WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice wrote:
    Masakra, my chcemy zaprosić tylko naszych rodziców, moją babcię no i chrzestnych z małżonkami... więc to będzie około 12 osób... Napisałam do restauracji w której robiliśmy wesele bo byłam bardzo zadwolona i tam koszt 70zł/os za obiad + napoje i tort dodatkowo płatny... masakra...
    A chcemy chrzcić w październiku, początek listopada więc muszę już zacząć się orientować co i jak..
    Jesli u Nas mialoby wyjsc ponad 20 osob to wybralabym restauracje, bo nie chce obciazac moich rodzicow
    Gdyz tesciowa pewnie zasiadzie za stolem i bedzie zero jej pomocy. A przy liczbie gosci 10-15 osob, wydaje mi sie ze ogarniemy to. Jakby co poprosze ciocie o np nastawienie wczesniej piekarnika czy cos w tym stylu. Bo mieso mozna dzien wczesniej zamarynowac, ciasta i tort na 100% ze sprawdzonej cukierni gdzie rodzice na kazda impreze zamawiaja ciasta. Zimna plyta to pewnie tez dzien wczesniej trzeb zrobic (jedna/ max. dwie salatki) plus wedliny, deska serów..
    My planujemy chrzcin w okresie swiat lub po Nowym Roku.

• verynice Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam zbytnio nic do roboty to muszę usiaść i popisać maile do różnych restauracji i porównać cenowo jak to wygląda i spróbować mniej więcej zliczyć jak by to finansowo wyglądało jakbyśmy te 12 osób przyjęli w domku... :)

dqprpx9ikjqhrova.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam na oku salę gdzie biorą za talerzyk 110zł, i tu poza napojami, owocami, ciastami i tortem nic cię nie obchodzi. Ja na dzień dzisiejszy mam 30 osób do zaproszenia. Więc już wychodzi 3300zł, a przecież to nie tylko są jedyne wydatki bo masz jeszcze fotografa, księdza, trzeba też się ubrać, więc tu też pewnie pójdą spore koszty :|

• hela Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam,
    w koncu nadrobilam :)

lista super! poprosze tez o dopisanie :)

hela 05.09.2014 Sebastian

mam nadzieje ze u Kark wszystko ok! oby malusze jeszcze posiedzial w brzuszku! :)

ja juz po badaniach, dzisiaj lece na wizyte JUPIIIII :) moze zobacze co tam u mojego maluszka, bede namawiac lekarza zeby posprawdzal mu wszystko :)

w domu mam rozpiździel na maxa! juz nawet nie sprzatam bo musze to robic codziennie wszedzie bialo! maz ciagle robi, i az mi go szkoda, ja wczoraj sie nadwyrezylam i znow krzyz dal mi popalic wiec dzisiaj na spokojnie!
    mam nadzieje ze maz sie sprezy i zdazy ze wszystkim :)
    a tak wyglada nasza kuchnia! nawet tynku na scianach nie ma!:
    paiih.jpg
    wczoraj wyszlismy z Sebusiem troszke na slonko :)
    aavdro.jpg
    cos sie nalezy po robocie :P nawet dal sie nagrac dwa razy! :)

tyle u nas! :) nr tel juz do stardust wysylam :)

Gosia19, stardust87, Majeczka2014, karolcia:)))), afrykanka, nenka, Io, doti77, betina89 lubią tę wiadomość

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra po prostu z tymi chrzcinami... jak nie problem kto na chrzestnych to masa wydatków :/

dqprpx9ikjqhrova.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula widzisz jakie mamy duże najbliższe rodziny :D i kurcze wychodzi to 3000 zł masakra jakaś :O heh przy takiej cenie to chyba w domu bym wolała zrobić (ja mam spore mieszkanie więc bez problemu wszystkich pomieszczę w sumie nie na tyle osób już się u Nas imprezy robiło) tylko właśnie te latanie robienie przyrządzanie to mnie przeraża...
    ciekawa jestem ile wczoraj płacili za osobę będę musiała koniecznie się dowiedzieć :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2014, 12:15

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na chrzest zapraszam chrzestnych, i moich rodzicow :) bedzie to max 10 osob :) pelen minimalizm ;) pojdziemy gdzies na obiadek i tyle :) a chcemy robic chrzciny jakos w pazdzierniku zeby nie bylo juz calkiem zimno... :)z wyborem chrzestnych mam duzy problem bo moje kolezanki ktore bralam pod uwage maja tylko cywilny slub albo w ogole (a maja dzieci wiec grzesznice :P ) wiec to nie lada wyzwanie dla nas! chore to jest bo nie moge wziac kogos kogo chce tylko kogo moge :/ ale cos wymyslimy!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2014, 12:19

