Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny a kogo Wy zapraszacie na chrzcin ze wychodzi Wam plus minus 30osob?
My zapraszamy rodzicow, chrzestnych i dziadkow. Owszem rodzine mamy wieksza i blisko ze soba zyjemy. Jednak jedli chcialabym jeszcze zaprosic rodzenstwo rodzicow itd. to wyjdzie ok 30-40 osob..
Owszem moglibysmy i ich zaprosic, ale dla mnie 30 osob to juz male przyjecie weselne.
Nie wiem jak moj maz sie na to zaopatruje hehe
Tak jak piszecie poza kosztami jedzenia dochodzi fotograf, ubiory itp. -
nick nieaktualnyPaula ja mam coś takiego
Dokumenty: dowód osobisty, karta ciąży, aktualne ubezpieczenie, akt ślubu (w moim szpitalu tego wymagają) bieżące badania
Rzeczy dla mnie:
2-3szt koszul nocnych
szlafrok
ciepłe skarpetki
klapki do chodzenia i do prysznica
przybory kosmetyczne (pomadka ochronna, papier toaletowy, ręcznik kuchenny, żel pod prysznic, szampon, antyperspirant, Tantum Rosa i gumka do włosów)
6szt majtków jednorazowych siateczkowych
5szt podkładów higienicznych na łóżko
20szt podkładów bella mamma
wkładki laktacyjne
ręczniki kąpielowe (mały i duży)
biustonosz do karmienia lub biustonosz sportowy
Woda do picia na czas porodu i po porodzie
szklanka, talerzyk i sztućce
herbatka
biszkopty ewentualnie jakiś wafelek lekkostrawny
Dla maleństwa:
u nas potrzebne są tylko pampersy, oliwka, pieluszki tetrowe i chusteczki nawilżane
Ciuszki szpitalne będą zakładane na czas pobytu szpitala, a na wyjście mamy przynieść w dniu wypisu
justyna14, doti77 lubią tę wiadomość
-
madiiiii wrote:Dziewczyny, mam pytanie do tych, które są na zwolnieniu. Jak to jest z zasiłkiem chorobowym? Za pierwsze 33 dni powinnam dostać kasę od pracodawcy tak?
A potem, jeśli firma zatrudnia mniej niż 20 osób to z ZUS-u? Tylko w jakiej formie? Na konto czy pocztą? A jeśli pocztą to na jaki adres? No i ile czasu ma ZUS na przysłanie kasy?
Wiem, że ten temat już się przewijał, ale nie mogę tego odgrzebać, a mój pracodawca coś mąci...Majeczka2014, madiiiii lubią tę wiadomość
7w3d 💔 -
Paula55 wrote:Stardust ja juz wyslalam ci nr
Kurde robie liste czego mi brakuje do szpitala i nie jestem pewna że wszystko mam.
Ma ktoras jakas swoja liste zebym mogla porownac??
