WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • betina89 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paracetamol jest najbezpieczniejszy:)

2013[*]2015[*][*][*]
    0bcf50b349.png
    4bc96a8380.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strasznie boli mnie głowa i tak się zastanawiam czy wziąść, lekarz mówił że można ale jednak stracha mam, chyba jedna mi nie zaszkodzi...

qb3c82c3gptozz8t.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belly mi sie zepsuło, nie mogłąm dodac postu od rana :(

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale działa juz widze, więc opisuje wczorajszą wizyte.

nóżki złożone na maksa, nie mogł lekarz mnie upewnic na 100% co do płci. i tak skulona była, główka schowana ze nawet nie drukował zdjęć. ale to rzeczy najmniej wazne.

pozytywna wiadomosc, to łożysko sie nieco podniosło, jest na dobrej drodze. ale zeby nie było za dobrze, to szyjka sie skróciłą :( w ciągu 2 tygodni z ponad 5 (5,05 cm) skróciła się do 3,6 cm... oj ciągle musi by cos w tej ciąży

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jovi81 wrote:
    witam mamuśki
    karolcia: szok to co piszesz, mąż mnie opieprza że zapinam psy a przecież on bezpiecznie prowadzi ale zapomina o innych użytkownikach dróg na których nie masz wpływu, cieszę się że poza strachem nic więcej się nie stało

ja dzisiaj ma wizytę o 16:20, proszę o kciuki

kochana gdyby nie zapięte pasy wyleciałabym przez szybę dziecka juz by nie było także zapinaj tylko pod brzuszkiem:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym prosiła o radę mamy, które posiadają już urodzonych synów.
    Bo z córką jest łatwo - od sikuli do pupy i już. A z chłopcami? Rozumiem, że na początku jak wycieram sikaczka to po prostu delikatnie naokoło. Ale z tego co pamiętam to kiedyś tam się powoli odchyla napletek. Kiedy to się robi, żeby chłopaczkowi krzywdy nie zrobić?
    Znalazłam taki artykuł i się zastanawiam czy tak to ma wyglądać:
    http://wrolimamy.pl/co-z-tym-siusiakiem/
    Z tego co pamiętam przy chrześniaku męża teściowa strasznie naciskała na rodziców, żeby po miesiącu życia małego już mu zsuwali napletek, bo tam mogą być bakterie czy jakoś tak...
    Ech, czemu ja nie mam znowu kobietki, nie miałabym problemu (i najprawdopodobniej starcia z teściową) ;(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2014, 09:47

• BlackLuna Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jowi81, mocnoo trzymam kciuki za same dobre wiadomości na wizycie :) i czekam na relacje po :)

ewi25, ja brałam paracetamol i to już od samego początku kiedy moją głowę dosłownie bombardował ból i wszystko jest ok, wiec jeśli nie masz żadnych przeciwwskazań (np uczulenie na jego składniki) i lekarz ci go polecił to jak najbardziej możesz wziąć, czasami gdy ból jest naprawdę silny i upierdliwy niepotrzebnie się męczyć :)

jovi81 lubi tę wiadomość

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
    21.08.13 [*] nasz aniołek
  • iwo_na Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczynki. Trzymam kciukasy za wszystkie dzisiejsze wizyty. Zaczełam chyba czuć ruchy dziecka i w dodatku nie wieczorem jak większość z was ale rano. Siedze sobie w pracy, pijąc capicinko i czuje, ze cos mi się rusza, aż mi się śmiac chciało. Mam nadzieje, że to to, bo od paru dni czuje takie właśnie "coś" w macicy. Pozatym zaczęły mi puchnąc stopy. Nie bolą mnie ani nic tylko puchną. Masakra, myślałam, ze może chociaż jeszcze z miesiąc tego nie doświadczę. Musze sobie zmierzyć ciśnienie, i w poniedziałek robie badania, mam nadziej, że to nie gestoza tylko jak najbardziej normalny objaw ciązy. Staram się tez ograniczyć sól, ale ta ukrytą bardzo ciężko :)

