Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
A mój mąż to Marek i jest oazą spokoju
A ja jestem narwaniec, podobnie jak Paula
Wszystko muszę mieć na już i koniec, a jak nie to ryk i ciągłe myślenie
Właśnie wczoraj wieszając ubranka małego zauważyłam, że prawie nic nie mam na 56
i już się załamałam i marudziłam mężowi... a przecież to żaden problem podjechać do sklepu i coś dokupić...
Ja z mężem to dwa przeciwieństwaPaula55 lubi tę wiadomość
-
jeju Was nadrobić graniczy z cudem!
u mnie dziś chłodek więc więcej energii, pościel rano zmieniłam, już się wyprałą, kolejne pranie w toku, w kuchni posprzątałam gruntownie z myciem podłogi bo syf był już niezły, a teraz czekam na wenę na prasowanie. Obiadek mam z wczoraj -spagetti - mój mąż też uwielbiam makarony
Co do podkładów, to któraś pytała, czy chodzi o te co niemowlęta się przewija, tak chodzi o te, kładziesz je w szpitalu pod tyłek, żeby krwią pościeli nie ubrudzić. W domu też sobie położę pod prześcieradło około 36 tyg w razie odejścia wód w nocy, żeby materaca nie zalać
jeśli chodzi o podpaski to wszystkie moje znajome polecają belly mama te wielkiepóźniej do domu można sobie swoje jakieś ulubione kupić, ale na początek te belly są najlepsze ponoć.
majtki siateczkowe kupuje jednorazowe, bo nie będę się z nimi cackać i ich prać, gdy obok mnie moja Ola będzie leżała, więc zakupię ich więcej bo jak znam swój organizm, to często będę musiała zmieniać i podpaski i majtkinawet okresy miałam obfite.
Położna w szpitalu po porodzie radziła wietrzyć krocze przy każdej okazji, tzn nie zakładać gaci tylko na samym podkładzie leżeć pod kołdrą, żeby szybciej się goiło. To najlepiej w nocy jak nie będzie odwiedzin.
co do szybkiego wyjścia ze szpitala to nie jestem zwolenniczką szpitala, ale jednak wole po porodzie spędzić w szpitalu tyle ile trzeba, bo jednak personel medyczny to personel medyczny i mój komfort jest mniej ważny od zdrowia mojego i mojej Olusi.
i co do Tomaszków - mój też raczej z tych nie gotujących, spokojnych i cierpliwychw domu też większość technicznych sprawach sam załatwia, co mnie cieszy
zakupów nie lubi tak jak ja , często o czymś zapomina
więc pare cech nam się powiela dziewczyny
syna nazwę Tomasz
7w3d 💔 -
stardust87 wrote:oj tak, szpital na Bielanach ma koszmarne opinie! Dobrze, że się z Torunia wyprowadziłam i nie muszę tam rodzić! Ale jakby Ci się zdarzyło w Toruniu zacząć rodzić to zapraszam do Chełmży, nowy oddział, super położne, super lekarze, mało uczęszczany więc prawie jakbyś miała prywatną opiekę, super nowa porodówka. W każdym pokoju łazienka, a na oddziale poporodowym pediatra 24h/dobę. Leżałam tam już 3 razy i nie mogę złego słowa powiedzieć..
Weź. Szwagierka poroniła w piątek wieczorem, pojechała na Bielany, a tam lekarz nie zrobił usg tylko kazał się zgłósić do lekarza prowadzącego w poniedziałek! Biedna nie wiedziała, czy poroniła czy krwawi bo coś się dzieje z ciążą.
Jak ja poroniłam to mnie przyjęli w Bizielu, zbadali krew i usg zrobili i dopiero wypuścili do domu. A jak zaczęłam w tej ciąży krwawić w 7 tyg to tak samo, usg - płód żyje, więc na oddział zatrzymać krwawienie. Przy okazji dostałam "zjeby" , że wcześniej nie przyjechałam z tym rzyganiem. Dostałam leki, kroplówki. Położne co chwilę przychodziły. A w Toruniu nawet by mnie nie przyjęliI mogłabym znów poronić z samego względu silnego krwawienia
-
Moja lista apteczno-kosmetyczna jest taka:
• sól fizjologiczna do przemywania oczu
• sól morska do noska
• gaziki do pępuszka
• Octenisept
• krem na odparzenia
• patyczki do uszu z ogranicznikiem
• płyn do kąpieli
• aspirator do noska
• czopki glicerynowe
• płatki kosmetyczne duże
• zestaw do obcinania paznokci
• miękka szczoteczka do włosków
• Bobotic na kolkę
• czopki z ibupromem
• termometr do wody
• bepanthen
• podkłady z ceratką do przewijania 10 szt
• kremik na zimę do buzi
• oliwka pielęgnacyjna
• miseczka na wodę do obmywania twarzy
• termometr do mierzenia temperatury dziecka
• Tantum rosa
• majtki poporodowe
• podkłady poporodowe 60x60 - 20 szt
• podkłady a la grube podpaski 30 szt
Z tym że kilka rzeczy mam w takich ilościach jak mój szpital wymaga (ilość podkładów) albo w ogóle mój szpital wymaga żeby je mieć ze sobą (np bepanthen), a oprócz tego minimalizuję ilość kosmetyków.
Mam nadzieję że mam już wszystko... ale napiszcie jakby mi czegoś ewidentnie brakowało.magdzia26 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCzesc Dziewczyny.