verynice lubi tę wiadomość

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwo_na wrote:
    Witajcie dziewczynki, zaraz nadrabiam zaległości ale mam najpierw szybkie pytanie i mam nadzieje, ze któraś mi poradzi. Mam możliwość zakupu wózka Camarelo Sevilla, któy bardzo mi sie podoba. Wózek jest 2w1 a mi bardzo zależy na tym aby miec do niego fotelik dopinany do stelaża, bede czasem z tego korzystała. Ale nie wiem na jakiej zaszadzie sie dokupuje taki fotelik, żeby pasował, np MaxiCosi? Chodzi mi o to, czy jeśli kupie ten wózek 2w1 to nie bede miała problemu z dokupieniem fotelika? I ile mnie to by dodatkowo kosztowało. Troche namieszałam ale mam nadzieje, ze któras mi pomorze :)
    musisz zapytać producenta (albo sprzedawcę) jakie foteliki pasują i dokupić tzw adaptery, które wczepiasz w stelaż a w to fotelik. My mamy wózek Bebetto, do niego można dopiąć foteliki 4 firm (w tym maxi cosi), ale musieliśmy dokupić od producenta jeszcze adaptery (ok. 50zł nas kosztowały).

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diabla85 wrote:
    A szkła kontaktowe można mieć podczas cc? Ja też krótkowidz i też się zastanawiam czy szkieł do porodu nie przywdziać, bo jeszcze nie zobaczę swojego synusia i dopiero będzie :D Liczę na naturalny poród ale przecież różnie to bywa.
    u nas na sr mówiły położne, że do naturalnego nie można mieć szkieł. Ale nie wiem nic o cc. Przy cc chyba można, bo nie przesz więc nie wzrasta ciśnienie w gałkach ocznych. Ale to tylko moje przypuszczenia..

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny hej.
    Lista bardzo fajna :) mnie z datą jeśli chcecie możecie zapisać. Jestem od niedawna i z byt wiele nie udzielam z Wami więc zrozumiem.
    Jakby co to do listy tylko możecie dołączyć :)
    Majeczka2014 - 27.09.2014 Maja

Co do chrzcin to rzeczywiście temat nie taki prosty jak się wydaje. Dużo osób poleca chrzcić jak najwcześniej, a ja szczerze myślałam o marcu. Maja miałaby wtedy 6 miesięcy, już az pół roku.. Zawsze marzyła mi się na to Święto pora wiosenna, ale na taką ładną wiosnę to pewnie i do maja trzeba byłoby czekać więc odpada :/ , znów październik-listopad to najgorsze dla mnie pory roku :) mój T wspominał o Świętach ,ale znów ja nie za bardzo do tego pomysłu podchodzę. Jednak te pierwsze Święta chciałabym spędzić spokojnie i jak co roku. Zostają opcje przed Świętami, albo po Nowym Roku. Już nie zwracając uwagi na porę roku. Co do miejsca to pewnie też jakaś restauracja, koszty są spore takiej imprezy, fakt ale nie wyobrażam sobie latać przy tulu gościach i spokojnie nie uśiąść na tyłku. U nas też wyjdzie napewno z 30 osób. Chcielibyśmy też fotografa, więc tutaj dodatkowy koszt. A jak wyjdzie to się okaże. Sprawa jeszcze do przemyślenia

Io lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a i jeszcze sprawa taka, że nie wiem jak po miesiącu czułabym się po porodzie. Chcialabym jednak te max 3 miesiące jakoś ogarnąć się, dla dobrego samopoczucia. Ale to każdej indywidualna sprawa :)

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy niebieski z fioletowym bardzo się gryzie? :/ Nie mogę literek dopasować :/

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, dopiero 13 nr jest na liście. Wysyłać wysyłać :) tzn, te które chcą :) nic na siłę :)

A co do chrzcin to my na pewno w lokalu zrobimy. będzie ok 20 osób więc aż tak dużo nie wyjdzie kasy, a jak byłoby w domu to wiem, że nawet na chwilę bym nie usiadła, nie mówiąc już o tym, że nie miałabym chwili zająć się dzidzią, a nie zniosłabym przekładania z rąk do rąk od gościa do gościa. A w restauracji to sobie usiądę jak księżniczka, wózeczek obok mnie i NIKT MOJEGO DZIECKA NIE TKNIE!!! :P

verynice, Majeczka2014, Paula55, Fipsik, afrykanka, Io lubią tę wiadomość

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Dziewczyny czy niebieski z fioletowym bardzo się gryzie? :/ Nie mogę literek dopasować :/
    zależy jakie odcienie. ale ogólnie niebieski chyba do wszystkiego pasuje. A z fioletem to już w ogóle :)

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stardust ja juz wyslalam ci nr :)
    Kurde robie liste czego mi brakuje do szpitala i nie jestem pewna że wszystko mam.
    Ma ktoras jakas swoja liste zebym mogla porownac??

