WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyola_g89 wrote:Na początku też się przejmowałam każdym USG. Wszystko porównywałam, o wszystkim czytałam w necie - i to jest najgorsze, co można zrobić. Każda z nas jest inna, każda urodzi inne dziecko. Jedna mniejsze, druga większe. Także nie ma się, co stresować
gdyby działo się coś niepokojącego to wierzę, że lekarz by nam o tym mówił. Także mamuśka, tyko spokój może nas uratować
dajmy dzieciakom rozwijać się w ich własnym tempie
daj znać po wizycie, jak tam maluszek!(wiem głupie) dam znac, ale to jeszcze prawie tydzien, juz mi sie tak dluzy. Do tej pory mialam wizyty co 2 tygodnie, teraz mam pierwsza taka dluga przerwe 3 tygodnie. Nie wiem jak Wy dajecie radę miesiąc:-)
A dodatkowo mam detektor tetna wiec wiem, że dziecko żyje a i tak wariuje czy jest zdrowe, jak rosnie i co sie z nim dziejeWiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2018, 17:37
-
krasnalowa wrote:Ja przegladalam wszystkie strony-polskie, zagraniczne, fora i normy rozwoju dla poszczegolnych tygodni ciazy i sie cieszyłam jak ktos mial mniejsze dziecko niz ja
(wiem głupie) dam znac, ale to jeszcze prawie tydzien, juz mi sie tak dluzy. Do tej pory mialam wizyty co 2 tygodnie, teraz mam pierwsza taka dluga przerwe 3 tygodnie. Nie wiem jak Wy dajecie radę miesiąc:-)
A dodatkowo mam detektor tetna wiec wiem, że dziecko żyje a i tak wariuje czy jest zdrowe, jak rosnie i co sie z nim dzieje
Przed prenatalnymi był moment, że miałam wizyty... co tydzieńmiędzy innymi właśnie dzięki detektorowi. Ogólnie też mam i korzystam, ale raz przez cały dzień nie mogłam znaleźć tętna i spanikowałam. Pobiegłam do lekarza, a na USG dziecko, które robiło fikołki
dopiero po prenatalnych się tak uspokoiłam i doszłam do wniosku, że moje nakręcanie się to najgorsze, co mogę zrobić dla maluszka
-
nick nieaktualnyola_g89 wrote:Przed prenatalnymi był moment, że miałam wizyty... co tydzień
między innymi właśnie dzięki detektorowi. Ogólnie też mam i korzystam, ale raz przez cały dzień nie mogłam znaleźć tętna i spanikowałam. Pobiegłam do lekarza, a na USG dziecko, które robiło fikołki
dopiero po prenatalnych się tak uspokoiłam i doszłam do wniosku, że moje nakręcanie się to najgorsze, co mogę zrobić dla maluszka
-
krasnalowa wrote:Ja tez na poczatku mialam problemy ze znajdowaniem bo zaczelam go uzywac juz w 9t3d. Teraz bym tak wczesnie nie zaczela bo to tylko był stres. Ale od mniej wiecej 11tygodnia juz znajduje bardzo szybko i nie wyobrazam juz zycia bez niego. Codziennie wlaczam na kilka sekund.
Ja pierwszy raz znalazłam w 10t1d. Od tego czasu codziennie słyszałam. Aż jednego dnia zero. Kilka prób i nic. Ale dodatkowo miałam lekkie brudzenie i delikatny ból w podbrzuszu, więc panika gotowa. Lekarz mnie uspokoił, że nie zawsze będę mogła usłyszeć. To mnie bardzo uspokoiło. Od tej pory używam detektora, ale niekoniecznie codziennie i bardziej traktuję to jak miły dodatek do ciąży. Dźwięk pukającego serduszka jest rozczulający -
Czy wy też macie zdjęcia 4d swoich maluszkow? Ja właśnie mam z prenatalnych i też ta główka taka duża się wydaje
U mnie ostatnio malutkie miało 79.2mm w 13 tydz 2dz zaznaczone w tabelce mam że ponad norme
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2018, 18:39
-
linka220 wrote:W pierwszej ciąży w 14 tc mam już w belly zapisane że pierwszy kopniaczek mały, że wiedziałam , że to to . A teraz już czuję jakieś bulgotanie, ale nie wiem jeszcze na 100% , czy to jelita, czy maluch
tak, że czekam
A jak u Ciebie ??
