X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betinka wrote:
    Kaarolina, spadku hemoglobiny w ciąży chyba się nie da uniknąć, taki 'urok' ;) Przy czym spadkowi hemoglobiny towarzyszy spadek hematokrytu. A i obniżenie poziomu leukocytów w ciąży też jest fizjologiczne. Normy w laboratoriach podają stosowne do płci i wieku, niestety nie do ciąży, więc nie ma co wpadać w panikę :) Ja się cieszyłam wysokim poziomem hemoglobiny do początku 5. miesiąca, teraz co badanie, to niższy (ostatnio miałam 12,3 - przy wskazanej normie min. 12) - byłam przekonana, że mnie lekarka będzie chciała suplementować, ale powiedziała, że wyniki są wszystkie ok, więc z tego wynika, że nie masz czym się denerwować :)
    Tylko ze ja mam ponizej norm dla kobiet w ciazy ktore sa 'zanizone':) ale spoko zaczne sie martwic po wizycie u lekrza jeszcze raz powtorze przed pojsciem do Niego

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I po wizycie! Pania doktor niepokoi to ze lozysko jest nadal bardzo nisko osadzone ale szyjka macicy juz na szczescie w normie. W ciagu dwoch tyg musze zrobic test na poziom cukru, bo za szybko tyje a wielkosc brzucha wskazuje na 27 tydz. Co dziwne powiedziala mi ze w ciazy tyje sie max 10 kg... Yyy nie wiem czy to dlatego ze ona jest japonka i jakos inaczej na to patrzy. Jak robilam usg w Europie to nikt nie powiedzial ze za szybko tyje wrec przeciwnie dziecko odpowiada wielkoscia danemu tygodniowi. Troche mi smutno

Kaarolina lubi tę wiadomość

201703012752.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wysłałam reszcie :) Nie nazwałabym tego poradnikiem, ale myślę, że lista fajna bo okazuje się, że całkiem sporo można jeść. Pewnie to samo można z neta wyciągnąć, ale to chociaż jest z pewnego źródła.

Beata - mój mąż jak się urodził ważył 4 kg. Podobno dziecko powinno w ciągu 6 miesięcy podwoić swoją wagę urodzeniową. On podwoił w połowie 3 miesiąca. :P No ale tesciowa ostatnio powiedziała, że już od początku dosypywała mu mąki do mleka więc to pewnie jej zasługa. Utuczyła sobie maluszka :P

Co do wyników krwi to ja mam hemoglobinę ok. Na poczatku miałam nawet w górnej normie. Za to leukocytów mam dużo, ale moja gin mówi, że to się zdarza w ciąży.

kark lubi tę wiadomość

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice wrote:
    Io ja też poproszę info na maila: [email protected] :) :)

Truskawki były pyszne! <3

Stardust - śliczny chłopiec - bardzo się cieszę, że wszystko jest ok, kolejna wizyta za 4tyg?

Fajnie by było jakby nowe mamusie dopisały się do naszej tabelki..co nie? :)
    tak, standardowo, za 4 tygodnie :)

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aswalda wrote:
    to i ja poproszę, nie wiem czy się gdziekolwiek dostanę na szkołę rodzenia a na pewno się przydadzą takie materiały :) [email protected]
    Stardust87, EmiBam, Dba - gratuluję pozytywnych wieści z wizyt :)
    a Stardust87, dziękuję za informację ja właśnie biorę 3x48mg i się zastanawiałam czy nie za mało, bo na ulotce pisze od 6 do 8 tabletek, ale wolałam mniej dla bezpieczeństwa...
    Możesz śmiało brać. Podobno bardzo ciężko przedawkować magnez, tym bardziej, że słabo się wchłania nie tylko z diety, ale też z tabletek

aswalda lubi tę wiadomość

• betinka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelus wrote:
    I po wizycie! Pania doktor niepokoi to ze lozysko jest nadal bardzo nisko osadzone ale szyjka macicy juz na szczescie w normie. W ciagu dwoch tyg musze zrobic test na poziom cukru, bo za szybko tyje a wielkosc brzucha wskazuje na 27 tydz. Co dziwne powiedziala mi ze w ciazy tyje sie max 10 kg... Yyy nie wiem czy to dlatego ze ona jest japonka i jakos inaczej na to patrzy. Jak robilam usg w Europie to nikt nie powiedzial ze za szybko tyje wrec przeciwnie dziecko odpowiada wielkoscia danemu tygodniowi. Troche mi smutno

U japonek wszystko jest mniejsze :) Widzę, że jesteśmy w sumie w identycznym momencie ciąży - nie wiem, ile Ty przybrałaś, ale ja do dziś przytyłam 13 kg (startowałam z 49kg) i żaden lekarz nic mi nie powiedział, że to źle! Zwykłe badanie glukozy wyszło mi bardzo dobre, bliższe dolnej granicy (test obciążenia za 2 tyg robię).

