ze ktos tutaj kupil spioszki no to dla mnie kosmos. Ja chyba kupie pierwszą rzecz w 30 tygodniu. Juz zauwazam ze spodnie zaczynaja sie robic ciasne, ale nie umiem sie przelamac i kupic wiekszych, bo co jak sie cos stanie.
    Ja najbardziej się bałam do momentu przekroczenia 9 tygodnia, w którym straciłam poprzednią ciążę. Potem przed prenatalnymi :) Kiedy wyszły super to stwierdziłam, że muszę myśleć pozytywnie, kupuję ubranka, oglądam wózki i łóżeczka i nie mam zamiaru czekać - chociaż nie dziwię się tym, które chcą czekać dłużej. Boję się często okropnie, oczywiście - a to coś zakłuje, odstawiam luteinę teraz i boję się co będzie jak już mój organizm będzie musiał poradzić sobie sam, czy na następnych genetycznych dzidzia dalej będzie zdrowa i tak dalej. Ale coś co mnie jednocześnie przeraża i pomaga to fakt, że niektórzy tracą ciąże tak bardzo późno - nie ma znaczenia, kiedy kupię wózek, jeżeli będzie miała mnie spotkać tragedia to mnie spotka i tyle. Staram się pocieszać, że większa jest szansa na to, że urodzę wcześniaka i nic nie będę dla niego miała niż że stracę dzidziusia, a już będę miała złożone łóżeczko ;)

nadulek, veritaserum, Herbata, OctAngel, Vlinder lubią tę wiadomość

p19ugywljhfa9tgr.png

Aniołek 27.09.2017 - 9 tydzień
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja gdybym finansowo dała radę też bym ten test zrobiła.....jednak jest to dla mnie kwota nie do przejścia.

• mitaka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadulek wrote:
    Ja w twoim położeni nie wiem czy bym robiła. Jak byłam z młodszą córką w ciąży USG genetyczne prenatalne wyszło super lekarze powiedzieli że gdyby nie to że mam nieprawidłowy kariotyp nie robiliby już innych badań i tak miałam amniopunkcje.wyszło z niej że młodsza ma tą samą translokacje zrównoważoną co ja. Teraz gdy USG prenatalne wyszło bardzo źle nikt nie stawia mi wyborów. A żądają wszyscy sobie to samo pytanie na co chore jest moje dziecko bo że jest chore dla lekarzy nie jest tajemnicą.
    Jeżeli Nifty czy Harmony wkońcu cię uspokoją to zrób jeżeli dodatkowo będą cię stresować to nie wiem czy jest sens
    Zadaja sobie pytanie na co jest chore? Ale przeciez przy amnio jezeli to nie sa te 3 podstawowe choroby to nic sie nie dowiedza

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2018, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Zadaja sobie pytanie na co jest chore? Ale przeciez przy amnio jezeli to nie sa te 3 podstawowe choroby to nic sie nie dowiedza

Trochę więcej chorób wykrywa, ale nie odpowie na pytanie czy dziecko jest całkowicie zdrowe.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadulek wrote:
    Super że masz te takie podejście. Kj a nie wiem czy nie zdecyduje się na terminacji jeżeli okaże się że wada którą ma moje dziecko jest wadą letalną. Nie zniosłabym widoku dziecka które umiera przedłużając agonię na życzenie rodziców
    U mnie jest to kwestia wiary. Jestesmy z mezem wierzący, wiec uwazamy, ze jest ktos ponad nami kto decyduje o momencie narodzenia i odejscia kazdego czlowieka i wszystko ma jakis ukryty, czasem dla nas niezrozumialy sens, ktoryże byc moze poznamy za kilka lat, a moze dopiero na innym swiecie. Wiec ja nie mam problemow z decyzją. Dlatego napisalam, że każdy powinien miec wlasne wyrobione zdanie na ten temat i wiedziec po co robi badania, co zrobi z ich wynikiem i czy tego potrzebuje

frezyjciada, Kadża lubią tę wiadomość

• mitaka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Trochę więcej chorób wykrywa, ale nie odpowie na pytanie czy dziecko jest całkowicie zdrowe.
    Jakie np? Skoro podaja tylko kariotyp

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2018, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety, amniopunkcja nie wykrywa wszytskiego, jedynie kilka najpopularniejszych wad.

‹‹ 441 442 443 444 445 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