X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Dżola Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madeinloove wrote:
    Witajcie kochane:)
    Mam dobrą i złą wiadomość :( Ta dobra już jutro zaczynam 10 tydzień (według USG), a ta zła szef wywalił mnie z pracy, dowiedział się o ciąży i teraz póki co nie chce mnie widzieć, no cóż kłócić się nie będę bo to i tak nie ma sensu, pogadaliśmy wczoraj z mężem i oboje stwierdziliśmy że on zarabia za nas dwóch więc nie ma sensu szukać pracy, może potem jak urodzę, wychowam dziecko to zacznę czegoś szukać, no i też bardzo chciałam iść dalej (chodzi o szkołę) no i od jutra idę się dowiedzieć o studiach III stopnia (doktoranckie) no i o studiach podyplomowych, trochę się boję ale każdy wie że dam sobie radę, więc pożyjemy... zobaczymy

Jak to cie wywalił z pracy? Jaką miałaś umowę? Miał prawo tak zrobić?

16udyx8dlqyt9a9e.png
  • Koza Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    nic nie zrobi teraz :( zakaz mamy... ;P
    hehe nie o tym myślałam :D
    Raczej jakieś sprzątanie ,zakupy itp. ;)
    madeinloove- to menda z Twojego szefa ,jakoś się ułoży wszystko <3

https://www.maluchy.pl/li-68999.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżola wrote:
    Jak to cie wywalił z pracy? Jaką miałaś umowę? Miał prawo tak zrobić?

Dostałam umowę o pracę na czas nieokreślony z zachowaniem dwutygodniowego okresu wypowiedzenia z powodu opryskliwego zachowania wobec klienta :O
    Do tej pory nie potrafię tego zrozumieć? Dlaczego i jakim prawem tak napisał?
    Czytałam o tym na necie i "Kobieta w okresie ciąży jest szczególnie chroniona przed rozwiązaniem umowy o pracę. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w czasie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. W praktyce oznacza to, że pracodawca może zgodnie z prawem rozwiązać umowę o pracę z pracownicą w ciąży na mocy porozumienia stron lub w tak zwanym trybie dyscyplinarnym (o ile ma ku temu podstawy), w szczególności gdy pracownica dopuści się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych.
    Pracodawca – o ile chce działać zgodnie z prawem – nie może zatem wypowiedzieć pracownicy w ciąży umowy o pracę, nawet jeśli nie wywiązuje się ona właściwie ze swoich obowiązków, chyba że jej uchybienia są rażące.
    Przepisy kodeksu pracy nie określają, kiedy pracownica powinna poinformować pracodawcę o tym, że jest brzemienna. Kobieta może to więc uczynić w dowolnym momencie. Ochrona przed wypowiedzeniem istnieje bowiem od momentu zajścia przez kobietę w ciążę (niezależnie od tego, czy poinformowała o tym fakcie pracodawcę) aż do porodu i ewentualnym wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego. Ochrona ta jest skuteczna nawet wtedy, gdy o ciąży nie wie jeszcze sama pracownica (tj. w pierwszych tygodniach po poczęciu).
    Pracodawca, który wypowiada pracownicy umowę o pracę, nawet jeśli nie wie o ciąży pracownicy, dopuszcza się naruszenia prawa i naraża się na proces przed Sądem Pracy.
    Ważne jest jednak to, że jeżeli pracodawca wypowie umowę o pracę kobiecie w ciąży, to jego oświadczenie, choć sprzeczne z prawem, jest skuteczne. Oznacza to, że prowadzi do rozwiązania umowy o pracę. Nie ma znaczenia, czy przyjmie pismo o wypowiedzeniu umowy, czy też odmówi jego przyjęcia. Ważne jest, że oświadczenie pracodawcy o wypowiedzeniu umowy o pracę do niej dotarło (nawet w formie ustnej). Może jednak kwestionować decyzję przełożonego na drodze postępowania sądowego. O ile Anna K. nie odwoła się od wypowiedzenia do Sądu Pracy, to umowa o pracę zostanie rozwiązana z upływem okresu wypowiedzenia, a pracownica nie będzie mogła skorzystać z uprawnień przewidzianych dla matek. Składając pozew do sądu, pracownica może domagać się uznania wypowiedzenia umowy za bezskuteczne, a po upływie okresu wypowiedzenia przywrócenia do pracy i wynagrodzenia za cały czas pozostawania bez pracy (tj. od momentu upływu okresu wypowiedzenia do chwili faktycznego przywrócenia) albo odszkodowania (maksymalnie w wysokości wynagrodzenia za okres 3 miesięcy)"

• dba Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madeinlove ja bym poszła z tym do sądu... nie może od tak Cię wyrzucić... walcz o swoje!

madeinloove lubi tę wiadomość

• Zaczarowana Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie madeinloove, nie daj się, idź z tym do sądu, prawo Cię chroni!