Opisem kark jestem zdruzgotana, ja bym to naglosnila w TV jak nic.
Stardust, czy to ty kiedys wrzucalas link do takiego filmika gdzie koles pokazywal jak otulac w kocyk maluszka zeby przestal plakac itp?
Kurde nie moge sie do tego dokopac -
deidre wrote:Moja lista apteczno-kosmetyczna jest taka:
• sól fizjologiczna do przemywania oczu
• sól morska do noska
• gaziki do pępuszka
• Octenisept
• krem na odparzenia
• patyczki do uszu z ogranicznikiem
• płyn do kąpieli
• aspirator do noska
• czopki glicerynowe
• płatki kosmetyczne duże
• zestaw do obcinania paznokci
• miękka szczoteczka do włosków
• Bobotic na kolkę
• czopki z ibupromem
• termometr do wody
• bepanthen
• podkłady z ceratką do przewijania 10 szt
• kremik na zimę do buzi
• oliwka pielęgnacyjna
• miseczka na wodę do obmywania twarzy
• termometr do mierzenia temperatury dziecka
• Tantum rosa
• majtki poporodowe
• podkłady poporodowe 60x60 - 20 szt
• podkłady a la grube podpaski 30 szt
Z tym że kilka rzeczy mam w takich ilościach jak mój szpital wymaga (ilość podkładów) albo w ogóle mój szpital wymaga żeby je mieć ze sobą (np bepanthen), a oprócz tego minimalizuję ilość kosmetyków.
Mam nadzieję że mam już wszystko... ale napiszcie jakby mi czegoś ewidentnie brakowało.
Fajna i przejrzysta lista. Mam pytanie, do czego służą te czopki glicerynowe i z ibupromem? Te drugie chyba na gorączke? Wybaczcie to pytanie ale zwyczajnie nie wiemdeidre lubi tę wiadomość
-
JagoodkaK wrote:A kupujecie te podpórki do wanienki, mam na mysli te leżaczki dla naszych maluchów.
kiedyś nawet Miriam z kwietniówek wkleiła zdjęcie jak jej chyba kilkudniowa Zojka siedziała na tym leżaczku.. śmiały się, że tylko drinka jej brakuj
-
iwo_na wrote:Fajna i przejrzysta lista. Mam pytanie, do czego służą te czopki glicerynowe i z ibupromem? Te drugie chyba na gorączke? Wybaczcie to pytanie ale zwyczajnie nie wiem
Czopki glicerynowe są na zaparcia u maluszka, a te ibupromem to na gorączkę.
Z tym że jak Fipsik dobrze radziła, ja dokupię jeszcze paracetamolowe, bo są bezpieczniejsze. -
iwo_na wrote:Fajna i przejrzysta lista. Mam pytanie, do czego służą te czopki glicerynowe i z ibupromem? Te drugie chyba na gorączke? Wybaczcie to pytanie ale zwyczajnie nie wiem
glicerynowe na brak kupy (u dziecka i u mamy też)
czopki z paracetamolem na gorączkę -
Majeczka2014 wrote:czy mogłaby któraś raz jeszcze podzielić się swoją listą apteczno-higieniczną dla dziecka i mamy??? Chciałabym porównać, coś dopisać. Byłabym wdzięczna
APTEKA
□ Bepanthen Baby Maść na brodawki
□ Sól fizjologiczna
□ Kompresy jałowe
□ Czopki z paracetamolem dla niemowląt
□ Czopki glicerynowe
□ Tantum Rossa
□ Woda morska do nosa
□ Preparat do odkażania pępka
□ Krople Sab Simplex na wzdęcia
oprócz tego mam jeszcze osobną listę "pielęgnacja" gdzie są kosmetyki, podkłady itd..Majeczka2014 lubi tę wiadomość
-
Majeczka2014 wrote:a ja myślałam, że te zakupy to będą raz dwa a tu nawet problem dla mnie z wyborem rozmiaru majtek siateczkowych. Masakra
Co kupujecie do podmywania? Kupujecie szare mydło, albo jakiś żel np. Biały Jeleń? -
Fipsik wrote:Weź. Szwagierka poroniła w piątek wieczorem, pojechała na Bielany, a tam lekarz nie zrobił usg tylko kazał się zgłósić do lekarza prowadzącego w poniedziałek! Biedna nie wiedziała, czy poroniła czy krwawi bo coś się dzieje z ciążą.
Jak ja poroniłam to mnie przyjęli w Bizielu, zbadali krew i usg zrobili i dopiero wypuścili do domu. A jak zaczęłam w tej ciąży krwawić w 7 tyg to tak samo, usg - płód żyje, więc na oddział zatrzymać krwawienie. Przy okazji dostałam "zjeby" , że wcześniej nie przyjechałam z tym rzyganiem. Dostałam leki, kroplówki. Położne co chwilę przychodziły. A w Toruniu nawet by mnie nie przyjęliI mogłabym znów poronić z samego względu silnego krwawienia
Fipsik lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
aleksa.wawa wrote:Czesc Dziewczyny.
Opisem kark jestem zdruzgotana, ja bym to naglosnila w TV jak nic.
Stardust, czy to ty kiedys wrzucalas link do takiego filmika gdzie koles pokazywal jak otulac w kocyk maluszka zeby przestal plakac itp?
Kurde nie moge sie do tego dokopac