WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Patu Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale piszecie zanim nadrobie to juz tyle tematów ze nie wiem co komu odpisać ;)

Nisidelko takie standardowe dostałam szelki na plecach ale dzidzia na brzuchu mamy oparta. Pionowo ;)

Byłam w pepko kupiłam kilka pieluszek tetrowych i flanelowych ;) których zamierzacie kupić więcej? Te flanele takie cudowne w dotyku i sliczne ;)

Potem w innym sklepie chciałam kupić smoczek ale jak zobaczyłam wybór 30 to nie miałam pojecia jaki wybrać... Myślałyście juz o tym?

Kupiłam pampersy w lidlu na razie jedną paczkę na próbę. Ale byłam drugiego dnia i wciąż pełne półki ;) więc nie wszędzie tak się rzucili.

Zastanawiam się też czy jeśli kupię Oilatum na początek a potem będę chciała coś tańszego to skóra tak "roxpieszczona" nie będzie się buntowala? I oliwke wtedy też używać albo jakiś krem nawilzajacy czy nie ma juz potrzeby takiej?

I jak z kremem przed wyjściem na dwór w październiku jak słońce tak juz nie pali? I tak stosować jakiś filtr? Bo różne są opinie...

A witaminy k i d kupuje się samemu czy lekarz indywidualnie daje receptę? W szpitalu trzeba mieć swoje na pierwszy dzień czy dają?

Przepraszam za liczbę pytań...

A wogóle witam gorąco i miłego dnia ;)

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie jestem zainteresowana smoczkiem ortopedycznym Avent, ale jeszcze się zastanawiam. Zależy mi, żeby był kształtem podobny do piersi, bo chciałabym karmić piersią, a czasem jak dzidzi dostanie smoczek to później piersią gardzi :P
    Co do pieluszek to mam 10 tetrowych i 10 flanelowych, ale jeśli chodzi o tetrowe to też można kupić takie ładne kolorowe - nie tylko białe :)Są w Pepco, o 1zł droższe niż tetrowe białe.
    Jeśli chodzi o Oilatum to ja zostawiam go sobie jako rezerwę. Zacznę albo od Baby Dream, później Hipp jeśli to pierwsze uczuli, a jeśli to też uczuli to skończę na Oilatum.
    Na resztę pytań odpowiedzi nie mam :P
    A w ogóle dzień dobry :)

Paula55 lubi tę wiadomość

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Białych wcale nie kupiłam tylko te kolorowe ;) ale w dotyku flanela milsza.

A babydream można od pierwszych dni? I które kosmetyki chcesz używać? Ja właśnie myślałam o nich po kilku miesiącach jak juz skóra nie będzie tak delikatna ale boję się czy jeśli zacznę od droższych to potem tańsze bedzie tolerować

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu wrote:
    Białych wcale nie kupiłam tylko te kolorowe ;) ale w dotyku flanela milsza.

A babydream można od pierwszych dni? I które kosmetyki chcesz używać? Ja właśnie myślałam o nich po kilku miesiącach jak juz skóra nie będzie tak delikatna ale boję się czy jeśli zacznę od droższych to potem tańsze bedzie tolerować
    A nie wiem czy można. Zaraz sobie zobaczę. Tak czy inaczej na pewno nie zacznę od Oilatum. Jestem zdania, że dziecko trzeba hartować, nawet jeśli chodzi tu o skórę. Nie chcę zaczynać od najdelikatniejszych kosmetyków, bo później będzie miało dziecko problem jak wszystkie kosmetyki (nawet w tym starszym wieku) będą uczulać.
    Jeśli chodzi o rodzaj to zamierzam kupić żel do mycia, szampon (choć nie wiem czy będzie potrzeba na początku - zobaczymy ile włosków będzie :) ), po każdej kąpieli mleczko do ciała, a 1-2 razy w tygodniu oliwkę do ciała (bo częściej używana może wysuszać skórę).

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry. Dziekujemy za wszystkie mile slowa :* jestescie kochane i niesamowite :)
    Ktoras z was pytala (chyba betina) jaka to klinika w Kato.... No wiec jest to centrum medyczne Femina na ul. Klodnickiej :)

Kurde my mamy teraz kazdy dzien co do min zaplanowany i zywcem nie mam kiedy do was wejsc... Ale staram sie nadrabiac :)

Co do pieluszek tetrowych.. Ja kupie napewno z 10 i kilka flanelowych :)
    Z czego czytalam ze flanelka ladnie wyglada, jest taka milusia ale gorzej chlonie :)

Smoczek tez chce jakis najbardziej zblizony do piersi bo tez chce karmic ale tyle tego wszystkiego jest ze zglupiec mozna :/

Na cialko tez kupie babydream do tego hipp i oliatum w razie "W" :) wiec identycznie jak stardust ;)

Co do kremu to stosuje sie go raczej na kazde wyjscie z domu. Bo jak nie slonce, to wiatr, zimne powietrze...