relg4z17djzzyjqt.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolcia:)))) wrote:
    Hej mamusie:) Nie bylo mnie tutaj jakiś tydzień ale mąz przylecial z UK na tydzień więc nie było czasu wchodzić. Ech... wczoraj wyszlam ze szpitala po 3 dniach. Mielismy z mężem wypadek samochodowy. Wybralismy sie na dwa dni do Zakopanego, w sobote wracalismy drogi prawie puste przynajmniej ta na Kraków bo do Zakopca ruch jak zwykle. Spokojnie sobie jechalismy az w pewnym momencie kierowca jadący z naprzeciwka wjechał na nasz pas, uderzył w auto przed nami, tamto w nas i wylądowalismy w rowie. Uderzenie było po stronie męża więc jego poduszki wystrzeliły moja na szczescie nie, całe szczescie że miałam pas zapiety poniżej brzucha. Auto do kasacji niestety ale ważne że zyjemy i dzidzia zyje, umarłabym chyba gdyby cos jej sie stało, jesli chodzi o ciaze to był cud. Pod brzuchem miałam fioletowy pas odbity od ucisku, przyjechały 4 karetki, 4 straże itd mnie wzieli na noszach do szpitala, nie mogli mnie uspokoić cały czas płakałam i trzęsłam się z nerwów. Zrobiono mi usg i dzidzia żyje.leżałam 3 doby pod kroplówką i na podtrzymaniu. Wczoraj miałam kontrolne usg przed wypisem i jest ok.Mam odpoczywać i mam luteinę 2X2 .Brzuszek czasem troszke pobolewa ale mam nospe. Mąż musial wracać do Anglii do pracy chociaz sam nie za dobrze sie czuje, bola go plecy itd , ale to wszytsko jest nie wazne. Najwazniejsze , że nasze dziecko zyje i czuję jego piekne ruchy codziennie. Jest za co dziękowac Bogu....

dopiero doczytałam, to straszne! wazne ze z malenstwem ok wszystko. trzymaj się kochana, odpoczywaj duzo, dbaj o Was. az ciarki przechodzą jak sie pomysli co Ci sie przytrafiło.

karolcia:)))) lubi tę wiadomość

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu, takie niestety uroki tych naszych ciąży, że co chwila coś..ważne że z dzidzią wszystko dobrze, jeżeli lekarz zacznie mieć poważne obawy na pewno wyśle cie do szpitala żeby tobie i maleństwu nic nie zagrażało, głowa do góry mamusiu jeszcze trochę i będziemy trzymać nasze szkraby w ramionach na razie niestety musimy uzbroić się w dużo cierpliwości i pozytywnych myśli żeby się nie stresować bo maluszkom to nie służy :)

Patu lubi tę wiadomość

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlacLuna dzięki za odpowiedź :) ja to ogólnie wogóle nie biore tabletek przeciwbólowych i dlatego tak ich obawiam się teraz w ciąży, nawet no-spe brałam do tej pory może aby z 5 razy. Ale jak tak dalej będzie mnie głowa bolała to dziś chyba nie pożałuje sobie paracetamolu.

Ja jeszcze nie zastanawiam się za bardzo jak to będzie po urodzeniu dziecka :) ale chyba powinnam zacząć coś czytać o tym bo jestem całkowicie zielona.
    Kark czytałam sobie ten artykuł co podałaś i wyraźnie pisze że do 1 roku życia dziecka nie wolno mu nić robić z napletkiem. Chyba najlepiej poradzić się dobrego lekarza jeszcze w tej kwestii albo mamuś które mają już synciów.

Jejku taka piękna pogoda a ja muszę leżeć chora w domu :/

BlackLuna lubi tę wiadomość

qb3c82c3gptozz8t.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś

ewi25, czytać powinnaś jak najbardziej sama dużo czytałam, ale masz racje nie zastanawiaj się :P
    bo to co czytamy a rzeczywistość i świat który nam maluszek wywraca do góry nogami to dwie różne rzeczy, ale jako mama na pewno sobie poradzisz mamy to we krwi :)

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
  • jovi81 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolcia:)))) wrote:
    kochana gdyby nie zapięte pasy wyleciałabym przez szybę dziecka juz by nie było także zapinaj tylko pod brzuszkiem:)
    no właśnie ja cały czas z uporem zapinam pasy ale mężuś się mądrzy więc jak mu opowiem Twoją historię to może mu trochę mina zmięknie bo to że przepisy pozwalają nie zapinać pasów ciężarnej nie oznacza że jest to mądre, jeszcze raz życzę Ci o żebyś o tym wszystkim szybko zapomniała <3