Córcia <3
    dxomtv735zv5mpm2.png
  • Migotka22 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewuszki:)
    We wtorek wyszłam ze szpitala..bez plamień ani bóli:)
    W środe...zaczęłam krwawić...masakra. Pojechałam do szpitala, wzięli mnie na usg i...wszystko dodrze:) Ale muszę leżeć...:(

relganlikx65a1ud.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka22 wrote:
    W środe...zaczęłam krwawić...masakra. Pojechałam do szpitala, wzięli mnie na usg i...wszystko dodrze:) Ale muszę leżeć...:(

Cieszę się że z maluszkiem wszystko dobrze ;)

• Migotka22 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też, ale cały czas się boję:(
    Chociaż pociesza mnie to jak szybko rośnie:)
    We wtorek(tydzień temu) wg OM był 6t0d wg usg 5t2d(na wizycie u gina), w piątek w szpitalu OM-6t3d usg-5t1d:/, sobota OM-6t4d usg-5t6d i serduszko:)
    środa OM-7t1d usg-6t3d

madeinloove, kark, jovi81 lubią tę wiadomość

relganlikx65a1ud.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka22 wrote:

To jak u mnie, poleżymy razem?

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Migotka22 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    To jak u mnie, poleżymy razem?

Chyba nie mamy wyjścia:P
    A co tam u ciebie się dzieję, bo nie doczytałam...za dużo naskrobałyście:)

relganlikx65a1ud.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To czytaj, ile ja miałam do nadrobienia przez te 3 dni !

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Dżola Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madeinloove wrote:
    Dostałam umowę o pracę na czas nieokreślony z zachowaniem dwutygodniowego okresu wypowiedzenia z powodu opryskliwego zachowania wobec klienta :O
    Do tej pory nie potrafię tego zrozumieć? Dlaczego i jakim prawem tak napisał?
    Czytałam o tym na necie i "Kobieta w okresie ciąży jest szczególnie chroniona przed rozwiązaniem umowy o pracę. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w czasie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. W praktyce oznacza to, że pracodawca może zgodnie z prawem rozwiązać umowę o pracę z pracownicą w ciąży na mocy porozumienia stron lub w tak zwanym trybie dyscyplinarnym (o ile ma ku temu podstawy), w szczególności gdy pracownica dopuści się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych.
    Pracodawca – o ile chce działać zgodnie z prawem – nie może zatem wypowiedzieć pracownicy w ciąży umowy o pracę, nawet jeśli nie wywiązuje się ona właściwie ze swoich obowiązków, chyba że jej uchybienia są rażące.
    Przepisy kodeksu pracy nie określają, kiedy pracownica powinna poinformować pracodawcę o tym, że jest brzemienna. Kobieta może to więc uczynić w dowolnym momencie. Ochrona przed wypowiedzeniem istnieje bowiem od momentu zajścia przez kobietę w ciążę (niezależnie od tego, czy poinformowała o tym fakcie pracodawcę) aż do porodu i ewentualnym wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego. Ochrona ta jest skuteczna nawet wtedy, gdy o ciąży nie wie jeszcze sama pracownica (tj. w pierwszych tygodniach po poczęciu).
    Pracodawca, który wypowiada pracownicy umowę o pracę, nawet jeśli nie wie o ciąży pracownicy, dopuszcza się naruszenia prawa i naraża się na proces przed Sądem Pracy.
    Ważne jest jednak to, że jeżeli pracodawca wypowie umowę o pracę kobiecie w ciąży, to jego oświadczenie, choć sprzeczne z prawem, jest skuteczne. Oznacza to, że prowadzi do rozwiązania umowy o pracę. Nie ma znaczenia, czy przyjmie pismo o wypowiedzeniu umowy, czy też odmówi jego przyjęcia. Ważne jest, że oświadczenie pracodawcy o wypowiedzeniu umowy o pracę do niej dotarło (nawet w formie ustnej). Może jednak kwestionować decyzję przełożonego na drodze postępowania sądowego. O ile Anna K. nie odwoła się od wypowiedzenia do Sądu Pracy, to umowa o pracę zostanie rozwiązana z upływem okresu wypowiedzenia, a pracownica nie będzie mogła skorzystać z uprawnień przewidzianych dla matek. Składając pozew do sądu, pracownica może domagać się uznania wypowiedzenia umowy za bezskuteczne, a po upływie okresu wypowiedzenia przywrócenia do pracy i wynagrodzenia za cały czas pozostawania bez pracy (tj. od momentu upływu okresu wypowiedzenia do chwili faktycznego przywrócenia) albo odszkodowania (maksymalnie w wysokości wynagrodzenia za okres 3 miesięcy)"

Słuchaj, on nie ma prawa Cię wywalić z pracy. Może sobie mówić, ze opryskliwe zachowanie wobec Klientów, ale musi Ci to jakoś udowodnić. A pewnie nie ma hjakbo to tylko jego wymysł. Idź jak najszybciej do PIP i zgłoś ta sprawę.
    Podpisałaś już wypowiedzenie?? Masz tam napisany powód?

