X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Diabla85 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wy też tak macie, że w taką upalną pogodę chce Wam się spać? Ja od rana chodzę jak śnięta ryba! Nawet chłodny prysznic mnie nie rozbudził. A wczoraj to o 20 już przysypiałam.

[doxs9km.png
    4ilkhk7.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrzucam obiecany przepis na chlebek i zakwas do niego:

Po pierwsze, potrzebny będzie
    ZAKWAS:
    dzień 1) wymieszać rano pół szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej z połową szklanki letniej przegotowanej wody, zostawić w słoiku przykrytym gazą w ciepłym miejscu, wieczorem zamieszać
    dzień 2) rano dokarmić - dodać półszklanki mąki i wody, zamieszać + zamieszać wieczorem
    dzień 3)-tak jak dzień 2)
    dzień 4)-dokarmić, zamieszać, po 3 godzinach można użyc do chleba

Zakwas jest aktywny, gdy ma na powierzchni banieczki powietrza, a po dokarmieniu zazwyczaj rośnie.

Do poniższego chlebka będą potrzebne 2 łyżki zakwasu (ja biorę nawet 3, gdy zakwas jest świeży i nie leżakował jeszcze w lodówce przed dłuższy czas). Resztę wkładamy do lodówki (ważne żeby miał dopływ powietrza, więc tylko przykrywamy pokywką, nie zakręcamy!)

I tak:
    1) Jeśli chcemy potem użyć zakwasu z lodówki do wypieku:
    wyjmujemy, lekko ocieplamy w temp. pokojowej, dodajemy 2-3 łyżki mąki żytniej, tyle samo wody, odczekujemy aż zacznie bąbelkować (ok 2h), bierzemy odpowiednią część do chlebka, reszta znowu do lodówki
    2) jeśli nie pieczemy chlebka przez dłuższy czas, to zakwas trzeba tak czy inaczej dokarmić co ok 7-10 dni, żeby nie umarł. Wtedy robimy to co wyżej, tylko bez odbierania części do chlebka i ładujemy z powrotem do lodówki.

A przepis na chlebek polecam dokładnie ten:
    http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-z-siemieniem-lnianym-i-slonecznikiem-na-zakwasie

Trochę cierpliwości przy tym trzeba, ale warto :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2014, 12:19

magdzia26, karolcia:)))) lubią tę wiadomość

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • nenka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diabla może kawę sobie zrób albo jakiś koktajl witaminowy pomaga
    Ja właśnie walczę z moimi stopami powiem nawet że już prawa noga gotowa włącznie z lakierem na pazurkach szok z lewą gorzej

• Ewi25 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tak mam, bo spałam dzisiaj do 10:45 :) jak nigdy... a tak przyjemnie mi się spało i miałam super sen, śniło mi się że urodziłam już mojego małego syncia i to w domu w ciągu paru minut dosłownie :), był taki śliczny i grzeczny, nawet jak głodny był to nie płakał i sama co jakiś czas go do piersi przystawiałam żeby zjadł :) słyszałam że jak my śnimy o naszych dzieciach to one wtedy śnią o nas :)

3mam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty :)

a i właśnie zjadłam parę suszonych fig, jadłam pierwszy raz i nawet są dobre w smaku więc musze co dzień pare takich zjadać bo mają bardzo dużo wapnia, a że ja nabiału nie mogę to musze się inaczej wspomagać :)

magdzia26 lubi tę wiadomość

qb3c82c3gptozz8t.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diabla85 wrote:
    Dziewczyny czy Wy też tak macie, że w taką upalną pogodę chce Wam się spać? Ja od rana chodzę jak śnięta ryba! Nawet chłodny prysznic mnie nie rozbudził. A wczoraj to o 20 już przysypiałam.