-
krasnalowa wrote:Wedlug mnie kierowac sie po prostu czasem, czyli brac pod uwage w którym tygodniu jestes wg OM. Jest duzy zakres na to badanie 18-22tydzien i w tym czasie sie zapisz:-) moj tez na ostatnim usg po tych prenatalnych byl o 2 dni do tylu wg crl wzgledem usg genetycznego i sie nawet zaczelam tym martwic ze zwolnil ze wzrostem i założyłam watek o tym. Wiec pocieszylas mnie ze Twoj tez jest mniejszy
Wychodzi na to, że mogłabym mieć połówkowe zaraz we wtorek po świętach. Pani doktor do której się zapisałam na to badanie powiedziała, ze najlepiej w 21tc dlatego też troszke poczekam bo będę je mieć dokładnie 21t0d.
krasnalowa wrote:Nam to ciezko dogodzic. Jedna sie martwi ze nie tyje a druga, że tyje:-) ja to bym tak chciala miec chociaz te 2kg na plusie. I tak w calej ciazy 10nie przekroczycNie ma co się tak stresować wagą. Zobaczysz, przybierzesz jeszcze. Tylko pamiętaj by już teraz dobrze się nawilżać bo trzeba skórę przygotować na rozciąganie. Przynajmniej ja liczę, że w ten sposób zminimalizuję rozstępy.
Nasze maleństwo też jest spokojne. Wcale nie fika... Grzecznie śpi na każdym badaniu. -
nick nieaktualnyJustynaG wrote:Krasnalowa, odpuść troszkę
Nie ma co się tak stresować wagą. Zobaczysz, przybierzesz jeszcze. Tylko pamiętaj by już teraz dobrze się nawilżać bo trzeba skórę przygotować na rozciąganie. Przynajmniej ja liczę, że w ten sposób zminimalizuję rozstępy.
Nasze maleństwo też jest spokojne. Wcale nie fika... Grzecznie śpi na każdym badaniu. -
linka220 wrote:Dziewczyny wracając do wagi to bardzo Wam Zazdroszczę że nie tyjecie Ja miałam 57 kg , a teraz w 15tc mam już 63
Waga idzie jak szalona, a wcale dużo nie jem... tylko non stop ochota na słodkie
A brzuch mam już taki wielki, jak w 6 miesiącu , że będąc w płaszczu Pani w Rossmanie wolała mnie z końca kolejki , bo w ciąży ...
linka220 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyRozstępy to nic strasznego, mi towarzyszą od okresu wzrostu. Mam je od kolan po uda i posladki. Jak byłam nastolatka trochę ciezko bylo tłumaczyć niektórym co to jest, były wtedy juz porcelanowe i cieniutkie, praktycznie niewyczuwalne. Chciałam je usunąć mając 20 lat ale wtedy kwota była bardzo duza. Rok temu lekarz podczas konsultacji wycenil koszt zabiegu ale powiedział żebym zaczekala na urodzenie dzieci bo po co dwa razy narażać sie na ból i koszty. Posluchalam
-
JustynaG wrote:Krasnalowa, odpuść troszkę
Nie ma co się tak stresować wagą. Zobaczysz, przybierzesz jeszcze. Tylko pamiętaj by już teraz dobrze się nawilżać bo trzeba skórę przygotować na rozciąganie. Przynajmniej ja liczę, że w ten sposób zminimalizuję rozstępy.
Nasze maleństwo też jest spokojne. Wcale nie fika... Grzecznie śpi na każdym badaniu.
Pytam bo ja się umówiłam na połówkowe na 19tydz 5 dzien patrząc ze to 20 tydzien, przy czym u mnie dziecko jest 5 dni do przodu w stosunku do terminu z om wiec moze byc to juz bardziej 20 tc ktorys tam dzienWiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2018, 21:02
Corka - 2018
Syn - 2021 -
nick nieaktualnyCo do aktywności dzidzi, lekarz na każdym usg ma problem bo mały szaleje bez przerwy, na bank ma to po mamusi
tatuś jest spokojny w każdej sytuacji, ale to dobrze
Brzuszek widać mi już dość mocno, lekarz mowi ze maluszek jest w górnych granicach jesli chodzi o wszystkie wielkości. A ze mąż i cala jego rodzina sa bardzo wysocy, a on sam mimo ze urodził sie 6 tyg za wcześnie ważył 3100, to mam sie nastawić na duza ciąże, a sama jestem mała i drobna. Stach sie bać
Izabelle lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMum2b wrote:Justyna ale 21 +0 to nie jest już 22 tydzień?
