WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do USG i PAPPA, to jeszcze raz krociutko:
- zwykłe USG (NT) ma czułość około 80% wykrywania ZD
- USG + PAPPA ma czułość 90%
- rozszerzone USG (przepływy, zastawka itp) + PAPPA daje ok. 90-94% czułości
To tylko o to chodzi - o zwiększenie czułości przesiewowki. Szczerze mówiąc ja kompletnie nie rozumiem tych lekarzy, którzy mówią, że jak USG wychodzi dobrze, to nie trzeba robić PAPPA. PAPPA nie służy do pokazywania, czy USG się myli, tylko właśnie do wykrycia tych przypadków, których na USG nie widać.monika_86, GuBo, Wesoła89, OctAngel lubią tę wiadomość
Leon
-
krasnalowa wrote:Kurcze jakies te wasze dzieci takie duże
zaczynam sie martwic. Moj niby rosnie zgodnie z planem i zawsze jest zgodny z terminem OM, ale u Was prawie zawsze wyprzedzają.
A moje dzieci są zawsze do tyłu ale to nic nie znaczy. Córka się urodziła 3900 i 53cm do końca mi mówili że max 3300 urodzę a tu proszę. Czym tu się martwić, ważne że dziecko się rozwija.monika_86, CzterolistnaKoniczyna lubią tę wiadomość
-
asese wrote:Ja robię tak: zjadam b. wcześnie śniadanie, wkładam 2tab.luteiny pod język i idę dalej spać. To samo wieczorem, przyjmuję ją bezpośrednio przed zaśnięciem. To pozwala ograniczyć w dużym stopniu odczuwanie tego paskudztwa. Najgorzej jest z tą dawką w środku dnia, tą już celebruję w pełni świadomie;D Najważniejsze, żebyś przed przyjęciem zjadła cokolwiek, bo inaczej mdłości, ból brzucha, a nawet wymioty masz murowane. Ja raz zażyłam bez śniadanka i tak to się skończyło, nigdy przedtem ani potem żadnych mdłości itp.nie odczuwałam, więc to na pewno przez to.
-
nick nieaktualny
-
Dzień dobry Dziewczyny!!!!
Kurcze, na pewno nie dam rady nadrobić całego wczorajszego dnia... i dzis tez będzie mi ciężko Was czytać na bierząco. Zyczę Wam Dziewczyny pięknego słonecznego weekendu bez zmartwień!!monika_86, asese, Vlinder lubią tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
nick nieaktualnynatalinka wrote:Ja muszę teraz przejść na podjezykowa luteine wyjdzie 8 tabletek 50. Nie wiem czy jest 100 dostępna. Muszę, bo mam taką opuchlizne i podraznienie, że czuję jakbym miała największą grzybice swiata. Świąd i pieczenie nie do wytrzymania.
-
Wczoraj poszłam z moimi kłuciami do lekarza na nfz, badanie ginekologiczne nic nie wykazało, usłyszałam, że takie bóle w ciąży są całkowicie normalne i nie ma powodu do niepokoju. Zmartwić mogą tylko takie "okresowe". Cieszę się, że poszłam, martwiłam się, że może coś się odkleja albo przyplątała się infekcja, i stąd te kłucia i szczypanie, na szczęście to tylko moje paranoje i efekt długotrwałego przyjmowania luteiny;) Przez parę sekund posłuchałam tętna, pani dr powiedziała, że dziecko rusza rączkami, czego nie zarejestrowałam, bo sprzęt starej daty i widziałam tylko bezkształtną kluskę, ale to nic. Wiem, że dzidziuś żyje. Jestem uspokojona i teraz już mogę czekać na 20 i moją panią doktor:)
Nadulka, nie wyobrażam sobie, co Ty musisz czuć będąc w tak potwornej i długotrwałej niepewności o zdrowie maleństwa i swoje, przeżywasz prawdziwy koszmar na jawie. Obyś na końcu tej drogi znalazła się stojąc na własnych nogach i ze zdrowym berbeciem na rękach. Modlę się o dar zdrowia dla "każdego dwupaku" na tym forum:) -
U mnie dziś domowe laboratorium. Bratowa przyszła pobrać mi krew. Jeszcze nigdy nie miałam pobieranej krwi w warunkach domowych. I w ten oto sposób 4 pełne próbówki mężu zawiózł do laboratorium. Oczywiście są to wyniki które wy już dawno macie porobione. Wyniki czwartek- piątek
-
nick nieaktualny86Monia wrote:Ja biorę Prenatal duo...dziewczynki macie czasem taki dyskomfort w pachwinach coś jak uciskanie?
tak, że musze sobie przykucnąć, albo sie zgiąć troszkę. Takie kłucie z ciągnięciem, i tez nie wiem czy jest to normalne czy powiedzieć o tym mojemu lekarzowi na następnej wizycie?
