X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • monika_86 Ekspertka

Wysłany: 12 marca 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizonka będzie dobrze.

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • monika_86 Ekspertka

Wysłany: 12 marca 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RusałkaPL wrote:
    jako ciężarna można chociażby spać w trakcie dnia i mieć mocny sen, albo nie mieć ochoty/siły wstawać specjalnie niewiadomo do kogo ;)

Brzmi logicznie to co piszecie. Ja to chyba za bardzo się przejmuję po prostu.

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_86 wrote:
    Ja bardzo bym chciała jechać na wakacje chociaż na kilka dni np. nad morze, ale na L4 chyba nie można. Wszędzie w necie piszą, że nawet jak ma się chodzić wpisane na druku to poza wizytami u lekarza, na badanich i w aptece powinno się siedzieć w domu. Trochę się boję przez to ruszać z domu :-(

Z tego co wiem nie robia kontroli kobietom w 7,8,9 mies. Wiec wtedy spokojnie mozesz gdzies jechać ;) ale musialabys sie upewnic mi tak mowila kolezanka ktora ma kogos z rodziny pracującego przy tych kontrolach i sama byla na l4 od poczatku a potem juz wrzucila na luz od 7 mies

monika_86 lubi tę wiadomość

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • Bizonka Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Natalia, no wlasnie bije sie ze nie zrobilam wczesniej, bo moj maz mial kalowe przed... Strach i tak zostanie. A nie masz jakichs ukrytych alergii czy czegos, bo ja infekcje lapie expresowo jak zaniedbam scisla diete, i zjem przypadkirm cos czego nie moge.

Deseo, nie wiedzialam, ze mozna brac w pierwszym trym furagin. Mam nadzieje, ze sie wyleczysz szybko z tego. Ja nie znosze inf moczowych, ale teraz nie mam, musze tylko pic i nie moge nic trzymac, bo od razu mam okropny bol, ze sie ruszac nie moge

Dzieki Monika :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2018, 11:19

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola wrote:
    No ja planuje wyjazd na l4 jak już będę i nie mam zamiaru sie jakoś tym specjalnie przejmować. jak to powiedziała moja księgowa, będąc na l4 nie musze każdemu otwierać drzwi, bo najzwyczajniej na świecie mogę się źle czuć i nie mieć ochoty na odwiedziny a mąż ma klucz do domu, więc sobie otworzy :)
    Kobiet w ciazy tak nie kontroluja, chyba ze maja wlasna dzialanosc i sa na l4 to wtedy kontrola pewna (przynajmniej jedna).

monika_86 lubi tę wiadomość

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 marca 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa wrote:
    Z tego co wiem nie robia kontroli kobietom w 7,8,9 mies. Wiec wtedy spokojnie mozesz gdzies jechać ;) ale musialabys sie upewnic mi tak mowila kolezanka ktora ma kogos z rodziny pracującego przy tych kontrolach i sama byla na l4 od poczatku a potem juz wrzucila na luz od 7 mies

Kontrole robią kobietom w ciazy, które mają własną działalność- czy przypadkiem nie pracują będąc na zwolnieniu. Z doświadczenia ludzi wiem, że czesto kontrolowane są osoby zameldowane blisko zusu. Tak jest w moim mieście. Ogólnie kobietom w ciazy nic nie zrobią i nie utrudnia bo na komisje przecież kobiet w ciąży nie wzywa się.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 marca 2018, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie wiecie ile przed posiewem trzeba odstawic luteine dopochwowa? Bo tez sie od kilku dni nosze z zamiarem zrobienia. Ja t o w ogole mialam dziwnie, bo od kilku lat w cytologiach mi wychodzi grupa II i opis " niespecyficzna infekcja bakteryjna", po czym jak robie posiew to nic w nim nie wychodzi. Ostatnio w sierpniu mialam taką sytuacje jak przed hsg robilam cyto i posiew

• Rucola Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    No oczywiscie, jesli ktos czuje sie dobrze i bezpiecznie to niech jedzie. Ja wiem, że nie czulabym sie bezpiecznie w obcym miejscu. A wakacje lubie spędzać aktywnie, a w ciąży jednak boje sie dalekich spacerow, tym bardziej że ciagle mam jakies komplikacje, jak nie krwiaki to na razie mam nisko lozysko. Wiec ja wole byc na miejscu :-)
    Jak masz się steresować, to do d*** takie wakacje i lepiej zostać w domu. ja liczę na dobre samopoczucie i pełny wypoczynek :)

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 marca 2018, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizonka wrote:
    Dzieki Natalia, no wlasnie bije sie ze nie zrobilam wczesniej, bo moj maz mial kalowe przed... Strach i tak zostanie. A nie masz jakichs ukrytych alergii czy czegos, bo ja infekcje lapie expresowo jak zaniedbam scisla diete, i zjem przypadkirm cos czego nie moge.