Mam dokładnie tak samo :( Zasypiam na stojąco :(

dqprpx9ikjqhrova.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojjj tak, ja bym non stop spała, a najgorsze jest to, że jak się obudzę, to czuję się jeszcze gorzej niż wcześniej :P Jedyny plus tych upałów, to jak dla mnie mniejszy apetyt...no może poza lodami, bo je mogłabym wcinać na śniadanie obiad i kolację ;)
    Diabla85 wrote:

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2014, 11:43

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • verynice Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozdrawiamy wszystkie wrześnióweczki z naszego ogrodu :)
    2j2iza8.jpg

K_A_M_A, madiiiii, Ewi25, nenka, Tysia87, Diabla85, magdzia26, Paula55, afrykanka, Io, Majeczka2014, karolcia:)))), Kaarolina, anulka81, betinka, JagoodkaK lubią tę wiadomość

dqprpx9ikjqhrova.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice wrote:
    Pozdrawiamy wszystkie wrześnióweczki z naszego ogrodu :)
    2j2iza8.jpg

śliczny piesio :)

verynice lubi tę wiadomość

qb3c82c3gptozz8t.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madiiiii wrote:
    Ojjj tak, ja bym non stop spała, a najgorsze jest to, że jak się obudzę, to czuję się jeszcze gorzej niż wcześniej :P Jedyny plus tych upałów, to jak dla mnie mniejszy apetyt...no może poza lodami, bo je mogłabym wcinać na śniadanie obiad i kolację ;)

o to właśnie, ja też mniej jem przez upały :) bo jak jest chłodno to na bieżąco się wcina rózne przekąski :)

madiiiii lubi tę wiadomość

qb3c82c3gptozz8t.png
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kobietki. Wczoraj w końcu wybraliśmy te farby, a synuś będzie miał kolorek szary na ścianie ;) Ale na pewno będzie to lepiej wyglądało niż ten jebitny pomarańcz co jest teraz :P Ale dziś od rana się rozpuszczam... A w nocy obudziłam się o 1 i tak sobie znosiłam żarcie do wyra do godz 3 i dopiero zasnęłam. Masakra. Zauważyłam że muszę się tak najeść przed samym snem, że muszę być pełna bo inaczej budzę się w nocy i kaplica :( Nigdy tak nie żarłam jak teraz, czuję się jak dziki wieprz... :P No ale co zrobić-w końcu trzeba dziecko też w nocy dokarmić ;) A Maciek szczęśliwy sobie szalał, bo nawet wsuwałam owoce heh
    Trzymam kciukasy za dzisiejsze wizyty :)
    Co do spania to mam jak powyżej ;) ale oprócz tego to tesknię za spaniem na brzuchu... Ten brzuch mi jakoś zwisa, ale nic nie podkładam póki co, bo mam wrażenie że ścisnę dzieciaka a i tak ma mało miejsca :D

magdzia26, Ewi25, afrykanka, Majeczka2014 lubią tę wiadomość

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    własnie zrobiłam sobie koktail z melona, pychotka :)

Majeczka2014, magdzia26 lubią tę wiadomość

qb3c82c3gptozz8t.png
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi25 wrote:
    własnie zrobiłam sobie koktail z melona, pychotka :)

Ha a ja będę miała kompot z czerwonych porzeczek! Jak sobie nazrywam i ugotuję :P hehe

Ewi25, Majeczka2014, magdzia26 lubią tę wiadomość

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verynice ty chyba mnie nie lubisz :P znow mnie chcesz do placzu doprowadzic tymi fotkami :p
    Nie no... Zartuje ;) wlasnie moja mama na skypie i tez widzialam mojego kudlatego lobuza. Jak ja za nim tsknie :(
    A twoj piesio przesliczny. Nic tylko wycalowac!!!!

Hahah ja mam tak samo z lodami. Non stop bym zarla :) i tez z kolacja jest identyko. J k nie zjem kolo 22 porzadnie (czyt dopoki oporu nie poczuje) to potem w nocy glod mnie budzi :/ nitdy tak nie mialam :P

Wy narzekacie na upaly a ja zazdroszcze... Wczoraj mialam tylko maly przedsmak bo nad morzem pizdzilo :) ale co ja bym dala za piekne slonce bez wiatru i lezaczek na ogrodzie... Olaboga!!!!
    Chyba sie pomodle o to :P

verynice, magdzia26 lubią tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• verynice Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula - mój Focus przesyła specjalne pozdrowienia dla Ciebie :D <3

