Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie 7 na plusie, ale Liwia ostatnio straszliwie się rozkręciła i rośnie jak szalona! Z miesiąca na miesiąc przybywa mi coraz więcej! W obwodzie na poziomie pępka jakieś 89cm♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
Kobietki nie mówcie o tej wadze, jak jutro stanę to się pewnie przewrócę
Właśnie zjadłam zupę, lody, zaraz będzie drugie a jeszcze ciasto upiekłam
Haha dobrze, że u mojego gina się waga zepsuła to chociaż wczoraj wiochy nie było
kark lubi tę wiadomość
-
Paula55 wrote:Ewi to idziemy leb w leb
ja tez poki co mam 5kg na plus
ciekawe jak to bedzie na koniec
Tez chciala bym tak do 10 max dobic...
trochę nam dojdzie napewno jeszcze w ostatnich 2 miesiącach i ja startowałam z wagi 67/68 kg i tak do 80 kg najwięcej chciałam dobić -
Dzień dobry popołudniowe! Wróciłam sobie od lekarza i nadrabiałam Was tak, że musiałam sobie w notatniku pisać co kto mówił
Na szczęście nadal moja szyjka jest niezmiennie książkowa mimo skurczów natrętnych, synuś usilnie chował plecki jak chciałyśmy go posłuchać - skończyłam z całym brzuchem umazanym w żelu jak po usg i w końcu go dorwałyśmy jak mi przywalił w pęcherzPodsumowując - moja gin powiedziała, że wszystko dobrze
No, a nawiązując do Waszego słowotoku
Paula - brzunio masz śliczny! W ogóle super się 'trzymasz'
Verynice - psiak przeuroczy i kochany, że tak się integruje z brzuszkiem!
Co do terminu porodu (bo głupi lekarz na moim usg ostatnim mi wmawiał, że urodzę 2 tyg wcześniej) - moja gin potwierdziła, że termin (i dojrzałość płodu) się liczy na pierwszych usg do 12 tyg, potem to już indywidualnie każdy dzieciaczek rośnie swoim tempem, więc jego wielkość nie jest adekwatna do dojrzałości.
Więc KARK - mój termin porodu nadal zakładany jest na 11.09 tak, jak u Ciebie! Hi5No i z wielkością boba mogę Cię pocieszyć, że mój tydzień temu ważył 1854 g
KAROLINA - nasze boby rosną podobnie szybko, ale Twój trochę wyprzedza mojego. Więc, zakładając że Mati tydzień temu w czwartek ważył 1854g, to Twój równo tydzień później obstawiam... 2100g, a co!
JAGOODKA - nie martw się wagą! Pomijając to, o dziewczyny mówią, że karmiąc piersią kilogramy lecą w dół jak szalone plus wieczny bezczas na własne jedzenie - może pocieszy Cię mój przykład. Do niedawna tyłam jak szalona, 18kg na plusie. I to 18kg się od jakiegoś czasu nie zmienia, czyli tak, jakbym ja chudła, a dziecko rosło. Jesteś w 2 tyg młodszej ciąży niż ja, więc możliwe, że podzielisz mój los i waga 'stanie'
A co do jedzenia i bakterii/pasożytów. Najpierw Listeria - pomijając ją w żywności, na studiach mi ważną rzecz mówili, szczególnie ważną w ciąży. Listeria kocha lodówkę!!! Uwielbia to środowisko i jej zakamarki. Czyli w ciąży podstawa zagonić chłopów do częstego gruntownego mycia lodówki detergentami (a jeśli chłopa brak, to rękawiczki i jazda).
A kebab - czytałam raport, że większość owsicy wśród dorosłych bierze się z kebabów. Ja omijam łukiem
A poza tym staram się nie zwariować mimo świadomości, gdzie jakie potworzyska czyhają. Podstawa to myć ręce, myć i obierać warzywa/owoce, nie jeść surowego mięsa/ryb, nie jeść kupnych ciast z kremem/bitą śmietaną, nie całować się z dziećmi i broń boże po nich nie jeść/nie pić z tej samej szklanki
akuszerka89, verynice, kark, Szonka, Kaarolina, Zaczarowana, magdzia26 lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-68923.png -
Też mi się wydaje, że jak na tyle kg na +, powinno być trochę więcej w obwodzie, zwłaszcza że jakaś strasznie drobna nie jestem. Kurde mam nadzieję, że z malutką wszystko ok, bo do USG jeszcze cały miesiąc...
