Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
lo bardzo dziękuję za maila
Mi się udało i szkole rodzenia zaczynam w sobotę zdziwiło mnie tylko że to aż 5 tygodni trwa no ale cóż może czegoś ciekawego się dowiem.
Mi na szczęście nie puchną stopy (ktoś o to pytał).
Jutro mam wizytę u gina ciekawe jak moje wyniki po glukozie i ile moja perełka waży:) -
Quatriona wrote:lo bardzo dziękuję za maila
Mi się udało i szkole rodzenia zaczynam w sobotę zdziwiło mnie tylko że to aż 5 tygodni trwa no ale cóż może czegoś ciekawego się dowiem.
Mi na szczęście nie puchną stopy (ktoś o to pytał).
Jutro mam wizytę u gina ciekawe jak moje wyniki po glukozie i ile moja perełka waży:)Ale zostały mi już tylko 2 spotkania
-
a jednak nici ze spania, za duże emocje:D
Iwona - mi też nie puchną, ale wiem, że Fipsik wcześniej coś pisała o tej samej dolegliwości. A mierzysz sobie ciśnienie? Może w tym kierunku warto się zbadać? No i te nerki też, bo wydaje mi się, że na tym etapie w fizjologicznej ciąży i bez ogromnych upałów, nadmiernego przyrostu wagi itp. to nogi nie powinny puchnąć.
Stardust - widzisz, to wszystko Twoja wina! I dobrze w sumie, bo ja wolałam chłopca :PPPPstardust87 lubi tę wiadomość
-
U mnie szkoła rodzenia to od 20-27 zajęć. Zajęcia się co jakiś czas powtarzają więc kobitki dołączają w dowolnym momencie a potem odchaczają sobie zajęcia, które je interesują. Jak cie coś nie interesuje to nie musisz przychodzić, a kurs trwa tyle ile chcesz (max 27 razy można przyjść). Za wszystko płaci NFZ.
Zaczarowana - rozmawiałam jeszcze z tą koleżanką i ona mówi, że wyznacznikiem Twojej diety jest poziom cukru godzinę po posiłku. Jeśli cos zjesz i jest w normie to znaczy, że Ci wolno. Jak Ci za bardzo skacze tzn, że tego Ci jeść nie wolno. Tylko kurde nie wiem jaka ta norma jest. -
Nelus wrote:I po wizycie! Pania doktor niepokoi to ze lozysko jest nadal bardzo nisko osadzone ale szyjka macicy juz na szczescie w normie. W ciagu dwoch tyg musze zrobic test na poziom cukru, bo za szybko tyje a wielkosc brzucha wskazuje na 27 tydz. Co dziwne powiedziala mi ze w ciazy tyje sie max 10 kg... Yyy nie wiem czy to dlatego ze ona jest japonka i jakos inaczej na to patrzy. Jak robilam usg w Europie to nikt nie powiedzial ze za szybko tyje wrec przeciwnie dziecko odpowiada wielkoscia danemu tygodniowi. Troche mi smutno
max to jest 16 kg przy normalnej wadze z przed ciąży więc się niczym nie przejmuj.
Nelus lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitam po długiej przerwie, przepraszam za tą nieobecność, miałam się odezwać po zakupach, no ale spotkał nas nieszczęśliwy wypadek i jakoś tak wyszło że musiałam trochę od tego wszystkiego odpocząć. Ale to po kolei... Otóż w niedziele po zakupach dostaliśmy telefon, że mojej szwagierki dom się spalił to był dla mnie mega szok, bo nie dość że malutkie dzieci były w domu to jeszcze oni byli o krok od śmierci
Jak się dowiedziałam to padłam, nie wiedziałam co powiedzieć, jak ich uspokoić.. No ale teraz jest ok, najmniejszy jest w szpitalu (najgorsze już minęło, bo podobno prawie udusił się dymem) a najstarszy był lekko potłuczony, chciał się ratować ale tak był słaby że spadł ze schodów... Nie mogłam się z tym pogodzić, byłam tak załamana że z domu nie wychodziłam, siedziałam cały czas w szpitalu, a potem jak wróciłam to leciałam na kolokwium, więc nawet nie miałam czasu wchodzić i pisać
PS. Oczywiście po tym wszystkim zapomniałam się pochwalić 3 słodkimi bodziakami
Oto one:
Kaarolina lubi tę wiadomość
-
puchnięcie nóg jest normalne w ciąży, w poprzedniej byłam bardzo spuchnięta. Trzeba unikać soli i pomaga ponoć jedzenie ryżu
Akuszerka obstawiam, że masz bliźniaki
Tak się śmiejemy, ale w szpitalu była kobitka co się dowiedziała o bliźniakach w 20 tyg
Gosia to straszne... dobrze, że wszyscy przeżyli...Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2014, 15:30
-
Io wrote:Zaczarowana - rozmawiałam jeszcze z tą koleżanką i ona mówi, że wyznacznikiem Twojej diety jest poziom cukru godzinę po posiłku. Jeśli cos zjesz i jest w normie to znaczy, że Ci wolno. Jak Ci za bardzo skacze tzn, że tego Ci jeść nie wolno. Tylko kurde nie wiem jaka ta norma jest.
