Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Ale piszecie zanim nadrobie to juz tyle tematów ze nie wiem co komu odpisać
Nisidelko takie standardowe dostałam szelki na plecach ale dzidzia na brzuchu mamy oparta. Pionowo
Byłam w pepko kupiłam kilka pieluszek tetrowych i flanelowychktórych zamierzacie kupić więcej? Te flanele takie cudowne w dotyku i sliczne
Potem w innym sklepie chciałam kupić smoczek ale jak zobaczyłam wybór 30 to nie miałam pojecia jaki wybrać... Myślałyście juz o tym?
Kupiłam pampersy w lidlu na razie jedną paczkę na próbę. Ale byłam drugiego dnia i wciąż pełne półkiwięc nie wszędzie tak się rzucili.
Zastanawiam się też czy jeśli kupię Oilatum na początek a potem będę chciała coś tańszego to skóra tak "roxpieszczona" nie będzie się buntowala? I oliwke wtedy też używać albo jakiś krem nawilzajacy czy nie ma juz potrzeby takiej?
I jak z kremem przed wyjściem na dwór w październiku jak słońce tak juz nie pali? I tak stosować jakiś filtr? Bo różne są opinie...
A witaminy k i d kupuje się samemu czy lekarz indywidualnie daje receptę? W szpitalu trzeba mieć swoje na pierwszy dzień czy dają?
Przepraszam za liczbę pytań...
A wogóle witam gorąco i miłego dnia -
Ja ogólnie jestem zainteresowana smoczkiem ortopedycznym Avent, ale jeszcze się zastanawiam. Zależy mi, żeby był kształtem podobny do piersi, bo chciałabym karmić piersią, a czasem jak dzidzi dostanie smoczek to później piersią gardzi
Co do pieluszek to mam 10 tetrowych i 10 flanelowych, ale jeśli chodzi o tetrowe to też można kupić takie ładne kolorowe - nie tylko białe :)Są w Pepco, o 1zł droższe niż tetrowe białe.
Jeśli chodzi o Oilatum to ja zostawiam go sobie jako rezerwę. Zacznę albo od Baby Dream, później Hipp jeśli to pierwsze uczuli, a jeśli to też uczuli to skończę na Oilatum.
Na resztę pytań odpowiedzi nie mam
A w ogóle dzień dobryPaula55 lubi tę wiadomość
-
Białych wcale nie kupiłam tylko te kolorowe
ale w dotyku flanela milsza.
A babydream można od pierwszych dni? I które kosmetyki chcesz używać? Ja właśnie myślałam o nich po kilku miesiącach jak juz skóra nie będzie tak delikatna ale boję się czy jeśli zacznę od droższych to potem tańsze bedzie tolerować -
Patu wrote:Białych wcale nie kupiłam tylko te kolorowe
ale w dotyku flanela milsza.
A babydream można od pierwszych dni? I które kosmetyki chcesz używać? Ja właśnie myślałam o nich po kilku miesiącach jak juz skóra nie będzie tak delikatna ale boję się czy jeśli zacznę od droższych to potem tańsze bedzie tolerować
Jeśli chodzi o rodzaj to zamierzam kupić żel do mycia, szampon (choć nie wiem czy będzie potrzeba na początku - zobaczymy ile włosków będzie), po każdej kąpieli mleczko do ciała, a 1-2 razy w tygodniu oliwkę do ciała (bo częściej używana może wysuszać skórę).
-
Dzien dobry. Dziekujemy za wszystkie mile slowa :* jestescie kochane i niesamowite
Ktoras z was pytala (chyba betina) jaka to klinika w Kato.... No wiec jest to centrum medyczne Femina na ul. Klodnickiej
Kurde my mamy teraz kazdy dzien co do min zaplanowany i zywcem nie mam kiedy do was wejsc... Ale staram sie nadrabiac
Co do pieluszek tetrowych.. Ja kupie napewno z 10 i kilka flanelowych
Z czego czytalam ze flanelka ladnie wyglada, jest taka milusia ale gorzej chlonie
Smoczek tez chce jakis najbardziej zblizony do piersi bo tez chce karmic ale tyle tego wszystkiego jest ze zglupiec mozna
Na cialko tez kupie babydream do tego hipp i oliatum w razie "W"wiec identycznie jak stardust
Co do kremu to stosuje sie go raczej na kazde wyjscie z domu. Bo jak nie slonce, to wiatr, zimne powietrze...
