Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • iwo_na Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, poczytałam pare stronek, wiecej na razie nie dam rady. Widze, że wy juz ostro szalejecie na zakupach a ja sie zastanwiałam czy nie przesadzm, kupiłam 4 pary skarpetek, trzy pary body i przedwczoraj foczke w biedronce bo akurat mieli :). Wizyte mam 2 kwietnia i myśle, że po niej sie zacznie :). Któras z was wspominała o koszmarze w nocy, mi sie śniło, że mialam zabic i pokroic moja 9 letnią bratanice, masakra, na szczescie obudził mnie telefon.
    Widze też, ze większosc z was robi badania prenatalne, ja nie robie bo na ostatnim usg lekarz mi powiedział, że nie ma takiej potrzeby, że wszystko jest w porządku.
    A co do ZUS to moja koleżanka na zwolnieniu ma reguralne kontrole, nie dadza spokoju. Ja narazie pracuje wiec mnie to nie czeka ale jak pójde w koncu na zwolnienie to az stach sie bac, pójdziesz do sklepu a oni akurat najdą. No cóż- polityka prorodzinna w naszym kraju jak widac jest na bardzo wysokim poziomie :)

relg4z17djzzyjqt.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi dzis przyszły zamówione na allegro spodnie ciążowe plus mały gratis skarpetki dla maluszka i o dziwo dla chłopca :D mają wyczucie :D

verynice lubi tę wiadomość

qb3c82c3gptozz8t.png
  • deidre Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2014, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym kontrolami z ZUSu, to nie jest tak strasznie...
    Jeśli tylko nie ma się oznaczonego na zwolnieniu, że trzeba leżeć, to można iść do sklepu, dziecko starsze do przedszkola odprowadzić, być na wizycie u lekarza albo chociażby siedzieć właśnie w wannie w gorącej kąpieli.
    Kontrola zostawi kartkę z nr telefonu, oddzwaniasz i przychodzą jeszcze raz w innym terminie.

v50lkjv.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis byłam w nowo otwartym u nas używańcu i tez się obkupiłam :) kupiłam min. śliczny wiosenny płaszczyk taki akurat na rosnący brzuszek H&M za całe 20 zł :) Zostawiłam tak 100 zl, a kupilam sobie płaszcz, dwie bluzki i dwie tuniki i dla córek spodnie krótkie, jeansy i bluzkę. Większość rzeczy jak nowa, jedna bluzka nowa z metką :)
    Dawno nie byłam w lumpexie i juz zapomnialam jak mozna sie tam obłowć za niewielką kasę :) To były takie zakupy na poprawę nastroju bo rano jakis smutek mnie dopadł :( A teraz patrzę na nowy płaszczyk i buźka mi się cieszy:)

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Szonka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    deidre wrote:
    Z tym kontrolami z ZUSu, to nie jest tak strasznie...
    Jeśli tylko nie ma się oznaczonego na zwolnieniu, że trzeba leżeć, to można iść do sklepu, dziecko starsze do przedszkola odprowadzić, być na wizycie u lekarza albo chociażby siedzieć właśnie w wannie w gorącej kąpieli.
    Kontrola zostawi kartkę z nr telefonu, oddzwaniasz i przychodzą jeszcze raz w innym terminie.

Ech, mam nadzieję, że nie będę się o tym musiala przekonać. Koleżanka ode mnie z pracy, która teraz rodziła tez była cała ciążę na zwolnieniu i nie miala kontroli więc nie każdego sprawdzają.

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Mika 28 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu Wy nie straszcie b bo Ja na świeta lecę do brata do anglii i wracam po 2 tygodniach to co to będzie Ja mam zwolnienie że mogę chodzić a ginek powiedział ze wyjechać też mogę a jak nie mogę ? kuźde :(

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie przyjdą napewno, bo pracowałam zaledwie miesiąc, zanim przeszłam na zwolnienie ;] Pytanie tylko - kiedy?

