X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz jeszcze robi specjalizacje, wiec moze o to chodzi? Bo ogólnie pracuje w szpitalu itd. Chociaż z drugiej strony podobno już nie na obowiązku dla lekarzy żeby podpisywać umowę z NFZ. Ale nie wiem, tak naprawdę to się na tym nie znam. Szkoda tylko, ze tak późno się dowiedziałam o tym, ze mogłam mieć leki z refundacja...

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    A czy jest tutaj Kraków? Probowalam sie zapisac do szkoly rodzenia w Żeromskiego, ale najbliższe wolne terminy dopiero na wrzesien

Tak ja jestem z Krakowa, też próbowałam się zapisać (dzwoniłam chyba pod koniec lutego/początek marca).Ja raczej sobie daruję szkołę rodzenia w ogóle, wolę iść na jakiś kurs z konkretnego tematu, ewentualnie spotkam się z moją znajomą położną, która pracuje w Żeromskim i w Ujastku (ale teraz też jest w ciązy;)

w4sq43r85k8egy8f.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Mi dziś dr kazała odstawić luteine i kwas foliowy A zacząć łykać magnez (3x2), urosept (3x2) i komplet witamin na II trymestr. Urosept że wzgl na infekcje ktore nie chcą mi odpuścić.

Kasia1518 tzn. nie zażywasz już kwasu foliowego? i jakie te witaminy zażywasz na II trymestr? mój dr nadal kazał zażywać Pregnę Plus i DHA i nic więcej, niczego nie zmieniać

w4sq43r85k8egy8f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepszy sklad ma Prenatal duo:-)

Natalia1984 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/ juz kiedyś bylo wrzucane. Mozna poczytac o skladach tabletek

• Martita25 Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) Proszę podzielcie się kiedy miałyście pierwsze objawy ciąży.
    Jak było ze śluzem w drugiej połowie cyklu w którym zafasolkowałyście (po 20 dniu)?
    Ja na tą chwilę jestem w 22 dniu i śluzu praktycznie wcale (jak już coś jest to bardzo mało i lepkie)
    Czy któraś tak miała i jednak była w ciąży czy raczej nic z tego w tym cyklu już nie będzie?

Dzięki z góry za odpowiedzi, bo już wariuję w oczekiwaniu na to czy się udało :(

w57v3e3kj62w502x.png
    iv092n0abe21tvz2.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita25 wrote:
    Jak było ze śluzem w drugiej połowie cyklu w którym zafasolkowałyście (po 20 dniu)?
    Ja na tą chwilę jestem w 22 dniu i śluzu praktycznie wcale (jak już coś jest to bardzo mało i lepkie)
    Czy któraś tak miała i jednak była w ciąży czy raczej nic z tego w tym cyklu już nie będzie?

Dzięki z góry za odpowiedzi, bo już wariuję w oczekiwaniu na to czy się udało :(

Ja też nie miałam w ogóle śluzu, pierwsze objawy u mnie to była wczesna bolesność piersi (praktycznie od owulacji) i zmiana wyglądu brodawek (widoczne gruczoły Mongomerego)
    Ale przed ciążą dużo się naczytałam o objawach ciąży, i nie ma co sobie do głowy za dużo przybierać, jedne miały tak, drugie miały inne objawy:)
    Haha kiedyś przeczytałam na jednym z forum, że jedna laska za objaw ciąży wzięła swędzenie palców;)
    Trzymam kciuki, żeby się jednak udało:)

Martita25 lubi tę wiadomość

w4sq43r85k8egy8f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita25 wrote:

Radzę sie nie nakrecac i spokojnie czekac bez doszukiwania sie objawow. Bo jak sie chce to wszystko pasuje, a jak sie nie chce to wszystko mozna zwalic na cos innego. Ja nie mialam zadnych objawow. Zrobilam test jak co miesiac i pokazal dwie kreski. I tyle. Objawy sie zaczely u mnie dopiero w 6-7tygodniu

Martita25, Marrgoo lubią tę wiadomość

• lena86 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    http://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/ juz kiedyś bylo wrzucane. Mozna poczytac o skladach tabletek

widziałam jakieś inne podsumowanie:) fakt faktem, że pregna plus i dha to duży wydatek. Więc chyba pomyślę od następnego miesiąca przerzucić się na prenatal. Chociaż wg mojego dr i endo pregna jest najlepsza;) każdy zachwala co innego na to wychodzi

w4sq43r85k8egy8f.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Radzę sie nie nakrecac i spokojnie czekac bez doszukiwania sie objawow. Bo jak sie chce to wszystko pasuje, a jak sie nie chce to wszystko mozna zwalic na cos innego. Ja nie mialam zadnych objawow. Zrobilam test jak co miesiac i pokazal dwie kreski. I tyle. Objawy sie zaczely u mnie dopiero w 6-7tygodniu