Z tego co wiem, babcia ma dwa glukometry, więc jeden mi chyba pożyczy. Problemem będą tylko te głupie paski - są na receptę, a ja potrzebuję ich więcej ze względu na wyjazd, nie wiem czy rodzinny może mi ich więcej wypisać
Będę musiała coś pokombinować.
-
kurde, czytam te stronki o cukrzycy ciążowej i tak jak wcześniej "przywracałam do pionu" Zaczarowaną, tak teraz sama jestem przerażona
Czemu to badanie się tak późno zleca? A jeśli ja mam tą cukrzycę, a jeszcze nie stwierdzoną, to jak zjem teraz jakieś słodkie ciacho, to bardzo zaszkodzę dziecku? Im więcej o tym czytam, tym więcej mam wątpliwości -
stardust87 wrote:kochana, nie martw się. Zobacz jak dużo dziewczyn ma cukrzycę ciążową. Takie uroki ciąży, że organizm szaleje. Poza tym z wielu rzeczy musiałaś już zrezygnować na czas ciąży i jakoś żyjesz. A tu już tylko 3 miesiące zostały więc na pewno dasz radę
Kobiety dużo potrafią znieść dla maleństwa, nawet o chlebie i wodzie dałabyś radę gdyby było trzeba
Ja np. musiałam zrezygnować z mleka i przetworów mlecznych, a na sam widok twarogu to się cała ślinię. Ale jak mus to mus. I z tym cukrem pewnie też będę miała słaby wynik. Ale jest dużo pysznych rzeczy, które można jeść w cukrzycy ciążowej. A jaka zdrowa będziesz jak odstawisz cukry, białe pieczywo i słodkości
I tyle kg nie przybędzie w ciąży
Same plusy
z całego nabiału ja też musiałam zrezygnować i to już w 3 miesiacu ciążynic nie jem co zawiera mleko
-
Io- też poproszę te materiały; [email protected]
stardust- zleca się je dopiero teraz, bo dopiero teraz może powstać cukrzyca ciężarnych. Początkowe tygodnie ciąży nie wpływają na nas aż tak i jeśli coś się dzieje, to prawdopodobnie działo się już przed ciążą. Tak samo z ciśnieniem, jeśli nadciśnienie występuje przed 22 tc, to jest uznawane, że występowało jeszcze przed ciążą.
Jesli kobieta nie chorowała na cukrzycę przed ciążą, to jest mało prawdopodobne, że spowoduje to wady u dzieciaczka, ale trzeba się pilnować. Taka " prawdziwa" cukrzyca z insuliną jest poważnych zagrożeniem dla dziecka i mamy.
Co do testu obciążenia glukozą, to od kilku lat w wytycznych jest wyraźnie napisane, że robi się tylko 75 g i blędem jest robienie tego w dwóch stopniach. Zdarza się, że wychodzi dobrze po 50 g, a po 75 wychodzi cukrzyca- ale nikt o tym nie wie, bo skoro 50 wyszlo ok, to się nie powtarza...kark lubi tę wiadomość
3 letnia córeczka- naturalnie
Starania o drugiego potomka.
Pojedyncze plemniki w nasieniu
06.2017 ICSI ( 21 oocytów, zapłodnionych 6, 4 słabe blastocysty)
3 x
01.2018 2 ICSI ( 8 zaplodnionych, 3 zarodki 3-dniowe + 1 opóźniony)
02.2018
25.07.2019 FET.... -
Ja się wogóle nie przywitałam
dzieńdoberek późnym popołudniem
ja mało się odzywałam w weekend bo przeleżałam z mężem w łóżku, najpierw jego dopadła grypa żołądkowa a później mnie, na całe szczęście tylko raz wymiotowałam a większość to dołem ze mnie szło. Temperatura utrzymywała się tylko do 37,5 stopni więc była względna, ale dzień przed złapaniem grypy miałam spore osłabienie bo termometr wskazywał 35 stopni abyi wogóle sił nie miałam, nawet jak ręce do góry podnosiłam to myślałam że chyba z 50 kg dźwigam taka bezsilna byłam...całe szczęście dziś już czuję się dobrze, aby mój maluszek musiał być na diecie przez jeden dzień, wczoraj przez cały dzień zjadłam aby 3 bułki same i popijałam wodą bo bałam się rozwolnienia itd.