Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyIo wrote:Witam się poniedziałkowo.
Oczywiście jak mąż musi iść już do pracy to pogoda się poprawia...
W czwatek mam USG 4D i połówkowe. Już nie mogę się doczekać
A jutro wizyta u ginekologa. Pewnie nie zrobi mi USG jak mam mieć drugie w czwartek.
A gdzie się wybierasz? Bo ja chciałam iść do dr. Janiak w Diasonie na Radwańskiej.
Jest podobno dobra i drogaMi to nie pasuję, dlatego szukam kogoś dobrego i przystępnego z ceną
-
Migotka22 wrote:Aswalda biedaku
Ja jak pomyślę o glukozie to od razu mam przed oczami igły
Tak panicznie się ich boję, a tu jeszcze tyle kłućjedynie udaje się z lewej pobrać po ugniataniu. Nieraz gmerają mi w nadgarstkach, albo dłoniach
kiedyś nieumiejętna babka- dziw bo do tej pory same dobre opinie o niej miałam- wrąbała mi się w ścięgno na nadgarstku i dziwiła, że nic nie leci, a ja za przeproszeniem myślałam, że się posram....
nie wiem gdzie tam będę czekać po glukozie, chyba na schodach jak to ludzie czynią, bo gdzie na 20-30 osób w kolejce 3 krzesła postawić, a jest gdziechore
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2014, 09:56
-
Gosia19 wrote:A gdzie się wybierasz? Bo ja chciałam iść do dr. Janiak w Diasonie na Radwańskiej.
Jest podobno dobra i drogaMi to nie pasuję, dlatego szukam kogoś dobrego i przystępnego z ceną
Ja idę do dr Wyrwas. Ona też pracuje w Diasonie i z tego co słyszałam to też w Matce Polce. Ogólnie to wszysycy bardzo ją chwalą. Przyjmuje też w Pabianicach w Diagnozie i ja właśnie tam chodzę. Samo badanie połówkowe kosztuje 160 zł, a razem z 4D i nagraniem na płytę 220 zł. -
dziewczyny a te Wasze usg połówkowe 4d to są jak te drugie prenatalne z wszystkimi pomiarami itp? bo bardzo tanio jeśli tak. ja płacę 300 zł z nagraniem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2014, 10:01
-
Aswalda - a u Was w szpitalu nie robia badań komercyjnych? U nas w szpitalu jest laboratorium i można za kase zrobić wszystkie badania. Są nawet dużo tańsze niż w prywatnych laboratoriach. No i jest normalna poczekalnia. Za dopłatą można mieć nawet wyniki w godzinę.
-
nick nieaktualnyAswalda, a jakie masz tabletki, bo jak euthyrox to tylko 30 minut
Ja mam na szczęście tak wystające żyły na całych ramionach, że można się wbijać nawet na 10 "porcji" dziennie
Ja mam dziś wizytę o 16.15, myślałam, że córka nie będzie chciała iść, bo o tej samej godzinie ma tańce, ale jak zaproponowałam, że zaprowadzi ją babcia, a my w tym czasie pojedziemy do lekarza, to się rozpłakała, że ona musi braciszka zobaczyć
Szonka, z całym układem moczowym coś może być, jeżeli to nie daj boże kamień to przydałoby się jechać z lekarzem pogadać póki może być jeszcze mały.
Ja już pisałam, że mi się córka urodziła 56 cm. 56-stki nosiła równy tydzień, że były idealne, kolejny tydzień wszystkie ciuchy przed założeniem naciągałam, bo żal mi było nowe ciuszki nie założone odkładać. Potem poszły 62. Więc u mnie 2 tygodnie, ale naprawdę używanie najdłużej jak się dało, potem po prostu śpiochy i pajacyki już się nie zapinały na długość. -
wow pozazdrościć... u mnie znalazłam najtaniej za 300
we wszystkich laboratoriach robią za kasę, tylko przy tylu wydatkach chciałam chociaż na badaniach zaoszczędzić, no ale coś kosztem czegoś niestety....
