X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • betinka Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku, Magdzia, sciskamy za Was kciuki z calych sil!!! Wszystko MUSI byc dobrze!!!

Chyba Espumisan dziala... Mati ostatnia kupke trzasnac wczoraj po kapaniu w recznik i na tym koniec. Rani sie prezyl,.napinal i stekal i ani baczka, ani kupki nie mogl. Dalam mu 15 kropli i jakgo ubieralam do wyjscia do poloznej jak zaczal salwy puszczac, to zaraz pielucha pelna i blogosc na twarzyczce :)

U poloznej ekstra! Az zaluje, ze dopiero teraz, bo duzo madrych rzeczy kobitka mowila. Z oczkiem polecila robic dokladnie to, co robimy i sie na razie nie martwic.
    Moja rana po cc na zewnatrz piekna, gorzej w srodku :/ Mam zgrubienia bolesne, czyli kiepsko sie goi. Na szczescia z kazdym dniem obrzek coraz mniejszy. Matkooo, jak ja bym chciala byc po porodzie sn! Mati na szczescie dzieki cc bez szwanku i to najwazniejsze, ale dla kobiety to jest masakra.

No i Mati chyba sie niedlugo w ludzika Michelin zamieni. Wazy... 4810g!!! Od poniedzialku przybral juz 200g :o Ja nie wiem co to by bylo, jakby na mm byl!

Tysia87 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • Ameiva Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    ja odciagam tym systemem, jak sa puste ciagne dalej, dzieki temu z dnia na dzien jest ciut wiecej mleka, i zdarza sie ze przy 5 jest pusto a przy 3 po odpoczynku znow leci :)
    u mnie tez czesto cos jeszcze poleci ale tyle co kot napłakał w porównaniu z tym cisnieniem które jest na poczatku :)ale szczególnie w nocy kusi mnie zeby odciagac krócej i rzadziej bo doliczajac czas który poswiecam na nakarmienie malucha, przewijanie, usypianie i przygotowywanie butelek, wychodzi ze prawie wcale nie spie ;/

dqpr3e5e2vsf93fd.png

w4sqs65guiprfo6k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia87 wrote:
    Ale nierozcienczony? Ja herbatke koperkowa i kawe bardzo słaba ewentualnie latte albo cappuccino. Ale tak bardziej chodzi mi o jakiś napój ewentualnie sok, ktory mogę kupić w sklepie. Niczego mi tak w jedzeniu nie brakuje jak czekolady i pepsi

Najlepsze są te naturalne, samodzielnie wyciskane, ponieważ nie zawierają cukru, konserwantów i sztucznych barwników.
    Położna w szpitalu polecała mi szczególnie soki warzywne z pomidorów czy marchwi, ponieważ zawierają znikomą ilość cukrów prostych i są bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych.
    Ze względu na dużą zawartość witaminy C namawiała mnie również na picie soku porzeczkowego oraz grejfrutowego, pomarańczowego i malinowego. Zwróciła mi jednak uwagę, żebym przed wypiciem dużej ilości soków, szczególnie tych cytrusowych, zrobiła próbę. Należy wypić niewielką ilość soku i następnie sprawdzić, czy u malucha nie wystąpią reakcje alergiczne. Nadto soki z owoców cytrusowych najlepiej pić po ok. 2-3 miesiącach od porodu, bo mogą wywoływać u dziecka np. kolki.

A herbatki to głównie malinowa albo z dzikiej róży

• Ewi25 Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia87 wrote:
    Ale nierozcienczony? Ja herbatke koperkowa i kawe bardzo słaba ewentualnie latte albo cappuccino. Ale tak bardziej chodzi mi o jakiś napój ewentualnie sok, ktory mogę kupić w sklepie. Niczego mi tak w jedzeniu nie brakuje jak czekolady i pepsi

ja czekolade jem i wogóle słodycze raz na jakiś czas :)

qb3c82c3gptozz8t.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do sokow - polozna powiedziala, zeby nie pic sokow jednodniowych! Przez duze ryzyko toksoplazmozy - Toxoplasma przenika do pokarmu i mozna dziecko zalatwic!!!!

