Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Dobry wieczor
chorym zycze powrotu do zdrowka. Tym co nie czuja maluszka chwilowo mowie ze ja tez czaly dzien nie czulam i zaczal kopac dopiero jak chwile posiedzialam
A my jak wyjechalismy z domu o 11 tak tyle co weszlismy
Zrobilismy tyle km ze przez ostatni caly rok tyle nie chodzilam
Pojechalismy w gory z duza grupa znajomych ale sie nachodzilismy!!!
Oczywiscie wszystko bylo w granicach rozsadku, bo po skalach sie nie wspinalam ale nie mam zamiaru sobie nicżego odmawiac
Bylam ja ciezarna i malzenstwo z 3-mies synkiem zapakowali malego w wozek i heja pod te gory i to mi sie podoba!!! Od malego dziecko przyzwyczajaja do normalnego zycia. Jak trzeba bylo nakarmic to kobitka odeszla na bok i karmila, trzeba bylo przebrac to przebierala tyle.
A dodam tylko ze przyjechali samochodem z Londynu czyli jakies 7 godz jazdy. dalo sie- dalo.
Tylko sie upewnilam ze dla chcacego nic trudnego i ja sie w domu nie dam zamknac
-
Dzień dobry Mamusie
My wczoraj też bardzo aktywny dzień mieliśmy i UWAGA stało się! Po raz pierwszy po całodniowym objadaniu się jak u siostry spoczęłam na łóżku na chwilę Krzyś oszalał.. czułam w podbrzuszy takie słodkie myranie ( bo na kopniaki to chyba za słabe było ach ta moja duża powłoka brzuszkowa) i nie raz czy dwa tylko dobre pół godziny ach
mam nadzieję że będzie się to częściej powtarzać bo rzadko kiedy czuję mojego Szkraba
Oczywiście Mąż obudził mnie delikatnym pokropieniem po ręku wodą..nie mógł się powstrzymać ten mój Mężczyzna
Udanego dnia Wam życzę !stardust87, Paula55, verynice lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-69187.png
https://www.maluchy.pl/li-72300.png -
Nelus, mnie się bardzo Liwía podoba, też bym chciała dać córci na imi. Trochę mniej Kaja. Jeśli chodzi o Naomi to wolę wersję Noemi
Kark nie smuć się. Pomyśl że tydzień po porodzie będziesz wyglądała jak super laska z płaskim jedrnym brzuszkiem a ona przez kilka tygodni będzie musiała odpowiadać na pytania "kiedy rodzisz?" bo nadal będzie wyglądała jak w 6 miesiącu a później zostanie jej obwisla skóraWiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2014, 08:47
kark, afrykanka lubią tę wiadomość
-
hej wam
ja wczoraj miałam przemiły dzien, ale straszny wieczór. mąż zabrał mnie na randke
juz dawno nie bylismy, wszystko w biegu. a wziął mnie nad zalew na spacerek, potem na kolacje. cudownie
za to zawieźliśmy pracownika do rodziny i mielismy po randce go zabrac (mieszka u nas). byli tak nachlani, bo to juz nie jest upicie... ledwo na nogach stali. ja jedyna kobieta, to wycałowali, wyściskali, na sentencje sie zebrało, płaka na pozegnanie zaczeli jak to sie kochają. co chwila którys na ziemi lezał. żegnali sie prawie godzine. w koncu wsadzilismy go do samochodu, zasnął od razu. trzeba wyjść a tu nie da rady. mąż go wyciągnął jakos, ale zaraz sie przewrócił, bo nie mógł do domu wejść. a tu schody jeszcze. nie wiem jak mąż go zaprowadził po nich. położylismy go, a tu zaraz sie przewrócił z tego łóżka i głowe rozbił ze krew leciała. znów go mąż ułozył, ale zaraz wstał wode wylał co stała w misce, wszystko mokre łącznie z nim. juz nie miałam siły sprzątac. poslismy na dół ale spac nie mogłam wysłałam męża jeszcze raz by sprawdził jak tam i ułozył go na boku jakby wymiotowac zaczął. widok nie ciekawy. co chwila mówił jacy jestesmy cudowni i jak przeprasza. na szczescie sytuacja jednorazowa i mam nadzieje ze sie nie powtórzy. ale o dziwo o 5 do pracy wstał
ogółem człowiek świetny i tak dobrego pracownika nigdy nie mielismy, wczoraj mu sie ostro przesadzic zdarzyło. ale i tak humoru po randce mi nie zniszczyło o dziwo.