-
kark też mam euthyrox, wiem, że na ulotce pisze min. 30 minut, ale moja endo mi kazała po godzinie dopiero i w sumie to nie wiem czemu... dobra godzina minęła idę wszamać śniadanko!!!!
a i trzymak kciuki za wizytę kark i za wszystkie wizyty!!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2014, 10:12
-
No niestety na ciąży nie zaoszczędzisz. Ja za normalną wizytę płacę 100 zł. Morfologia i inne badania to zazwyczaj koszt ok 100-200 zł. Za witaminki i leki wychodzi jakieś 70 zł miesięcznie. Przynajmniej tak było do tej pory, bo ja ciągle biorę luteinę. Do 20 tygodnia ona jest refundowana, a potem jedno opakowanie kosztuje 50 zł, a ja na miesiąc potrzebuję 2. ;/ No chyba, że mi odstawi, ale trochę się tego boję. Oczywiście do tego dochodzą koszty prenatalnych, połówkowych itp. O wyprawce dla dziecka nawet nie ma co wspominać
No, ale przecież nasz rząd robi wszystko, żeby zachecić młodych ludzi do powiększania rodzinyW ramach tego np wprowadził ograniczenia jeśli chodzi o becikowe i już dużo osób się nie łapie. A wczoraj przeczytałam, że w naszych malutkich Pabianicach 170 dzieci nie dostało się do przedszkoli bo miejsc nie ma. Rodzice pewnie będą je do pracy zabierać...
aswalda lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Hej,hej, dawno tu nie zaglądałam... Po krótce napiszę co u mnie:
Otóż wczoraj miałam czołówkę z rogaczem. chyba telepatycznie wyciągnęłam go z pola...myślałam całą drogę co by było jakbym miała wypadek... jechałam tak średnio szybko, miałam zapięte pasy, była 22:30 i w pewnym momencie zwolniłam tak do 60...nie wiem jakim cudem tak to przewidziałam...Pomyślałam,że może tam ktoś iść bokiem, albo coś mi wyskoczyć. Z naprzeciwka jechało auto, po boku był rów i rzepak.. WIęc zwolniłam. Zawsze jeżdzę tam 100-120, bo jest prosta droga, raczej bezludna. I wtedy już w zwolnionym tempie jak w filmie zobaczyłam jak sobie spacerowym tempem wychodzi z pola. Stanął na srodku drogi i patrzył na mnie. Wjechałam w niego i tak, bo miałam bardzo krótką drogę hamowania...Mogłabym nie wjechać wcale, ale na pewno pasy by wcisnęły mi brzuch! WYbrałam mniejsze zło... I tak się poryczałam po chwili i zadzwoniłam po tatę. Ale nam nic się nie stało. Auto ma tylko zepsuty gril od chłodnicy... A rogacz chyba poszedł dalej... Zostawił trochę sierści na asfalcie i aucie, porożem porysował drogę...Ale tata go nie znalazł w rzepaku.
A z innej beczki:
Każde badanie w ciąży jest badaniem prenatalnym, bo jak nazwa wskazuje, jest badaniem przed narodzeniem dziecka.
Badania szczegółowe w ciąży nazywane są badaniami prenatalnymi: genetycznymi (1 trym.), anatomicznymi (2 trym.) i badaniami 3 trym. (też anatomiczne).
Termin "badania połówkowe" jest nazwą wymyśloną potocznie przez matki, nie uznawaną przez lekarzy. Są to badania prenatalne anatomiczne drugiego trymestru.
Badanie anatomiczne 2 trym. musi być wykonane w formie 2d, aby pomiary były miarodajne i w ogóle możliwe. Badanie 3d i 4d jest wyłącznei podglądem dziecka. Można te badania połączyć. Ja zapłaciłam za badanie 4d (oglądałam maluszka przez 25min), po czym lekarz przełączył obraz na 2d i zrobił wszytskie pomiary, które mają wartość medyczną (główkę, brzuszek, kość udową, serduszko, tętno, wagę, wody płodowe, łożysko, przepływy krwi...).
Pozdrawiam;)aswalda lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry
Wczoraj byłam w odwiedzinach z rodzicami u babci. Było tak wesoło i głośno, że mała co chwilę raczyła mnie kopniakami
Szonka, a może to plamienie jest po prostu wynikiem współżycia ? Jeśli nic poza tym nie dzieje się, a plamienie było naprawdę małe, to ja poczekałabym do środy, no chyba że sytuacja powtórzy się.
