X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • betinka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O mmmmmmmatko, jak się najadłam!!! Upichciłam marynowanego kotlecika z kury w panierce, pieczone ziemniaczki, mizerię i sałatkę grecką :)

Jak trochę odsapnę, to idę kończyć karpatkę :)

Stardust, dzięki, że napisałaś!

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my z mężem zaraz seansik filmowy sobie robimy :) podjem sobie chrupek :) mniam

betinka, verynice lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quatriona wrote:
    U mnie w rodzinie też mówią żeby tylko w niedzielę się nie urodziło :-) jakbym miała na to wplyw albo dzień urodzenia miał wpływ na to jakie dziecko będzie

podobno jak dziecko się rodzi w niedziele to jest nierobem :D a jak na tyg to pracowity itd. ja osobiście w to nie wierze :) ale ja się w czwartek urodziłam :)

qb3c82c3gptozz8t.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sms od anulki: "cześć. po prostu nie miałam czasu żeby coś napisać. jest lepiej, Szymuś ma antybiotyk na bakterie, dziś wieczorem może dowiemy się kiedy w końcu opuścimy szpital. Mnie już rana prawie nie boli, teraz walczę z nawałem pokarmu, na szczęście od wczoraj mogę już karmić małego, bo dwa dni miał sondę, a dobra wiadomość jest taka, że w końcu jesteśmy razem na sali :) pozdrawiam wszystkim i trzymam kciuki za was :)"

Patu, betinka, Paula55, Io, justyna14, verynice, magdzia26, Migotka22, kark, ofcooo, afrykanka, JagoodkaK, BlackLuna lubią tę wiadomość

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    sms od anulki: "cześć. po prostu nie miałam czasu żeby coś napisać. jest lepiej, Szymuś ma antybiotyk na bakterie, dziś wieczorem może dowiemy się kiedy w końcu opuścimy szpital. Mnie już rana prawie nie boli, teraz walczę z nawałem pokarmu, na szczęście od wczoraj mogę już karmić małego, bo dwa dni miał sondę, a dobra wiadomość jest taka, że w końcu jesteśmy razem na sali :) pozdrawiam wszystkim i trzymam kciuki za was :)"

ale sie ciesze, że juz lepiej :) pozdrawiam mocno oboje i zycze duzo sił! mam nadzieje ze szybko wyjdą ze szpitala:)

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:

UUUUUUUUUF, jak to dobrze, że wychodzą na prostą :):):)

• Ewi25 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zjadłam właśnie 500 ml sorbetu truskawkowego :) szok

justyna14 lubi tę wiadomość

qb3c82c3gptozz8t.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu wrote:
    ale sie ciesze, że juz lepiej :) pozdrawiam mocno oboje i zycze duzo sił! mam nadzieje ze szybko wyjdą ze szpitala:)
    tak też jej właśnie napisałam. Że trzymamy kciuki, żeby szybko wyszli :)

Patu lubi tę wiadomość

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uhh. Znajomi pojechali. Mala ich fajna taka ale zeby jej ida i mega marudna. Ale fajnie bylo tak w domku dziecko uslyszec :)

Ja tam w domku jeszcze wszystko robie :) gotuje, sprzatam, piore, prasuje,naczynia myje.uparta jestem i nie chce pomocy :P
    Moj juz sie wlasnie dzis pozalil haha :) bedzie nadrabial jak sie maly urodzi :)

Super ze anulka odp. Przynajmniej nie bedziemy sie tak martwic :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Patu Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Uhh. Znajomi pojechali. Mala ich fajna taka ale zeby jej ida i mega marudna. Ale fajnie bylo tak w domku dziecko uslyszec :)

Ja tam w domku jeszcze wszystko robie :) gotuje, sprzatam, piore, prasuje,naczynia myje.uparta jestem i nie chce pomocy :P
    Moj juz sie wlasnie dzis pozalil haha :) bedzie nadrabial jak sie maly urodzi :)

Super ze anulka odp. Przynajmniej nie bedziemy sie tak martwic :)

ja tak mam i teraz i po porodzie :) mąż niestety nie będzie mógł pomóc w domu. ale wierze ze jakos ogarne, w koncu nie pierwsza nie ostatnia, kiedys kobiety miały kilkoro rok po roku i dom na głowie i sobie radziły bez takich pomocy jak chociazby pralka automatyczna.

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jasne Patu :)
    Ja co prawda bede miec mame za dwa tyg... Ale jesli okaze sie konieczne wywolanie wczesniej to moze byc tak ze bede sama z malym.
    Moj T ojcowski ma dopiero po 3 tyg od planowanej daty porodu. Tak mamy plany ulozone ze lepiej by tak zostalo :P
    No i jesli bede rodzic naturalnie i bede sie w miare ok czula to zostaje jak mialo byc :) wszystko okaze sie w pon.. :)

Moj to lazi za mna i pyta co zrobic, co pomoc. Ale poki ja czuje sie na silach to ogarniam a on chodzi do pracy :)
    Zreszta ja Zosia samosia jestem :P

betinka lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• betinka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie, karpatka wyszła MEGA! Wreszcie idealny przepis na krem znalazłam :)

Paula55, verynice lubią tę wiadomość

• hela Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betinka podasz przepis? ja kocham karpatke i moze bym sie wziela i zrobila :)

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu wrote:
    ja tak mam i teraz i po porodzie :) mąż niestety nie będzie mógł pomóc w domu. ale wierze ze jakos ogarne, w koncu nie pierwsza nie ostatnia, kiedys kobiety miały kilkoro rok po roku i dom na głowie i sobie radziły bez takich pomocy jak chociazby pralka automatyczna.