Pytam bo ja się umówiłam na połówkowe na 19tydz 5 dzien patrząc ze to 20 tydzien, przy czym u mnie dziecko jest 5 dni do przodu w stosunku do terminu z om wiec moze byc to juz bardziej 20 tc ktorys tam dzien
Nie. Dla lekarzy 19t5d to 19 tydzień. Oni patrzą na skończone tygodnie. Najlepiej zrobić do 21t6d.Mum2b lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMum2b wrote:Justyna ale 21 +0 to nie jest już 22 tydzień?
Pytam bo ja się umówiłam na połówkowe na 19tydz 5 dzien patrząc ze to 20 tydzien, przy czym u mnie dziecko jest 5 dni do przodu w stosunku do terminu z om wiec moze byc to juz bardziej 20 tc ktorys tam dzienMum2b, Amy333 lubią tę wiadomość
-
Mum2b wrote:Justyna ale 21 +0 to nie jest już 22 tydzień?
Pytam bo ja się umówiłam na połówkowe na 19tydz 5 dzien patrząc ze to 20 tydzien, przy czym u mnie dziecko jest 5 dni do przodu w stosunku do terminu z om wiec moze byc to juz bardziej 20 tc ktorys tam dzien
To troszkę bardziej skomplikowane
Mamaginekolog o tym jakiś czas temu mówiła. Dla ginekologów liczą się skończone tygodnie, czyli 19t5d to skończone 19 tygodni zaś dla ciężarnej - to już 20 tydzień.
Inaczej, jeśli masz urodziny w czerwcu to jak ktoś Cię pyta o wiek to raczej chodzi o lata rocznikowe a nie lata skończone.
Podaje linka do artykułu: https://mamaginekolog.pl/usg-polowkowe-ciazy/
"Teoretycznie przedział czasowy na badanie USG połówkowe to od 18 do 22 tygodnia ciąży. A dokładnie 18 tyg +0 dni, a 22 tyg + 6dni. Tyle w teorii – w praktyce wygląda to nieco inaczej. Powiem Wam z doświadczenia osoby, która wykonała tysiące takich badań, że najlepszy okres jest pomiędzy skończonym 20 tygodniem (20+0), a jeszcze nie skończonym 22 tygodniem (21+6)"Izabelle, Mum2b, agaafabka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Witam się sobotnio, prawie świątecznie.
Strasznie się cieszę, że wątek nam się rozkręca.
Ja mam połówkowe pod koniec kwietnia,lekarz sam mnie umówił po prenatalnych,zatem nie zaprzątałam sobie głowy liczeniem tygidni
Nasza Mała jest ruchliwa zawsze albo fika,albo wymachuje rączkami i nóżkami,albo pokazuje nam pupęCzuję ją kilka razy dziennie jak się kręci
Dziewczyny, życzę Wam rodzinnych,radosnych świąt,pyszności na stoleCamilla13, ola_g89, agaafabka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa niestety ruchow w ogole nie czuje. Dodatkowo mam lozysko na przedniej scianie
ja tez sie musze umowic na polowkowe jakos na koniec kwietnia, boje sie strasznie tego badania, chociaż prenatalne wyszly idealnie.
Wam tez wszystkiego dobrego, przede wszytskim zdrowych dzieciatek na wrzesienja jakos w ogole nie czuje sie swiatecznie. Nic nie przygotowuje do jedzenia, bo i w niedziele i w poniedzialek chodzimy tylko od jednych do drugich na sniadania i obiady. Nie wiem, jakos czuje sie jak w zwykly dzien
Izabelle lubi tę wiadomość
-
Izabelle wrote:Witam się sobotnio, prawie świątecznie.
Strasznie się cieszę, że wątek nam się rozkręca.
Ja mam połówkowe pod koniec kwietnia,lekarz sam mnie umówił po prenatalnych,zatem nie zaprzątałam sobie głowy liczeniem tygidni
Nasza Mała jest ruchliwa zawsze albo fika,albo wymachuje rączkami i nóżkami,albo pokazuje nam pupęCzuję ją kilka razy dziennie jak się kręci
Dziewczyny, życzę Wam rodzinnych,radosnych świąt,pyszności na stoleIzabelle lubi tę wiadomość
Corka - 2018
Syn - 2021