-
Natalia1984 wrote:Nie wolałabyś zamienić na dopochwową? Ja aplikuję dwa razy dziennie i jest ok
Dopochwową też biorę, tylko rano i na noc, a podjęzykową 3 razy dziennie mam brać. Też wolałabym po prostu częściej sobie aplikować domiejscowo, ale chyba lekarka czymś się kierowała przepisując akurat taki zestaw. Może zapytam o taką możliwość dwudziestego. Przypuszczam, że chciała żebym miała taniej, ta podjęzykowa jest tańsza, niż dopochwowa. Moja pani dr chyba nie ma umowy z NFZ, bo nie przepisuje z refundacją. Dlatego chodzę po recepty do rodzinnej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2018, 11:07
-
nick nieaktualnyDziewczyny wytłumaczycie mi, bo dopiero teraz zobaczyłam na zdj USG, że u góry mam wpisany wiek ciąży wyliczony według OM i tam miałam na ostatniej wizycie 11t5d, a na ostatnim zdj USG mam napisane CRL 5.85 cm i GA 12t3d, czyli nie byłam wtedy w tym 11t5d tylko 12t3d?
-
nick nieaktualnyJa mam dzis takie gardlo podraznione od kaszlu ze ledwo przelykac moge. Czekam jak na zbawienie na te wizyte u laryngologa. Jeszcze w poniedzialek pojde sie upewnic do rodzinnego czy jest osluchowo dobrze. Na szczescie temperatura caly czas 37,2-37,6 wieczorami wiec tragedii nie ma.
-
Zuzlo wrote:Dziewczyny wytłumaczycie mi, bo dopiero teraz zobaczyłam na zdj USG, że u góry mam wpisany wiek ciąży wyliczony według OM i tam miałam na ostatniej wizycie 11t5d, a na ostatnim zdj USG mam napisane CRL 5.85 cm i GA 12t3d, czyli nie byłam wtedy w tym 11t5d tylko 12t3d?
To znaczy tylko tyle, że termin porodu, liczony od OM nadal obowiązuje, a Twoja ciąża ma 11t5d. Natomiast dziecko jest wielkości dla 12t3d - normalna rzecz, jedne dzieci są większe jak na swój wiek, inne mniejsze, zresztą na tak wczesnym etapie wielkość dziecka może wyrównać do wieku ciąży. Zupełnie nie sugeruj się wymiarem z USG, bo to nie oznacza, że urodzisz tydzień wcześniejZuzlo lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Natalia1984 wrote:No i ja właśnie mam dylemat. Kwasy DHA biorę od początku ciąży + kwas foliowy. Teraz kupiłam witaminy Vitaminer Pregna, poleciła mi je babka w aptece, nie wiem czy to był dobry wybór. Chciałam Pregnę Plus, czasem jestem taka mało asertywna, wkurza mnie to
Ja bardzo polecam Pregnę Plus, nigdy nie miałam tak dobrej morfologii, jak po suplementacji tym specyfikiem. Teraz dokupię jeszcze do tego Pregnal DHA, nie mylić z Pregna DHA;) Nie przejmuj się, ja też jestem podatna na sugestie farmaceutów dopóki nie mam czegoś sprawdzonego, jak zużyjesz Vitaminer, to możesz wypróbować Pregne, albo kupić już teraz i brać zamiennie co drugi dzieńWiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2018, 11:41
-
Mój dzisiejszy ciążowy brzuszek, już po śniadanku
https://zapodaj.net/images/eeffa25def4de.jpg
Zdjęcie męża, bo nie mam niestety żadnego lustra w domu, w którym mogłabym sama się sfotografowaćnadulek, asese, veritaserum, Left_ie, Vlinder, paulka86, Deseo, monika_86, CzterolistnaKoniczyna, Ciemnowlosa, Antonina38, Amy333, Rucola, GuBo, Natalia1984, Marzena782, Bianka*, Wesoła89, kuwejtonka, OctAngel, promyczek 39, Paulla89, JustynaG, Ithildin, zuza88 lubią tę wiadomość
Leon
-
Co do witamin, to nie stresujcie się za bardzo
Ja jestem z 82 roku - ciąża z okresu stanu wojennego, nic w sklepach, masło na kartki, mięsa brak, kolejki wszędzie itp. W dodatku moja mama miała straszliwą anemię, po porodzie przetoczyli jej krew, co i tak nic nie dało. A ja się urodziłam w okolicach 3500, 62cm. Także nawet jak nie wybierzecie NAJLEPSZEGO preparatu, to i tak dziecko będzie super zadowolone
asese, Vlinder, Cukierniczka lubią tę wiadomość
Leon