WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Bankowanie krwi to naciąganie i ogromna kasa. Trochę w temacie jestem i w branży. W przypadku białaczki i przeszczepu tej krwi jest tak niewiele że i tak nic nie daje, lepiej od dawcy chociaż to oczywiście jest trudne.
    Każdy oczywiście robi jak uwaza. Te ceny ich to są po prostu z kosmosu.

Temat bankowania krwi był poruszany na warsztatach np. w szpitalu w którym chce rodzić, niby wszystko super, włącznie ze spotem z udziałem rodziny, który był mega przekonywujący...Ale jak zobaczyłam cennik, no to niestety...to jednak nie jest realne, żeby udźwignąć koszty, jeżeli się jest przeciętnie zarabiającą rodziną...

Nika87 lubi tę wiadomość

w4sq43r85k8egy8f.png
  • gosias Koleżanka

Wysłany: 30 maja 2018, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie teraźniejsze i przyszłe mamy. Podczytuje temat od dawna, ale jakoś nie było okazji aby wbić się w dyskusję. Sama będę mama po raz pierwszy, termin( wstępnie) mam na 3 września, potwierdzona"płeć piękna" czyli dziewczynka. Z tego co kojarzę jedna z dziewczyn chodzi do dr Kondrackej w Lublinie, która jest również i moja prowadzącą. Jak to jest z porodem na Staszica? Jakieś namiary na sprawdzona położna?

Angel1988, jatoszka, Izabelle, kasia1518 lubią tę wiadomość

o8pzfos.png
    nfb945w.png
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krasnalowa spokojnie. Moja pierwsza córka też ciągle była do tyłu. Ostatnie USG z 37 tygodnia ciąży wykazało, już nie pamiętam z którego parametru termin na 11.02 i wyobraź sobie, że w tym terminie się urodziła (a miałam termin 31.01/01.02). Zdrowa dziewczynka, duza bo 3900 i 53cm a całą ciążę słyszałam, że będzie mała.
    W tej ciąży mam podobną sytuację, ale tutaj wiem że owu miałam później no ale też nie aż tyle, bo znów termin z om 21.08 a wg USG 31.08 ciągle wychodzi.
    Poczekaj spokojnie do następnego usg, do tej pory było dobrze i zobaczysz, że tak będzie. Jeszcze Cię Twoja malutka zaskoczy :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2018, 14:07

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaafabka wrote:
    ja wczoraj robiłam krzywą cukrzycową. glukoza paskudna ale dałam radę. nie pozwolili ani łyka wody i musiałam siedzieć w poczekalni na kanapach te 2h to troche na rece pospałam tak mnie ten cukier zmulił ;)
    Ja dzisiaj robiłam. Paskudnie słodkie, szczególnie dla kogoś, kto w ciąży nie lubi słodkiego :D ale powiem Wam, że od 20:00 wczoraj nic nie jadłam i byłam tak głodna, że marzyłam żeby chociaż napić się tej glukozy :D mam nadzieję, że wyniki będą ok, bo już 3 raz nie chcę jej robić.

agaafabka lubi tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • cziqitka89 Przyjaciółka

Wysłany: 30 maja 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a orientuje się ktoraś jak wygląda oddanie krwi pępowinowej do publicznego bankowania? Bo czytam, że nie wszystkie szpitale oferują taką usługę, a w sumie jakby to było rozpowszechnione to byłoby łatwiej znaleźć potencjalnego dawcę. Ale domyślam się, że tu się rozchodzi o kasę i dlatego jest taki "szał" w mediach na prywatne bankowanie krwi...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2018, 15:24

82doj48arfknt48q.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cziqitka89 wrote:
    Dziewczyny, a orientuje się ktoraś jak wygląda oddanie krwi pępowinowej do publicznego bankowania? Bo czytam, że nie wszystkie szpitale oferują taką usługę, a w sumie jakby to było rozpowszechnione to byłoby łatwiej znaleźć potencjalnego dawcę. Ale domyślam się, że tu się rozchodzi o kasę i dlatego jest taki "szał" w mediach na prywatne bankowanie krwi...
    Publicznego bankowania w Polsce praktycznie nie ma, bo bardzo rzadko dochodzi w ogóle do sytuacji, że lekarze szukają takiej krwi do przeszczepienia. Nie jest to pierwszy ani nawet drugi wybór. Było kilka akcji prowadzonych przez te prywatne banki, ale to raczej był marketing. Z tego, co wiem, to Polska nie datuje przechowywania takiej krwi, bo to się zwyczajnie nie opłaca, więc temat jest praktycznie martwy. Też chciałam oddać krew do publicznego :/ Może ten największy bank by ją przyjął w wybranych szpitalach, ale akurat tam, gdzie ja zamierzam rodzic, takiej opcji nie ma.

