Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
betinka wrote:Kaarolina, spadku hemoglobiny w ciąży chyba się nie da uniknąć, taki 'urok'
Przy czym spadkowi hemoglobiny towarzyszy spadek hematokrytu. A i obniżenie poziomu leukocytów w ciąży też jest fizjologiczne. Normy w laboratoriach podają stosowne do płci i wieku, niestety nie do ciąży, więc nie ma co wpadać w panikę
Ja się cieszyłam wysokim poziomem hemoglobiny do początku 5. miesiąca, teraz co badanie, to niższy (ostatnio miałam 12,3 - przy wskazanej normie min. 12) - byłam przekonana, że mnie lekarka będzie chciała suplementować, ale powiedziała, że wyniki są wszystkie ok, więc z tego wynika, że nie masz czym się denerwować
ale spoko zaczne sie martwic po wizycie u lekrza jeszcze raz powtorze przed pojsciem do Niego
https://www.maluchy.pl/li-69187.png
https://www.maluchy.pl/li-72300.png -
I po wizycie! Pania doktor niepokoi to ze lozysko jest nadal bardzo nisko osadzone ale szyjka macicy juz na szczescie w normie. W ciagu dwoch tyg musze zrobic test na poziom cukru, bo za szybko tyje a wielkosc brzucha wskazuje na 27 tydz. Co dziwne powiedziala mi ze w ciazy tyje sie max 10 kg... Yyy nie wiem czy to dlatego ze ona jest japonka i jakos inaczej na to patrzy. Jak robilam usg w Europie to nikt nie powiedzial ze za szybko tyje wrec przeciwnie dziecko odpowiada wielkoscia danemu tygodniowi. Troche mi smutno
Kaarolina lubi tę wiadomość
-
Wysłałam reszcie
Nie nazwałabym tego poradnikiem, ale myślę, że lista fajna bo okazuje się, że całkiem sporo można jeść. Pewnie to samo można z neta wyciągnąć, ale to chociaż jest z pewnego źródła.
Beata - mój mąż jak się urodził ważył 4 kg. Podobno dziecko powinno w ciągu 6 miesięcy podwoić swoją wagę urodzeniową. On podwoił w połowie 3 miesiąca.No ale tesciowa ostatnio powiedziała, że już od początku dosypywała mu mąki do mleka więc to pewnie jej zasługa. Utuczyła sobie maluszka
Co do wyników krwi to ja mam hemoglobinę ok. Na poczatku miałam nawet w górnej normie. Za to leukocytów mam dużo, ale moja gin mówi, że to się zdarza w ciąży.kark lubi tę wiadomość
-
verynice wrote:Io ja też poproszę info na maila: [email protected]
Truskawki były pyszne!
Stardust - śliczny chłopiec - bardzo się cieszę, że wszystko jest ok, kolejna wizyta za 4tyg?
Fajnie by było jakby nowe mamusie dopisały się do naszej tabelki..co nie? -
aswalda wrote:to i ja poproszę, nie wiem czy się gdziekolwiek dostanę na szkołę rodzenia a na pewno się przydadzą takie materiały
[email protected]
Stardust87, EmiBam, Dba - gratuluję pozytywnych wieści z wizyt
a Stardust87, dziękuję za informację ja właśnie biorę 3x48mg i się zastanawiałam czy nie za mało, bo na ulotce pisze od 6 do 8 tabletek, ale wolałam mniej dla bezpieczeństwa...aswalda lubi tę wiadomość
-
Nelus wrote:I po wizycie! Pania doktor niepokoi to ze lozysko jest nadal bardzo nisko osadzone ale szyjka macicy juz na szczescie w normie. W ciagu dwoch tyg musze zrobic test na poziom cukru, bo za szybko tyje a wielkosc brzucha wskazuje na 27 tydz. Co dziwne powiedziala mi ze w ciazy tyje sie max 10 kg... Yyy nie wiem czy to dlatego ze ona jest japonka i jakos inaczej na to patrzy. Jak robilam usg w Europie to nikt nie powiedzial ze za szybko tyje wrec przeciwnie dziecko odpowiada wielkoscia danemu tygodniowi. Troche mi smutno
U japonek wszystko jest mniejszeWidzę, że jesteśmy w sumie w identycznym momencie ciąży - nie wiem, ile Ty przybrałaś, ale ja do dziś przytyłam 13 kg (startowałam z 49kg) i żaden lekarz nic mi nie powiedział, że to źle! Zwykłe badanie glukozy wyszło mi bardzo dobre, bliższe dolnej granicy (test obciążenia za 2 tyg robię).
https://www.maluchy.pl/li-68923.png -
Io wrote:Wysłałam reszcie
Nie nazwałabym tego poradnikiem, ale myślę, że lista fajna bo okazuje się, że całkiem sporo można jeść. Pewnie to samo można z neta wyciągnąć, ale to chociaż jest z pewnego źródła.
