X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • assantea Autorytet

Wysłany: 4 marca 2014, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale też dowiedziałam się że prawdopodobnie będzie chłopczyk!!! :-) Mój mężczyzna przeszczęśliwy bo marzył o synu a ja mimo ze w duchu liczyłam na dziewczynkę to też oczywiście się cieszę :-)

mycha89, verynice, kark, rabarbarka lubią tę wiadomość

W końcu z nami! <3
    f2w3k0s3kh8mgta9.png
  • assantea Autorytet

Wysłany: 4 marca 2014, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    b-c wrote:
    Co do tej kości udowej, to na wyniku nie ma nawet granicy norm, a te komputer sam wpisuje, więc uznalabym, ze jest za wczesnie, aby dlugosc k. udowej mogła o czymś świadczyć. Co do tej wartości " 20" to chyba chodzi o centyle. Martwią wyniki powyżej 97 i ponizej 3 centyla. Wszystko inne może być cechą indywidualną. Trzeba patrzec, czy dziecko w danym parametrze się utrzymuje na w miare podobnym poziomie ( tzw. kanale). Rozbieznść miedzy różnymi pomiarami powinna być do ok. 50 centyli. Tak jest przy dzieciach już urodzonych i myślę, że niewiele to się różni u płodów.

Z ciekawosci wpisałam długość k. udowej do kalkulatora internetowego i obliczyło mi wiek na 12t4d. Czyli SUPER!!!! Idz relaksowac sie :)

No miałam cichą nadzieję b-c że się wypowiesz:-) A cóż to za taki wspaniały kalkulator Kochana? :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2014, 20:21

W końcu z nami! <3
    f2w3k0s3kh8mgta9.png
  • b-c Autorytet

Wysłany: 4 marca 2014, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi doktor zmierzyl crl, NT i akcję serca. Ale w wydruku mam napisane, ze uwidoczniono obie stopki i rece, zoladek, pecherz moczowy. Czaszka, mozg, kregoslup i brzuch - w normie.

Wie, ze jestem lekarzem, wiec tez inaczej to wszystko wyglada. Kazde slowo, które mówi podczas badania w sumie wyklucza jakas patologie.

Niestety teraz musze czekac az 5 tygodni na kolejna wizyte, bo wyjezdza na wakacje, ale przynajmniej nie musze sie stresowac wizyta. Moze wtedy bede już czuła ruchy dziecka...

3 letnia córeczka- naturalnie
    Starania o drugiego potomka.
    Pojedyncze plemniki w nasieniu

06.2017 ICSI ( 21 oocytów, zapłodnionych 6, 4 słabe blastocysty)
    3 x :(

01.2018 2 ICSI ( 8 zaplodnionych, 3 zarodki 3-dniowe + 1 opóźniony)
    02.2018 :(
    25.07.2019 FET....
  • b-c Autorytet

Wysłany: 4 marca 2014, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://twoja-ciaza.com.pl/kalkulatory/wiek-plodu-fl.php

nie wiem, czy mozna temu ufac, ale z crl podaje wiek tak samo jak USG

25.07.2019 FET....
  • b-c Autorytet

Wysłany: 4 marca 2014, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chociaz juz widze, ze inne pomiary inaczej wychodza, ale raczej zaniza wartosci

25.07.2019 FET....
  • hela Autorytet

Wysłany: 4 marca 2014, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej laski :)
    Ja nie miałam podanej dł. kości udowej ani innych, jedynie crl, bod, nt, przeplywy, i reszte napisane ze w normie, może lepiej bo tak to też już bym się wbijała...