co do listy to moja wygląda tak:
DLA MNIE:
- koszula do porodu (pewnie stary T-shirt męża, żeby go później wywalić)
- 2-3 koszule do karmienia (bo podobno po porodzie dziewczyny pocą się strasznie)
- majtki z siateczki 4szt
- 2 staniki do karmienia
- szlafrok
- 2 pary klapek takich jak pod prysznic (2 pary, bo jedna pod prysznic, a druga do chodzenia po pokoju/oddziale - położne mówiły, żeby nie brać materiałowych kapci, bo często jest tak, że kobieta leży, nic z niej nie leci a jak tylko wstanie z łóżka to chlup! tyle, że podkład nie wytrzyma i wszystko na papciach ląduje - lepiej mieć takie co można łatwo i szybko umyć)
- milusie skarpetki
- podkłady poporodowe (te duże podpaski, bo te takie na łóżko to mój szpital daje)
- laktator
- nakładki na sutki
- okłady na piersi (ja mam takie żelowe co się w wodzie chłodzi lub podgrzewa)
- krem na popękane brodawki
- tantum rossa na wszelki wypadek
- kosmetyki codziennego użytku typu szampon, mydło, płyn do higieny intymnej, szczoteczka do zębów i pasta, krem, balsam, "malowidła" +suszarka, szczotka do włosów, lusterko
- ręcznik kąpielowy szt 2
- wkładki laktacyjne
- ręcznik papierowy do wycierania miejsc intymnych po kąpieli
- nakładki sanitarne na deskę sedesową (podobno ciężko po porodzie "na małysza")
- przekąski (batony, suszone owoce, jakąś kanapkę - ale to przed wyjazdem samym)
- 2 duże wody mineralne + 2 butelki 0,5l z dziubkiem (położne na sr mówiły, żeby do jednej wody dodać miodu, żeby dodać sobie energii w czasie porodu)
- kubek, talerzyk, sztućce (bo nie chcę ze szpitalnych korzystać)
- coś do czytania
- ładowarka do telefonu
- rogal do karmienia
- NO I DOKUMENTY
DLA MAŁEGO:
- ubranka (te z listy belly)
- pieluchy tetrowe i flanelowe
- rożek
- pampersy
- mała plastikowa miseczka
- jałowe gaziki
- sól fizjologiczna
- ew. mokre chusteczki
DLA MĘŻA:
- T-shirt na zmianę
- kosmetyki (dezodorant, mydełko, ręcznik)
- coś do zjedzenia
- energetyk
- jakieś papcie jak ma uczestniczyć w porodzie (żeby się w butach nie zagotował biedny)
- coś do czytania
i chyba tyle. Chociaż pewnie jeszcze więcej niepotrzebnych rzeczy wezmęWiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2014, 13:04
verynice, Majeczka2014, Paula55, madiiiii, doti77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymadiiiii wrote:Dziewczyny, mam pytanie do tych, które są na zwolnieniu. Jak to jest z zasiłkiem chorobowym? Za pierwsze 33 dni powinnam dostać kasę od pracodawcy tak?
A potem, jeśli firma zatrudnia mniej niż 20 osób to z ZUS-u? Tylko w jakiej formie? Na konto czy pocztą? A jeśli pocztą to na jaki adres? No i ile czasu ma ZUS na przysłanie kasy?
Wiem, że ten temat już się przewijał, ale nie mogę tego odgrzebać, a mój pracodawca coś mąci...
madiiii- tak, przez pierwsze 33 płaci pracodawca.
Potem ZUS- jeśli w firmie zatrudnionych jest MNIEJ niż 20 osób.
Jeśli chodzi o formę to może przesyłać na konto bankowe (ale z tego co wiem to musiałabyś dowiedzieć w ZUSie i podać im swój nr konta na który chcesz żeby przelewano pieniążki), albo przez listonosza do miejsca zamieszkania , na adres podany w zwolnieniu od gin.
Z czasem to różnie z tego co się nasłuchałam. ZUS ma chyba 30 dni na wpłatę? Też zależy od tego kiedy dostarczają Twoje zwolnienie z firmy.
Jeśli coś pomąciłam to przepraszam, sama czekam na pieniażki a raczej na decyzję z ZUS bo nie wiem jaka ona będzie....madiiiii lubi tę wiadomość
-
Dziękuję bardzo, bardzo
Czyli dobrze myślałam, że mój pracodawca próbuje zwalić na ZUS tę pierwszą wpłatę. No makabra, jak się człowiek sam nie upomni o swoje, to nic nie dostanie.