Beata - mój mąż jak się urodził ważył 4 kg. Podobno dziecko powinno w ciągu 6 miesięcy podwoić swoją wagę urodzeniową. On podwoił w połowie 3 miesiąca.No ale tesciowa ostatnio powiedziała, że już od początku dosypywała mu mąki do mleka więc to pewnie jej zasługa. Utuczyła sobie maluszka
Co do wyników krwi to ja mam hemoglobinę ok. Na poczatku miałam nawet w górnej normie. Za to leukocytów mam dużo, ale moja gin mówi, że to się zdarza w ciąży.
Wszystkim dziękuję za informacje o luteinie :* -
Beataa25 wrote:Paula znalazłam na stronie wymiary gondoli podane przez producenta chyba 92x43x66cm. Orientujesz się może jak to wygląda wielkościowo bo coś kojarzę że Ty już masz zakupiony wózek i może mogłabyś porównać
Oczywiście zdaję sobie sprawę że może się to różnić później na żywo ale przynajmniej trochę orientacji będę mieć
Kurcze powiem ci ze nie sprawdze jak to u mnie wyglada bo wozek zostal w pl
Ale z powodu tej gondoli kupilam inny model. Babka w sklepie powiedziala że raz go miala ale juz nie chciala brac (chyba ze na zamowienie) bo te wymiary wlasnie sie nie zgadzaja i gondola jest malutka
-
akuszerka89 wrote:hej hej:) ja już dawno po wizycie, ale miałam tyle latania, że dopiero usiadam do kompa. No i tak jak się spodziewałam mój synek jest córeczką, więc będzie śliczna Zuzia
Stardust - śliczny jest Twój synek!
Dba - superancko że jest trochę lepiej, przynajmniej spać możesz spokojnie:)Oby już się córcia na synka nie zmieniła, bo i takie przypadki były
Mój nadal chłopak, z ewidentną (i dużą!
) armatką, ale cholera wie co będzie po narodzinach
-
Lo dziekuje ci bardzo :*
Co do wagi... Wszedzie gdzie czytam pisze ze kobieta ktora startowala z wysoka waga powinna przytyc zdecydowanie mniej niz kobieta szczupla.
Srednio przyjmuje sie ze najzdrowiej jest przytyc w granicach 10-15 kg. W tej masie przeciez spokojnie miesci sie dziecko, wody, lozysko, woda i ta cala reszta.
To co przyjmujemy na siebie ponad to, to juz puste kg ktore potem ciezko zrzucic...
Ja poki co przytylam ok 2 kg i juz wydaje mi sie ze uroslam....
-
Dziewczyny podeślijcie ten poradnik i dla mnie będę wdzięczna [email protected]
-
nick nieaktualnyIo, masz cudną teściową
Nelus, no co ty! Miałaś niskie BMI, więc nie możesz, ale wręcz powinnaś przytyć więcej niż pozostałe kobiety! Ja w poprzedniej ciąży miałam takie jak ty (18,1) i przytyłam 15kg, lekarz cały czas mówił, że jest idealnieIo lubi tę wiadomość
-
Jeśli to komuś pomoże to ja mam wózek ze zwykłą gondolą.
Moja gondola od Babecar at style ma wymiary:
długość: 87 zewn , 76 wewn
szerokość w najszerszym miejscu: 42 zewn, 37 wewn
głębokość: 26 zewn, 23 wewn
Zobaczcie jaka jest różnica między długością na zewnątrz a wewnątrz, jeśli tamten wózek ma 78 cm na zewnątrz długości to wewnątrz też pewnie z 10 odchodzi i ma 68, a dzieci potrafią się 62 cm urodzićWiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 20:17
-
Beataa25 wrote:Prawda że jest cudowny
Ma tylko dwie wady jedna to cena a druga to że przeznaczony jest tylko dla dzieci do 9 kg. A kto wie jak te nasze pociechy będą rosły lo mówiła że jej mąż bardzo szybko osiągnął tę wagę nie chcę skłamać ale chyba w 2 lub 3 miesiącu, natomiast mój chrześniak w 7 miesiącu ważył 7,5 kg także to zależy od dzieci. Gdybym miała pewność że mogła bym tego leżaczka używać tak gdzieś do 7/8 miesiąca to nie wiem czy bym się powstrzymała przed kupnem. Przerzuciła bym się na chleb i wodę i może jakoś bym nazbierała na niego
Z tego, co pamiętam, to on jest malutki, więc na oko długo nie posłużyAle robi mega wrażenie!
