Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • assantea Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jovi81 wrote:
    Wydaje mi się że waga może nieć wpływ ale bardzo nieznacznie przy takiej różnicy.

Witajcie kochane <3 ale produkujecie hahaha

odebrałam wczoraj w drodze powrotnej od rodziców wyniki testu podwójnego które miały zaważyotć na ew. amniopunkcji i KAMIEŃ Z SERCA!

b-hcg 10,22 ng/ml - skorygowane MoM 0,28
    PAPP-A 4,58 mlU/ml - skorygowane MoM 1,30

ryzyko:
    Biochemiczne +NT 1:9353
    test podwójny 1:9353
    ryzyko wieku 1:468
    Trisomia 18 +NT <1:10000

Jestem szczęśliwa i się uspokoiłam :)
    to masz o niebo lepsze wyniki ode mnie! Super! Mam nadzieję że moje są o tyle ok że niepotrzebna będzie amniopunkcja. Doczytałam gdzieś ze biochemiczne plus NR oznaczajązespół Downa, a test podwójny konkretnie w naszym wyniku co oznacza?

W końcu z nami! <3
    f2w3k0s3kh8mgta9.png
  • Emalia82 Przyjaciółka

Wysłany: 19 marca 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam i ja po dłuższej nieobecności. Jakoś nie miałam weny w ostatnim czasie , bo to chora, potem mąż i dzieci, a to pogrzeb, a zawsze coś.
    W pon byłam na USG genetycznym. Dzieć zdrowy, ma już 8cm ( od czubka głowy do pupy), jest większy o 5 dni. Kość nosowa obecna, przezierność super, przepływy, półkule i inne narządy ok. Niestety nie chciała mi potwierdzić płci, bo nie jest pewny. Widzi "stożek" między nogami ale może z tego być jeszcze to i to.

No i pochwale się fotkami

da1150742e76b1ecm.jpg
    92b4e2a97d753a65m.jpg

Pozdrawiam Was kochane :*

Fipsik, madiiiii, deidre, stardust87, hela, justyna14, BlackLuna, verynice, Szonka, Mika 28, Quatriona, kark, Nelus, zoi lubią tę wiadomość

f2w33e3kzt3vjmmk.png

Aleksandra 31.07.2002r, Jan 10.06.2010r
  • iwo_na Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczynki, daaaawno mnie tu nie było. Obecnie jestem chora na zwolnieniu. Najpierw postanowiłam napisać i sie przywitac a potem zabieram sie za lekturę forum, ciekawe ile mi to zajmie :). Ja poznałam płec w 13 tygodniu, tak na 80% ma byc chłopiec, ale czy faktycznie to sie okarze :). No i moje pytanko, jak zwalczyc okropne przeziebienie domowymi sposobami. Może cos jeszcze mi podpowiecie bo już nie mam siły walczyć.

relg4z17djzzyjqt.png
  • deidre Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2014, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Ja też wczoraj odebrałam wyniki badań genetycznych, tylko u mnie one trochę inaczej są ujęte niż u Was, tzn mam określone po 2 prawdopodobieństwa do 3 konkretnych trisomii (ryzyko wieku i ryzyko obliczone na podstawie wieku+usg+wyniki biochemiczne)

b-hcg 20,4 lU/l odpowiada 0,807 MoM
    PAPP-A 5,180 lU/l odpowiada 1,050 MoM

Szacowane ryzyko:
    1. Trisomii 21 (zespół Down'a):
    wieku = 1:286
    obliczone = 1:5717

2. Trisomii 18 (z. Edward'a):
    wieku = 1:728
    obliczone = 1:14555

3. Trisomii 13 (z. Patau'a):
    wieku = 1:2275
    obliczone = 1:45492

A odnośnie wagi, ona jest brana pod uwagę do obliczeń. Mam pod wynikami taki komentarz: "Mediany wartości biochemicznych są dostosowane do wagi ciężarnej".

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2014, 12:28

v50lkjv.png
  • afrykanka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny

Mam pytanie do was : jutro mam miec badanie genetyczne razem z pobraniem krwi na test paapa. Czy musze byc naczczo i czy musze byc "z pelnym pecherzem?" .

DZieki z gory za odpowiedz :)

1usat5od00spirqc.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    afrykanka wrote:
    Czesc dziewczyny

Mam pytanie do was : jutro mam miec badanie genetyczne razem z pobraniem krwi na test paapa. Czy musze byc naczczo i czy musze byc "z pelnym pecherzem?" .

DZieki z gory za odpowiedz :)

Można jeść i można sikać :)

Ja miałam wczoraj, ale wyniki dopiero 1 kwietnia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2014, 12:43

afrykanka lubi tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No a powiedzcie mi, czy na USG przez brzuch lekarz kazał Wam przychodzić z pełnym pęcherzem? Bo to podobno poprawia widoczność w trakcie badania... Bo nie wiem jak teraz iść na wizytę?