Ja to się teraz zastanawiam jak ja chatę posprzątam po tym remoncie. Normalnie WSZYSTKO jest białe - kuchnia, łazienka, pokój, przedpokój. Zwłaszcza, że jest duża szansa, że mąż będzie kończył jak już się Mati urodzi. Teraz nie mogę sprzątać, bo skurcze mega i mogę przyspieszyć poród, a po cc też sprzątać nie dam rady :S Chyba mamę będę musiała zatrudnić do pomocy :/

• betinka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hela wrote:
    betinka podasz przepis? ja kocham karpatke i moze bym sie wziela i zrobila :)

No jasne! Oto boski krem karpatkowy:

3/4 l mleka (3 szklanki)
    1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    4,5 łyżki mąki pszennej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    8 łyżek cukru
    kostka masła extra (200g)

2 szklanki mleka zagotować. Trzecią wymieszać z budyniem, cukrami i mąką (ja mikserem zrobiłam, żeby grudek mąki nie było; dodałam też ekstrakt waniliowy, ale to opcjonalne) - wlać do gotującego się mleka i mieszać energicznie tak jak przy normalnym przygotowywaniu budyniu. Wystudzić całkowicie. Masło rozmiksować i dodawać po łyżce masy budyniowej.
    W przepisie było 1,5 kostki masła (300g), ale ja nie lubię tak mocno maślanego. Kremu wyszło i tak baaaaardzo dużo.

verynice lubi tę wiadomość

• hela Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ciasto jak robilas?

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo po cesarce to zakaz wogole mecżenia miesni brzucha :/ kolezanka mowi ze przez to niezle zalatwila sobie kregoslup bo przez rane nie urzywala miesni brzucha i caly ciezar na kregoslupie spoczal :/

Ale jak masz mame na miejscu to napewno pomorze ;)

Przepis zapisuje bo moj T to karpatkowy potwor ;) wiec napewno wyprobuje :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• verynice Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się wieczorem...

Padam na pysk po przespaniu zaledwie 3h w nocy :( Miałam kryzys o 2 i płakałam w poduszkę, że chcę zasnąć...a tu się nie dało...pisałam pół nocy smsy z mężem... Coś czuję, że zaraz padnę jak niemowlę..

Betinka - sorry za zrobienie apetytu na karpatkę :D Moja też wyszła mniam mniam i mąż już poprosił żebym zrobiła jeszcze raz - spróbuję Twój przepis na krem :)

Paula - dorwałam na allegro taki sam używany rampersik ten czerwony :D Świetny jest, nie? :)

A ja przez Was baby dzisiaj leczo gotowałam, ale kurde o 19 się wzięłam i normalnie co coś pokroiłam to musiałam iść usiąść...w końcu mąż się wziął za krojenie, a ja się położyłam na kanapie i prawie zasnęłam!!! :| Ale się ogarnęłam i dokończyłam to leczo...pyszne wyszło! :)

No i dziś 3h robiłam znowu ogórki w curry :) 30 słoiczków mi wyszło - muszę się teraz najeść póki małego na świecie nie ma i póki nie karmię :) A w poniedziałek kupię sobie buraczki i zaprawię, żeby mieć do obiadków na czas karmienia piersią :)

Uciekam teraz do wyrka, bo jestem wykończona... miłej nocki dziewczyny <3

dqprpx9ikjqhrova.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, no właśnie mnie to przeraża :(
    Ale tak, mamę mam na szczęście w Warszawie...

A ciasto to z innego przepisu Wam podam, bo z tego akurat nie jest idealne:
    mąka pszenna 1 szklanka,
    woda 1 szklanka,
    masło 125 g,
    jajko 5 szt.,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i rozpuszczamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż masa zrobi się jednolita i będzie odchodziła od garnka. Studzimy ok. 10 min, miksując dodajemy po 1 jajku i proszek do pieczenia. Masę dzielimy na pół. Foremkę smarujemy masłem, posypujemy mąką (KONIECZNIE) i rozsmarowujemy połowę ciasta. Pieczemy ok. 30 min w 200 st. To samo z druga połową.

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verynice rampers wymiata :) moj T to lubi takie mocne kolory :P
    Ja wybralam tego misia bezowego ;) ale oba super :)

Jejj z karpatki to nie znosze robic ciasta jak trzeba je rozsmarowac po tej blaszce. No krew mnie zalewa jak mi sie ciagnie i jak z jednej str juz przykleje a z drugiej sie odkleja!!! <szal> :)

Jejuu jak ja sie ciesze ze w ciazy ominely mnie remonty :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

‹‹ 1703 1704 1705 1706 1707 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