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • JagoodkaK Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io wrote:
    Wysłałam reszcie :) Nie nazwałabym tego poradnikiem, ale myślę, że lista fajna bo okazuje się, że całkiem sporo można jeść. Pewnie to samo można z neta wyciągnąć, ale to chociaż jest z pewnego źródła.

Beata - mój mąż jak się urodził ważył 4 kg. Podobno dziecko powinno w ciągu 6 miesięcy podwoić swoją wagę urodzeniową. On podwoił w połowie 3 miesiąca. :P No ale tesciowa ostatnio powiedziała, że już od początku dosypywała mu mąki do mleka więc to pewnie jej zasługa. Utuczyła sobie maluszka :P

Co do wyników krwi to ja mam hemoglobinę ok. Na poczatku miałam nawet w górnej normie. Za to leukocytów mam dużo, ale moja gin mówi, że to się zdarza w ciąży.
    Kochana podeslij i mi ten magiczny poradnik, [email protected]
    Wszystkim dziękuję za informacje o luteinie :*

h84fkrhm4lz65cww.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beataa25 wrote:
    Paula znalazłam na stronie wymiary gondoli podane przez producenta chyba 92x43x66cm. Orientujesz się może jak to wygląda wielkościowo bo coś kojarzę że Ty już masz zakupiony wózek i może mogłabyś porównać :) Oczywiście zdaję sobie sprawę że może się to różnić później na żywo ale przynajmniej trochę orientacji będę mieć :)

Kurcze powiem ci ze nie sprawdze jak to u mnie wyglada bo wozek zostal w pl :P
    Ale z powodu tej gondoli kupilam inny model. Babka w sklepie powiedziala że raz go miala ale juz nie chciala brac (chyba ze na zamowienie) bo te wymiary wlasnie sie nie zgadzaja i gondola jest malutka :/

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Mika 28 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ło ale fajny leżaczek ale nie wiem czy stać nawet bogacza na taki luksus :)

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akuszerka89 wrote:
    hej hej:) ja już dawno po wizycie, ale miałam tyle latania, że dopiero usiadam do kompa. No i tak jak się spodziewałam mój synek jest córeczką, więc będzie śliczna Zuzia :D
    Stardust - śliczny jest Twój synek!
    Dba - superancko że jest trochę lepiej, przynajmniej spać możesz spokojnie:)
    ehehe, oj kochana, to masz niespodziankę :) Oby już się córcia na synka nie zmieniła, bo i takie przypadki były :) Mój nadal chłopak, z ewidentną (i dużą! :P) armatką, ale cholera wie co będzie po narodzinach :P

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lo dziekuje ci bardzo :*

Co do wagi... Wszedzie gdzie czytam pisze ze kobieta ktora startowala z wysoka waga powinna przytyc zdecydowanie mniej niz kobieta szczupla.
    Srednio przyjmuje sie ze najzdrowiej jest przytyc w granicach 10-15 kg. W tej masie przeciez spokojnie miesci sie dziecko, wody, lozysko, woda i ta cala reszta.
    To co przyjmujemy na siebie ponad to, to juz puste kg ktore potem ciezko zrzucic...

Ja poki co przytylam ok 2 kg i juz wydaje mi sie ze uroslam....

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• EmiBam Przyjaciółka

Wysłany: 19 maja 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny podeślijcie ten poradnik i dla mnie będę wdzięczna [email protected]

relgo7esxzrgdft3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2014, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io, masz cudną teściową :D

Nelus, no co ty! Miałaś niskie BMI, więc nie możesz, ale wręcz powinnaś przytyć więcej niż pozostałe kobiety! Ja w poprzedniej ciąży miałam takie jak ty (18,1) i przytyłam 15kg, lekarz cały czas mówił, że jest idealnie :)

Io lubi tę wiadomość

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli to komuś pomoże to ja mam wózek ze zwykłą gondolą.

Moja gondola od Babecar at style ma wymiary:
    długość: 87 zewn , 76 wewn
    szerokość w najszerszym miejscu: 42 zewn, 37 wewn
    głębokość: 26 zewn, 23 wewn

Zobaczcie jaka jest różnica między długością na zewnątrz a wewnątrz, jeśli tamten wózek ma 78 cm na zewnątrz długości to wewnątrz też pewnie z 10 odchodzi i ma 68, a dzieci potrafią się 62 cm urodzić ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2014, 20:17

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beataa25 wrote:
    Prawda że jest cudowny :) Ma tylko dwie wady jedna to cena a druga to że przeznaczony jest tylko dla dzieci do 9 kg. A kto wie jak te nasze pociechy będą rosły lo mówiła że jej mąż bardzo szybko osiągnął tę wagę nie chcę skłamać ale chyba w 2 lub 3 miesiącu, natomiast mój chrześniak w 7 miesiącu ważył 7,5 kg także to zależy od dzieci. Gdybym miała pewność że mogła bym tego leżaczka używać tak gdzieś do 7/8 miesiąca to nie wiem czy bym się powstrzymała przed kupnem. Przerzuciła bym się na chleb i wodę i może jakoś bym nazbierała na niego :D

Z tego, co pamiętam, to on jest malutki, więc na oko długo nie posłuży :( Ale robi mega wrażenie!