Dokładnie! ja zrobiłam test w dniu spodziewanej miesiączki, chociaż te piersi dla mnie były jakieś dziwne;)i to mnie jakoś zaczęło zastanawiać. Nawet będąc w ciąży nie mam typowych objawów ciąży (np. wymiotów), więc nie ma się co zbytnio stresować i nakręcać, wszystko okaże się w swoim czasie

w4sq43r85k8egy8f.png
  • Martita25 Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi Dziewczyny! Wiem że nakręcanie to najgorsze co można robić ale jakoś nie umiem myśleć o niczym innym, w szczególności, że dobija mnie ten brak śluzu.

w57v3e3kj62w502x.png
    iv092n0abe21tvz2.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita25 wrote:
    Dzięki za odpowiedzi Dziewczyny! Wiem że nakręcanie to najgorsze co można robić ale jakoś nie umiem myśleć o niczym innym, w szczególności, że dobija mnie ten brak śluzu.

Nie martw się tym. Jedne z nas miały obfity śluz, inne tak jak ja w ogóle odczuwały jego brak. Jak widzisz każdy organizm inaczej reaguje.

Martita25 lubi tę wiadomość

w4sq43r85k8egy8f.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma znaczenia czy lekarz ma umowę z NFZ. Leki są refundowane lub nie na dane schorzenie i basta. Moi lekarze mają prywatne praktyki i dostaję leki na refundację,jeśli mi się należą i jestem ubezpieczona. Pracuję w prywatnej służbie zdrowia :) wiem co piszę ;)
    Natomiast różnie to z lekarzami bywa. Luteina to pół biedy,ale ja np bujałam suę z poprzednim ginem o ckexane,raz dawal na refundację,raz nie. Jak wuatr zawuial. Zmieniłam gina ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2018, 16:25

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja tez bym w zyciu nie chodzila do takiego, co nie wypisuje recept z refundacja bo koszt neoparinu+luteiny wynosilby mnie kilkaset zlotych miesiecznie:-)

Izabelle lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabelle wrote:
    Nie ma znaczenia czy lekarz ma umowę z NFZ. Leki są refundowane lub nie na dane schorzenie i basta. Moi lekarze mają prywatne praktyki i dostaję leki na refundację,jeśli mi się należą i jestem ubezpieczona. Pracuję w prywatnej służbie zdrowia :) wiem co piszę ;)
    Natomiast różnie to z lekarzami bywa. Luteina to pół biedy,ale ja np bujałam suę z poprzednim ginem o ckexane,raz dawal na refundację,raz nie. Jak wuatr zawuial. Zmieniłam gina ;)

Jak byłam u lekarki, która nie miała umowy z NFZ to powiedziała mi, że niestety ona nie może wypisać mi heparyny z refundacją mimo, że mi się należy. I najlepiej będzie jak pójdę po taką receptę do lekarza rodzinnego.

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Ja tez chodze do lekarzs prywatnie i wszystkie recepty mam z refundacja. Nie wiem od czego to zalezy, ze Wy nie macie

Krasnalowa ale pewnie chodzisz prywatnie do jakieś większej placówki typu Luxmed co? Bo ja chodzę prywatnie do 2 lekarzy- jeden ma swój prywatny gabinecik mały i tam nie ma szans żeby wypisala mi receptę na refundację A drugi jest z Luxmedu też prywatnie ( chodzę w ramach abonamentu z pracy ) i tu wszystko na refundację-właśnie z tego powodu chodzę do 2 lekarzy :)

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena86 wrote:
    Kasia1518 tzn. nie zażywasz już kwasu foliowego? i jakie te witaminy zażywasz na II trymestr? mój dr nadal kazał zażywać Pregnę Plus i DHA i nic więcej, niczego nie zmieniać

Lena86 od soboty nie biorę kwasu foliowego - kazała odstawić to tak zrobiłam. A co do witamin to biorę VitaMax Complex plus

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Lena86 od soboty nie biorę kwasu foliowego - kazała odstawić to tak zrobiłam. A co do witamin to biorę VitaMax Complex plus
    Bierzesz cos takiego https://www.aptekagemini.pl/vitamax-complex-plus-x-120-tabl.html ? Az z ciekawosci sprawdzilam co to za witaminy bo nigdy o takich nie słyszałam i maja dużo jakichs dziwnych skladnikow i nie sa zalecane dla kobiet w ciazy.

• Izabelle Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    Jak byłam u lekarki, która nie miała umowy z NFZ to powiedziała mi, że niestety ona nie może wypisać mi heparyny z refundacją mimo, że mi się należy. I najlepiej będzie jak pójdę po taką receptę do lekarza rodzinnego.
    To było jej widzimisię ;)
    Jak wspomniałam wcześniej tez bujałam się z lekarzem. Zmieniłam. Oni się boja jak ognia przepisywac heparyny na refundację. O lekarzach rodzinnych nie wspomnę ;)

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda. Mi kiedyś inna gin tez nie chciala wypisywac. A moj obecny lekarz luz blues ostatnio mi 9 pudelek wypisal:D

Izabelle lubi tę wiadomość

‹‹ 609 610 611 612 613 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