X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amniopunkcja pozwala na wykrycie trisomii, czyli sytuacji, gdy jest o jeden chromosom za dużo. Dodatkowe chromosomy są przyczyną poważnych i nieuleczalnych chorób (zespół Downa, zespół Pataua, zespoły Edwardsa czy Turnera oraz innych aberracji chromosomowych). Dzięki amniopunkcji można wykryć również mutacje genów, powodujących choroby metaboliczne, takie jak mukowiscydoza, dystrofia mięśniowa typu Duchenne’a, rdzeniowy zanik mięśni. Badanie amniopunkcji umożliwia też zdiagnozowanie najczęstszych wad rozwojowych płodu. Należą do nich: wady serca, układu moczowego i ośrodkowego układu nerwowego. Amniopunkcja diagnostyczna obejmuje ocenę mikrobiologiczną i wirusologiczną płynu owodniowego, np. w przypadku zakażenia toksoplazmozą, różyczką, cytomegalią, kiłą.

Rucola lubi tę wiadomość

• DoveLove Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa, kto pyta nie błądzi :) nasze Maleństwo tak wierzgalo, ze ciężko było zajrzeć, ale moze na kolejnym usg (w skończonym 15tc) pokaże co ma między nóżkami.

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty. Czekamy na dobre wieści!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2018, 08:55

Ciemnowlosa, monika_86 lubią tę wiadomość

qb3cwn15v37nxio5.png
    klz96iyehfls5pph.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa wrote:
    Dziewzyny powiedzcie mi czy moge zapytac dzis lekarza o prawdopodobna plec malucha? Czy nawet sie nie ośmieszac jeszcze? Nie powiem ze chcialabym wiedziec bo maz zaraz zjezdza zza granicy na swieta i chcialabym dac mu cos niebieskiego badz rozowego :)
    Zapytaj sie! Ja wczoraj byłam na wizycie i sam mi powiedział ze prawdopodobnie chłopak :)

Ciemnowlosa, OctAngel, Amy333, Vlinder lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2018, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzlo wrote:
    Zapytaj sie! Ja wczoraj byłam na wizycie i sam mi powiedział ze prawdopodobnie chłopak :)
    Mi tez sama lekarka powiedziala ,ze na 70% dziewczynka:-)

Zuzlo, OctAngel, Amy333, Vlinder lubią tę wiadomość

• mitaka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Amniopunkcja pozwala na wykrycie trisomii, czyli sytuacji, gdy jest o jeden chromosom za dużo. Dodatkowe chromosomy są przyczyną poważnych i nieuleczalnych chorób (zespół Downa, zespół Pataua, zespoły Edwardsa czy Turnera oraz innych aberracji chromosomowych). Dzięki amniopunkcji można wykryć również mutacje genów, powodujących choroby metaboliczne, takie jak mukowiscydoza, dystrofia mięśniowa typu Duchenne’a, rdzeniowy zanik mięśni. Badanie amniopunkcji umożliwia też zdiagnozowanie najczęstszych wad rozwojowych płodu. Należą do nich: wady serca, układu moczowego i ośrodkowego układu nerwowego. Amniopunkcja diagnostyczna obejmuje ocenę mikrobiologiczną i wirusologiczną płynu owodniowego, np. w przypadku zakażenia toksoplazmozą, różyczką, cytomegalią, kiłą.
    To u nas caly OUN byl spaprany i nic. W ogole nasza sluzba zdrowia jest tak do dupy, ze szkoda gadac. Kariotyp zdrowy tzn ze rodzice nie przekazali (a nie powinni zlecic przebadanie rodzicow) potem po urodzeniu tez guzik stwierdzili, pobrali material do zamrozenia i stanelo, ze hipotetycznie to zespol cloves. Material utknal w prozni, bo jak dziecko zmarlo to pozamiatane. Genetyka u nas lezy i kwiczy. I jeszcze szlag Cie trafia jak, ktorys lekarz z kolei mowi, " jej najwiekszym nieszczesciem jest to, ze urodzila sie w Polsce". Przepraszam, ale musialam to napisac