Nie wiem jak tu w pl sle u nas chyba daja te wit w szpitalujesli ktos zdecyduje sie ze chce podac dziecku.
-
Witam:)
Patu ja smoczek kupiłam wraz z butelkami właśnie ten Aventa o którym pisze stardust. Nie znam się, ale po opisach wnioskuje że chyba nie będzie zły. Powiem Ci w październiku jak się sprawdza
Co do filtrów na październik to moim zdaniem szkoda kasy i zachodu bo dziecku i tak w wózku będzie leżało pod daszkiem więc wątpię że coś z tego słońca poczuje. Po za tym nie wiem, czy ten październik to aż taki słoneczny będzie. Różnie bywa. W razie co, zawsze można coś dokupić.
Co do teściowych: moja jest naprawdę miła, nigdy żadnej krytycznej uwagi nie usłyszałam, zawsze pyta o zdrowie, samopoczucie, o wagę nie pyta, ale na razie chyba za wiele nie utyłam, tylko brzuszek wyszedł choć w sumie +4kg jest. Moja mama trochę mniej delikatna, ale też nie wredna. Jak o coś pytam to zawsze doradzi, martwi się i dopytuje. Także dobrze trafiłam
Patu ja pieluszek będę używać chyba tylko do wytarcia buźki albo odbijania czy coś, więc kupię kilka takich kilka takich. Wiem że dzieci lubią te tetrowe i często z nimi śpią
Miłego dnia Brzuszki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2014, 09:26
7w3d 💔 -
Co do smoczka to maluchy lubią nuki a aventami mi często na oddziale plują
Uważam że tetrowych pieluszek nigdy nie jest za dużo. Ja na pewno na począku będę kąpać maluszka w Oilatum bo po porodzie mają tak zwana skórę praczki suchą i pękającą i Oilatum rewelacyjnie to łagodzi a potem to już obojętnie będę kąpać obojętnie w czym byle dla dzieciaczków.
Co do witaminki K i D w szpitalu je mamy a w domku trzeba miec swoje kupuje sie w aptece bez recepty. W szpitalu powiedzą jak podawać i do kiedy
Paula55, Patu, madiiiii, afrykanka lubią tę wiadomość
-
Heheh stardust to mamy identyczne poglady widze
Babdy dream z tego co pamietam nadaja siemod 1 dni zyciai zawieraja najmniej dziadostwa
Ja kupie cos do mycie (ale szampon nie bo narazie bedzie nie potrzebny) melczko i pewnie oliwke
stardust87 lubi tę wiadomość
-
A co do wczorajszego tematu o znieczuleniach mnie jak bedzie bolec to na bank biorę Z-O wolę rodzić z uśmiechem niż wspominać poród jako traumę. Często jest tak że poród nie postępuje bo ból spina pacjentkę dostanie Z-O i pięknie się rozwarcie posuwa.
kark, stardust87 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa mam po córce jakieś 50 tetrowych (teściowa sobie ubzdurała nie wiem czemu, że nie będziemy mieć pampersów), które są jak nowe. Flanelowe wyglądają cudnie, ale skoro mam już tyle tetry, to nie będę kasy wydawać.
