Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Oo Ewi dziex za fote :) zrob jeszcze jedna- walizk ;)

Stardust powiedz mezowi ze nas tu wiecej i mialo byc 20. Przeciez bylysmy umowione?!!

Paula55 w środku są podkłady na łóżko, podpaski bella, pampersy dadda, chusteczki dla małego z daddy, 2 pidzamy dla mnie ale jeszcze 1 musze dołożyć, stanik do karmienia, 2 pary majteczek bawełnianych, 1 para skarpetek, dla małego 3 śpioszki rozmiar 56 i 2 śpioszki rozmiar 52 bodajże, 2 czapeczki, 3 pary skarpetek, 2 pary niedrapek, mały ręczniczek dla małego w misie, 2 pieluchy tetrowe, rożek po kąpaniu, dla mnie duży ręcznik kąpielowy i mały do buzi naprzykład, klapki do chodzenia i pod prysznic. Wydaje mi się ze wszsytko już mam, a jak nie to ktoś mi dowiezie :)

Paula55 lubi tę wiadomość

qb3c82c3gptozz8t.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Czekam na recenzje ;)
    Hmm... do moich ulubionych napojów jej nie dołączę na pewno. Właściwie nie ma smaku. Ale zapach nadal niezbyt przyjemny :P Ale poświecę się dla Was :P

Paula55 lubi tę wiadomość

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dołoże jeszcze parę paczek chusteczek higienicznych dla mnie :) no i później dokumenty też.

a i jeszcze wziełam nakładki na piesi pod stanik :)

qb3c82c3gptozz8t.png
  • akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja wczesnopopołudniowo:)
    I nie pamiętam już kto co pisał, ale odniosę się do kilku tematów, a mianowicie:
    - mdłości też mam poranne, czasem wymiotuję, ale nie wydaje mi się to już niczym dziwnym w tym momencie.
    - magnez biorę już od daaawna, chyba od 16 tygodnia 2x1, czasem 3x1. Jak odstawiłam kilka dni temu to po jednym dniu niebrania pojawiły się bolesne skurcze łydek i ból mięśni, więc za namową lekarza wróciłam do niego żeby też ewentualny poród powstrzymywać.
    - herbatka z liści malin mi smakuje, ale może to dlatego, że sama sobie zebrałam liście z krzaczków, ususzyłam i zaparzam. Nawet ma posmak malin :)
    - jovi - w Twoim przypadku ja bym słuchała lekarza prowadzącego i zrobiła tak jak on uważa za słuszne. Pamiętam same początki naszych ciąż, ile musiałaś się namęczyć, ile leków brać, ile razy się kontrolować i w ogóle. Uważam, że żadna z nas nie zna Twojej sytuacji i Twojej ciąży tak dobrze jak Twój lekarz, więc słuchaj jego;)

A teraz się pożalę...
    Od tygodnia intensywnie monitoruje swoje ciśnienie, wartości są graniczne, często przekraczają 140/90, do tego niewielkie obrzęki dłoni i stóp. Wczoraj zaczęłam brać leki na nadciśnienie i to co się zaczęło dziać bardzo mnie wystraszyło. Po południu ciśnienie było 150/95, przed spaniem 170/100. Rano znów 160/96. Teraz nie spada poniżej wartości 140/90. Poszłam do drugiej lekarki z mojej przychodni zapytać, czy to może wina tego Dopegytu, że może jakiś skutek uboczny czy coś, bo miał obniżać ciśnienie, a ono wywindowało w górę. No ale niestety powiedziała, że to zbieg okoliczności, że końcówka ciąży i takie rzeczy mogą się dziać. W czwartek mam iść na KTG i USG żeby zobaczyć czy z małym wszystko dobrze. No i powiedziała, że jak w tak krótkim czasie to ciśnienie tak zaczęło wariować to mam odstawić nospe i nie wstrzymywać porodu, bo może rozwinąć się przez te 4 tygodnie jeszcze coś gorszego. I teraz już nie wiem co mam robić - jeden lekarz mówi że mam utrzymywać ciążę jak najdłużej, a drugi że lepiej jej już nie trzymać. No i nie wiem czy zadzwonić do mojego gina prowadzącego i powiedzieć mu co ta druga lekarka mi powiedziała. Obydwoje są bardzo dobrymi lekarzami, znają na wylot mnie i moją ciążę i nie wiem co mam robić...

jovi81 lubi tę wiadomość

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście dam znać :) Gdzieś czytałam, że koło 36-37 tyg powinno się juz odstawiać leki, zwłaszcza te powstrzymujące skurcze. Ale to jeszcze jutro się upewnię co do tego magnezu.
    CZARNULKA77 wrote:
    A ja czym bliżej porodu to tym więcej leków dostaję :( Ciekawa jestem co Ci powie jutro lekarz. Napisz koniecznie.