I co polecacie zjeść słodkiego przed wizytą aby dzidź się ładnie ruszał? :)

dqprpx9ikjqhrova.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki chciałam się tylko pochwalić ze własnie miałam wizytę z ZUS-u;/od taka mała kontrola czy aby na pewno jestem w domu i czy to nie ściema...doprawdy jak miło..

verynice, mi odrzuciło słodkie prawie całkowicie ale ostatnim razem wypiłam sobie kakao na 30 min przed usg i malutka była wręcz "nieuchwytna" na usg :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2014, 13:10

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
    21.08.13 [*] nasz aniołek
  • verynice Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackLuna wrote:
    Hej dziewczynki chciałam się tylko pochwalić ze własnie miałam wizytę z ZUS-u;/od taka mała kontrola czy aby na pewno jestem w domu i czy to nie ściema...doprawdy jak miło..

Ooooo.... ile taka wizyta trwała? I o co Cie pytali?? :|

dqprpx9ikjqhrova.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie siedziały długo bo to dwie kobiety były, potrzebowały podpis aby mieć czarno na białym, że siedzę w domu. Poprosiły do wglądu papiery z ciąży, dałam łącznie z wypisem ze szpitala po poronieniu z zeszłego roku zanotowały sobie wszystko, pożegnały się i poszły. Kiedy zapytałam o to czemu tak chodzą bo zazwyczaj to chory jest wzywany na kontrole do danego oddziału, powiedziały że przy ciąży sprawa wygląda inaczej,a że dużo teraz kobiet zdrowych siedzi na l-4 bez prawnie jak to określiły Zus się za to zabrał..szkoda tylko że akurat zachciało im się zabierać za kobiety w ciąży a nie wszystkich tych którzy udają po to żeby mieć np rentę..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2014, 13:25

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko :/ :/ Nieźle... ja też jakoś ostatnio boję się wychodzić z domu bo czuję, że ktoś może przyjechać... no cóż... mialaś szczęście, że byłaś w domku..a masz zwolnienie "leżące" czy możesz chodzić?

dqprpx9ikjqhrova.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackLuna wrote:
    Nie siedziały długo bo to dwie kobiety były, potrzebowały podpis aby mieć czarno na białym, że siedzę w domu. Poprosiły do wglądu papiery z ciąży, dałam łącznie z wypisem ze szpitala po poronieniu z zeszłego roku zanotowały sobie wszystko, pożegnały się i poszły. Kiedy zapytałam o to czemu tak chodzą bo zazwyczaj to chory jest wzywany na kontrole do danego oddziału, powiedziały że przy ciąży sprawa wygląda inaczej,a że dużo teraz kobiet zdrowych siedzi na l-4 bez prawnie jak to określiły Zus się za to zabrał..szkoda tylko że akurat zachciało im się zabierać za kobiety w ciąży a nie wszystkich tych którzy udają po to żeby mieć np rentę..
    Dla mnie to ten zus już nie wie gdzie kasy szukać.
    niech zredukują liczbę niepotrzebnych pracowników to zaoszczędzą. Jakaś paranoja, skoro lekarz daje L4 to ma podstawe. Co za głupi kraj!

madiiiii, kark lubią tę wiadomość

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • Zaczarowana Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackLuna wrote:
    Ja od kiedy jestem na L-4 ciążowym, zaczynam rozumieć "nienawiść" ludzi do Zusu. Faktycznie miło byłoby jak zabraliby się za tych, którzy naprawdę kombinują żeby coś wyłudzić. Koleżanka miała od nich kontrolę w domu zdaję się 2 tygodnie przed terminem porodu. Ja spokojnie czekam na ich miłą wizytę i tylko boję się, że któregoś razu nie odbiorę domofonu, bo u mnie ulotkarze ciągle wydzwaniają, więc czasem nie odbieram domofonu, bo mam dość tłumaczenia, że skrzynka na ulotki jest przed wejściem do klatki :/ Ciekawe kiedy się natnę przez to...
    Ich biurokracja powoli zaczyna mnie drażnić. Sama byłam długo urzędnikiem i wiem, że jak przepisy mówią tak i tak, to trzeba to zrobić i koniec kropka, ale ich niechlujstwo w pracy poraża mnie. Za pierwszym razem jak byłam ze zwolnieniem, to pytałam, czy to wszystko, czy nie muszę nic wypełnić (czytałam w necie, że trzeba wypełnić pewien druk). Pani poinformowała mnie, że nie, że to wszystko. Za parę dni przychodzi pismo z drukiem do wypełnienia i z wytyczną, że mam je przynieść w ciągu 7 dni. Dobra, zanoszę, znowu pytam czy nie potrzebują czegoś jeszcze. Nie, wszystko już mają. Za parę dni pismo, że chcą zaświadczenie od lekarza na kiedy planowany jest termin porodu coby za dużo kasy przypadkiem mi nie wypłacili :P i że mam to niezwłocznie (!) dostarczyć. No żesz kurde! I znowu muszę do nich lecieć grrr.