Co do wózków TAKO - w necie namierzyłam model Jumper Light, oglądałam go od kilku tygodni i dzisiaj wreszcie udało mi się go zobaczyć na żywo. Tak, jak X-landery mnie totalnie rozczarowały, tak ten zachwycił i mnie, i mojego męża. Jest leciutki, zwrotny, baaaaaaaardzo porządnie wykonany, błyskawicznie się wpina i wypina gondolę/siedzisko, ma bardzo dobre amortyzatory, pompowane koła, składa się dosłownie w 3 sekundy i jest naprawdę malutki po złożeniu. Do tego ma bardzo rozsądną cenę (1200 zł za opcję 2w1 bez nosidełka i 1500 3w1 z nosidełkiem). Tutaj jest dokładny opis: http://sklep.urwis.com.pl/product_info.php?products_id=11052.Beataa25, nenka lubią tę wiadomość
Neluś, daj spokój, 10kg pod koniec 2 trymestru to dobrze. Dziś na szkole rodzenia nasza rehabilitantka mówiła, że kiedyś na zajęciach miała dziewczynę, co w pierwszym trymestrze przytyła 20kg i też było wszystko dobrze. A wcale dużo nie jadła, pilnowała się i uprawiała sport. Po prostu tak jej organizm zareagował na ciążę i nic na to nie poradziła. A azjatki są w ogóle drobne i pewnie na całą ciąże jak 5kg przytyją to dużo. Naprawdę nic się nie przejmuj.
-
betinka wrote:Z tego, co pamiętam, to on jest malutki, więc na oko długo nie posłuży
Ale robi mega wrażenie!
Co do wózków TAKO - w necie namierzyłam model Jumper Light, oglądałam go od kilku tygodni i dzisiaj wreszcie udało mi się go zobaczyć na żywo. Tak, jak X-landery mnie totalnie rozczarowały, tak ten zachwycił i mnie, i mojego męża. Jest leciutki, zwrotny, baaaaaaaardzo porządnie wykonany, błyskawicznie się wpina i wypina gondolę/siedzisko, ma bardzo dobre amortyzatory, pompowane koła, składa się dosłownie w 3 sekundy i jest naprawdę malutki po złożeniu. Do tego ma bardzo rozsądną cenę (1200 zł za opcję 2w1 bez nosidełka i 1500 3w1 z nosidełkiem). Tutaj jest dokładny opis: http://sklep.urwis.com.pl/product_info.php?products_id=11052. -
Mika 28 wrote:A no jednak coś odpadło łe... no cóż córeczki też są kochaniutkie hehe... zaraz bedziemy mieli remis z tymi córciami w końcu musi nasza srednia się wyrównać
a kupiłas już dużo dla chłopaka?
nie, mam tylko kilka rzeczy typowo chłopięcych, a tak to wszytko unisex:) -
stardust87 wrote:fajny ten wózek. A w gondoli ma podnoszone dno? tzn, żeby dziecku trochę główkę podnieść? (nie wiem czy rozumiesz, o co mi chodzi)..
Wiem wiem, o podnoszone pleckiTak, ma podnoszone - wielostopniowa regulacja. No i fajnie, że gondola jest długa, akurat na zimę się pomieszczą podrośnięte bobasy.
stardust87, Paula55 lubią tę wiadomość
No bardzo sympatyczny ten wozeczek
A zauwazylyscie ze wiekszosc wozkow ma praktycznie te same funkcje
Ja przejrzalam chyba zkilkanascie jak nie kilkadziesiat modeli i roznia sie w wiekszosci tylko wygladem
I jesli tak naprawde nie sprobujemy sami tego wozka to mozemy sie zasugerowac jedynie tym co widzimy w necie
Aaa no i podstawowa spr... Roznia sie cena haha
Ja za swoj zaplacilam 1200 zl i ma wszystkie opcje ktore maja te wozki po 2000 zl