karolcia:)))) lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69787.png
    xvg47yr.png
  • dba Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    Ja bym prosiła o radę mamy, które posiadają już urodzonych synów.
    Bo z córką jest łatwo - od sikuli do pupy i już. A z chłopcami? Rozumiem, że na początku jak wycieram sikaczka to po prostu delikatnie naokoło. Ale z tego co pamiętam to kiedyś tam się powoli odchyla napletek. Kiedy to się robi, żeby chłopaczkowi krzywdy nie zrobić?
    Znalazłam taki artykuł i się zastanawiam czy tak to ma wyglądać:
    http://wrolimamy.pl/co-z-tym-siusiakiem/
    Z tego co pamiętam przy chrześniaku męża teściowa strasznie naciskała na rodziców, żeby po miesiącu życia małego już mu zsuwali napletek, bo tam mogą być bakterie czy jakoś tak...
    Ech, czemu ja nie mam znowu kobietki, nie miałabym problemu (i najprawdopodobniej starcia z teściową) ;(
    kochana urodzi się mały to będziesz wiedziała co robić :) od początku małemu delikatnie ściągałam skórkę (na tyle ile się dało, żeby go nie zabolało), nie trzeba tego robić codziennie, ale od czasu do czasu, aż tak szybko to się tam nie brudzi ;) my mamy nadal z tym problem, bo skórka nie do końca się odkleiła.
    Karolcia jak to dobrze, że dziecku nic się nie stało :*
    byłam rano w Urzędzie Skarbowym złożyć PIT, o dziwo nie było kolejki :) mam szczęście :) zajęło mi to 3 minuty :)
    Ja czasami nie zapinam pasów, bo dziecko mam nisko i często mnie ten pas uciska w brzuch.
    Patu mam krótszą szyjkę niż Ty i jeszcze łożysko nie podniesione, głowa do góry, bo Ty przynajmniej łożysko masz już z głowy :)

kark lubi tę wiadomość

• betina89 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu, ja mam szyjkę 3,7 cm i gin. powiedziała że jeszcze jest OK, więc chyba nie masz się czym martwić:) Za normę uznaje się długość szyjki przekraczającą 3 cm niezależnie od wieku ciążowego, dolna granica normy to około 25 mm.

2013[*]2015[*][*][*]
    0bcf50b349.png
    4bc96a8380.png
  • le'nutka Ekspertka

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi25 wrote:
    brała któraś z was paracetamol?
    ja brałam jedną dawkę jak dopadła mnie jelitówka i gorączka przekroczyła 38. Zbił ładnie gorączkę i później tylko już lipomal (przy temp. ok 37,5). Paracetamol jest bezpieczny w ciąży a taką wysoką temperaturę trzeba zwalczyć szybko żeby Maluszkowi nie szkodziła.

relg2n0a1g998ci6.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dba wrote:
    kochana urodzi się mały to będziesz wiedziała co robić :) od początku małemu delikatnie ściągałam skórkę (na tyle ile się dało, żeby go nie zabolało), nie trzeba tego robić codziennie, ale od czasu do czasu, aż tak szybko to się tam nie brudzi ;) my mamy nadal z tym problem, bo skórka nie do końca się odkleiła.
    Karolcia jak to dobrze, że dziecku nic się nie stało :*
    byłam rano w Urzędzie Skarbowym złożyć PIT, o dziwo nie było kolejki :) mam szczęście :) zajęło mi to 3 minuty :)
    Ja czasami nie zapinam pasów, bo dziecko mam nisko i często mnie ten pas uciska w brzuch.
    Patu mam krótszą szyjkę niż Ty i jeszcze łożysko nie podniesione, głowa do góry, bo Ty przynajmniej łożysko masz już z głowy :)

oj tak, choc jedno :) tylko jak na 2 tyg to dosc duzo sie skróciła, mam nadzieje ze bardziej juz nie będzie sie skracała i szew ominie. oby!

ale trzymam kciuki za Ciebie zeby wszystko sie ułozyło, łozysko podniosło a szyjka juz ani drgnie w dół do 9 miesiąca :)

dba lubi tę wiadomość

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betina89 wrote:
    Patu, ja mam szyjkę 3,7 cm i gin. powiedziała że jeszcze jest OK, więc chyba nie masz się czym martwić:) Za normę uznaje się długość szyjki przekraczającą 3 cm niezależnie od wieku ciążowego, dolna granica normy to około 25 mm.

długosc wiem, ze ok. tylko jednak skróciła się półtora centymentra od ostatniego pomiaru. i dlatego sie zastanawiam czy nie będzie sie skracac dalej. ale mam nadzieje ze juz zostanie tej długości :)

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • dba Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu może wcześniej została źle zmierzona :) mój przykład - w dniu przyjęcia do szpitala szyjka 2cm, po 2 dniach inny lekarz - szyjka 3,1 cm :D jakim cudem? jeszcze bym musiała z 5 lekarzy oblecieć ;)

• le'nutka Ekspertka

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolcia współczuję nieprzyjemnych przeżyć i cieszę się, że nic złego się wam nie stało.
    Ja zakupiłam sobie taki adapter do pasów i jeżdżę z nim cały czas (zwłaszcza, że do lekarza mam ok 100km więc zawsze czułam dyskomfort) A ten adapter obniża pas tak że jest on bardziej na biodrach i nie uciska brzuszka. Polecam go w 100% bo pomaga nam czuć się lepiej w drodze i nie wpływa na poprawne "działanie" pasów.
    http://allegro.pl/clippasafe-adapter-do-pasow-dla-kobiet-w-ciazy-i4154763332.html

relg2n0a1g998ci6.png
‹‹ 520 521 522 523 524 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