Byłam dziś na wizycie kontrolnej. Wszystko jest o.k., serduszko ładnie bije, doktor pobrał materiał do cytologii. Jestem jednak trochę rozczarowana tą wizytą, bo nie miałam usg, myślałam, że zobaczę maleństwo i może dowiem się kto tam mieszka, a tu nie :( Miałam tyle spraw do omówienia z doktorem, że zapomniałam zapytać doktora dlaczego nie było usg...ech, a już myślałam, że poszaleję na zakupach :P Wszystkie najsłodsze ciuszki są określone płciowo. Te unisex rzadko kiedy trafiają się takie, że chwytają mnie za serce ;)
    Noi niestety doktor nie powiedział mi jeszcze czy mogę lecieć do Męża :( Także czeka mnie jeszcze co najmniej 1,5 miesiąca rozłąki. Jestem rozczarowana i smutna :(

Nelus lubi tę wiadomość

Córcia <3
    dxomtv735zv5mpm2.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś

verynice, przez pierwszy okres na pewno miałam leżące z racji zagrożenia ciąży i krwiaka teraz przyznam się że nie zerknęłam na to ostatnie L-4, choć przypuszczam że to nie będzie jedyny raz jak mnie odwiedzili..jak już raz przyleźli to mam pewne że jeszcze za dwa razy przynajmniej zechcą do mnie zawitać;/ tylko zastanawiam się czy to był przypadek i zostałam wylosowana bo tak w ZUS-ie robią czy może mam kogoś życzliwego wśród sąsiadów czy też pracowników choć w to ostatnie szczerze wątpię bo w firmie wszyscy wiedzieli co i jak..

justyna14 zgadzam się w 100% siedzą tam i płaszczą tyłki połowa z nich jest zbędna a innym ludziom robią pod górkę jak się tylko da..

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zaczarowana, mogę tylko podejrzewać jak ci ciężko być teraz tak daleko od męża ale uzbrój się w jeszcze trochę cierpliwości i myśl pozytywnie, teraz najważniejsze ze wizyta przebiegła dobrze i dzidziulek jest zdrowiutki :) za niedługo będziecie już wszyscy razem wiec głowa do góry, uśmiechnij się i nie smuć bobaska bo on to przechodzi razem z tobą. Twarda babka jesteś dasz rade:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2014, 13:53

verynice, Zaczarowana lubią tę wiadomość

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caaały dzień mnie dzisiaj głowa boli :( straszne to! :(

dqprpx9ikjqhrova.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackLuna to mnie nastraszylaś tym Zusem :/ Ja jestem zdrowa i przebieg ciąży ok, mam L4 ze względu na ciężkie warunki w pracy, kurczę mam nadzieję, że jak mnie miłe Panie odwiedzą to takie tłumczenie wystarczy. U mnie nie działa domofon, więc i tak będą miały problem z dostaniem się. Mam nadzieję, ze jednak mnie nie odwiwedzą.

A ja się przeziębiłam :( boli mnie gardło i głowa :(

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• BlackLuna Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice wrote:
    Caaały dzień mnie dzisiaj głowa boli :( straszne to! :(

ból głowy w ciąży potrafi być upierdliwy;/może nie męcz się z tym i weź sobie tabulke paracetamolu?

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackLuna wrote:
    ból głowy w ciąży potrafi być upierdliwy;/może nie męcz się z tym i weź sobie tabulke paracetamolu?

WYpiłam słabą kawę z mlekiem bo moja ginka mowila ze czasem glowa boli od ciśnienia... i chyba sie przejde na maly spacer zeby dotlenic umysl :)

BlackLuna lubi tę wiadomość

dqprpx9ikjqhrova.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szonka sama byłam przestraszona pierwszy raz w życiu miałam kontrole;/ chyba tez dlatego ze jestem z tych nadgorliwców co leczą się sami w domu i łażą do roboty zamiast iść do lekarza moje wszystkie l-4 można policzyć na palcach jednej reki,i tak w ZUS-ie było dobrze nikt się nie czepiał (nawet teraz mnie lekarka opierniczyła na początku bo nie chciałam iść na l-4, ale powiedzmy jej znaczące argumenty uciszyły moje sprzeciwy w zarodku) a kiedy człowiek już musi i w sumie cały czas płacisz za to żebyś w takich sytuacjach miała komfort że ci wolno baaach kontrola.. masz ci los..

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
‹‹ 356 357 358 359 360 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