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • deidre Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2014, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam dylemat co zrobić - pod koniec maja chciałam nad morze na 10 dni pojechać i teraz mnie wątpliwości ogarniają... byłam pewna że ZUS ewentualnie wyśle pisemne wezwanie, a to wtedy można prawie 2 tygodnie zwlekać z odebraniem (bo polecony)... a tu niespodzianka z tymi wizytami domowymi...

v50lkjv.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Do mnie przyjdą napewno, bo pracowałam zaledwie miesiąc, zanim przeszłam na zwolnienie ;] Pytanie tylko - kiedy?

ja pracowałam 1,5 roku wczesniej i to jest w ogóle moje pierwsze w życiu zwolnienie. Co do wyjazdów ja tez planowałam w lato wyjechać, myślę, że nie ma z tym problemu jak zwolnienie nie jest leżące. W sumie co za różnica gdzie się przebywa na zwolnieniu? Przeccież moglam wyjechać np. do mamy, bo tam mam pomoc i lepszą opiekę ?

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Ewi25 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to jak ja pracuje w danej firmie już ponad 6 lat to mam mniejsze szanse że mnie sprawdzą? :)

qb3c82c3gptozz8t.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    och poczytałam i za różowo z tymi wyjazdami nie ma juz nie wiem co myśleć bo nawet na chodzącym zwolnieniu powinno się przebywać w domu lub mozna być wtedy na jakiś zakupach albo u lekarza ale wyjazdy są nie wskazane :( Szkoda gadać nie wiem jeszcze raz zapytam ginekologa co z taką sytuacją bo się denerwuję teraz :(

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • deidre Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2014, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi25 wrote:
    to jak ja pracuje w danej firmie już ponad 6 lat to mam mniejsze szanse że mnie sprawdzą? :)

To zależy jaki mają system wybierania do kontroli - jak losują, to każdy ma takie same szanse...

Ja pracowałam 6 miesięcy w mojej firmie, zanim poszłam na L4... ale przed nią mam ciągłość zatrudnienia od 2007 roku...

v50lkjv.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pewno bede miala kontrole, i wiem ze beda podwazac wszystko, aby tylko nie wyplacic mi zasilku. Jestem na dzialalnosci i podwyzszylam sobie podstawe, fakt ze jeszcze pracuje ale wiem ze jak pojde na L4 (na którym nigdy od kilku lat nie bylam) to zabiora sie za mnie :( rozumiem raz, ok niech sprawdza czy to ja ze jest ciaza - ok! ale pozniej stresowac kobiete w ciazy? i tak sie stresuje juz bo nie wiem czy mi w ogole przyznaja zasilek :( choc robie wszystko jak trzeba, to wiem ze moga dac decyzje negatywna :/

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2014, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałam o tych kontrolach ZUSU, chociaż w mojej miejscowości nigdy jakoś nie przywiązują wagi do tego czy ktoś ma zwolnienie czy też nie
    Ale mojej cioci córka była w 4 miesiącu ciąży i była na zwolnieniu l4. Miała kontrole z ZUS a nie było jej w domu. Jedynie później dostała list ze ma wyjaśnić dlaczego jej nie było i że jak tego nie wytłumaczy to zabiorą zasiłek. Wytłumaczyła się i było wszystko po sprawie. Także jak chcecie gdzieś wyjść, to się nie bójcie. Przecież możecie wyjść do apteki czy nawet po chleb.
    Tylko nie można wyjeżdżać na wakacje - chyba że na pisemne zalecenie lekarza.

• ofcooo Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj dostałam od bratowej ciuszki ciążowe, fajne :) Sukienki i spodnie i bluzeczki. Jestem przeszczęśliwa. Będę fajnie wyglądać jak wrócę w poniedziałek do pracy (teraz dopadło mnie małe przeziębienie i lekarz kazał kurować sie domowymi sposobami bez żadnych farmaceutyków - więc leczę sie herbatkami z malinami i cytryną, mlekiem z miodem, czosnkiem i sie regeneruje)

Aha i bratowa doradziła mi kupować rajstopy ciążowe firmy gatta- podobno najlepiej sie w nich chodzi. A przetestowała dużo firm :)

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • iwo_na Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez sie lecze od czwartku i marnie mi to wychodzi, mam nadzieje, że szybko mi przejdzie