Deseo, nie wiedzialam, ze mozna brac w pierwszym trym furagin. Mam nadzieje, ze sie wyleczysz szybko z tego. Ja nie znosze inf moczowych, ale teraz nie mam, musze tylko pic i nie moge nic trzymac, bo od razu mam okropny bol, ze sie ruszac nie moge

Dzieki Monika :)
    Ja tez slyszalam żeby furaginu nie brac w ciazy??? Nawet w ulotce jest napisane zeby w pierwszym trymestrze nie brac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2018, 11:27

• Rucola Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Kobiet w ciazy tak nie kontroluja, chyba ze maja wlasna dzialanosc i sa na l4 to wtedy kontrola pewna (przynajmniej jedna).
    hehehe, to ja jestem na własnej działalności :P ale licze, ze ominie mnie ta watpliwa przyjemność. Zresztą wyjeżdżam tylko na 10 dni, mała szansa, ze akurat w te dni mnie dopadna :P poza tym na l4 idę dopiero od 7go miesiąca, więc moze już sobie daruja...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2018, 11:27

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Bizonka Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I kupilam rajstopy ciazowr w rosmanie (pisownia specjalnie, z szacunku do niemieckich biznesow w pl) za 15zl, nosze S, ale wzielam L, bo nie lubie jak mnie cos cisnie

frezyjciada lubi tę wiadomość

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • RusałkaPL Przyjaciółka

Wysłany: 12 marca 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Kontrole robią kobietom w ciazy, które mają własną działalność- czy przypadkiem nie pracują będąc na zwolnieniu. Z doświadczenia ludzi wiem, że czesto kontrolowane są osoby zameldowane blisko zusu. Tak jest w moim mieście. Ogólnie kobietom w ciazy nic nie zrobią i nie utrudnia bo na komisje przecież kobiet w ciąży nie wzywa się.

nie wzywa się na komisje? Tak z ciekawości, czyli na ich pismo wystarczy podać powód dlaczego kogoś nie było i tyle i co, dokumenty ciążowe, usg, kartę ciązy skopiować?
    A w sumie, jak zastaną w domu, to co właściwie sprawdzają? Kartę ciąży? Zasadność zwolnienia, czy tylko fakt, że jest się w ciąży (ma się kartę)?
    Bo nawet jakby była by komisja, to w sumie badać nie badają, to co stwierdzą, że ciąża jest, dokumenty są.

Edit: w sumie to że mam oszczędzający tryb życia, to nigdzie mi w papierach nie jest napisane, to ginekolog ma u siebie w zaleceniach, powód itd, to u niej powinni jak coś sprawdzać dlaczego nie u mnie. Ja siebie nie badałam i zaleceń sobie nie wydawałam :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2018, 11:40

pKjTp1.png
  • Deseo Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja doktorowa napisała: unofuraginum - a w aptece dali mi furaginum , mimo iż mówiłam że w ciąży jestem. No to teraz mi dałyście do myślenia...
    Napisałam do dr , zobaczę co mi powie hmmm

Emilka 2012 <3
    kgKip1.png
  • Bizonka Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deseo wrote:
    Moja doktorowa napisała: unofuraginum - a w aptece dali mi furaginum , mimo iż mówiłam że w ciąży jestem. No to teraz mi dałyście do myślenia...
    Napisałam do dr , zobaczę co mi powie hmmm

Dlateho w ciazy sie daje antybiotyk, furagin tylko mozna w II tr, to jt ta sama substancja. Wiesz lekarze tez mowia, ze nospa jest bezpieczna, a wcalr tak nie jest, dlatego ja kazda rzecz sprawdzam

w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 marca 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urofuraginum i furaginum to to samo. Ja pamietam, ze w pierwszej ciazy bralam go w pierwszych dniach ciazy, jak jeszcze nie wiedzialam że jestem i potem przezywalam. Bo wlasnie wszedzie pisze żeby nie brac w pierwszym trymestrze. Dlatego w tej ciazy jak mialam pieczenie cewki to tylko preparaty zurawinowe i duzo wody

Deseo lubi tę wiadomość

• Bizonka Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze jedno pytanie mam do Was- chcialabym kupic olejek z weledy dla kobiet w ciazy, ale on ma olejki eteryczne i teraz mam zonka czy kupic czy stosowac nadal panthenol i oleje naturalne do ciala??

w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie macie skorygowane ryzyko trisomii 21? Przy jakim wyniku trzeba się martwić?

Pierwsze szczęście wrzesień 2018
    Drugie szczęście marzec 2021
  • Av Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizonka wrote:
    Jeszcze jedno pytanie mam do Was- chcialabym kupic olejek z weledy dla kobiet w ciazy, ale on ma olejki eteryczne i teraz mam zonka czy kupic czy stosowac nadal panthenol i oleje naturalne do ciala??
    A jakie konkretnie olejki? Nie wszystkie są niewskazane :) Jeśli jest to kosmetyk dla kobiet w ciąży, to powinien być bezpieczny.

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 marca 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuwejtonka wrote:
    Dziewczyny jakie macie skorygowane ryzyko trisomii 21? Przy jakim wyniku trzeba się martwić?
    Ale z usg czy z pappa i usg? Ja slyszalam że dalsze badania zalecaja od 1:300
    Ja po usg mam 1:4583

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2018, 11:52

• Av Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuwejtonka wrote:
    Sporo wyników jest w naszym arkuszu (link jest na pierwszej stronie tego wątku). Granicą kierowania do amniopunkcji jest 1:300. Zakresy 1:300 do 1:1000 to tzw. ryzyko pośrednie. Poniżej tego jest ryzyko niskie. Ja mam ryzyko ZD ok. 1:1300, najwyższe spoza tych z ryzykiem (takie mają Gubo - 1:64 i nadulek 1:32).

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
‹‹ 507 508 509 510 511 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