Mycha mój tzn ten syn mojego gina co robił badania prenatalne też nie umie cyknąc zdjęcia ani ustawić, na 2d pięknie widać było ale 3d juz klucha :/ i zatrzymał jakoś tak dziwnie...nastepnym razem ide z plyta i prosze zeby mi nagrali chociaz 2-3min :D

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2014, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mama usg robione po łebkach, w życiu nie dostałam wydruku żadnego... Na ostatnim badaniu miałam sprawdzoną kość nosową, a karku nawet nie wyliczył dokładnie, bo gmerał, gmerał, ale małe dosłownie wypięło tyłek i gościowi chyba nie chciało się dłużej gmerać. Nie wiem też od początku jakie jest tętno i jakie są przepływy... Ale za wizytę płacę 50zł :)
    Powiedziałam mężowi, ze jak tym razem się nie postara i nie dostanę czegoś ekstra (choćby tętna i sprawdzenia jakiegokolwiek narządu), to poszukam kogoś droższego, ale też takiego, który będzie mi dzidziusia pokazywał nawet pół godziny, jak będzie trzeba, żeby wszystko dokładnie sprawdzić.
    Tak szczerze, to mój gin mi nawet książeczki ciąży dokładni nie uzupełnia, np. miejsca na wyniki badań i usg sama sobie uzupełniam :/ O.o

Assantea, nie martw się kochana, ja przy córci tak miałam. Nie pamiętam które to były wymiary, ale wszystkie miała podobne, a jeden tydzień opóźniony... Byłam przerażona, ale babka mnie uspokajała, że wszystko jest w porządku i miała rację ;)

mycha89, assantea, verynice lubią tę wiadomość

• mycha89 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika 28 wrote:
    no to super cieszymy się i odpoczywaj bo mama trochę pomamuje Ci na tym odpoczynku i dobry obiadek i plotki i pewnie jakieś zakupy.... fajnie...:) Też tak chciałabym :( a wczoraj skończyłam brać te globulki Gyno-femidazol i przeszło :)

Dziękuję Ci:-* Już mój ulubiony placek po węgiersku się robi, plotek będzie co niemiara, a do tego zakupki małe dla dzidziola na bank wpadną :-) Mamcia przecież oszaleje jak mnie zobaczy. Babcia też do mamy pojechała, także już w ogóle będzie zajebiście. W pon ma 70te uro! Szkoda,że Mamuśka tak daleko... 300km.. A powiedz mi Kochana, ja mam wziąć wszystkie 15 globulek? taką całą kurację sobie zafundować? Oby szybko zaczęło działać, bo szału dostaję...

"Nie ma jak u mamy.."
    3448p07.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2014, 21:16

Nelus, rabarbarka, verynice, kark, hela, stardust87, aleksa.wawa lubią tę wiadomość

Marcel <3
    relg2n0asfzml2iz.png>

03.08.2017 <3
    w57vyx8d6u4jt6s0.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2014, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha89 wrote:
    Dziękuję Ci:-* Już mój ulubiony placek po węgiersku się robi, plotek będzie co niemiara, a do tego zakupki małe dla dzidziola na bank wpadną :-) Mamcia przecież oszaleje jak mnie zobaczy. Babcia też do mamy pojechała, także już w ogóle będzie zajebiście. W pon ma 70te uro! Szkoda,że Mamuśka tak daleko... 300km.. A powiedz mi Kochana, ja mam wziąć wszystkie 15 globulek? taką całą kurację sobie zafundować? Oby szybko zaczęło działać, bo szału dostaję...

"Nie ma jak u mamy.."
    3448p07.jpg
    No Ja zrobiłam kuracje całą bo mowił mi gin ze lepiej wszystkie niż miałoby wrócić a po 3-4 dniach zaczeło działać :) wspomagane ta maścią co masz też smarowałam :)
    No wszystkie blondyny jak fajnie :) Czy mowiłam że taż tak chce? :( i jeszcze raz miłego odpoczynku :)

mycha89 lubi tę wiadomość

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • doti77 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2014, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.14 tydzień ciąży u mnie.Wizyta 24.03 .Biorę antybiotyk,bo jak pisałam bardzo mnie bolała prawa nerka.Teraz lepiej.Zastanawia mnie jak to możliwe,że wyniki badań moczu w tym samym dniu mogą sie tak różnić.Robiłam w piątek rano i 58% białka w moczu,a potem koło 19 i nic białko zniknęło.Niedawno poczułam takie kłucie jakby po prawej stronie w podbrzuszu i czułam ruchy.Kurczę możliwe ,ze to maleństwo?To moja 4 ciąża.Wczoraj mąż trzymał rękę na moim brzuchu ja już prawie usypiałam i mówi do mnie czuję maleństwo,hmm,możliwe to kobietki,czy mamy jakieś zwidy?