Co do wózków TAKO - w necie namierzyłam model Jumper Light, oglądałam go od kilku tygodni i dzisiaj wreszcie udało mi się go zobaczyć na żywo. Tak, jak X-landery mnie totalnie rozczarowały, tak ten zachwycił i mnie, i mojego męża. Jest leciutki, zwrotny, baaaaaaaardzo porządnie wykonany, błyskawicznie się wpina i wypina gondolę/siedzisko, ma bardzo dobre amortyzatory, pompowane koła, składa się dosłownie w 3 sekundy i jest naprawdę malutki po złożeniu. Do tego ma bardzo rozsądną cenę (1200 zł za opcję 2w1 bez nosidełka i 1500 3w1 z nosidełkiem). Tutaj jest dokładny opis: http://sklep.urwis.com.pl/product_info.php?products_id=11052.

Beataa25, nenka lubią tę wiadomość

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neluś, daj spokój, 10kg pod koniec 2 trymestru to dobrze. Dziś na szkole rodzenia nasza rehabilitantka mówiła, że kiedyś na zajęciach miała dziewczynę, co w pierwszym trymestrze przytyła 20kg i też było wszystko dobrze. A wcale dużo nie jadła, pilnowała się i uprawiała sport. Po prostu tak jej organizm zareagował na ciążę i nic na to nie poradziła. A azjatki są w ogóle drobne i pewnie na całą ciąże jak 5kg przytyją to dużo. Naprawdę nic się nie przejmuj.

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betinka wrote:
    Z tego, co pamiętam, to on jest malutki, więc na oko długo nie posłuży :( Ale robi mega wrażenie!

Co do wózków TAKO - w necie namierzyłam model Jumper Light, oglądałam go od kilku tygodni i dzisiaj wreszcie udało mi się go zobaczyć na żywo. Tak, jak X-landery mnie totalnie rozczarowały, tak ten zachwycił i mnie, i mojego męża. Jest leciutki, zwrotny, baaaaaaaardzo porządnie wykonany, błyskawicznie się wpina i wypina gondolę/siedzisko, ma bardzo dobre amortyzatory, pompowane koła, składa się dosłownie w 3 sekundy i jest naprawdę malutki po złożeniu. Do tego ma bardzo rozsądną cenę (1200 zł za opcję 2w1 bez nosidełka i 1500 3w1 z nosidełkiem). Tutaj jest dokładny opis: http://sklep.urwis.com.pl/product_info.php?products_id=11052.
    fajny ten wózek. A w gondoli ma podnoszone dno? tzn, żeby dziecku trochę główkę podnieść? (nie wiem czy rozumiesz, o co mi chodzi)..

• akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika 28 wrote:
    A no jednak coś odpadło łe... no cóż córeczki też są kochaniutkie hehe... zaraz bedziemy mieli remis z tymi córciami w końcu musi nasza srednia się wyrównać :)
    a kupiłas już dużo dla chłopaka?

nie, mam tylko kilka rzeczy typowo chłopięcych, a tak to wszytko unisex:)

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • betinka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    fajny ten wózek. A w gondoli ma podnoszone dno? tzn, żeby dziecku trochę główkę podnieść? (nie wiem czy rozumiesz, o co mi chodzi)..

Wiem wiem, o podnoszone plecki :) Tak, ma podnoszone - wielostopniowa regulacja. No i fajnie, że gondola jest długa, akurat na zimę się pomieszczą podrośnięte bobasy.

stardust87, Paula55 lubią tę wiadomość

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2014, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No bardzo sympatyczny ten wozeczek :)

A zauwazylyscie ze wiekszosc wozkow ma praktycznie te same funkcje :P
    Ja przejrzalam chyba zkilkanascie jak nie kilkadziesiat modeli i roznia sie w wiekszosci tylko wygladem :)

I jesli tak naprawde nie sprobujemy sami tego wozka to mozemy sie zasugerowac jedynie tym co widzimy w necie :P

Aaa no i podstawowa spr... Roznia sie cena haha ;)
    Ja za swoj zaplacilam 1200 zl i ma wszystkie opcje ktore maja te wozki po 2000 zl :P

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

‹‹ 658 659 660 661 662 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