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    To u nas caly OUN byl spaprany i nic. W ogole nasza sluzba zdrowia jest tak do dupy, ze szkoda gadac. Kariotyp zdrowy tzn ze rodzice nie przekazali (a nie powinni zlecic przebadanie rodzicow) potem po urodzeniu tez guzik stwierdzili, pobrali material do zamrozenia i stanelo, ze hipotetycznie to zespol cloves. Material utknal w prozni, bo jak dziecko zmarlo to pozamiatane. Genetyka u nas lezy i kwiczy. I jeszcze szlag Cie trafia jak, ktorys lekarz z kolei mowi, " jej najwiekszym nieszczesciem jest to, ze urodzila sie w Polsce". Przepraszam, ale musialam to napisac
    No niestety. Z mojej bliskiej rodziny znam przyklad gdy lekarze prawie do samego porodu nie wykryli rozszczepu kręgosłupa, wodoglowia i dziewczynka zmarla miesiac po urodzeniu :-(

• nadulek Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Zadaja sobie pytanie na co jest chore? Ale przeciez przy amnio jezeli to nie sa te 3 podstawowe choroby to nic sie nie dowiedza
    No nie. Na amnio wychodzi pełen kariotyp czyli całe DNA dziecka

20.09.2013[*] 24.12.2013 [*] 09.02.2017[*]
    11.05.2018 Hubert 23 tc [*]
    Nieprawidłowy kariotyp
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie czasami przerażają właśne myśli, myślę że byłabym zdolna do terminacji poważnej wady wrodzonej,ale to są tylko głupie gdybanie co by było gdyby.
    Z drugiej strony jak ostatnio widziałam jak to maleństwo fikało w moim brzuszku nie wiem jak mogłabym to zrobić...
    Pytanie czy np ZD jest poważną wadą, bo wadą letalną nie jest.
    Dzisiaj jeszcze porozmawiam z mężem o tym i zobaczymy, ta kwota mnie po prostu przeraża.

Bardzo ale to bardzo podziwiam osoby głębokiej wiary, które nie mają żadnych tego typu dylematu. Ja się czasami czuję okropnie bo wierząca też jestem, modlę się a tutaj takie myśli w głowie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2018, 09:16

• paulka86 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Mnie czasami przerażają właśne myśli, myślę że byłabym zdolna do terminacji poważnej wady wrodzonej,ale to są tylko głupie gdybanie co by było gdyby.
    Z drugiej strony jak ostatnio widziałam jak to maleństwo fikało w moim brzuszku nie wiem jak mogłabym to zrobić...
    Dzisiaj jeszcze porozmawiam z mężem o tym i zobaczymy, ta kwota mnie po prostu przeraża.

Bardzo ale to bardzo podziwiam osoby głębokiej wiary, które nie mają żadnych tego typu dylematu. Ja się czasami czuję okropnie bo wierząca też jestem, modlę się a tutaj takie myśli w głowie...
    Mysle, że jeśli Cię to uspokoi to zrób. Ja sama się zastanawiam tylko czekam na wynik testu pappa. I wtedy podejmę decyzję. Kwota spora, ale spokój w ciąży jest warty każdych pieniędzy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:

Tez kiedys tak mialam, bylam pogubiona. Niby bylam wierzaca, ale z wieloma rzeczami bylo mi nie po drodze, aborcja byla dla mnie do przyjecia. Ale potem stwierdziłam, ze tak byc nie moze, zaczelam chodzic na cudowne msze,modlic sie i przewartosciowalam zycie o 180stopni. Teraz wiem, ze nie mi decydowac o czyims zyciu i ufam.

• mitaka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:

Ja to proponuje takim osobom udac sie do osrodka gdzie sa takie dzieci i wtedy zdecydowac o ewentualnej terminacji (wiadomo jest Zd lekki ale jest tez ciezki), trzeba tez sobie zdac sprawe, ze w takim osrodku jest sie przez chwile, a zycie jest dluuugie i od naszego kochanego Panstwa pomocy prawie zadnej, a leki i rehabilitacja wiadomo ile kosztuje. Co do Edwordsa to dobrze jest sie wybrac do hospicjum zeby wiedziec jak to smakuje. Oczywiscie to jest moje zdanie, bo co nieco widzialam. WIERZE JEDNAK, ZE W NASZEJ GRUPIE BEDA SAME HAPPY ENDY.