https://www.maluchy.pl/li-69856.png
    https://www.maluchy.pl/li-70991.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2014, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doti77 wrote:
    Witam.14 tydzień ciąży u mnie.Wizyta 24.03 .Biorę antybiotyk,bo jak pisałam bardzo mnie bolała prawa nerka.Teraz lepiej.Zastanawia mnie jak to możliwe,że wyniki badań moczu w tym samym dniu mogą sie tak różnić.Robiłam w piątek rano i 58% białka w moczu,a potem koło 19 i nic białko zniknęło.Niedawno poczułam takie kłucie jakby po prawej stronie w podbrzuszu i czułam ruchy.Kurczę możliwe ,ze to maleństwo?To moja 4 ciąża.Wczoraj mąż trzymał rękę na moim brzuchu ja już prawie usypiałam i mówi do mnie czuję maleństwo,hmm,możliwe to kobietki,czy mamy jakieś zwidy?
    Jeju to fajnie:) Wszystko jest możliwe nie mam pojęcia jak to jest ale podobno w drugiej ciąży te ruchy odczuwa się szybciej niż w pierwszej moze to tak działa do przodu że w 4 ciąży mozesz dużo szybciej czuć ruchy :) No Ja tam dzisiaj nadsłuchiwałam a wchodzę niedługo w 16 tydzień chyba hehe... i nic :( albo jest leniwe to Bobo i się mało rusza i nic z tego nasłuchiwania
    Na usg pływało w tych wodach i fikało :) a teraz cisza

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • rabarbarka Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2014, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha89 wrote:

"Nie ma jak u mamy.."
    3448p07.jpg

Mycha jak ja Ci zazdroszczę... Tak strasznie tęsknię za swoją mamusią a ona na drugim końcu Polski a ja nie mam urlopu, do pracy muszę chodzić:( Baw się dobrze i odpoczywaj!:)

relgdf9h54y1o8s7.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2014, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    assantea wrote:
    16hvlg2.jpg

No zobaczcie same - chodzi mi o FL (kość udowa) Parametry do belly wpisałam wprost z tego wykresu, i dlaczego przy innych jest wiek ciąży a przy tym gwiazdki... hmm... To nie są drobne różnice tylko ogromne w rozmiarze. No tak myślę że lekarz ma obowiązek poinformować pacjentkę o jakichkolwiek nieprawidłowościach nawet jeśli pełna ocena będzie dopiero po otrzymaniu wyniku z krwi. Mam nadzieję że po prostu maluch się ułożył tak ze nie można było w pełni nóżki zmierzyć. ale w takim razie po co ją w ogóle mierzyć. kości nosowej nie widział ze względu na ułożenie i nigdzie nie wpisał tego parametru w związku z tym.
    http://parenting.pl/portal/12-tydzien-ciazy tu masz wymiary jakie powinien mniej więcej mieć twój maluszek. FL jest zbliżne. Nie martw się na zapas.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2014, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    assantea wrote:
    ja oprócz pomiarów główki, brzuszka, długości, wagi i tetna serca miałam sprawdzoną jeszcze (ale po prostu zaznaczoną plusem obecność): głowa, kości czaszki, centralny układ nerwowy, kręgosłup, konczyny górne, dolne, Serce: rytm, wielkość, połozenie, czterojamowośc, dalej: Łuk aorty, żołądek, przepona, pecherz moczowy, pepowina trzynaczyniowa, nt, nb,afi, przewód zylny.
    Może tez to wszystko lekarz u Ciebie ogladał tyle że o tym nie mówił

byc moze obejzal a mi tylko powiedzial ze jest ok.

