Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • dba Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K_A_M_A wrote:
    Ale wiecie co mam zagwozdke- z racji tego katarku to mam podac malemu wode morska do noska i sie zastanawiam jak to zrobic?? Takiemu malemu mam psikac do noska???
    Moze doswiadczone mamy doradza :)
    psikasz dużo aż ta woda wylatuje mocno z dziurki noska, powinna wylatywać razem z katarkiem, potem wszystko odciągasz gruchą lub respiratorem do nosa.
    Karolaaa91 opisz całą sprawę, wtedy będziemy mogły ocenić Twoje szanse :)

K_A_M_A lubi tę wiadomość

• Ewi25 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa91 wrote:
    Jak wczesniej? Zatrudniona byłam od razu na umowę o prace i w trakcie trwania tej umowy ( według zusu po krótkim czasie zatrudnienia) poszłam na l4 z powodu ciazy i nie wypłacili mi nic za te wszystkie l4 wiec rozumiem ze macierzyński tez mi sie nie należy skoro napisali ze nie obejmują mnie ubezpieczeniem...

ale skoro miałaś umowę o pracę to powinni ci płacić...

qb3c82c3gptozz8t.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa, to jest jakieś niedorzeczne! Skoro byłaś zatrudniona na umowę o pracę, to jesteś objęta ubezpieczeniem od pierwszego dnia! Przecież nie mogli rozwiązać umowy, skoro jesteś w ciąży, więc ubezpieczona jestes. Jak oni to argumentują?

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • dba Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa91 wrote:
    Jak wczesniej? Zatrudniona byłam od razu na umowę o prace i w trakcie trwania tej umowy ( według zusu po krótkim czasie zatrudnienia) poszłam na l4 z powodu ciazy i nie wypłacili mi nic za te wszystkie l4 wiec rozumiem ze macierzyński tez mi sie nie należy skoro napisali ze nie obejmują mnie ubezpieczeniem...
    z tego co pamiętam to musisz pracować powyżej 3 miesięcy żeby otrzymać pieniądze za chorobowe. Jaki czas pracowałaś w firmie zanim złożyłaś L4?

• julaa Nowa

Wysłany: 2 września 2014, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaa wszystko zależy od danej sytuacji, jaką miałaś umowę, ile zarabiałaś i jak długo przed zajściem w ciąże płaciłaś składki no i oczywiście dlaczego ZUS odmówił. Piszę, bo miałam koleżanke w takiej samej sytuacji. Z ZUS jest sprawa w sądzie pracy - ten sąd jest za DARMO i nie potrzebujesz adwokata, także odwołuj się. Jeśli chcesz się dowiedzieć konkretnie jakie masz szanse od kogoś "mądrego" to podaje linka z namiarami na DARMOWE porady prawne właśnie w sprawach "pracowych". Podejdź albo osobiście, albo sobie zadzwoń. Nie wiem skąd jesteś więc znajdź na liście swój oddział :)http://www.bip.pip.gov.pl/pl/bip/porady_wszystkie

Karolaaa91 lubi tę wiadomość

• Diabla85 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka77 i kark serdecznie gratuluje maluszkow!!!

[doxs9km.png
    4ilkhk7.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diabla85 wrote:
    Czarnulka77 i kark serdecznie gratuluje maluszkow!!!

Diabla, jak się macie z Don Francesco? :)

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • Karolaaa91 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś

Zatrudniona byłam od 9 stycznia nachorobowe poszłam chyba od 20 kwietnia.
    dba wrote:
    z tego co pamiętam to musisz pracować powyżej 3 miesięcy żeby otrzymać pieniądze za chorobowe. Jaki czas pracowałaś w firmie zanim złożyłaś L4?

atdci09kamv7205a.png
  • Tysia87 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama ja mam nadzieję,że mnie olśni,jak go zobacze:-) jeszcze chyba dba nie miala wybranego imienia,o ile pamiętam

https://www.maluchy.pl/li-69041.png
  • dba Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa91 wrote:
    mi się wydaje że powinnaś tą sprawę wygrać.
    Tysia każdy mój wybór jest bojkotowany co mnie wkurza :P ale jestem o tyle lepsza, że sama będę rejestrować młodego więc nie powinnam się z małża zdaniem liczyć hehe :D

Tysia87 lubi tę wiadomość

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uhh moze w koncu bede miec chwile..
    Caly dzien telefony i rozmowy na skypie...