Izabelle lubi tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje sie po wizycie. Cisnienie 130/90 wiec bez tragedii, białka w moczu brak, obrzęki sprawdzal i nie sa groźne wiec w sumie dobrze. 24+1 wg miesiaczki a maly wazy 820g, ogolnie wszystkie paranetry ma srednio o tydzien wieksze i jest zdrowym chlopcem. Nastepna wizyta za miesiac o ile cisnienie nie zacznie skakac pow. 150/90

ola_g89, Asiaf, Camilla13, susełek, Izabelle, GuBo, Natalia1984, Angel1988 lubią tę wiadomość

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • jatoszka Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosias wrote:
    Witam wszystkie teraźniejsze i przyszłe mamy. Podczytuje temat od dawna, ale jakoś nie było okazji aby wbić się w dyskusję. Sama będę mama po raz pierwszy, termin( wstępnie) mam na 3 września, potwierdzona"płeć piękna" czyli dziewczynka. Z tego co kojarzę jedna z dziewczyn chodzi do dr Kondrackej w Lublinie, która jest również i moja prowadzącą. Jak to jest z porodem na Staszica? Jakieś namiary na sprawdzona położna?
    Ja chodze do dr Stupak ze Staszica a Kondracka jest mi tez znana :-) i tez chetnie dowiem sie jak to jest z porodem na staszica

gosias lubi tę wiadomość

w5wqrl68v17z1bgh.png
    km5stv73corlpm49.png
    Nasze Aniołki 31.08.2009 [*][*] 30.08.2016 [*]
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracając do Nowenny,to ja ich kilka odmówiłam. Za synka,podczas procedury ivf,już w ciązy,gdy źle się działo. To niesamowite jakiego ona daje powera,spokój ducha i wyciszenie.

Left_ie lubi tę wiadomość

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie po poronieniu, na początku tej ciąży, w ciężkich momentach sprawdza się zwykły różaniec. Po poronieniu odmawiałam na głos, płakałam, wyłam, zadawałam pytania. I tak naprawdę myśle, ze dzięki temu tak szybko sobie poradziłam z sytuacja.

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2018, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na mnie duze wrazenie robily msze z modlitwa o uzdrowienie, gdzie ludzie padali na ziemie, wydawali z siebie nielidzkie dzwieki. Choc jak bylam pieerwszy raz to nie powiem, bo balam sie tej nocy spać. Ale tam jest zawsze tyle ludzi i taki scisk i zaduch, ze wtedy bylam mokra i ledwo oddychalam. Wiec teraz bym sie nie odwazyla pojsc.

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosias wrote:

Ja chodzę do dr Kondrackiej. Z informacji jakie posiadam to szpital mocno nastawiony na poród naturalny, opieka dobra, dużo pacjentek- z powodu braku miejsc, często przenoszą na patologie. Z położnych to Małgorzata Madej- polecana i mocno oblegana. Moja pierwsza ciąża więc informacji mam niewiele.

jatoszka, gosias lubią tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jatoszka wrote:
    Ja chodze do dr Stupak ze Staszica a Kondracka jest mi tez znana :-) i tez chetnie dowiem sie jak to jest z porodem na staszica

Stupak i Kondracka to dobre koleżanki- nawet kiedyś jeszcze przed ciąża dr Kondracka kierowała mnie do dr Stupak na monitoring owulacji bo jej jakaś konferencja wypadła. Obie maja dobre opinie. Ja wiem tylko tyle że szpital mocno nastawiony na SN. Koleżanki które tam rodziły są zadowolone- mówią że opieka bardzo dobra i że położna przy porodzie jest cały czas przy rodzącej i daje duże wsparcie.

jatoszka, gosias lubią tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Na mnie duze wrazenie robily msze z modlitwa o uzdrowienie, gdzie ludzie padali na ziemie, wydawali z siebie nielidzkie dzwieki. Choc jak bylam pieerwszy raz to nie powiem, bo balam sie tej nocy spać. Ale tam jest zawsze tyle ludzi i taki scisk i zaduch, ze wtedy bylam mokra i ledwo oddychalam. Wiec teraz bym sie nie odwazyla pojsc.