Nelus wrote:Co tak szczerze myślicie o imionach: Kaja, Ria, Naomi, Livia ? Chciałabym juz mowic do brzuszka a nie moge sie zdecydować i co chwile wymyślam cos innego:) dodam ze nazwisko Jaswal czyt. Dżasłel
Naomi i Livia bardzo mi się podobają i pasują fajnie do nazwiska według mniewszystkie ładne, ale te 2 szczególnie mi się podobają.
co do ruchów, moja tez wczoraj przedwczoraj prawie sie nie ruszała. tzn nie czułam wcale jej. ale jak wczoraj padnięta wieczorem usiadłam, to dała znak zycia by uspokoic mamusiejeszcze 2 dni do usg! a ja jak nigdy mam głupie mysli czy jej nie zaszkodziłam czyms, czy wszystko ok... to łożysko powiedział ze nisko, ale ostatnie 2 dni sporo pracy było i nie podnosilam nic ale sporo chodziłam, gotowanie sprzatanie troche mężowi pomoc i teraz głupio sie zastanawiam czy oby na pewno ok wszystko
-
Dzien dobry
ja wyspana wstalam a moj do pracy na 6 poszedl...
Co do imionek. Mam sentyment do Livii ale pisanej przez Wa tak serio... Livia najlepsze ze wszystkich
Kaarolina serdecznie gratuluje ruchowtak wyczekany moment. Napewno jesyes przeszczesliwa
Stardust hahaha no pojechalasumiesz pocieszyc. Serio
Patu gratuluje randki ze zaskakujacym zakonczeniem heheKaarolina lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLivia najlepsze, ale Ria też ładnie brzmi
Dzięki kobietki, mąż mnie wieczorem pocieszał i jakoś już mi trochę lepiej
A swoją drogą ma któraś teraz omdlenia albo zawroty głowy? Bo średnio raz-dwa razy w tygodniu i zaczyna mnie to drażnić i martwić. Zastanawiam się czy nie zrobić sobie cukru i morfologii, bo oba badania ostatnio miałam w dolnych granicach. Wizytę mam za dwa tygodnie, więc od razu mogłabym pokazać ginowi jakby coś nie tak wyszło. -
Ja uwazam ze zrobic badanka mozna zawsze
bedziesz miala pewnosc jaka jest sytuacja
A co do omdlen i zaslabniec... Zdazalo mi sie to wczesniej ale polozna powiedziala ze to normalne... Bo wiecej krwi bla bla bla
Dopoki nie ma utraty przytomnosci trzeba na siebie poprostu bardziej uwazac
-
Witajcie dziewczynki. Co do imion to dla mnie najbardziej sie podoba Noemi.
Kark dla pewności zrób sobie te badania.
Kurde juz wszystkie czujecie ruchy a ja nie. Sama nie wiem, wczoraj jak lezałam wieczorem to niby cos poczułam ale sama nie wiem czy to był ruch, równie dobrze to mogły byc jelita, kurde martwie sie troche bo juz powinnam cos poczuc, to w końcu 20 tydzień
-
stardust87 wrote:Nelus, mnie się bardzo Liwía podoba, też bym chciała dać córci na imi. Trochę mniej Kaja. Jeśli chodzi o Naomi to wolę wersję Noemi
Kark nie smuć się. Pomyśl że tydzień po porodzie będziesz wyglądała jak super laska z płaskim jedrnym brzuszkiem a ona przez kilka tygodni będzie musiała odpowiadać na pytania "kiedy rodzisz?" bo nadal będzie wyglądała jak w 6 miesiącu a później zostanie jej obwisla skóraja z pierworodnym brzuch miałam bardziej widoczny dopiero w 7 miesiącu, nie miałam typowej piłeczki, tylko taki nalany, urodziłam i od razu brzuch zmalał do ok 3 mies ciąży, a inne chodziły jakby jeszcze bliźniaki miały rodzić
Kark z tego co czytałam to omdlenia i zawroty głowy to normalna rzecz w ciąży, ale morfologię bym zrobiła - będziesz czuć się bezpieczniejszaraczej możesz mieć niedobór żelaza.
miło wczoraj dzień spędziliśmy, dzisiaj jedziemy do mojej mamy i będę mogła nic nie robić tylko leżećPaula55, kark lubią tę wiadomość
-
Kurde babeczki.... Kazdy o tych jelitach pisze a ja ewidentnie wiedzialam ze to nie jelita...
