Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
lo bardzo dziękuję za maila
Mi się udało i szkole rodzenia zaczynam w sobotę zdziwiło mnie tylko że to aż 5 tygodni trwa no ale cóż może czegoś ciekawego się dowiem.
Mi na szczęście nie puchną stopy (ktoś o to pytał).
Jutro mam wizytę u gina ciekawe jak moje wyniki po glukozie i ile moja perełka waży:) -
"aż" 5 tygodni? Moja trwa 9Quatriona wrote:lo bardzo dziękuję za maila
Mi się udało i szkole rodzenia zaczynam w sobotę zdziwiło mnie tylko że to aż 5 tygodni trwa no ale cóż może czegoś ciekawego się dowiem.
Mi na szczęście nie puchną stopy (ktoś o to pytał).
Jutro mam wizytę u gina ciekawe jak moje wyniki po glukozie i ile moja perełka waży:)
Ale zostały mi już tylko 2 spotkania
-
a jednak nici ze spania, za duże emocje:D
Iwona - mi też nie puchną, ale wiem, że Fipsik wcześniej coś pisała o tej samej dolegliwości. A mierzysz sobie ciśnienie? Może w tym kierunku warto się zbadać? No i te nerki też, bo wydaje mi się, że na tym etapie w fizjologicznej ciąży i bez ogromnych upałów, nadmiernego przyrostu wagi itp. to nogi nie powinny puchnąć.
Stardust - widzisz, to wszystko Twoja wina! I dobrze w sumie, bo ja wolałam chłopca :PPPP
stardust87 lubi tę wiadomość
-
U mnie szkoła rodzenia to od 20-27 zajęć. Zajęcia się co jakiś czas powtarzają więc kobitki dołączają w dowolnym momencie a potem odchaczają sobie zajęcia, które je interesują. Jak cie coś nie interesuje to nie musisz przychodzić, a kurs trwa tyle ile chcesz (max 27 razy można przyjść). Za wszystko płaci NFZ.
Zaczarowana - rozmawiałam jeszcze z tą koleżanką i ona mówi, że wyznacznikiem Twojej diety jest poziom cukru godzinę po posiłku. Jeśli cos zjesz i jest w normie to znaczy, że Ci wolno. Jak Ci za bardzo skacze tzn, że tego Ci jeść nie wolno. Tylko kurde nie wiem jaka ta norma jest. -
Nelus wrote:I po wizycie! Pania doktor niepokoi to ze lozysko jest nadal bardzo nisko osadzone ale szyjka macicy juz na szczescie w normie. W ciagu dwoch tyg musze zrobic test na poziom cukru, bo za szybko tyje a wielkosc brzucha wskazuje na 27 tydz. Co dziwne powiedziala mi ze w ciazy tyje sie max 10 kg... Yyy nie wiem czy to dlatego ze ona jest japonka i jakos inaczej na to patrzy. Jak robilam usg w Europie to nikt nie powiedzial ze za szybko tyje wrec przeciwnie dziecko odpowiada wielkoscia danemu tygodniowi. Troche mi smutno
max to jest 16 kg przy normalnej wadze z przed ciąży więc się niczym nie przejmuj.
Nelus lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitam po długiej przerwie, przepraszam za tą nieobecność, miałam się odezwać po zakupach, no ale spotkał nas nieszczęśliwy wypadek i jakoś tak wyszło że musiałam trochę od tego wszystkiego odpocząć. Ale to po kolei... Otóż w niedziele po zakupach dostaliśmy telefon, że mojej szwagierki dom się spalił to był dla mnie mega szok, bo nie dość że malutkie dzieci były w domu to jeszcze oni byli o krok od śmierci
Jak się dowiedziałam to padłam, nie wiedziałam co powiedzieć, jak ich uspokoić.. No ale teraz jest ok, najmniejszy jest w szpitalu (najgorsze już minęło, bo podobno prawie udusił się dymem) a najstarszy był lekko potłuczony, chciał się ratować ale tak był słaby że spadł ze schodów... Nie mogłam się z tym pogodzić, byłam tak załamana że z domu nie wychodziłam, siedziałam cały czas w szpitalu, a potem jak wróciłam to leciałam na kolokwium, więc nawet nie miałam czasu wchodzić i pisać
PS. Oczywiście po tym wszystkim zapomniałam się pochwalić 3 słodkimi bodziakami
Oto one:

Kaarolina lubi tę wiadomość
-
puchnięcie nóg jest normalne w ciąży, w poprzedniej byłam bardzo spuchnięta. Trzeba unikać soli i pomaga ponoć jedzenie ryżu