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• iwo_na Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, Stardust dziękuje za odpowiedzi, zielona byłam w temacie a na gwałt musze wiedzieć, żeby nie kupic wózka a potem sie obudzić z ręką w nocniku. A żależy mi bo wózek jeszcze na gwarancji przez rok, nie zniszczony i kosztuje 550 zł więc jak dla mnie okazja :)
    Podjade sobie do hurtowni dzisiaj i zobacze po ile mają foteliki z adapterami do tego wózeczka. Znalazłam też na stonie jednej z hurtowni fotelik od tego wóżka z adapterami za 165 zł. W sumie by mnie wyniosło 715 zł. Nowy kosztuje ok 1300-1400 więc myśle, że warto :) Zoaczymy wieczorkiem :)

Jeśli chodzi o chrzciny to ja też nie wiem jeszcze co i jak. Na chrzestnych to wezmę moją siostrę, u której i ja jestem chrzestną :) i chyba mojego brata, który jeszcze nie ma chcrześniaka. Ze strony mojego T nie bardzo mam kogo wziąć, bo z jego bratem mamy sporadyczny kontakt a siostra ma 5 dzieci więc nie chciałabym jej obciążać.
    Najchętniej też zrobiłabym w lokalu ale u mnie najmniej to będzie 22 osoby więc po ok 100 zł to daje 2200, całkiem sporo, do tego ciasta i inne duperele. Jeszcze jest opcja w domu ale z zamówionym jedzeniem, ale to też trzeba sie nalatać.
    No i kwestia kiedy. Najpewniej gdzieś w listopadzie :)

relg4z17djzzyjqt.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma sprawy iwona ;)
    Powiem ci ze cena wozka rewelacja :) on mi sie podobal wiec oby udalo sie kupic :)
    Z tego co pi razy oko pamietam foteliki maxi cosi sa dosc drogie bo po ok 400-500 zl ale wszedzie o nich trabia.
    Ja mam ten od komoletu z wozka i nie uwazam zeby byl gorszy :)
    A nie za dlugo bedzie nam slozyl zapewne... Ale zorientuj sie :)

Kurde te chrzciny to duzy wydatek :/ ale tak jak stardust chyba sobie nie wyobrazam siebie ubieganej, ulatanej nie widzacej malego. A poza tym jak tu karmic jak taki zapierdziel hehe :)
    Choc u szwagierki to tesciowa zaiwaniala ze wszystkim :) taka mamy kochana wspolna tesciowa :P

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwo_na wrote:
    Paula, Stardust dziękuje za odpowiedzi, zielona byłam w temacie a na gwałt musze wiedzieć, żeby nie kupic wózka a potem sie obudzić z ręką w nocniku. A żależy mi bo wózek jeszcze na gwarancji przez rok, nie zniszczony i kosztuje 550 zł więc jak dla mnie okazja :)
    Podjade sobie do hurtowni dzisiaj i zobacze po ile mają foteliki z adapterami do tego wózeczka. Znalazłam też na stonie jednej z hurtowni fotelik od tego wóżka z adapterami za 165 zł. W sumie by mnie wyniosło 715 zł. Nowy kosztuje ok 1300-1400 więc myśle, że warto :) Zoaczymy wieczorkiem :)

Jeśli chodzi o chrzciny to ja też nie wiem jeszcze co i jak. Na chrzestnych to wezmę moją siostrę, u której i ja jestem chrzestną :) i chyba mojego brata, który jeszcze nie ma chcrześniaka. Ze strony mojego T nie bardzo mam kogo wziąć, bo z jego bratem mamy sporadyczny kontakt a siostra ma 5 dzieci więc nie chciałabym jej obciążać.
    Najchętniej też zrobiłabym w lokalu ale u mnie najmniej to będzie 22 osoby więc po ok 100 zł to daje 2200, całkiem sporo, do tego ciasta i inne duperele. Jeszcze jest opcja w domu ale z zamówionym jedzeniem, ale to też trzeba sie nalatać.
    No i kwestia kiedy. Najpewniej gdzieś w listopadzie :)
    ale adaptery to musisz kupić do wózka a nie do fotelika jeśli mnie rozumiesz. Tzn chodzi mi o to, że tym zajmuje się firma wózka a nie fotelika (chociaż adaptery muszą być dobrane pod fotelik). Ale namieszałam, co? :P Najlepiej na stronie producenta sprawdzić jakie foteliki pasują do ich wózków i już będziesz miała pół problemu z głowy :P

• K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 10:46

doti77 lubi tę wiadomość

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie do tych, które są na zwolnieniu. Jak to jest z zasiłkiem chorobowym? Za pierwsze 33 dni powinnam dostać kasę od pracodawcy tak?
    A potem, jeśli firma zatrudnia mniej niż 20 osób to z ZUS-u? Tylko w jakiej formie? Na konto czy pocztą? A jeśli pocztą to na jaki adres? No i ile czasu ma ZUS na przysłanie kasy?
    Wiem, że ten temat już się przewijał, ale nie mogę tego odgrzebać, a mój pracodawca coś mąci...

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
‹‹ 1120 1121 1122 1123 1124 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