Kama u nas poki co skora nie schodzi ani nic wiec niczym nie smarujemy,
    A na raczki juz probowalismy wszystkiego i i tak sciagnie pieron maly :)

Laski jak wasze cyce? Mialyscie juz nawal?
    Ja dzis musze malego czesto przystawhiac i sciagac po trochu bo mam bomby a nie cycki :/

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka, kark gratuluję :)

A ja mam pytanie do "już mam" - te sławne bóle krzyża porodowe to się pojawiają i są ciągłe czy przychodzą i kończą się wraz ze skurczem?..

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Uhh moze w koncu bede miec chwile..
    Caly dzien telefony i rozmowy na skypie...

Kama u nas poki co skora nie schodzi ani nic wiec niczym nie smarujemy,
    A na raczki juz probowalismy wszystkiego i i tak sciagnie pieron maly :)

Laski jak wasze cyce? Mialyscie juz nawal?
    Ja dzis musze malego czesto przystawhiac i sciagac po trochu bo mam bomby a nie cycki :/
    A spróbuj takie śpiochy czy bodziaki z "wbudowanymi" niedrapkami. Tego chyba nie zdejmie.

Paula55 lubi tę wiadomość

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • nenka Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej świeżo upieczonym mamusiom gratuluje Kama twój byczek jest słodki
    Cały dzień przespałam dziś dla odmiany tylko mdłości i biegunka

K_A_M_A lubi tę wiadomość

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eloo ciotki :)

11gs6izfymfm_t.jpg

stardust87, Tysia87, magdzia26, nenka, pestka, betinka, verynice, Ewi25, nick nieaktualny, Kaarolina, JagoodkaK, K_A_M_A, anulka81, le'nutka, Migotka22, ofcooo, BlackLuna, aswalda, afrykanka, zoi, Beataa25 lubią tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Diabla85 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betinka wrote:
    Diabla, jak się macie z Don Francesco? :)
    A no mieliśmy wyjść dzisiaj do domu, ale pani pediatra stwierdziła że skoro Franko urodził się na granicy wcześniactwa to musimy zostać do jutra lbsefwować jak rozwinie się żółtaczka.
    A ja jestem w szoku, bo zrobili mi morfologię i okazało się że wszystko w porządku i nie mam niedokrwistości co często występuje po łyżeczkowaniu. Ja byłam święcie przekonana że będę ją miała bo anemia była prawie całą ciążę.

A Franczesko dużo je, dużo śpi i jest bardzo grzeczny aż mi się nudzi chwilami :) Pewnie rogi w domu pokaże :D Aaaa i wrócił do swojej wagi urodzeniowej.

Tysia87, betinka, afrykanka lubią tę wiadomość

[doxs9km.png
    4ilkhk7.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa91 wrote:
    a ile byłaś na tej umowie o prace?

7w3d 💔
  • Diabla85 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    Czarnulka, kark gratuluję :)

A ja mam pytanie do "już mam" - te sławne bóle krzyża porodowe to się pojawiają i są ciągłe czy przychodzą i kończą się wraz ze skurczem?..
    Ja miałam tylko podczas skurczu.

[doxs9km.png
    4ilkhk7.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa91 wrote:
    to ponad 3 miesiące, więc moim zdaniem odmowa jest bezpodstawna, powinnaś to skonsultować z inspektoratem pracy - oni Ci tam poradzą co i jak. I nie odpuszczaj! wydaje mi się, że zus tylko na to liczy.

7w3d 💔
  • jovi81 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się Mamuśki, gratuluję maleństw, przepraszam że nie piszę personalnie ale na Tel ciężko się czyta. W szpitalu bieda aż piszczy, nie ma termometrów, papieru , jedzenia nie dałabym psu ale opieka i personel jest 1 klasa i wszystko rekompensuje. Tętno ma mały mierzone co 2 godz, ktg 2 razy dziennie, usg 1 dziennie, 2 obchody na których wszystko można na spokojnie się wywiedzieć. Przepiszcie mnie kochane na liście na 8 września bo jakoś mi tak dziwnie na samej górze:) pozdrawiam Was serdecznie:)

verynice, nick nieaktualny, le'nutka, BlackLuna, afrykanka lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69787.png
    xvg47yr.png
‹‹ 1881 1882 1883 1884 1885 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