16udyx8dlqyt9a9e.png
  • Dżola Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sorki, nie doczytałam, ze napisał, że powodem jest to niby opryskliwe zachowanie. On nie może Cię zwolnić. Mówię Ci. Musi podać dowód Twojego zachowania.

16udyx8dlqyt9a9e.png
  • Dżola Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka22 wrote:

wszystko będzie dobrze. Musisz teraz dużo odpoczywać :)

16udyx8dlqyt9a9e.png
  • Emalia82 Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jovi- trzymam kciuki za wizyte

Flipsik- cieszę się ,że jest dobrze. Odpoczywaj i dbaj o siebie.

madeinlove- nie ma prawa cie zwolnić. Masz to zgłośić do sądu pracy, bo jak nie to sie przejade do Ciebie i Ci nakopie. To są twoje pieniążki, i będziesz mogła je wydać na dziecko.

Migotka- leż myszko i odpoczywaj :*

Miłego dnia wszystkim :*

f2w33e3kzt3vjmmk.png

Aleksandra 31.07.2002r, Jan 10.06.2010r
  • akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli już 4 wrześniówka jest uziemiona. damy rade dziewczyny, nasze dzidzie też:) Ciekawe czemu inessa sie nie odzywa?

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2014, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam z rana :)
    Jovi - bedzie dobrze, trzymam kciuki!
    Flipsik i Migotka - grunt ze wszystko z Bąblami ok, a że trzeba leżeć to trudno, ja też leże :/
    Madeinloove - tak jak piszą dziewczyny, nie ma prawa Ciebie zwolnić i tyle, walcz o swoje!

Ja juz nie mam pomysłów co tu robić codziennie. Normalnie mam dzień świra, dzień w dzien ten sam scenariusz :/ Wstaje, jem, łykam leki i znowu do łózka i tak jak zjeb do 16 sie mecze przed TV lub kompem :/
    A nie, przepraszam, dziś dla odmiany poszłam sobie rzy**ąć.
    Rety a to jeszcze tyle tygodni...

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2014, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ALEKSA kup sobie magnez z vit B pytałam gina i powiedział mi ze mam brac jak najbardziej i nie chce zapeszczac , ale wczoraj czułam się lepiej , a dziś też jest ok :) a też leżałam non stop w łóżku....

JOVI Za wizytę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2014, 12:20

• verynice Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madeinloove wrote:
    Witajcie kochane:)
    Mam dobrą i złą wiadomość :( Ta dobra już jutro zaczynam 10 tydzień (według USG), a ta zła szef wywalił mnie z pracy, dowiedział się o ciąży i teraz póki co nie chce mnie widzieć, no cóż kłócić się nie będę bo to i tak nie ma sensu, pogadaliśmy wczoraj z mężem i oboje stwierdziliśmy że on zarabia za nas dwóch więc nie ma sensu szukać pracy, może potem jak urodzę, wychowam dziecko to zacznę czegoś szukać, no i też bardzo chciałam iść dalej (chodzi o szkołę) no i od jutra idę się dowiedzieć o studiach III stopnia (doktoranckie) no i o studiach podyplomowych, trochę się boję ale każdy wie że dam sobie radę, więc pożyjemy... zobaczymy

Co za koleś :/ a nie jesteś pod ochronką?? Bo ja w końcu nie wiem jak jest z tą ochroną...dobrze, że mąż da rade Was utrzymać, będziesz spokojnie skupiać się na ciąży...

dqprpx9ikjqhrova.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2014, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emalia82 wrote:
    Jovi- trzymam kciuki za wizyte

Flipsik- cieszę się ,że jest dobrze. Odpoczywaj i dbaj o siebie.

madeinlove- nie ma prawa cie zwolnić. Masz to zgłośić do sądu pracy, bo jak nie to sie przejade do Ciebie i Ci nakopie. To są twoje pieniążki, i będziesz mogła je wydać na dziecko.

Migotka- leż myszko i odpoczywaj :*

Miłego dnia wszystkim :*

Spokojnie, poszukam jakiegoś prawnika i tam się dowiem co w tej sytuacji powinnam zrobić

Emalia82 lubi tę wiadomość

‹‹ 158 159 160 161 162 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