WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    hej dziewczyny melduje się po wizycie! A więc tak poszłam do zupełnie obcego lekarza, poleconego przez koleżankę. Powiedziałam mu, że martwią mnie rozbieżności w pomiarach szpitala i mojego lekarza zarówno jeśli chodzi o szyjkę (mój lekarz 3 cm/ szpital 4.5 cm) jak i o młodą (u mojego lekarza młodsza o 2 tygodnie wg daty OM). Lekarz powiedział żebym nic więcej mu nie mówiła żeby on się niczym nie sugerował, że zrobi swoje pomiary i zobaczymy. Zbadał mnie na fotelu powiedział, że z tej strony wszystko wygląda dobrze, następnie zmierzył mi szyjkę na USG. Wyszło 3,1 cm a więc prawie jak u mojego lekarza. Powiedział, że nie jest specjalnie długa ale wystarczająca i najważniejsze, że nie rozwiera się od strony wewnętrznej. Następnie przeszedł do pomiarów Hanki. Waga wyszła 905 g, najmniejsza jest główka - 1 tydzień. Reszta mniejsza o 2/3 dni. Powiedział, że na tym etapie ciąży nie ma co sugerować się pomiarami bo dziecko bardzo różnie rośnie i dopiero po 32 tygodniu można do tego przykładać jakąś wagę. Powiedział, że ma pacjentkę której główka jest mniejsza o 3 tyg. ale on jej tego nie mówi bo to nie ma na tym etapie żadnego znaczenia medycznego. Wytłumaczył ,że różnice w pomiarach zależą od sprzętu i ręki. Dodał, że on sam badając tą samą pacjentkę na dwóch różnych sprzętach ma dwa odbiegające od siebie wyniki (w tym samym dniu). Na koniec poprosił o kartę ciąży i jak zobaczył kto jest moim lekarzem to się uśmiechnął i powiedział, że przyszłam podważyć pomiary najlepszego ultrasonograficzny we Wrocławiu. Powiedział, że mam wierzyć mojemu lekarzowi bo jest bardzo dobry i jeśli mój lekarz nie wypatrzy jakiejś anomalii to nikt w mieście tego nie zrobi. Zalecił oszczędny tryb życia i kontrolę szyjki bo mimo wszystko nie jest to szyjka idealna.

Jestem już spokojna i tak jak powiedział muszę ufać swojemu lekarzowi :)

Veritaserum, mój lekarz zawsze mówi mi tylko ilość wód płodowych w normie bo on ocenia to na oko. Ale ten zmierzył i mam podany ten współczynnik co mówiłaś jako 10 cm :)

Mam nadzieje, że komuś będzie chciało się to czytać :D
    Margoo a pytanie co do szyjki to jak zmierzyli - łącza dwa punkty -koniec i poczatek czy ida dlugoscia po szyjce - czyli jak ma kształt litery l to od konca do zalamania i potem od zalamania do poczatku?

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Margoo a pytanie co do szyjki to jak zmierzyli - łącza dwa punkty -koniec i poczatek czy ida dlugoscia po szyjce - czyli jak ma kształt litery l to od konca do zalamania i potem od zalamania do poczatku?

Chyba łączą 2 punkty. Wrzucam zdjęcie dla przykładu :P

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/259e6532d93e.jpg

• Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:
    Musisz z nim porozmawiać ale na spokojnie żeby nie wyszła z tego mega awantura. Mój mąż też był albo na służbie albo na budowie, wykanczali dom we dwóch, wszystko od podstaw. Plus codzinne dojazdy po 40 km w jedna stronę. A mimo to sam robił zakupy, gotował, wyrzucal smieci, odkurzal. Przeprowadziliśmy sie kilka tygodni temu, pracy jest jeszcze wiecej bo i powierzchnia duzo większa, ale mąż wyrecza mnie praktycznie we wszystkim. Ja robie pranie, zajmuje się zwierzakami i to tyle, aż mi głupio. Ale mąż mowi ze za kilka tygodni będę miała duzo wiecej pracy bo samo karmienie nie bedzie łatwe ze względu na brak ciągłości snu, wiec teraz mam odpoczywac ile sie da :)
    Rozmawiam z nim, a raczej próbuję od dawna. Odpowiedź jest zawsze jedna i ta sama ,,będę pomagał'' :)

klz9df9hvltz8vcc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak z chłopami jest. Mój sprząta i wszystko ogarnia ale ma słabość do piwa i dużo bardzo pali. Bardzo mnie to złości. Ja sama paliłam przed ciążą- ale dosłownie papierosa po pracy i czasem wieczorem, przy imprezie więcej. A ten smoli non stop.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2018, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plus bycia w szpitalu- widzę ze mi zrobili proby watrobowe. Alat 21, aspat 26. Wiec chyba ok.

86Monia lubi tę wiadomość

• mitaka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie potem beda wszystko robic byleby z dzieckiem nie siedziec, moj cale chrzciny przygotowal (maly mial 3 miesiace) ja tylko 2 salatki zrobilam :P Teraz za to na odwrot jak maly ma prawie 4 lata,woli gdzies z nim pojechac, a Ty babo se sprzataj ;)

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    Chyba łączą 2 punkty. Wrzucam zdjęcie dla przykładu :P

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/259e6532d93e.jpg
    No wlasnie, bo tak mierzona szyjka jest krotsza niz szyjka mierzona idealnie po długości. Moja szyjka ma litere l wiec nie ma bata żeby przy liczeniu po skosie byla bardzo dluga. Moze stad u Ciebie byly roznice w pomiarach? Ze jeden lekarz mierzyl po skosie a dlugi dokładnie po długości?

