X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • betinka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O mmmmmmmatko, jak się najadłam!!! Upichciłam marynowanego kotlecika z kury w panierce, pieczone ziemniaczki, mizerię i sałatkę grecką :)

Jak trochę odsapnę, to idę kończyć karpatkę :)

Stardust, dzięki, że napisałaś!

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my z mężem zaraz seansik filmowy sobie robimy :) podjem sobie chrupek :) mniam

betinka, verynice lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quatriona wrote:
    U mnie w rodzinie też mówią żeby tylko w niedzielę się nie urodziło :-) jakbym miała na to wplyw albo dzień urodzenia miał wpływ na to jakie dziecko będzie

podobno jak dziecko się rodzi w niedziele to jest nierobem :D a jak na tyg to pracowity itd. ja osobiście w to nie wierze :) ale ja się w czwartek urodziłam :)

qb3c82c3gptozz8t.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sms od anulki: "cześć. po prostu nie miałam czasu żeby coś napisać. jest lepiej, Szymuś ma antybiotyk na bakterie, dziś wieczorem może dowiemy się kiedy w końcu opuścimy szpital. Mnie już rana prawie nie boli, teraz walczę z nawałem pokarmu, na szczęście od wczoraj mogę już karmić małego, bo dwa dni miał sondę, a dobra wiadomość jest taka, że w końcu jesteśmy razem na sali :) pozdrawiam wszystkim i trzymam kciuki za was :)"

Patu, betinka, Paula55, Io, justyna14, verynice, magdzia26, Migotka22, kark, ofcooo, afrykanka, JagoodkaK, BlackLuna lubią tę wiadomość

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    sms od anulki: "cześć. po prostu nie miałam czasu żeby coś napisać. jest lepiej, Szymuś ma antybiotyk na bakterie, dziś wieczorem może dowiemy się kiedy w końcu opuścimy szpital. Mnie już rana prawie nie boli, teraz walczę z nawałem pokarmu, na szczęście od wczoraj mogę już karmić małego, bo dwa dni miał sondę, a dobra wiadomość jest taka, że w końcu jesteśmy razem na sali :) pozdrawiam wszystkim i trzymam kciuki za was :)"

ale sie ciesze, że juz lepiej :) pozdrawiam mocno oboje i zycze duzo sił! mam nadzieje ze szybko wyjdą ze szpitala:)

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:

UUUUUUUUUF, jak to dobrze, że wychodzą na prostą :):):)

• Ewi25 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zjadłam właśnie 500 ml sorbetu truskawkowego :) szok

justyna14 lubi tę wiadomość

qb3c82c3gptozz8t.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu wrote:
    ale sie ciesze, że juz lepiej :) pozdrawiam mocno oboje i zycze duzo sił! mam nadzieje ze szybko wyjdą ze szpitala:)
    tak też jej właśnie napisałam. Że trzymamy kciuki, żeby szybko wyszli :)

Patu lubi tę wiadomość

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uhh. Znajomi pojechali. Mala ich fajna taka ale zeby jej ida i mega marudna. Ale fajnie bylo tak w domku dziecko uslyszec :)

Ja tam w domku jeszcze wszystko robie :) gotuje, sprzatam, piore, prasuje,naczynia myje.uparta jestem i nie chce pomocy :P
    Moj juz sie wlasnie dzis pozalil haha :) bedzie nadrabial jak sie maly urodzi :)

Super ze anulka odp. Przynajmniej nie bedziemy sie tak martwic :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Patu Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Uhh. Znajomi pojechali. Mala ich fajna taka ale zeby jej ida i mega marudna. Ale fajnie bylo tak w domku dziecko uslyszec :)

Ja tam w domku jeszcze wszystko robie :) gotuje, sprzatam, piore, prasuje,naczynia myje.uparta jestem i nie chce pomocy :P
    Moj juz sie wlasnie dzis pozalil haha :) bedzie nadrabial jak sie maly urodzi :)

Super ze anulka odp. Przynajmniej nie bedziemy sie tak martwic :)

ja tak mam i teraz i po porodzie :) mąż niestety nie będzie mógł pomóc w domu. ale wierze ze jakos ogarne, w koncu nie pierwsza nie ostatnia, kiedys kobiety miały kilkoro rok po roku i dom na głowie i sobie radziły bez takich pomocy jak chociazby pralka automatyczna.

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jasne Patu :)
    Ja co prawda bede miec mame za dwa tyg... Ale jesli okaze sie konieczne wywolanie wczesniej to moze byc tak ze bede sama z malym.
    Moj T ojcowski ma dopiero po 3 tyg od planowanej daty porodu. Tak mamy plany ulozone ze lepiej by tak zostalo :P
    No i jesli bede rodzic naturalnie i bede sie w miare ok czula to zostaje jak mialo byc :) wszystko okaze sie w pon.. :)

Moj to lazi za mna i pyta co zrobic, co pomoc. Ale poki ja czuje sie na silach to ogarniam a on chodzi do pracy :)
    Zreszta ja Zosia samosia jestem :P

betinka lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• betinka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie, karpatka wyszła MEGA! Wreszcie idealny przepis na krem znalazłam :)

Paula55, verynice lubią tę wiadomość

• hela Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betinka podasz przepis? ja kocham karpatke i moze bym sie wziela i zrobila :)

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu wrote:
    ja tak mam i teraz i po porodzie :) mąż niestety nie będzie mógł pomóc w domu. ale wierze ze jakos ogarne, w koncu nie pierwsza nie ostatnia, kiedys kobiety miały kilkoro rok po roku i dom na głowie i sobie radziły bez takich pomocy jak chociazby pralka automatyczna.