Paula55 lubi tę wiadomość

dqprpx9ikjqhrova.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam mamuski:)

uf co za duchota nic się nie chce, a nad woda wczoraj było super nawt w cieniu się trochę opaliłam wiec już nie straszę jak jedna z rodziny Adamsów :P za to moj mężuś spiekł raka jak nic dzisiaj ledwo ramionami ruszał a jeszcze bidulek do pracy musiał iść, a mówiłam uparciuchowi ze tak się to skończy ze wyląduje w łóżku z maślanką na plecach to nieeee skądże..a jednak zona ma zawsze racje :D

lo, anulka super dziewczyny że już jesteście w domciu teraz pełen relaks we własnym zaciszu domowym i od razu będzie wam lepiej :)

Nelus, moja starsza córa tez miał nosidełko takie zwykłe i sadzałam ja w nim jak już mniej więcej umiała równowagę na siedząco utrzymać i oczywiście stabilnie główkę trzymać co jest podstawa, wiec nie wyobrażam sobie do nosidełka wsadzić ledwo jednomiesięcznego maluszka, ale każdy ma własne zdanie i podejście do tematu, tylko koniecznie przodem musiała być bo to ciekawskie babsko było od samego początku i mogłabym z nią tak cały dzień przechodzić tak strasznie lubiła wszystko widzieć :) często to dziadek pomykał z nią bo tatuś w pracy a my kobietki biusciaste to u dziadka jej było najwygodniej bo nic jej nie ugniatało i mogła sie swobodnie oprzec :)

verynice, słodziak z tego twojego psiaka:)

udanego dzionka wszystkim mamusiom :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2014, 12:19

verynice, Io, madiiiii, nenka, magdzia26, Nelus, anulka81 lubią tę wiadomość

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
    21.08.13 [*] nasz aniołek
  • afrykanka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny :)

Ja tes snilam o Emilie :) snilo mi sie .ze bylam u lekarza na wizycie i wtym momencie mala tak sobie stopki o brzuch oparla,ze moglam je czuc i powiedzialam doktorkowi, zeby podczas usg stopki mi pokazali zrobil zdjecie bo chcialabym zobaczyc czy ma moje stopki czy meza ;) Wizyte mam w czwartek, pewnie dlatego taki sen :)

Co do nosidelek to tez jestem zainteresowana i troche czytalam o nich. Zdania sa bardzo podzielone. Kilka rzeczy co nawet pediatrzy powtarzaja to nosidelka na dole maja miec szeroki rozstaw, bo to ma wplyw na bioderka., wazne zeby nozki nie zwisaly. Najlepiej nosic dzidzie jak juz umie sama siedziec bo wtedy samo trzyma glowke a i kregoslup jest silniejszy. SA nosidelka ktore mozna szybciej zakladac, ale ona musza byc tak zbudowane, aby dzidzius byl w "pozycjii zabki" i glowka musi byc oparta o mamuci albo tatucia dekolt. Malutkie dzieci i takie co juz otrafia siedziec nie powinno sie trzymac zbyt dlugo w tych nosidelkach. To tak z grubsza co znalazlam.

Zycze milego dnia i tzrymam kciuki za wizyte :)

magdzia26, Nelus lubią tę wiadomość

1usat5od00spirqc.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny :)

U nas też upał. Nawet nie poszłamna szkołę rodzenia bo wychodzenie o 12 jak jest 30 stopni na dworze raczej by mi się nie przysłuzyło. Mam pozasłaniane okna i wiatrak chodzi na maxa

Anulka - cieszę się, że też wracasz do domu!