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Szonka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2014, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    Też mama usg robione po łebkach, w życiu nie dostałam wydruku żadnego... Na ostatnim badaniu miałam sprawdzoną kość nosową, a karku nawet nie wyliczył dokładnie, bo gmerał, gmerał, ale małe dosłownie wypięło tyłek i gościowi chyba nie chciało się dłużej gmerać. Nie wiem też od początku jakie jest tętno i jakie są przepływy... Ale za wizytę płacę 50zł :)
    Powiedziałam mężowi, ze jak tym razem się nie postara i nie dostanę czegoś ekstra (choćby tętna i sprawdzenia jakiegokolwiek narządu), to poszukam kogoś droższego, ale też takiego, który będzie mi dzidziusia pokazywał nawet pół godziny, jak będzie trzeba, żeby wszystko dokładnie sprawdzić.
    Tak szczerze, to mój gin mi nawet książeczki ciąży dokładni nie uzupełnia, np. miejsca na wyniki badań i usg sama sobie uzupełniam :/ O.o

Assantea, nie martw się kochana, ja przy córci tak miałam. Nie pamiętam które to były wymiary, ale wszystkie miała podobne, a jeden tydzień opóźniony... Byłam przerażona, ale babka mnie uspokajała, że wszystko jest w porządku i miała rację ;)

no to u mnie tak samo robi usg. tetna tez mi nie mowil, ale ostatnio spytalam jakie jest to wiem ze bylo 154 :). karte tez uzupelnil na odwal sie. nie czytelnie i np. nt na usg wyszla 0,16 a w karcie wpisal 1,6. z tym ze ja chodze na nfz wiec tez nie wymagam cudow. ogolnie mam zaufanie do tego lekarza. zakladam ze jakby cos bylo nie tak to by powiedzial. ale na usg polowkwe pojde dodatkowo prywatnie.

kark lubi tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Szonka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2014, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doti77 wrote:
    Mysle ze ty jak najbardziej juz mozesz czuc. sama juz czasem czuje ( tez 14 tc i trzecia ciaza), ale maz to chyba za wczesnie :)

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• mycha89 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2014, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jesteście Kochane... Uzależniłam się od Waszego wsparcia! Pędzę na pociąg! Przede mną 5h podróży. Życzę Wam urlopów i częstych wizyt Mamuś:-) Z moją mieszkałam tylko do 17tego roku życia... A jesteśmy jak siostry. No ale max 1na 2mies się widzimy... Kiedyś miałyśmy 9 miechów rozłąki - wyjechała za granicę do pracy.. Wymazałyśmy ten okres z pamięci... DO zoba!!!!!!

Marcel <3
    relg2n0asfzml2iz.png>

03.08.2017 <3
    w57vyx8d6u4jt6s0.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 5 marca 2014, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry mamuśki :)

Za 1,5h wychodzę na prenatalne :) Oby było wszystko Ok...

trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty! :)

dqprpx9ikjqhrova.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2014, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha89 wrote:
    Babcia też do mamy pojechała, także już w ogóle będzie zajebiście. W pon ma 70te uro!
    U nas babcia męża też ma w piątek 70 urodziny :D! Już nie mogę się doczekać niedzieli, kiedy będzie impreza w lokalu i zobaczę się z całą, wielką rodzinką męża, którą uwielbiam :D

Verynice, trzymam kciuki :P

Doti, ja czuję od tygonia delikatne muśnięcia, ale czekam cierpliwie na pukanie :D Jak 4 ciąża, to na bank już możesz czuć :D

• BlackLuna Autorytet

Wysłany: 5 marca 2014, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki:)

ja również życzę udanych wizyt, i czekam na wieści Emillia82, myślałam że do tego czasu już się kobito pochwalisz:)daj znać jak było na wizycie i czy wszystko w porządku!

verynice, samych dobrych wiadomości życzę i koniecznie odezwij się po:)

Emalia82 lubi tę wiadomość

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
    21.08.13 [*] nasz aniołek
‹‹ 307 308 309 310 311 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