Ja to się teraz zastanawiam jak ja chatę posprzątam po tym remoncie. Normalnie WSZYSTKO jest białe - kuchnia, łazienka, pokój, przedpokój. Zwłaszcza, że jest duża szansa, że mąż będzie kończył jak już się Mati urodzi. Teraz nie mogę sprzątać, bo skurcze mega i mogę przyspieszyć poród, a po cc też sprzątać nie dam rady :S Chyba mamę będę musiała zatrudnić do pomocy :/

• betinka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hela wrote:
    betinka podasz przepis? ja kocham karpatke i moze bym sie wziela i zrobila :)

No jasne! Oto boski krem karpatkowy:

3/4 l mleka (3 szklanki)
    1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    4,5 łyżki mąki pszennej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    8 łyżek cukru
    kostka masła extra (200g)

2 szklanki mleka zagotować. Trzecią wymieszać z budyniem, cukrami i mąką (ja mikserem zrobiłam, żeby grudek mąki nie było; dodałam też ekstrakt waniliowy, ale to opcjonalne) - wlać do gotującego się mleka i mieszać energicznie tak jak przy normalnym przygotowywaniu budyniu. Wystudzić całkowicie. Masło rozmiksować i dodawać po łyżce masy budyniowej.
    W przepisie było 1,5 kostki masła (300g), ale ja nie lubię tak mocno maślanego. Kremu wyszło i tak baaaaardzo dużo.

verynice lubi tę wiadomość

• hela Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ciasto jak robilas?

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo po cesarce to zakaz wogole mecżenia miesni brzucha :/ kolezanka mowi ze przez to niezle zalatwila sobie kregoslup bo przez rane nie urzywala miesni brzucha i caly ciezar na kregoslupie spoczal :/

Ale jak masz mame na miejscu to napewno pomorze ;)

Przepis zapisuje bo moj T to karpatkowy potwor ;) wiec napewno wyprobuje :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• verynice Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się wieczorem...

Padam na pysk po przespaniu zaledwie 3h w nocy :( Miałam kryzys o 2 i płakałam w poduszkę, że chcę zasnąć...a tu się nie dało...pisałam pół nocy smsy z mężem... Coś czuję, że zaraz padnę jak niemowlę..

Betinka - sorry za zrobienie apetytu na karpatkę :D Moja też wyszła mniam mniam i mąż już poprosił żebym zrobiła jeszcze raz - spróbuję Twój przepis na krem :)

Paula - dorwałam na allegro taki sam używany rampersik ten czerwony :D Świetny jest, nie? :)

A ja przez Was baby dzisiaj leczo gotowałam, ale kurde o 19 się wzięłam i normalnie co coś pokroiłam to musiałam iść usiąść...w końcu mąż się wziął za krojenie, a ja się położyłam na kanapie i prawie zasnęłam!!! :| Ale się ogarnęłam i dokończyłam to leczo...pyszne wyszło! :)

No i dziś 3h robiłam znowu ogórki w curry :) 30 słoiczków mi wyszło - muszę się teraz najeść póki małego na świecie nie ma i póki nie karmię :) A w poniedziałek kupię sobie buraczki i zaprawię, żeby mieć do obiadków na czas karmienia piersią :)

Uciekam teraz do wyrka, bo jestem wykończona... miłej nocki dziewczyny <3

dqprpx9ikjqhrova.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, no właśnie mnie to przeraża :(
    Ale tak, mamę mam na szczęście w Warszawie...

A ciasto to z innego przepisu Wam podam, bo z tego akurat nie jest idealne:
    mąka pszenna 1 szklanka,
    woda 1 szklanka,
    masło 125 g,
    jajko 5 szt.,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i rozpuszczamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż masa zrobi się jednolita i będzie odchodziła od garnka. Studzimy ok. 10 min, miksując dodajemy po 1 jajku i proszek do pieczenia. Masę dzielimy na pół. Foremkę smarujemy masłem, posypujemy mąką (KONIECZNIE) i rozsmarowujemy połowę ciasta. Pieczemy ok. 30 min w 200 st. To samo z druga połową.

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verynice rampers wymiata :) moj T to lubi takie mocne kolory :P
    Ja wybralam tego misia bezowego ;) ale oba super :)

Jejj z karpatki to nie znosze robic ciasta jak trzeba je rozsmarowac po tej blaszce. No krew mnie zalewa jak mi sie ciagnie i jak z jednej str juz przykleje a z drugiej sie odkleja!!! <szal> :)

Jejuu jak ja sie ciesze ze w ciazy ominely mnie remonty :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

‹‹ 1703 1704 1705 1706 1707 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