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2018, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krasnalowa1 wrote:
    Plus bycia w szpitalu- widzę ze mi zrobili proby watrobowe. Alat 21, aspat 26. Wiec chyba ok.

Super

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2018, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b a twoja szyjka mierzona na kształt litery ile ma?

• Mum2b Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    Mum2b a twoja szyjka mierzona na kształt litery ile ma?
    Jak zgodnie z litera to powyzej 4 cm. Jak po skosie 3.3/3.5 cm

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Co do obowiazkow tez mamy podzielone. Ja ogarniam kuchnie i salon a sypialnie i lazienki sa jego. Obiady robimy roznie raz ja raz on, pranie robie ja ale czesto pomaga mi rozwiesic itp. Dzieckiem tez zajmujemy sie razem zazwyczaj ja prasuje i ubieram itp on myje. Ale wiadome to obowiązuje jak jest w pl.

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • linka220 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam badania cukru dziewczyny? U mnie 1: 64 2:116 3:131 mg/dla (norma do 140), więc chyba ok :D W pierwszej ciąży 3: miałam 164 i dlatego musiałam co miesiąc pędzić 100 km do specjalisty, mierzyć codziennie cukier i prowadzić specjalną dietę :/

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie. Łożysko pięknie się podniosło,zagrożenie minęło. Zośka siedzi tyłkiem na dole i niby ma czas do 36 tc,ake gin cos miał nietęgą minę. W poniedziałek mam stawić się w szpitalu,na patologii ciąży,będziemy sprawdzać nieszczęsną glukozę.
    Mamy weekend, żeby wszystko organizacyjnie ogarnąć ;)

Camilla13, promyczek 39, Angel1988, ola_g89 lubią tę wiadomość

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • promyczek 39 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka masz dobre cukry :)
    Moj męzu mi pomaga ,odkurza,pierze,wiesza,szoruje prysznic ,nawet mi teraz umyl okna bo powiedzialam ze ja w tym roku nie myję :P , gotuje super no ale teraz jak siedze w domu to raczej ja robie,ja wlasnie czasem widze jego niedociagnięcia ale po prostu mu mowie ,ze jeszcze tu ,tu i tu :P Takze nie narzekam

Izabelle, Camilla13, Left_ie, linka220 lubią tę wiadomość

2017r-IVF-wrzesień-nieudane
    2018r-naturalny Cud♥
    5b09h371owxjb82f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wasi ginekolodzy zajmuja sie Waszymi piersiami? Badaja je?bo moj tego nie robi. W ogole praktycznie zaden ginekolog którego bylam tego nie robił. Jedynie w szpitalu przed laparoskopia mi jeden zbadał, az mnie wtedy zaskoczyl. Ja ciagle sobie obiecuje usg piersi, a jakos wybrac sie nie moge, a jeszcze nigdy nie mialam. W jednych źródłach pisza ze powinno siw robi po 25rż a w innych ze po 30. Ja mam 25.

• promyczek 39 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bywalam u duzo ginekologów i z tych wszystkich tylko jeden zbadał mi piersi {czytaj wymacał :P }No i ostatnio sobie zrobiłam usg piersi ,chyba pierwszy raz w zyciu i wszystko ok,jak nie masz wskazan w rodzinie jakichs rakow to chyba po 30

2017r-IVF-wrzesień-nieudane
    2018r-naturalny Cud♥
    5b09h371owxjb82f.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krasnalowa1 wrote:
    Czy Wasi ginekolodzy zajmuja sie Waszymi piersiami? Badaja je?bo moj tego nie robi. W ogole praktycznie zaden ginekolog którego bylam tego nie robił. Jedynie w szpitalu przed laparoskopia mi jeden zbadał, az mnie wtedy zaskoczyl. Ja ciagle sobie obiecuje usg piersi, a jakos wybrac sie nie moge, a jeszcze nigdy nie mialam. W jednych źródłach pisza ze powinno siw robi po 25rż a w innych ze po 30. Ja mam 25.

Mi moja gin zleciła usg piersi ale to jeszcze zanim byłam w ciąży- praktycznie na początku starań czyli jakieś 2 lata temu- w ciąży nic na ten temat nie wspominała.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żaden ginekolog nie badał mi piersi. USG też nie zostało zlecone. A w związku z przeprowadzkami zmieniałam lekarzy do których chodziłam.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obecny gin nie bada mi piersi,nic o nich nie mówi. Ale gin z kliniki,który prowadził nasze ivf,to owszem,sprawdzał i jeszcze zalecal usg w ciąży, jak przestaną boleć. Gina zmieniłam i tak się jakos rozeszło....

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja po USG, łożysko nie drgnęło nawet ku górze :( Na 99% cesarka :( Szyjka w porządku. Malutka waży 843g, wszystkie wymiary to ok. 2 dni różnicy, stópka miała 5 cm. Tak jak na połówkowych ułożona pośladkowo, ukośnie. Główka z lewej strony, nóżki z prawej, buzi nie bardzo chciała pokazać. Pipkę znów widzieliśmy tylko to łożysko... Pod domem już się poryczałam, tak chciałam rodzić naturalnie. Boję się bardzo cesarki. Nie chcę :( Chciałam, żebyśmy rodzili córeczkę razem, a później żeby położyli mi ją na brzuchu. Nie mogę po prostu w to uwierzyć, jestem załamana, czuję się oszukana przez swoje ciało :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2018, 21:33

klz9df9hvltz8vcc.png
‹‹ 794 795 796 797 798 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