Akuszerka obstawiam, że masz bliźniaki

Tak się śmiejemy, ale w szpitalu była kobitka co się dowiedziała o bliźniakach w 20 tyg
Gosia to straszne... dobrze, że wszyscy przeżyli...Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2014, 15:30
-
Dziękuję za namiary na stronki i informacjęIo wrote:Zaczarowana - rozmawiałam jeszcze z tą koleżanką i ona mówi, że wyznacznikiem Twojej diety jest poziom cukru godzinę po posiłku. Jeśli cos zjesz i jest w normie to znaczy, że Ci wolno. Jak Ci za bardzo skacze tzn, że tego Ci jeść nie wolno. Tylko kurde nie wiem jaka ta norma jest.
Z tego co wiem, babcia ma dwa glukometry, więc jeden mi chyba pożyczy. Problemem będą tylko te głupie paski - są na receptę, a ja potrzebuję ich więcej ze względu na wyjazd, nie wiem czy rodzinny może mi ich więcej wypisać
Będę musiała coś pokombinować.
-
kurde, czytam te stronki o cukrzycy ciążowej i tak jak wcześniej "przywracałam do pionu" Zaczarowaną, tak teraz sama jestem przerażona

Czemu to badanie się tak późno zleca? A jeśli ja mam tą cukrzycę, a jeszcze nie stwierdzoną, to jak zjem teraz jakieś słodkie ciacho, to bardzo zaszkodzę dziecku? Im więcej o tym czytam, tym więcej mam wątpliwości
-
stardust87 wrote:kochana, nie martw się. Zobacz jak dużo dziewczyn ma cukrzycę ciążową. Takie uroki ciąży, że organizm szaleje. Poza tym z wielu rzeczy musiałaś już zrezygnować na czas ciąży i jakoś żyjesz. A tu już tylko 3 miesiące zostały więc na pewno dasz radę
Kobiety dużo potrafią znieść dla maleństwa, nawet o chlebie i wodzie dałabyś radę gdyby było trzeba
Ja np. musiałam zrezygnować z mleka i przetworów mlecznych, a na sam widok twarogu to się cała ślinię. Ale jak mus to mus. I z tym cukrem pewnie też będę miała słaby wynik. Ale jest dużo pysznych rzeczy, które można jeść w cukrzycy ciążowej. A jaka zdrowa będziesz jak odstawisz cukry, białe pieczywo i słodkości
I tyle kg nie przybędzie w ciąży
Same plusy 
z całego nabiału ja też musiałam zrezygnować i to już w 3 miesiacu ciąży
nic nie jem co zawiera mleko
-
Io- też poproszę te materiały; [email protected]
stardust- zleca się je dopiero teraz, bo dopiero teraz może powstać cukrzyca ciężarnych. Początkowe tygodnie ciąży nie wpływają na nas aż tak i jeśli coś się dzieje, to prawdopodobnie działo się już przed ciążą. Tak samo z ciśnieniem, jeśli nadciśnienie występuje przed 22 tc, to jest uznawane, że występowało jeszcze przed ciążą.
Jesli kobieta nie chorowała na cukrzycę przed ciążą, to jest mało prawdopodobne, że spowoduje to wady u dzieciaczka, ale trzeba się pilnować. Taka " prawdziwa" cukrzyca z insuliną jest poważnych zagrożeniem dla dziecka i mamy.
Co do testu obciążenia glukozą, to od kilku lat w wytycznych jest wyraźnie napisane, że robi się tylko 75 g i blędem jest robienie tego w dwóch stopniach. Zdarza się, że wychodzi dobrze po 50 g, a po 75 wychodzi cukrzyca- ale nikt o tym nie wie, bo skoro 50 wyszlo ok, to się nie powtarza...
kark lubi tę wiadomość
3 letnia córeczka- naturalnie
Starania o drugiego potomka.
Pojedyncze plemniki w nasieniu
06.2017 ICSI ( 21 oocytów, zapłodnionych 6, 4 słabe blastocysty)
3 x
01.2018 2 ICSI ( 8 zaplodnionych, 3 zarodki 3-dniowe + 1 opóźniony)
02.2018
25.07.2019 FET.... -
Ja się wogóle nie przywitałam
dzieńdoberek późnym popołudniem 
ja mało się odzywałam w weekend bo przeleżałam z mężem w łóżku, najpierw jego dopadła grypa żołądkowa a później mnie, na całe szczęście tylko raz wymiotowałam a większość to dołem ze mnie szło. Temperatura utrzymywała się tylko do 37,5 stopni więc była względna, ale dzień przed złapaniem grypy miałam spore osłabienie bo termometr wskazywał 35 stopni aby
i wogóle sił nie miałam, nawet jak ręce do góry podnosiłam to myślałam że chyba z 50 kg dźwigam taka bezsilna byłam...całe szczęście dziś już czuję się dobrze, aby mój maluszek musiał być na diecie przez jeden dzień, wczoraj przez cały dzień zjadłam aby 3 bułki same i popijałam wodą bo bałam się rozwolnienia itd.