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betinka, dzieci to chyba na poczatku tak przybieraja i robia sie pulchniusie :)
    Szybko wyrosna :)
    Mam przyklad corki mojej siostry. Tyle,ze przeszla szybko na mm. Krotko karmila piersia. Zuza byla pulchniutka, takie pucki miala,ze hej. Blyskawicznie przybierala na wadze. Wszyscy mysleli ,ze ja poprostu przekarmiaja. Ale minelo iles tam(nie pamietam ile) to i juz apetytu nie miala az takiego i wyrosla z tej swojej puckowatosci :) a jakie nogi miala, jak baleroniki :P a teraz w lutym 2015 skonczy 3 latka i jest akuratna :) szczupla, wysoka

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zważyłam i zmierzyłam młodego, bo mu równy miesiąc stuknął i ma +900g i +4cm. Kurcze, córka po miesiącu miała +1cm, a ten tak śmignął. Pewnie temu nie chcą mu się fałdki na rączkach i udach robić :)

Ja chcę 5w1 + Engerix (podobno na 6w1 dzieci gorzej reagują no i córka też 5w1 szła), ale boję się czy znajdę Pentaxim :(
    Przy córce jeszcze daliśmy pneumo i meningo, ale jak przeczytałam składy tych szczepionek i pomyślałam co mogłam mojemu dziecku zrobić, to aż mi się ryczeć chciało i syna na pewno nie będę niczym więcej szczepić.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znowu wypadło mi na papier mega duzo i dluuuuuugiego gluta. Tym razem kolor nie budyniowo-zolty a powiedzialabym,ze przezroczysto-galaretowaty. Ciezkie to cholerstwo bylo. Mi sie az miedzy udami zaczepiło. Przepraszam za dosłowność

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córeczka mnie posłuchała, i jak zasnęła o 13 tak jeszcze do tej pory śpi.. ehhh no troszkę się wybudza, ale to już wiadome... głodna :D

• Io Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ameiva wrote:
    Io a po tych 6 godzinach nie bolą cię piersi? moje chyba by eksplodowały :/ moze za bardzo sobie rozkrecilam laktacje laktatorem, szkoda ze mój synek nie chce piersi ssac. A ten system o którym pisałam polega na tym ze sciagasz 7 minut z jednej piersi, później z drugiej, wracasz do pierwszej sciagasz 5 minut, później druga, itd. lacznie zajmuje to pół godziny.

Boleć nie bolą, ale czuję, że są pełne. Tyle, że ja mam wielkie cycki więc jest tam miejsca na dużo mleka :P Mój ładnie ssał pierwszego dnia jak go przystawiałam, ale przyszła położna, powiedziała że nie mam pokarmu i kazała dawać butelkę a w wolnym czasie przystawiać do piersi. No i wyszło jak wyszło. A z tym systemem to ja bym odpadła. Aż 30 minut przy laktatorze! Tragedia. Wczoraj ściągnęłam 130 ml w 4 minuty. A normalnie to siedzę z nim może 10-15 minut. Mogłabym dłużej bo jeszcze leci po kropelce tylko po co?

Co do soczków to ja piję Gerberki. Dobre i duży wybór. Nestea też piłam i małemu nic nie było. Ogólnie to raz tylko widziałam jego reakcję na to co zjadłam. Stękał strasznie po pierogach z serem. Położna mi mówiła, że od twarogu są kolki, ale jakoś nie pomyślałam że w tych pierogach jest ser. Zastanawiam się czy nie spróbować czegoś smażonego tylko nie wiem jaka może być reakcja.

Ameiva lubi tę wiadomość

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majeczka - a skurcze jakies masz?

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io wrote:
    Majeczka - a skurcze jakies masz?
    RacZej to skurcZe nie sa.boli jak na okres. Troszkę bardziej

• betinka Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majeczka, jedno jest pewne - cos sie rozkreca :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betinka wrote:
    Majeczka, jedno jest pewne - cos sie rozkreca :D
    Haha ni to to i ją wiem;-) kiedyś musi :-P

• JustyśkaG Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak sterylizujecie butelki?

7u22gywlaksivpie.png
    Lilunia 23.09.2014
    Asiula 2.09.2016
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majeczka powiedz Majce zeby juz sie ruszyla bo My tu czekamy :D

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny jaki polecacie laktator? elektryczny i prosty w obsłudze.

qb3c82c3gptozz8t.png
  • JustyśkaG Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi25 wrote:
    dziewczyny jaki polecacie laktator? elektryczny i prosty w obsłudze.
    Ja mam easy start firmy canpol. Jestem zadowolona jak do tej pory

7u22gywlaksivpie.png
    Lilunia 23.09.2014
    Asiula 2.09.2016
  • JustyśkaG Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mam pytanie do mamusiek....czy Wy po porodzie też się tak dziwnie czułyście?zgubione, zmartwione nie wiem czym...ehhhh jakaś depresja mnie dopadła. Tyle czekałam na swoje maleństwo a teraz nie do końca mogę się cieszyć....jestem pełna obaw i lęków.

7u22gywlaksivpie.png
    Lilunia 23.09.2014
    Asiula 2.09.2016
  • le'nutka Ekspertka

Wysłany: 2 października 2014, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby co to w intermarche jest promocja (do 8.10) na pieluszki pampers active baby, duze paczki za 36,99. Jest limit 2 op./paragon.

relg2n0a1g998ci6.png
‹‹ 2154 2155 2156 2157 2158 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