Ze smoczkiem nie mam problemu, dostałam 2-pak aventu 13 tygodni temu od kuzynki męża jak im powiedzieliśmy, że będzie dzidziuśWtedy utwierdziłam się w przekonaniu, że nie tylko ja jestem "dziwna" i kupuję wszystko wcześniej
My pierwsze pół roku głównie ze względu na wygodę używaliśmy tylko zakrętkę na całą wanienkę i to wszystko. Na początku jakieś 3 tygodnie mała miała ciemieniuchę i smarowaliśmy oliwką, której nawet nie kupiłam, bo wykorzystaliśmy całą próbkę z paczki ze szpitala. Po pół roku jak już miała strasznie gęste i długie włosy zmieniliśmy Oilatum na mydło i szampon. Córka siedziała w wanience i się bawiła, a my spokojnie mogliśmy ją myć
Ja krem chyba kupię już na chłody raczej. Czytałam w internecie i ludzie polecają hipp (którego nigdzie nie mogę znaleźć) i nivea, która jest na każdą porę roku (przynajmniej tak pisze na opakowaniu), więc na ostatnie ciepłe promienie chyba też się nada
K i D kupujesz w aptece (albo internecie), bez recepty zależy jak zaleci lekarz, my dawaliśmy młodej chyba po skończeniu 2 tygodnia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2014, 09:38
-
Oo. Dziekujemy za rade odnosnie smoczkow
bo ja wczoraj weszlam do sklepu i mi sie w oczach wywracalo
Hmm no zobaczymy jak ta skora dziecka bedzie wygladac po porodzie dlatego wszystko chce miec kupione i w razie czego zaczac stosowac
Co do tesciowych... Moja jest wspanialabyla z nami na tym usg i moja mama tez. Staly jak wryte i tylko wychwalaly wnusia
Pojechaly obie z nami na caly dzien po wozek. Doradzaly, interesowaly sie
Tesciowa powiedziala ze jak nie bede miala jak jechac do Kato (moja mama pracuje) to albo ona ze mna pojedzie albo tesc nas zawiezie. Tak wiec mam mega oparcie w nichkark, verynice lubią tę wiadomość
-
Dziękuję za rady
Ti smoczek kupię chyba jeden nuk i jeden avent i sprawdze który lepszy
Ja do męża się śmiałam ze tetry ma być 20 bo ja strasznie ulewalam i jak mała pójdzie po mnie to z praniem nie nadaze a maz tylko żartował ze widocznie nastawiam się na nie praniezobaczymy co powie jak zobaczy ile taki maluch potrafi nabrudzic
U nas rodzina ciągle uważa jak za szybko na zakupy przecież w 9 miesiącu pójdzie się i kupi wszystko... Nie lubię takiego gadania jak to ze nic nie wiadomo coś może sie stać itd. Dlatego kupuje tylko im się nie chwale by nie słuchać
Paula trzymam mocno kciuki żeby wszystko bylo okPaula55, kark lubią tę wiadomość
-
Io wrote:Kark - a ja myślałam, że mi się wydaje, że inaczej chodzę.
Jak mnie plecy bolą to w ogóle mam wrażenie, że chodze jak kaczka
Tyle, ze ja już mam dużego brzuchola. Takie M3
Maz się nabija ze jestem kaczuszkabrzuch duży i ciężko czasem równowagę złapać jak go gonilam to się przewrocilam na tyłek
Io, kark lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMy przy córce mieliśmy nuka i to z gumową końcówką
Potem się tak do gumy przyzwyczaiła, że mieliśmy najtańszą butelkę z najtańszymi smoczkami do karmienia
Jak dla mnie najważniejsze to nie wydawać na smoczki zwykłe i na zestaw smoczek+butelka dużo kasy. Ja np. nie tolerowałam niczego obcego w buzi. Rodzice kupowali masę różnych rodzajów smoczków, wszystkim plułam albo się krztusiłam. Jak mama wróciła do pracy to babcia mnie karmiła z łyżeczki, bo metalową łyżeczkę tolerowałam, a smoczka w ogóle.
Zresztą córka też na początku smoczkiem pluła albo się krztusiła i tak naprawdę po miesiącu przyzwyczajania wzięła go do buzi. Także do chwili gdy miała 1,5 miesiąca myślałam, że zwariuję gdy płakała a ja nie miałam jej jak uspokoić. -
Ja tam w przyszlym tyg juz tez chce cos pokupic i pozamawiac bo teraz nie mam czasu.
U mnie jakos nikt nie mowi ze za wczesnie ze jest czaskazdy wlasnie mowi ze lepiej pomalu i po trochu
U mnie stoi wozek a u znajomych ktorzy sa 2 tyg wczesńiej z terminem stoi juz lozeczko w sypialni
-
witajcie mamuśki,
wczoraj odebrałam koci poródjestem szczęśliwa bo kocia mama i maluchy ( 3 dziewczyny i 2 chłopaki ) mają się dobrze, płynie mleka rzeka więc szczęście murowane
w wolnej chwili wrzucę zdjęcia
kark, Io, stardust87, Paula55, Fipsik, verynice, assantea, afrykanka, akuszerka89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzień Dobry
Ja na początek kupuję 10 tetrowych i 5 flanelowych.
Co do smoczków, to mam zamiar zakupić jedną sztukę z tych ortodontycznych i jedną sztukę z tych sensitive (oba są z firmy Avent)
Teraz kwestia kosmetyków... z opinii rodziny i znajomych zastanawiam się nad mydełkiem i oliwką Bambino oraz nad tymi z firmy Nivea Baby