Kurde ja nie wiem ale wg mnie tego sie z jelitani nie da pomylictym bardzoej teraz jak wiem ze to bobas
Wiec jesli cos czujecie bardzo nisko w dole czasem po prawej czy po lewej str to uwazam ze to raczej musi byc dzidzia
A jak ktos jeszcze nie czuje to luz!!! Ja naprawde sie dopytywalam i polozna mowila ze ja bardzo szybko poczulam i ze jestem mega szczesciara bo to przed 20 tyg podobno rzadko sie zdarza!!!
Musze wam sie pochwalic bo rycze jak dzieckomoja szwagierka dzis o 8.50 urodzila syneczka Kacperka
Tak na niego czekalismy wszyscy bo juz byl po terminie. Ale wiedzial kiedy sie urodzic bo dzis sa urodziny dziadka, kuzynki i kuzynado tego lany poniedzialek hehe
wszystko ok. Rodzila co prawda cala noc i dwa razy sie podlamala ale dala rade!!!
Ciesze sie jak by to conajmniej mowje wlasne bylo hahaIo, Patu lubią tę wiadomość
-
Ojj rodzinka mojego T jest bardzo zżyta
Moja w sumie tez ale jakos inaczej to wyglada
Tesciowa jest kochana i kazdym sie martwi, przejmuje, tyle ile moze pomagaciesze sie ze wejde do tej rodzinki
Od poczatku mnie bardzo zaakceptowali i traktowali jak corke
Milo slyszec ze rodzi sie nowe pokoleniezawsze mnie to wzrusza
Ale mimo wszystko porod naturalny zaczyna mnie przerazac....
-
Witam świątecznie
Mnie też najbardziej podoba się Livia.
Jeżeli chodzi o imię to mi było wczoraj przykro bo bylismy u rodziny i jak zapytali o imię to zaraz zaczęli inne wymyślać, które ich zdaniem są ładniejsze niż Lena. W końcu się wkurzyłam i powiedziałam, że to nie demokracja.
Ja przez cały dzień wczoraj nie czułam małej i też się martwiłam, ale po powrocie do domu polozyłam sie i dostałam pare kopniaków na uspokojenie
Jeżeli chodzi o pierwsze ruchy to ja ze swojej strony radzę zjeść coś slodkiego i położyć się na plecach z dłońmi na brzuchu i czekać. Ja nawet lekko przyciskam dłonie żeby wyczuć macicę. Oczywiście bez przesady z tym przyciskaniem.U mnie po około 20 minutach zaczynają sie wygibasy
Jak siedzę albo chodzę to ruchy są prawie niewyczuwalne. Przy leżeniu na boku też są dużo słabsze.
Mam też do Was pytanie. Co można stosować na zapalenie pęcherza i zaparcia w ciąży? Ja już od 2 dni nie mogę się wypróżnić. Nawet mi się nie chce. Za to sikam co 15-20 minut. -
Io wrote:Witam świątecznie
Mnie też najbardziej podoba się Livia.
Jeżeli chodzi o imię to mi było wczoraj przykro bo bylismy u rodziny i jak zapytali o imię to zaraz zaczęli inne wymyślać, które ich zdaniem są ładniejsze niż Lena. W końcu się wkurzyłam i powiedziałam, że to nie demokracja.
Ja przez cały dzień wczoraj nie czułam małej i też się martwiłam, ale po powrocie do domu polozyłam sie i dostałam pare kopniaków na uspokojenie
Jeżeli chodzi o pierwsze ruchy to ja ze swojej strony radzę zjeść coś slodkiego i położyć się na plecach z dłońmi na brzuchu i czekać. Ja nawet lekko przyciskam dłonie żeby wyczuć macicę. Oczywiście bez przesady z tym przyciskaniem.U mnie po około 20 minutach zaczynają sie wygibasy
Jak siedzę albo chodzę to ruchy są prawie niewyczuwalne. Przy leżeniu na boku też są dużo słabsze.
Mam też do Was pytanie. Co można stosować na zapalenie pęcherza i zaparcia w ciąży? Ja już od 2 dni nie mogę się wypróżnić. Nawet mi się nie chce. Za to sikam co 15-20 minut.Io lubi tę wiadomość
-
Lo masz racje!!! Nie dajmy sie stlamsic rodzince
to nasze dzieci i beda mialy na imie tak jak my im damy. To nasza odpowiedzialnosc. Oni mieli swoja szanse
Ja wiem ze na nasze propozycje tez zrobia oczy jak 5 zl ale co z tego? Nam sie podoba i tak zostaniea jedyne co to mozemy wysluchac co mysla inni
Swoja droga Lena bylo w naszych propozycjach bo mega mi sie podoba ale ze wzgledu na ogromna popularnosc chyba sie nie zdecydujemy
Z ruchami to prawdaja wczoraj zrobilam kila dobrych km w gorach i caly dzien maluch spal. Swieze powietrze mu chyba slozylo
ale na wieczor jak sie polozylam to tak kopal jak nigdy
U mnie pomaga tez delikatne podkurczenie nog... Chyba jak mu ciasniej to sie rozpycha i tak wali mame pobrzuchu ze ja tylko skacze
Na zapalenie pecherza to zurawinkaalbo suszona albo w tabl
A na to drugie... Sama nie wiem co poradzic bo u mnie malo co pomaga. Bylo kiwi, kawa, mleko i nic... Teraz kupilam herbatke na trawienie z samych nat skladnikow i zobaczymy.Io lubi tę wiadomość
-
Hej mamusie,
wszystkim, które życzyły mi powrotu do zdrowia bardzo dziękuję, bo już dzisiaj jest o wiele lepiejtrochę mam katar i ból gardła ale najważniejsze, że mięśnie nie bolą
Pomogły herbatki z cytrynem i miodem/sokiem z czarnego bzu + syrop Prenalen (swoją drogą już drugi raz jestem przeziębiona w ciąży i drugi raz ten syrop mnie stawia na nogi po zaledwie kilku dawkach)...
Co do omdleń, to zapomniałam Wam napisać, że w sobotę pojechaliśmy do sklepu po ciasto i wchodziliśmy na salę po ostatnie spożywcze rzeczy...no i mąż poleciał na salę szybko a ja stałam w kolejce w cukierni... mega długa kolejka, nikt się nie zlitował, ze jako jedyna ciężarna stoję i nikt nie powiedział, żebym kupiła ciasto bez kolejki...no i najpierw zrobiło mi się gorąco...zdjęłam kurtkę, nagle oblał mnie zimny pot po plecach i czole, poczułam, że słabną mi nogi i jak już widziałam, że mąż do mnie idzie to mu machałam, że ma szybko przyjść, zrobiło mi się czarno przed oczami i w ostatniej chwili mąż zdąrzył podejść i szybko pobiegłam na dwór, minuta dłużej i bym zemdlała....nigdy w życiu nie zemdlałam ale wiem, że wtedy bym padła jak długa... no a swoją drogą po staniu 1,5h (mąż stał ja siedziałam na krzesełku) jak już mnie kasjerki z cukierni miały w zasięgu swojego wzroku jedna powiedziała "pani podejdzie bez kolejki, przecież pani w ciąży"...
No a tak swoją drogą to dziś zaczęłam 20 tydzień!Jestem strasznie dumna i zadowolona
No i wizyta już w środę!
Paula55, kark, Io lubią tę wiadomość
-
Verynice witamy w polowinkach
alez ten czas leci co??
Super ze czujesz sie lepiejkurcze z tego co widze ten prenalen to naprawde pomaga
ja na szczescie nie muslalam nic zazywac ale to dobrze bo u nas go nie ma
Ehh widze ze ludzie nie maja litoscitu nie chodzi o to zeby sie domagac swoich praw w ciazy... Ale o zwykla kulture!!!
Ja jak czekalam do poloznej to inna kobieta w bardziej zaawansowanej ciazy mnie pusicla w kolejce bo bardzo nam sie spieszylo a bylo mega opoznienie, i mimo ze sama dluugo czekala kazala nam wejsc przed sobabardzo jej dziekowalam a ona zdziwiona bo to dla niej normalna sytuacja skoro ona az tak sie nie spieszyla...
Uwazaj na siebie bo takie sytuacje moga sie powtarzac
-
Własnie zrobiłam sobie latte machiato i otworzyłam milkę, mam nadzieje, że to zadziała na mojego leniwego maluszka. Spije kawkę i sie położe może dzidzia sie poruszy
He, he ciekawe czy tak na życzenie cos z tego bedzie. Na zaparcia to koleznka poleclała mi taki syrop, ale kurde nie pamiętam jego nazy, kupuje sie go w aptece i rano dwie łyżki zjada, można go dodac do jakiegos twarożku. Troche mało informacji ale narawde nie pamiętam jak sie nazywał. Wiem, że ta znajoma mówi, że jest rewelacyjny.
Io lubi tę wiadomość