Ogólnie to jestem strasznie zła, bo ciśnienie wróciło mi prawie do poprzedniego stanu. W ogóle tego nie rozumiem. Wczoraj rano w szpitalu miałam 100/60 i puls 90. W domu już wieczorem pokazało 117/96 i puls 100, a dzisiaj rano już 131/91 i puls 123. Leki biorę dokładnie o tych samych godzinach co dawali w szpitalu i w sumie też cały czas leżę bo goraco. Ręce mi opadają. Jedyna rzecz jaka przychodzi mi do głowy to zmiana jednego leku. Zanim poszłam do szpitala to brałam dopegyt 3x1 i isoptin 2x1. W szpitalu uznali, że zwiększą mi dawkę isoptinu do 3x1, ale okazało się, że nie mają isoptinu więc dali mi zamiennik - staveran. Lekarka mówiła, że to dokładnie to samo. No i ciśnienie zaczeło spadac. Do domu dali mi receptę na isoptin. Niby to samo ale ciśnienie znowu rośnie. Moja gin na urlopie, a przecież nie wrócę do szpitala. Myślicie, że to może mieć związek ze zmianą tabletek, mimo że niby zwierają to samo? No bo mnie już nic innego do głowy nie przychodzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2014, 12:27

anulka81 lubi tę wiadomość

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj niewybaczalne prawie pominęłam wybaczcie dziewczynki :)

Madzia26, super fura dla Nikosia :) nic dodać nic ująć sam Kubica by się nie powstydził takiego wózka :)

lo, normalnie piękne zdjęcia Kubusia, tylko zazdrościć że ten twój synuś taki fotogeniczny, a drugie zdjęcie jak chyba nadyma buźkę i wychodzi taki słodki pulpecik no po prostu super:)

moja mała dama dalej twierdzi ze figa z makiem zobaczysz mnie mamusiu jak wyskoczę z już z brzuszka i tyle no cóż to będzie taka Kinder surprise :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2014, 12:27

Io, magdzia26, Nelus lubią tę wiadomość

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
    21.08.13 [*] nasz aniołek
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io wrote:
    Dzień dobry dziewczyny :)

U nas też upał. Nawet nie poszłamna szkołę rodzenia bo wychodzenie o 12 jak jest 30 stopni na dworze raczej by mi się nie przysłuzyło. Mam pozasłaniane okna i wiatrak chodzi na maxa

Anulka - cieszę się, że też wracasz do domu!

Ogólnie to jestem strasznie zła, bo ciśnienie wróciło mi prawie do poprzedniego stanu. W ogóle tego nie rozumiem. Wczoraj rano w szpitalu miałam 100/60 i puls 90. W domu już wieczorem pokazało 117/96 i puls 100, a dzisiaj rano już 131/91 i puls 123. Leki biorę dokładnie o tych samych godzinach co dawali w szpitalu i w sumie też cały czas leżę bo goraco. Ręce mi opadają. Jedyna rzecz jaka przychodzi mi do głowy to zmiana jednego leku. Zanim poszłam do szpitala to brałam dopegyt 3x1 i isoptin 2x1. W szpitalu uznali, że zwiększą mi dawkę isoptinu do 3x1, ale okazało się, że nie mają isoptinu więc dali mi zamiennik - staveran. Lekarka mówiła, że to dokładnie to samo. No i ciśnienie zaczeło spadac. Do domu dali mi receptę na isoptin. Niby to samo ale ciśnienie znowu rośnie. Moja gin na urlopie, a przecież nie wrócę do szpitala. Myślicie, że to może mieć związek ze zmianą tabletek, mimo że niby zwierają to samo? No bo mnie już nic innego do głowy nie przychodzi.

a może coś twój ciśnieniomierz szwankuje?

qb3c82c3gptozz8t.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2014, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wymodliłam sobie dziś chłodek, włąśnie zaczęło padać, od razu tempka inna na zewnątrz, troche pogrzmiewa, oby tak do samiusieńkiego wieczora :) hihihi nawet werwy mam więcej, już kotlecików na obiad nasmarzyłam, :)

lody zjadłam na śniadanie zaraz po pączku z wiśniami:)

W sumie w upały też mam mniejszy apetyt:) oby waga to uwzględniła:)

W nocy jak się budzę na siusiu to też mam głoda, ale stukam się w głowę, że o tej porze to żreć nie będe i wracam do łóżka. Rano jak się budzę, to dopiero zjadam śniadanko :)

magdzia26 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
‹‹ 1039 1040 1041 1042 1043 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