Ithildin, Av, Vlinder lubią tę wiadomość

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • matkapatka Przyjaciółka

Wysłany: 5 marca 2018, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki mam pytanie bo sama nie wiem co zrobić gdyż jest już foch ze strony mojego taty. Moja babcia dzisiaj przyjechała do szpitala na ok. 4 dni obserwacji więc nic poważnego i powiedziałam tacie, że jej nie odwiedzę bo się boję zarazkow. On uważa, że przesadzam. Co byście zrobiły miejscu miejscu?

• Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w 13 tygodniu :) Nadulek, kochana i dzielna kobieto, wiedz, że ciepło o Tobie myślę i wysyłam w Twoją stronę pozytywną energię.

nadulek lubi tę wiadomość

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Ithildin Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:

Myślę, że nie ma się co bać takich myśli, są zupełnie normalne. Ja wiem na przykład, że w sytuacji wady wrodzonej nie wahałabym się sekundy i podjęła decyzję o terminacji, chociaż nie byłoby to łatwe - ale w sytuacji gdy stajemy przed tym wyborem żadne wyjście nie jest łatwe. Kocham moje maleństwo i chce mu dać wszystko, co najlepsze - a moje poglądy mówią mi, że życie z ciężkimi chorobami nie byłoby tym, co najlepsze. Przy czym w pełni rozumiem ludzi, którzy decydują inaczej oczywiście :) Ogólnie wyznaję zasadę, że każdy powinien postępować w zgodzie ze swoim sumieniem, wiarą i przekonaniami i nie narzucać ich nikomu - obustronny szacunek i zrozumienie :)

veritaserum, Rucola, GuBo, nadulek, Av, Bianka*, Vlinder lubią tę wiadomość

p19ugywljhfa9tgr.png

Aniołek 27.09.2017 - 9 tydzień
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    matkapatka wrote:
    Kobietki mam pytanie bo sama nie wiem co zrobić gdyż jest już foch ze strony mojego taty. Moja babcia dzisiaj przyjechała do szpitala na ok. 4 dni obserwacji więc nic poważnego i powiedziałam tacie, że jej nie odwiedzę bo się boję zarazkow. On uważa, że przesadzam. Co byście zrobiły miejscu miejscu?
    Nie idz. Porozmawiaj z babcia przez telefon

Amy333, Rucola, Av lubią tę wiadomość

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2018, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    matkapatka wrote:

Ja bym poszła...
    Jakich zarazków się boisz? Czym chcesz się zarazić będąc tam nie wiem 30 minut i zachowując podstawowe zasady higieny w stylu mycie rąk przed i po wyjściu ze szpitala i oddziału?
    Gdyby te zarazki tak wszędzie latały to i lekarze i pielęgniarki by wieczne chore były. Może źle oceniam nie wiem, ja w szpitalu byłam codziennie na oddziale po 2-3h w pracy, nigdy nie doświadczyłam tych szeroko pojętych zarazków.

Co innego jeśli w szpitalu grypa panuje, to wiadomo wyklucza wizytę.

• mitaka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny doradzcie, patrzac na moj suwaczek, umawiac sie jutro na usg czy czekac na prenatane do przyszlego piatku (13+1), chodzi o to, ze juz zaczynam chodzic po scianach.

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • Bizonka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym nie poszła. Odkąd jestem w ciąży boję się zarazków panicznie, wcześniej nie brzydziło mnie jedzenie z psem, a teraz jak jem to nawet nie pozwalam mu byc w tym samym pokoju. Szpital to jedno wielkie siedlisko bakterii. Ja myślę, że powinnaś posłuchać się siebie.

Amy333 lubi tę wiadomość

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale dziewczyny jak ma się zarazić tymi okropnymi bakteriami będąc w odwiedzinach?? Ja uważam,że to przesada ale rozumiem Wasze zdanie i obawy.
    Ja rozumiem bać się bakterii w szpitalu przy okazji nie wiem zmiany cewnika, różnych badań ale będąc jako odwiedzający?

• Bizonka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bakterie i wirusy nie przenoszą się tylko drogą dotyku czy wymiany płynów w sposób bezpośredni...

Rucola lubi tę wiadomość

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
‹‹ 442 443 444 445 446 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