Nie wiem jak tu w pl sle u nas chyba daja te wit w szpitalu :) jesli ktos zdecyduje sie ze chce podac dziecku.

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam:)

Patu ja smoczek kupiłam wraz z butelkami właśnie ten Aventa o którym pisze stardust. Nie znam się, ale po opisach wnioskuje że chyba nie będzie zły. Powiem Ci w październiku jak się sprawdza ;)

Co do filtrów na październik to moim zdaniem szkoda kasy i zachodu bo dziecku i tak w wózku będzie leżało pod daszkiem więc wątpię że coś z tego słońca poczuje. Po za tym nie wiem, czy ten październik to aż taki słoneczny będzie. Różnie bywa. W razie co, zawsze można coś dokupić.

Co do teściowych: moja jest naprawdę miła, nigdy żadnej krytycznej uwagi nie usłyszałam, zawsze pyta o zdrowie, samopoczucie, o wagę nie pyta, ale na razie chyba za wiele nie utyłam, tylko brzuszek wyszedł choć w sumie +4kg jest. Moja mama trochę mniej delikatna, ale też nie wredna. Jak o coś pytam to zawsze doradzi, martwi się i dopytuje. Także dobrze trafiłam :)

Patu ja pieluszek będę używać chyba tylko do wytarcia buźki albo odbijania czy coś, więc kupię kilka takich kilka takich. Wiem że dzieci lubią te tetrowe i często z nimi śpią:)

Miłego dnia Brzuszki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2014, 09:26

7w3d 💔
  • martusia86 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do smoczka to maluchy lubią nuki a aventami mi często na oddziale plują :D Uważam że tetrowych pieluszek nigdy nie jest za dużo. Ja na pewno na począku będę kąpać maluszka w Oilatum bo po porodzie mają tak zwana skórę praczki suchą i pękającą i Oilatum rewelacyjnie to łagodzi a potem to już obojętnie będę kąpać obojętnie w czym byle dla dzieciaczków.
    Co do witaminki K i D w szpitalu je mamy a w domku trzeba miec swoje kupuje sie w aptece bez recepty. W szpitalu powiedzą jak podawać i do kiedy

Paula55, Patu, madiiiii, afrykanka lubią tę wiadomość

relgh3715xtq0i4d.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heheh stardust to mamy identyczne poglady widze :)
    Babdy dream z tego co pamietam nadaja siemod 1 dni zycia :) i zawieraja najmniej dziadostwa :)
    Ja kupie cos do mycie (ale szampon nie bo narazie bedzie nie potrzebny) melczko i pewnie oliwke :)

stardust87 lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• martusia86 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do wczorajszego tematu o znieczuleniach mnie jak bedzie bolec to na bank biorę Z-O wolę rodzić z uśmiechem niż wspominać poród jako traumę. Często jest tak że poród nie postępuje bo ból spina pacjentkę dostanie Z-O i pięknie się rozwarcie posuwa.

kark, stardust87 lubią tę wiadomość

relgh3715xtq0i4d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2014, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam po córce jakieś 50 tetrowych (teściowa sobie ubzdurała nie wiem czemu, że nie będziemy mieć pampersów), które są jak nowe. Flanelowe wyglądają cudnie, ale skoro mam już tyle tetry, to nie będę kasy wydawać.

Ze smoczkiem nie mam problemu, dostałam 2-pak aventu 13 tygodni temu od kuzynki męża jak im powiedzieliśmy, że będzie dzidziuś ;) Wtedy utwierdziłam się w przekonaniu, że nie tylko ja jestem "dziwna" i kupuję wszystko wcześniej :P

My pierwsze pół roku głównie ze względu na wygodę używaliśmy tylko zakrętkę na całą wanienkę i to wszystko. Na początku jakieś 3 tygodnie mała miała ciemieniuchę i smarowaliśmy oliwką, której nawet nie kupiłam, bo wykorzystaliśmy całą próbkę z paczki ze szpitala. Po pół roku jak już miała strasznie gęste i długie włosy zmieniliśmy Oilatum na mydło i szampon. Córka siedziała w wanience i się bawiła, a my spokojnie mogliśmy ją myć ;)

Ja krem chyba kupię już na chłody raczej. Czytałam w internecie i ludzie polecają hipp (którego nigdzie nie mogę znaleźć) i nivea, która jest na każdą porę roku (przynajmniej tak pisze na opakowaniu), więc na ostatnie ciepłe promienie chyba też się nada ;)

K i D kupujesz w aptece (albo internecie :D), bez recepty zależy jak zaleci lekarz, my dawaliśmy młodej chyba po skończeniu 2 tygodnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2014, 09:38

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo. Dziekujemy za rade odnosnie smoczkow :) bo ja wczoraj weszlam do sklepu i mi sie w oczach wywracalo :P

Hmm no zobaczymy jak ta skora dziecka bedzie wygladac po porodzie dlatego wszystko chce miec kupione i w razie czego zaczac stosowac :)