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dba wrote:
    Mysz ja też mam mdłości, raz nawet zwymiotowałam. Jak mam skurcze to co chwilę latam siku i kupę, tak mnie czyści, że przy porodzie nie będę potrzebować lewatywy ;)

O to to to!! Ja również tak mam! ;) Dziś mnie troche mdliło, po śniadaniu o 4 rano ale tak sobie myslę, że połączenie kanapek z wędzonymi szprotkami w oleju z sokiem pomarańczowym to nie jest dobry pomysł :P

A magnezu już nie łykam-brałam na skurcze łydek a kilka dni temu mi się skończył i już stwierdziłam że nie będę przedobrzać i koniec :)

Tysia87 lubi tę wiadomość

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej a co Wy tak się boicie mycia okien dziewuszki?? Na jakiej wysokości Wy je macie w chatach że na drabinie trzeba stawać??? :) To moja zagadka dnia... :P
    Ja mam na wyciągnięcie ręki-w każdej chwili mogę je oblecieć ze szmatą :) Jakkolwiek to brzmi :D

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akuszerka, może faktycznie zadzwoń do prowadzącego i spytaj co on na to. Ja też brałam nospę przez jakiś czas, stopniowo ją odstawiłam i wszystko jest ok. Chyba raczej niedobór Mg wywoływał u mnie te skurcze.

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madiiiii wrote:
    Ja łykam od ponad 2 miesięcy 3x dziennie po 2 tabletki Magne B6. Bardzo mi pomógł na nadmierne twardnienie brzucha i skurcze łydek. Ale jutro mam wizytę i muszę spytać lekarza, czy na tym etapie nie powinnam go już odstawić.
    O to daj znać co Ci powie:)

madiiiii lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K_A_M_A wrote:
    Ej a co Wy tak się boicie mycia okien dziewuszki?? Na jakiej wysokości Wy je macie w chatach że na drabinie trzeba stawać??? :) To moja zagadka dnia... :P
    Ja mam na wyciągnięcie ręki-w każdej chwili mogę je oblecieć ze szmatą :) Jakkolwiek to brzmi :D

Ja aby umyć okna muszę wchodzić na drabinę :(

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CZARNULKA77 wrote:
    ja na krzesło. ale to dlatego, że karzeł jestem. mam tylko 164cm wzrostu :|

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CZARNULKA77 wrote:

ŁOOOO MATKO :D Toż to skandal! :) Ja nawet z zewnątrz ramy mogę umyć od środka bez większego wysiłku ;)

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • le'nutka Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie wlasnie dzwonil lekarz ktory bedzie robic mi cc i przesunal termin na piatek 22.08. Zadzwonil bo maja straszne oblezenie i przy okazji skonsultowal ze mna wyniki usg itp i stwierdzil ze skoro nic narazie sie nie dzieje (bo ja grzecznie leze) to czy mozemy przesunac na piatek. Tak wiec zwalniam jutrzejszy termin innej chetnej - moze nowe mamusie sierpniowe chca? ;-)

Sylka lubi tę wiadomość

relg2n0a1g998ci6.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh Akuszerka no to powtorkaz rozrywki podobnie jak u Jovi :(
    Powiem tyle- wspolczuje wam takich sprzecznych sytuacji... Czlowiek niejako jest pozostawiony sam sobie...

Ewcia dziex za liste, jak kolo pt zaczne sie pakowac to skozystam :)

Kurde musze zobaczyc czy ta herbatke mozna zamowic u nas on line bo nie chce mi sie do sklepu isc :P
    Akuszerka a ona serio nie wywola porodu??? Bo tego nie chce :/ ale jak ma pomoc macicy i miesniom to skozystam :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• K_A_M_A Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To już teraz wiem czemu Wy tak trząchacie portami przed oknami :P O nawet zrymowałam :P
    Ze mnie się śmieje sąsiadka bo ja mam hopla na punkcie czystych okien a ona na koszeniu trawy-ja jej narzekam -a wiesz okna muszę umyć, a ona -ja pie*** jaka długa trawa-musze skosić... :P Uzupełnienie totalne :P

Paula55, dba lubią tę wiadomość

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K_A_M_A wrote:
    ŁOOOO MATKO :D Toż to skandal! :) Ja nawet z zewnątrz ramy mogę umyć od środka bez większego wysiłku ;)

Fakt, jestem niska (158cm), ale okna mam praktycznie pod sam sufit :) Tak, to już jest w blokach :)

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    ja na krzesło. ale to dlatego, że karzeł jestem. mam tylko 164cm wzrostu :|

Wypraszam sobie!!! Tez mam tyle i nie jestem karlem haha ;)

stardust87 lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie Akuszerka-to samo co u Jovi-sama masz jakieś pojęcie o tym, pogadaj jeszcze z ginem i z chłopem i podejmiecie wspólnie decyzje bo jak tu zaczną znowu wszystkie radzić (włącznie z moimi zajebis*** radami :D hue hue hue) to nogami się nakryjesz :)

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ja to zostawiam no comment ;)
    Wspolczuje tylko dziewczynom :/

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• dba Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akuszerka mi też gadali że Isoptin obniża ciśnienie, a mi podwyższał... odkąd go odstawiłam to mam normalne... Może ten lek na ciśnienie Ci go podwyższa, nie na każdego musi przecież działać tak samo...

‹‹ ‹ 1636 1637 1638 1639 1640 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy zbliżającego się porodu – jak rozpoznać, że to już czas?

Ciało kobiety w ostatnich tygodniach ciąży wysyła subtelne, ale wyraźne sygnały, że poród jest coraz bliżej. Od pierwszych skurczów przepowiadających, przez zmiany w wydzielinie pochwowej, po uczucie ucisku w miednicy – wszystkie te objawy mogą wskazywać, że organizm przygotowuje się do narodzin dziecka.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