Nie straszcie mnie pobieraniem krwi z palcaOgólnie nie panikuję przed pobraniem krwi, ale na samą myśl, że mieliby robić to z palca mam dreszcze.
Coś mnie dziś w nocy męczyły zatoki, nad ranem to co chwilę budziłam się i niezbyt dobrze się wyspałam. A teraz głowa mnie boli
Powodzenia na wizytach! Ja dziś wyruszam na poszukiwania wózka, miejmy nadzieję, że owocne -
aswalda wrote:dziewczyny a te Wasze usg połówkowe 4d to są jak te drugie prenatalne z wszystkimi pomiarami itp? bo bardzo tanio jeśli tak. ja płacę 300 zł z nagraniem
-
Io wrote:Za witaminki i leki wychodzi jakieś 70 zł miesięcznie. Przynajmniej tak było do tej pory, bo ja ciągle biorę luteinę. Do 20 tygodnia ona jest refundowana, a potem jedno opakowanie kosztuje 50 zł, a ja na miesiąc potrzebuję 2. ;/
chciałam tylko sprostować, że luteina ma cenę urzędową i w odpłatności na 100% kosztuje niecałe 29zł/opakowanie. Mimo wszystko jest to droga kuracja ale nie wprowadzajmy w błąd.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2014, 12:17
-
Witajcie mamusie!
mycha, opatrzność chyba nad Wami czuwała. Całe szczęście nic się nie stało, ale domyślam się, że się nieźle przestraszyłaś. Ja w ciąży unikam samochodu jak ognia.
Wczoraj trochę zaszalałam z zakupami, bo znalazłam na allegro fajny sklep, w którym kupiłam ogromną część wyprawki (pozaubrankową) i to po bardzo dobrych cenach! A dokładnie: szczotkę z grzebykiem, chusteczki Kindii, podkłady poporodowe Hartmann, majtki poporodowe, chusteczki flanelowe, aspirator Frida, matę gąbkową do wanienki, prześcieradło z gumką, bepanthen, ochraniacz na materacyk, gaziki do pępuszka, oliwkę, zestaw do obcinania paznokci Baby Ono i sól fizjologiczną. Za to wszystko razem z wysyłką wyszło ok 180zł. Polecam! Mają jeszcze śliniaczki, okrycia kąpielowe, beciki, kocyki, pieluszki itp., także można się nieźle obkupić za jednym zamachem!->
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=5927936mycha89, Paula55 lubią tę wiadomość
♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
Lenutka - nie wiem o jakiej dawce mówisz. Ja biorę 100 mg i na pudełku mam nawet naklejkę z ceną 54,4. Mogę zrobić zdjęcie. Za to na 50 mg, które mi jeszcze zostały, bo wcześniej brałam mniejszą dawkę mam cenę 28,58 zł. Też moge zrobić zdjęcie. Ja biorę 200 mg dziennie więc jak by nie liczyć wychodzi ponad 100 zł miesięcznie przy normalniej cenie. Na razie kupowałam ją za grosze. Nie wprowadzam nikogo w błąd.
-
mycha89 miałaś szczczęście, chociaż może jakbyś jechała szybciej, to w ogóle byś się na rogacza nie natknęła. przynajmniej tak sobie to mój mąż zawsze tłumaczy jak krzyczę żeby zwolnił, bo może mu coś wyleźć na drogę. tak poważnie to dobrze, że nic Wam się nie stało.
dzięki za szczegółowe wyjaśnienie, bo nie bardzo wiedziałam jak się ma połówkowe do tych trzech prenatalnychja właśnie drugie będę mieć. genetyczne a teraz anatomiczne, tylko nie wiem czy na to trzecie pójdę. to mówisz, że na 4d się tylko ogląda i lekarz nic nie mierzy? czytałam gdzieś, że lekarzowi lepiej jest ocenić prawidłową budowę twarzy, podniebienia, warg itp., że nawet robią pomiary. są jednak różne opinie na ten temat.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2014, 12:37
mycha89 lubi tę wiadomość