Polecam rekolekcje o uzdrowienie na Stadionie Narodowym z ojcem Boshabora. Są one co 2 lata , trwają cały dzień od 9 do 23, ale przeżycia takie że o godz. 23 nie chce się jeszcze wychodzić że stadionu. Ja byłam kilka razy, zawsze je przeżywam i raz została na mnie zesłana laska Ducha świętego- modlilam się wtedy o uzdrowienie z czerniaka i myślę że ten cud się stał. Ogólnie Boshabora prowadzi rekolekcje kilka razy w roku w Polsce - w różnych miastach, z reguły rozbite na 3 dni, więc ja wybieram te 1dniowe tyle że cały dzień.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2018, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja juz po badaniu. Malutka waży 700 g i lekarz mowi ze bardzo ładnie sie rozwija mimo, że tylko kość udowa odpowoada OM reszta mniejsza o 2 tyg. Szyjka 3 cm.

ola_g89, Rucola, 86Monia, Izabelle, Angel1988, veritaserum, OctAngel, susełek, Camilla13, Natalia1984, promyczek 39, cziqitka89, Mum2b, kasia1518, agaafabka, GuBo lubią tę wiadomość

• ola_g89 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dostałam wyniki dzisiejszych badań i trochę się martwię, czy przypadkiem nie będę musiała 3 raz robić krzywej... Jestem ledwo poniżej norm. Jeśli lekarz będzie nadgorliwy (a jest) to obawiam się, że będę musiała jeszcze raz wypić boską ambrozję :D

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3031bd76fab0.jpg

Poza tym standardowo podwyższone IG i IG% - ostatnio mówił, że to nic ważnego i nie jest miarodajne dla kobiet w ciąży, ale ciągle rośnie. No i niestety pojedyncze bakterie w moczu. Zobaczymy we wtorek, co na to powie. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2018, 18:29

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_g89 wrote:
    dostałam wyniki dzisiejszych badań i trochę się martwię, czy przypadkiem nie będę musiała 3 raz robić krzywej... Jestem ledwo poniżej norm. Jeśli lekarz będzie nadgorliwy (a jest) to obawiam się, że będę musiała jeszcze raz wypić boską ambrozję :D

Poza tym standardowo podwyższone IG i IG% - ostatnio mówił, że to nic ważnego i nie jest miarodajne dla kobiet w ciąży, ale ciągle rośnie. No i niestety pojedyncze bakterie w moczu. Zobaczymy we wtorek, co na to powie. :)

Z zakresu referencyjnego wygląda że krzywa wyszła ładnie. Ja też mam nieliczne bakterie w moczu ale mój tym się nie przejął.

ola_g89 lubi tę wiadomość

• Izabelle Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_g89 wrote:

Jak tylko pojedyncze bakterie,bez leukocytów,to spokojnie ;)

ola_g89 lubi tę wiadomość

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2018, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    Hej, ja juz po badaniu. Malutka waży 700 g i lekarz mowi ze bardzo ładnie sie rozwija mimo, że tylko kość udowa odpowoada OM reszta mniejsza o 2 tyg. Szyjka 3 cm.

A jaką miałaś wczesniej szyjkę? Czy to normalne że na tym etapie już się skraca? Ja startowałam z 4,3 cm a na ostatniej wizycie 3,5cm. Lekarz mówi że to bez znaczenia ważne że zamknięta i twarda. Tego się trzymam ale gdzieś ziarenko niepokoju jest ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    A jaką miałaś wczesniej szyjkę? Czy to normalne że na tym etapie już się skraca? Ja startowałam z 4,3 cm a na ostatniej wizycie 3,5cm. Lekarz mówi że to bez znaczenia ważne że zamknięta i twarda. Tego się trzymam ale gdzieś ziarenko niepokoju jest ;)

Startowalam w 17 tyg z 4.8 cm na ostatniej wizycie byla 3.7 a teraz powiedział mniej wiecej to samo co twój :) ale znowu dostalam dupka bo mam te bole podbrzusza i zbiaczymy. Tez trochę sie niepokoje bo to prawnie 2 cm w dół, ale moze dupek cos pomoże :)

‹‹ 767 768 769 770 771 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