Paula55 wrote:89??? Toz to malusioja tydz temu juz 95 mialam haha
♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
co do jedzenia poza domem to ja chyba bede zmuszona stolowac sie wlasnie poza domkiem ze wzgledu na remont kuchni
ale juz niedlugo
dziaj przyszla paczka z apteki to sie pochwalejuz mi duzo nie zostalo, jakas koszule do szpitala, posciel i takie tam drobnostki
Ewi25, K_A_M_A, verynice, Io, madiiiii, Kaarolina, Paula55, Nelus, Gosia19, EmiBam, nenka, aswalda, magdzia26, betinka lubią tę wiadomość
-
CZesc dziewczyny
jejku od wczoraj mialam chyba 7 stron do nadrobienia, tempo pisania wzrasta
Paula i Verynice sliczne brzuszkiVerynice ale masz slodkiego psiaczka, podejrzewam, ze jak si emaluszek urodzi to tez bedzie caky czas przy nim.
Anulka81 ja tez mam zaplanowana cesarke.
Akuszerka ja ostatnio tak przybieram na wadze, ze po prostu sie nie waze wiecej, dopiero u lekarza.
Co do jedzenia to ja bardzo czesto jem poza domem, ale od kilku lat nie chodze do zadnych fast foodow typu kfc, md czy kebaby… i jem regularnie sushi.
super, ze wasze maluszki tak szybko rosna, ja mam wizyte w nastepny czwartek i juz nie moge sie doczekac.
Podziwiam wasze zakupy jak zawsze a ja ciagle w lesie z zakupamiverynice lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2014, 16:15
verynice, Io, Ewi25, afrykanka, iwo_na, Nelus, Kaarolina, Paula55, K_A_M_A, Diabla85, Gosia19, EmiBam, aswalda, akuszerka89, magdzia26, betinka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyverynice wrote:Karolcia, spodnie z biedronkami wymiatają
mam caly komplecik w biedronke, czapeczka, body itd ale wszytsko w pudlach bo sie przeprowadzamy za 2 tyg:) tez mi sie podobaWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2014, 16:19
verynice lubi tę wiadomość
-
Karolaaa91 wrote:Jak dowiedziałam sie ze jestem w ciazy wazylam prawie 64 kg przy zakładaniu karty ciazy wazylam 64 kg, pozniej w trakcie I trymestru schudłam do 61 kg, teraz waze 67 kg - czyli jak mam liczyć ile przytyłam?
6 kg od II trymestru lub 3 kg wogóleja to stałam w miejscu do 5 miesiaća, dopiero po 5 miesiaću zaczynam nabierać masy brzusznej
-
Ewi25 wrote:6 kg od II trymestru lub 3 kg wogóle
ja to stałam w miejscu do 5 miesiaća, dopiero po 5 miesiaću zaczynam nabierać masy brzusznej
a ja odwrotnie:-) na początku tyłam jak szalona, a teraz w ciągu 3 tygodni tylko600 g przytyłam i prawie wszystko poszło w synka:-) wydaje mi się, że to indywidualna sprawa ile ktora z nas przytyje, byleby dziudziusie nasze rosły i rozwijały sie dobrze:-) jem normalnie, tylko staram sie jeść dla dwojga, a nie za dwoje:-)
Karolaaa91 lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-69041.png -
dba wrote:iwo_na widzę, że kupiłaś coś z Mixy
powiem szczerze, że zastanawiam się nad ich kosmetykami, bo kupiłam kiedyś w promocji ich balsam do ciała- rewelacja. Mam teraz dylemat
To jest taka woda uniwersalna do buzki, cialka i pupci maluszka. Mysle ze czasem awaryjnie sie przyda
-
dziewczyny a może któras by się pokusiła wrzucic tu liste rzeczy z apteki czyli tych wszystkich masci i kremików, które kupujecie z wyjasnieniem do czego to ?
Bardzo mi by się to przydało, bo widze, że zakupy z apteki pokaźne a ja kompletnie nie wiem co do czego ;-(verynice, magdzia26 lubią tę wiadomość