relg4z17djzzyjqt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2014, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    deidre wrote:
    Też mam dylemat co zrobić - pod koniec maja chciałam nad morze na 10 dni pojechać i teraz mnie wątpliwości ogarniają... byłam pewna że ZUS ewentualnie wyśle pisemne wezwanie, a to wtedy można prawie 2 tygodnie zwlekać z odebraniem (bo polecony)... a tu niespodzianka z tymi wizytami domowymi...
    Deidre, mam ten sam problem... Tylko wtedy możemy jechać gdziekolwiek. Dlatego mam nadzieję, że zrobią kontrolę wcześniej lub później...
    Ile czasu się ma na stawienie się do Zusu jeśli zostawią taką notkę?
    A ja mam tak jak Fipsik - 1,5 miesiąca popracuję i pójdę na zwolnienie. Już dziś miałam ochotę wyjść stamtąd i nie wracać, miałam tak stresujący dzień, że brzuch mnie z tego zaczął boleć :/
    verynice wrote:
    No a powiedzcie mi, czy na USG przez brzuch lekarz kazał Wam przychodzić z pełnym pęcherzem? Bo to podobno poprawia widoczność w trakcie badania... Bo nie wiem jak teraz iść na wizytę?
    I co polecacie zjeść słodkiego przed wizytą aby dzidź się ładnie ruszał? :)
    Ja zjadłam dosłownie dwie łyżeczki ciasta, bo tez mnie odrzuca od słodkiego, potem niestety w kolejce czekałam 1,5h i czułam jak maluch mnie puka, więc jak już weszłam do gabinetu to się tylko przeciągnął dwa razy. Chociaż zawsze to lepiej niż ostatnim razem, bo wtedy spał :P
    Ja teraz byłam z pełnym, bałam się, że przy badaniu się posikam, ale dałam radę i różnicę widziałam minimalną ;)

A łóżeczko piękne :D!
    Ja mam diabelny plan, żeby nie kupować łóżeczka, tylko poprosić chrzestnego lub chrzestną o taki prezent na chrzciny :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2014, 17:11

• Patu Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale duzo piszecie ostatnio, wow. zaraz Was nadrobie, tylko mam szybkie pytanie do doświadczonych dziewczyn. co sądzicie o tym wózku? jest okazja myśle dość spora bo w sąsiednim mieście, wózek ma rok, jest jeszcze na gwarancji, mało uzywany, cena myśle że dość fajna, opinie ma dobre, na pasach, spora gondola, rączka przekładana koła dmuchane.

http://tablica.pl/oferta/wozek-jedo-bartatina-alu-plus-classic-230-CID88-ID2aeV7.html

w piątek moge go zobaczyc na zywo. myślicie, ze warto?

to opis producenta:

Wózek głęboko-spacerowy BARTATINA CLASSIC firmy Jedo, w którym gondolka ma regulowane oparcie, a siedzisko spacerowe można montować w obu kierunkach jazdy

Funkcje podwozia:
    - zawieszenie na pasach
    - koła pompowane (z metalową lub plastikową szprychą)
    - regulowana wysokość rączki
    - kosz na zakupy
    - istnieje możliwość zamontowania fotelików: Jedo Berbero, Maxi Cosi Citi i Cabrio FIX lub Delti Grillo

Funkcje gondoli i siedziska:
    - obszerna gondola z miękką wyściółką
    - regulowany wewnętrznie zagłówek
    - długie uszy do przenoszenia
    - siedzisko spacerowe montowane przodem lub tyłem do kierunku jazdy
    - oparcie regulowane w 4 pozycjach
    - 5-punktowe pasy bezpieczeństwa
    - uniwersalna osłonka na nóżki pasująca do gondoli i spacerówki
    - budka z wywietrznikiem
    - torba pielęgnacyjna

Wymiary:
    - złożony: 59x40x88cm
    - gondola (sxd): 34x80cm
    - siedzisko (sxg): 33x34cm
    - wys. położenia rączki: 78-104cm
    - średnica kół: 28cm

Waga:
    - wersja głęboka: 14kg
    - wersja spacerowa: 14kg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2014, 18:03

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wózkach się nie znam więc nie pomogę. Ale mam pytanie: czy przed badaniem krwi na cukier można pić wodę? A co do kontroli to nie wiecie czy KRUS też takowe organizuje?

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • MOI Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, byłam dziś na usg prenatalnym. Po wielkości dziecka komputer przeliczył datę porodu na 30.09. :)
    Najważniejsze, że wszystko jest w najlepszym porządku!!! Dzidzia rośnie pięknie i ma już 5,6 cm :D W dodatku lekarz powiedział, że widać malutkie jąderka :D :D :D
    1243335b7g4uxy9r2.gif

Mika 28, Patu, kark, madiiiii, hela, verynice, le'nutka, jovi81, justyna14 lubią tę wiadomość

Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
‹‹ 357 358 359 360 361 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