justyna14 wrote:tak, najpierw pierwsze 33 dni płaci pracodawca, potem jeśli jest małą firma to ZUS, mi płaci na konto, bo nr konta został podany przez pracodawcę w dokumentach które przesłali. Zus ma 30 dni na zapłatę od dnia otrzymania przez nich Twojego zwolnienia. Ja zwolnienie od razu zanoszę do pracowadcy, oni je tam rejestrują, kserują i wysyłają do ZUSu. Zazwczyaj około 30 dnia każdego miesiąca max do 5 dnia każdego msc mam kase na koncie.♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
Gosiaczku dziekuje bardzo :*
Pralinka u mnie jest duuza rodzina i wyglada to tak:
Mama z partnerem, tata z partnerka, odemnie dziadki 4 szt, mojego dziadki 2 sz, moj brat, siostra t, brat mlodszy t, brat starszy t z zona, rodzice t, no i u mnie obowiazkowo dwie siostry mamy z mezami a u t jego chrzestna (oni sa na WSZYSTKICH rodzinnych uroczystosciach i nie ma opcji ich nie zaprosic) no i do tego moja siostra cioteczna i chrzesniak (dzieci mlodszej siostry mojej mamy) no i nas dwoje.
Hmm to juz taki na maxa okrojony sklad.Gosia19 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyGosia19 wrote:Paula ja mam coś takiego
Dokumenty: dowód osobisty, karta ciąży, aktualne ubezpieczenie, akt ślubu (w moim szpitalu tego wymagają) bieżące badania
Rzeczy dla mnie:
2-3szt koszul nocnych
szlafrok
ciepłe skarpetki
klapki do chodzenia i do prysznica
przybory kosmetyczne (pomadka ochronna, papier toaletowy, ręcznik kuchenny, żel pod prysznic, szampon, antyperspirant, Tantum Rosa i gumka do włosów)
6szt majtków jednorazowych siateczkowych
5szt podkładów higienicznych na łóżko
20szt podkładów bella mamma
wkładki laktacyjne
ręczniki kąpielowe (mały i duży)
biustonosz do karmienia lub biustonosz sportowy
Woda do picia na czas porodu i po porodzie
szklanka, talerzyk i sztućce
herbatka
biszkopty ewentualnie jakiś wafelek lekkostrawny
Dla maleństwa:
u nas potrzebne są tylko pampersy, oliwka, pieluszki tetrowe i chusteczki nawilżane
Ciuszki szpitalne będą zakładane na czas pobytu szpitala, a na wyjście mamy przynieść w dniu wypisu
mam bardzo podobnie -
verynice wrote:Stardust a po co ta mała plastikowa miseczka dla małego?
verynice lubi tę wiadomość
-
stardust87 wrote:położne mówiły, żeby wziąć żeby sobie wodę przegotowaną nalać do przemywania oczek, albo do "kąpieli" takiej pobieżnej, bo u nas położne kąpią dzidzię dopiero w dzień wyjścia chyba..
verynice lubi tę wiadomość
-
Kurcze przebudzilam sie na siku bo mam 5 rano i zywa krew na paperze, dosyc duzo!!!
jak wstalam to brzuch na dole ciagnie a mala wariuje w brzuchu! Dzisiaj o 14:30 mam pierwsza wizyte zapoznawcza z doktorem, mam nadzieje ze nic zlego sie nie stanie do tej pory!!! Ale sie boje
-
stardust87 wrote:ale adaptery to musisz kupić do wózka a nie do fotelika jeśli mnie rozumiesz. Tzn chodzi mi o to, że tym zajmuje się firma wózka a nie fotelika (chociaż adaptery muszą być dobrane pod fotelik). Ale namieszałam, co?
Najlepiej na stronie producenta sprawdzić jakie foteliki pasują do ich wózków i już będziesz miała pół problemu z głowy
Tak, tak, wiem
-
nick nieaktualny
-
Wiecie co...zaczynam się stresować. Czas ostatnio tak szybko leci, a ja czuję się totalnie nieprzygotowana
A po tym, co przeżyła kark, to w ogóle jestem jakaś taka roztrzęsiona. Już tak się przyzwyczaiłam do tej ciąży, że ciężko mi sobie wyobrazić poród...
♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm