X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2014, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu wrote:
    a ja dzis wymierzyłam dokładnie łazienke przed remontem czerwcowym. jedyna wanna jaka wejdzie to narozna 140x70. wtedy wymiary wewnątrz to 97x45. ma moze któras z Was taka małą łązienke/małą wanne? jak to sprawdza sie w praktyce?

nasza łazienka ma 140x150cm i brak mozliwości poszerzenia, a zależy mi bardzo na wannie z parawanem składanym by była mozliwość brania prysznica. umywalka będzie chyba mała tez narozna 35x35. wszelkie rady chętnie usłysze, nigdy nie urządzałam jeszcze łazienki :) a co do kolorówkafelek to pojęcia nie mam, w środe pojade poszukac w sklapach inspiracji :)
    Jaman mala lazienke i mamy kabine prysznicowa 120x90 z wysokim brodzokiem. dzieci kapia sie jak w wannie a my pod prysznicem. u nas sie sprawdza :)

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• hela Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2014, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sie bede pozbywac wanny na rzecz glebokiego bridzika ;) malego i tak pewnie bedziemy kapac w pokoiku wanienke na stojak bo w lazience to raczej przy schylsniu sie moj kregoslup by nie wyrobil :/

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2014, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam takie pytanko do Was.. czy też Wam puchną strasznie nogi? W ciąży normalne, że puchną ale zastanawiam się czy w 5 miesiącu bez opałów to już czas na to, czy może moje nerki się odzywają...

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2014, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi nie puchna...
    Poki co...

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• hela Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2014, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi moze nie ze puchna ale szybciej nagrzewaja na spacerku np ;) palce u rak to samo. Tylko ze u nad cieplo juz ok 20 stopni,az sie boje pomyslec co bedzie latem. Przed ciaza juz mialam z tym problemy ale to chyba moje krazenie do dupy i gromadzenie wody w org.

64xp62y.png
  • assantea Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2014, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi nic nie puchnie na razie.

W końcu z nami! <3
    f2w3k0s3kh8mgta9.png
  • AniaDS Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2014, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Hej, mam takie pytanko do Was.. czy też Wam puchną strasznie nogi? W ciąży normalne, że puchną ale zastanawiam się czy w 5 miesiącu bez opałów to już czas na to, czy może moje nerki się odzywają...

Mnie bardziej bolą od kolan w dół, niż puchną, ale ja mam zdiagnozowaną niewydolność zastawki żylnej w jednej nodze. Jeśli Tobie bardzo puchną, to koniecznie musisz powiedzieć o tym lekarzowi. Zmierz sobie też ciśnienie.

5djy0dw4bdolsu1h.png
  • iwo_na Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2014, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi puchna stopy. Zaczely kilka dni temu. Wyczytalam gdzies ze od okolo 19 tygodnia moga juz zaczac puchnac no i jak sie spodziewalam u mnie ksiazkowo wlasnie w 19 tyg zaczely. Podobno jesli wyniki sa dobre to nie ma sie czym martwic. Ja mam wizyte w przyszla srode a w poniedzialek bede robila badania. Mam nadzieje ze bedzie ok.

relg4z17djzzyjqt.png
  • AniaDS Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2014, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io wrote:
    Witam świątecznie :)

Mnie też najbardziej podoba się Livia.
    Jeżeli chodzi o imię to mi było wczoraj przykro bo bylismy u rodziny i jak zapytali o imię to zaraz zaczęli inne wymyślać, które ich zdaniem są ładniejsze niż Lena. W końcu się wkurzyłam i powiedziałam, że to nie demokracja.

Ja przez cały dzień wczoraj nie czułam małej i też się martwiłam, ale po powrocie do domu polozyłam sie i dostałam pare kopniaków na uspokojenie :)

Jeżeli chodzi o pierwsze ruchy to ja ze swojej strony radzę zjeść coś slodkiego i położyć się na plecach z dłońmi na brzuchu i czekać. Ja nawet lekko przyciskam dłonie żeby wyczuć macicę. Oczywiście bez przesady z tym przyciskaniem. :) U mnie po około 20 minutach zaczynają sie wygibasy :) Jak siedzę albo chodzę to ruchy są prawie niewyczuwalne. Przy leżeniu na boku też są dużo słabsze.

Mam też do Was pytanie. Co można stosować na zapalenie pęcherza i zaparcia w ciąży? Ja już od 2 dni nie mogę się wypróżnić. Nawet mi się nie chce. Za to sikam co 15-20 minut.

Ja na zapalenie pęcherza przyjmuję cały czas urinal. Stosuję go od 2 miesięcy codziennie. Mam też żuravit, ale moja lekarka kazała mi brać akurat ten pierwszy, a żuravit sporadycznie.
    Na zaparcia mi pomaga kiwi i jabłko oraz piję około 8 szklanek wody.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2014, 22:19

Io lubi tę wiadomość

5djy0dw4bdolsu1h.png
  • AniaDS Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2014, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwo_na wrote:
    Witajcie dziewczynki. Co do imion to dla mnie najbardziej sie podoba Noemi.
    Kark dla pewności zrób sobie te badania.
    Kurde juz wszystkie czujecie ruchy a ja nie :(. Sama nie wiem, wczoraj jak lezałam wieczorem to niby cos poczułam ale sama nie wiem czy to był ruch, równie dobrze to mogły byc jelita, kurde martwie sie troche bo juz powinnam cos poczuc, to w końcu 20 tydzień :(

Nie jesteś jedyna, bo ja też jeszcze nic nie czuję ruchów. Pocieszam się, że nawet do 26 tygodnia można nie czuć i jest to normalne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2014, 21:57

5djy0dw4bdolsu1h.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry babeczki :)

cholewcia czekam dnia kiedy znów zacznę sypiać normalnie a nie jak zombi czy wampir;/ w tym tygodniu będę się umawiać na połówkowe strasznie się cieszę bo znowu zobaczę córcię a tego nigdy za mało:)

jak tam po świętach? u mnie minęły spokojnie i bezstresowo na szczęście :) a lany poniedziałek minął bez większych mokrych niespodzianek, poza moim M który rzecz jasna nie oparł się tradycji i chociaż troszkę ale musiał sobie nas pokropić :P nawet dzieciaków na dworze tak nie było, kurcze jak ja byłam mała to się z wiadrami biegało, ze 3 razy przebierało jak nie więcej a teraz taka jakaś "cisza" w tym temacie no cóż czasy się zmieniają widać:)

życzę udanych wizyt i samych dobrych wiadomości:)
    pozdrawiam cieplutko:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2014, 07:23

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
    21.08.13 [*] nasz aniołek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się z wami witam w połowie ciąży :D

betina89, Patu, verynice, Nelus, stardust87 lubią tę wiadomość

• iwo_na Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackLuna wrote:
    Dzień dobry babeczki :)

cholewcia czekam dnia kiedy znów zacznę sypiać normalnie a nie jak zombi czy wampir;/ w tym tygodniu będę się umawiać na połówkowe strasznie się cieszę bo znowu zobaczę córcię a tego nigdy za mało:)

jak tam po świętach? u mnie minęły spokojnie i bezstresowo na szczęście :) a lany poniedziałek minął bez większych mokrych niespodzianek, poza moim M który rzecz jasna nie oparł się tradycji i chociaż troszkę ale musiał sobie nas pokropić :P nawet dzieciaków na dworze tak nie było, kurcze jak ja byłam mała to się z wiadrami biegało, ze 3 razy przebierało jak nie więcej a teraz taka jakaś "cisza" w tym temacie no cóż czasy się zmieniają widać:)

życzę udanych wizyt i samych dobrych wiadomości:)
    pozdrawiam cieplutko:)

Bo teraz na pewno na fejsie jest jakas aplikacja śmingus dyngus czy cos takiego i dzieciaki tam wchodzą i wirtualnie się oblewają :)

BlackLuna lubi tę wiadomość

relg4z17djzzyjqt.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doberek :)
    Ja też się witam po świętach i to niestety nadal zakatarzona;/ a miałam cichą nadzieję że już mi przejdzie..
    Co do puchnięcia nóg na razie mi nie puchną ale strasznie mnie rwą nogi a od 2 dni bolą mnie strasznie palce u nóg i jak nimi ruszam to tak jakby ktoś mnie uderzył w górne części stóp tak mnie boli i tez się zastanawiam czy to normalne..

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • aswalda Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej witam :) jeszcze Was nie nadrobiłam, przez Święta nie wchodziłam i nawet nie wiem na której stronie się zgubiłam :D widzę, że piszecie o remontach, ja właśnie myślę co i jak najpierw zacząć... :/ a tu czas ucieka. Za równe 4 miesiące ciąża będzie donoszona O.o a my jeszcze z palcem w .....
    mnie też puchną nogi od kilku dni ale może to z przemęczenia i obżarstwa, nie wiem :P Podobno pomaga żelazo. Też może to być wina zbyt niskiego poziomu białka, ale zazwyczaj to normalne w naszym stanie :)

Kolejna Córcia Majeczka <3 preg.png
    Córcia Natalia <3
    age.png
    Synuś :)
    age.png
    Aniołek maj 2012 10tc <3 [*]
  • akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu wrote:
    a ja dzis wymierzyłam dokładnie łazienke przed remontem czerwcowym. jedyna wanna jaka wejdzie to narozna 140x70. wtedy wymiary wewnątrz to 97x45. ma moze któras z Was taka małą łązienke/małą wanne? jak to sprawdza sie w praktyce?

nasza łazienka ma 140x150cm i brak mozliwości poszerzenia, a zależy mi bardzo na wannie z parawanem składanym by była mozliwość brania prysznica. umywalka będzie chyba mała tez narozna 35x35. wszelkie rady chętnie usłysze, nigdy nie urządzałam jeszcze łazienki :) a co do kolorówkafelek to pojęcia nie mam, w środe pojade poszukac w sklapach inspiracji :)

Patu, my mamy taką małą łazieneczkę. Mamy wannę właśnie140x70 (bo taki chyba ma wymiar najmniejsza uniwersalna) i jest ok. Nad wanną mamy parawan nawannowy, od czoła mamy wstawiony jeszcze prysznic i jest 2 w 1, taka prysznico-wanna:) Chcieliśmy zrobić kabinę prysznicową, ale przy dziecku lepiej mieć wannę :) A co do kafelków to polecam wziąć jakieś jasne z delikatnymi wzorkami, bo na ciemnych widać wszystkie plamki.

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • jovi81 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie mamuśki :)
    długo mnie tu nie było bo spędziłam dwa tygodnie u rodziców z siostrą która przyleciała z UK, nawet nie próbuję Was nadrabiać :)

Ja od ponad tygodnia czuję małego z czego się bardzo cieszę. Siostra postanowiła ze mnie wygonić strach przed kupowaniem rzeczy dla Franka i dostaliśmy ok 200 ciuszków i wózek 3w1 no i teraz nie mam już powodów żeby nie dokupować czegoś powoli...

akuszerka89, betina89, kark, Kaarolina, verynice, aleksa.wawa, stardust87 lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69787.png
    xvg47yr.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siemanko :)
    Ja tez cos ostatnio nie spie calej nocy. Waga sie rozpedzac zaczyna chyba ;) maly od rana sie wierci a moj maz chodzi uradowany bo jak mu tylko mowie ze maluch wstal to przybiega i nasluchuje brzuszek i czeka az dostanie kopniaka haha jest przeszczesliwy i gada do maluszka jakie to wspaniale! :)

Paula55, Patu, Kaarolina lubią tę wiadomość

64xp62y.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien doberek :) i ja sie witam po swietach ktore na obczyznie przeminely z wiatrem i srednio je poczulismy...
    Teraz wielkie odliczanie do wylotu do Pl :)
    Wczoraj zostalam ciocia :) tak sie ciesze :) w naszej (w narzeczonego) rodzinie pojawil sie Kacperek :)
    Po calej nocy porodu i bardzo nie przyjemnej sytuacji z lakarzem oboje czuja sie dobrze :)

Tesciowa mowi ze teraz czekaja na nasze malenstwo :)

Dziewczyny jak ja wam zazdroszcze ze mozecie miec nawet najmniejsza wanne :P
    U nas po 1 nie ma szans takowej zmiescic a po 2 szkoda nam remont robic nie w naszym mieszkaniu :)

Gratuluje poloweczki :) teraz bedzie sie robic blizej niz dalej haha :)

kark lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• betina89 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam po Świętach kochane:**
    Ja dziś z niecierpliwością czekam na wizytę na 16:20 ;D Po wizycie jedziemy po łóżeczko do IKEI ;D Parę dni temu pisałam, że ja się nie czuję jak w ciąży, i ciąża dała o sobie mocno przez weekend znać ;p;p Skóra na brzuchu tak była napięta, że miałam wrażenie że zaraz pęknie, jakoś brzuch zaczął szybciej rosnąć i teraz skóra nie nadążą ... rano dziś czuję mokro pod koszulą a tu co...siara z cycuszka hahahaha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2014, 09:49

Paula55, kark, aswalda, stardust87 lubią tę wiadomość

2013[*]2015[*][*][*]
    0bcf50b349.png
    4bc96a8380.png
‹‹ 512 513 514 515 516 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