Co do tesciowych... Moja jest wspaniala :) byla z nami na tym usg i moja mama tez. Staly jak wryte i tylko wychwalaly wnusia :)
    Pojechaly obie z nami na caly dzien po wozek. Doradzaly, interesowaly sie :)
    Tesciowa powiedziala ze jak nie bede miala jak jechac do Kato (moja mama pracuje) to albo ona ze mna pojedzie albo tesc nas zawiezie. Tak wiec mam mega oparcie w nich :)

kark, verynice lubią tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Io Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark - a ja myślałam, że mi się wydaje, że inaczej chodzę. :) Jak mnie plecy bolą to w ogóle mam wrażenie, że chodze jak kaczka :P Tyle, ze ja już mam dużego brzuchola. Takie M3 ;)

kark lubi tę wiadomość

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za rady ;)

Ti smoczek kupię chyba jeden nuk i jeden avent i sprawdze który lepszy ;)

Ja do męża się śmiałam ze tetry ma być 20 bo ja strasznie ulewalam i jak mała pójdzie po mnie to z praniem nie nadaze a maz tylko żartował ze widocznie nastawiam się na nie pranie :D zobaczymy co powie jak zobaczy ile taki maluch potrafi nabrudzic ;)

U nas rodzina ciągle uważa jak za szybko na zakupy przecież w 9 miesiącu pójdzie się i kupi wszystko... Nie lubię takiego gadania jak to ze nic nie wiadomo coś może sie stać itd. Dlatego kupuje tylko im się nie chwale by nie słuchać ;)

Paula trzymam mocno kciuki żeby wszystko bylo ok ;)

Paula55, kark lubią tę wiadomość

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io wrote:
    Kark - a ja myślałam, że mi się wydaje, że inaczej chodzę. :) Jak mnie plecy bolą to w ogóle mam wrażenie, że chodze jak kaczka :P Tyle, ze ja już mam dużego brzuchola. Takie M3 ;)

Maz się nabija ze jestem kaczuszka ;) brzuch duży i ciężko czasem równowagę złapać jak go gonilam to się przewrocilam na tyłek ;)

Io, kark lubią tę wiadomość

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2014, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My przy córce mieliśmy nuka i to z gumową końcówką ;) Potem się tak do gumy przyzwyczaiła, że mieliśmy najtańszą butelkę z najtańszymi smoczkami do karmienia :D

Jak dla mnie najważniejsze to nie wydawać na smoczki zwykłe i na zestaw smoczek+butelka dużo kasy. Ja np. nie tolerowałam niczego obcego w buzi. Rodzice kupowali masę różnych rodzajów smoczków, wszystkim plułam albo się krztusiłam. Jak mama wróciła do pracy to babcia mnie karmiła z łyżeczki, bo metalową łyżeczkę tolerowałam, a smoczka w ogóle.
    Zresztą córka też na początku smoczkiem pluła albo się krztusiła i tak naprawdę po miesiącu przyzwyczajania wzięła go do buzi. Także do chwili gdy miała 1,5 miesiąca myślałam, że zwariuję gdy płakała a ja nie miałam jej jak uspokoić.

• martusia86 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wyobrażam sobie kupić wszystkiego na ostatnią chwilę po pierwsze koszta a po drugie takie zakupy to sama przyjemność :)

Paula55, Patu, kark, verynice, afrykanka lubią tę wiadomość

relgh3715xtq0i4d.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam w przyszlym tyg juz tez chce cos pokupic i pozamawiac bo teraz nie mam czasu.
    U mnie jakos nikt nie mowi ze za wczesnie ze jest czas :) kazdy wlasnie mowi ze lepiej pomalu i po trochu :)
    U mnie stoi wozek a u znajomych ktorzy sa 2 tyg wczesńiej z terminem stoi juz lozeczko w sypialni :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• martusia86 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajne też są smoczki lovi

relgh3715xtq0i4d.png
  • jovi81 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie mamuśki,
    wczoraj odebrałam koci poród :) jestem szczęśliwa bo kocia mama i maluchy ( 3 dziewczyny i 2 chłopaki ) mają się dobrze, płynie mleka rzeka więc szczęście murowane :) w wolnej chwili wrzucę zdjęcia

kark, Io, stardust87, Paula55, Fipsik, verynice, assantea, afrykanka, akuszerka89 lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69787.png
    xvg47yr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2014, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry :)
    Ja na początek kupuję 10 tetrowych i 5 flanelowych.
    Co do smoczków, to mam zamiar zakupić jedną sztukę z tych ortodontycznych i jedną sztukę z tych sensitive (oba są z firmy Avent)
    Teraz kwestia kosmetyków... z opinii rodziny i znajomych zastanawiam się nad mydełkiem i oliwką Bambino oraz nad tymi z firmy Nivea Baby :)

‹‹ 601 602 603 604 605 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