X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 7 na plusie, ale Liwia ostatnio straszliwie się rozkręciła i rośnie jak szalona! Z miesiąca na miesiąc przybywa mi coraz więcej! W obwodzie na poziomie pępka jakieś 89cm

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    89??? Toz to malusio :) ja tydz temu juz 95 mialam haha :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• iwo_na Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to moje dzisiejsze zakupy Rosmannowe :)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3af09a2b0186.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6eb5f77fa46d.jpg

betinka, K_A_M_A, Kaarolina, Io, madiiiii, Ewi25, Paula55, Gosia19, EmiBam, magdzia26 lubią tę wiadomość

relg4z17djzzyjqt.png
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki nie mówcie o tej wadze, jak jutro stanę to się pewnie przewrócę ;) Właśnie zjadłam zupę, lody, zaraz będzie drugie a jeszcze ciasto upiekłam :P Haha dobrze, że u mojego gina się waga zepsuła to chociaż wczoraj wiochy nie było :P

kark lubi tę wiadomość

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • dba Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwo_na widzę, że kupiłaś coś z Mixy :) powiem szczerze, że zastanawiam się nad ich kosmetykami, bo kupiłam kiedyś w promocji ich balsam do ciała- rewelacja. Mam teraz dylemat :)

• Ewi25 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Ewi to idziemy leb w leb :) ja tez poki co mam 5kg na plus :) ciekawe jak to bedzie na koniec :)
    Tez chciala bym tak do 10 max dobic...

trochę nam dojdzie napewno jeszcze w ostatnich 2 miesiącach i ja startowałam z wagi 67/68 kg i tak do 80 kg najwięcej chciałam dobić :)

qb3c82c3gptozz8t.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry popołudniowe! Wróciłam sobie od lekarza i nadrabiałam Was tak, że musiałam sobie w notatniku pisać co kto mówił :D
    Na szczęście nadal moja szyjka jest niezmiennie książkowa mimo skurczów natrętnych, synuś usilnie chował plecki jak chciałyśmy go posłuchać - skończyłam z całym brzuchem umazanym w żelu jak po usg i w końcu go dorwałyśmy jak mi przywalił w pęcherz ;) Podsumowując - moja gin powiedziała, że wszystko dobrze :)

No, a nawiązując do Waszego słowotoku :)

Paula - brzunio masz śliczny! W ogóle super się 'trzymasz' :)

Verynice - psiak przeuroczy i kochany, że tak się integruje z brzuszkiem!

Co do terminu porodu (bo głupi lekarz na moim usg ostatnim mi wmawiał, że urodzę 2 tyg wcześniej) - moja gin potwierdziła, że termin (i dojrzałość płodu) się liczy na pierwszych usg do 12 tyg, potem to już indywidualnie każdy dzieciaczek rośnie swoim tempem, więc jego wielkość nie jest adekwatna do dojrzałości.

Więc KARK - mój termin porodu nadal zakładany jest na 11.09 tak, jak u Ciebie! Hi5 :) No i z wielkością boba mogę Cię pocieszyć, że mój tydzień temu ważył 1854 g :D

KAROLINA - nasze boby rosną podobnie szybko, ale Twój trochę wyprzedza mojego. Więc, zakładając że Mati tydzień temu w czwartek ważył 1854g, to Twój równo tydzień później obstawiam... 2100g, a co! :)

JAGOODKA - nie martw się wagą! Pomijając to, o dziewczyny mówią, że karmiąc piersią kilogramy lecą w dół jak szalone plus wieczny bezczas na własne jedzenie - może pocieszy Cię mój przykład. Do niedawna tyłam jak szalona, 18kg na plusie. I to 18kg się od jakiegoś czasu nie zmienia, czyli tak, jakbym ja chudła, a dziecko rosło. Jesteś w 2 tyg młodszej ciąży niż ja, więc możliwe, że podzielisz mój los i waga 'stanie' :)

A co do jedzenia i bakterii/pasożytów. Najpierw Listeria - pomijając ją w żywności, na studiach mi ważną rzecz mówili, szczególnie ważną w ciąży. Listeria kocha lodówkę!!! Uwielbia to środowisko i jej zakamarki. Czyli w ciąży podstawa zagonić chłopów do częstego gruntownego mycia lodówki detergentami (a jeśli chłopa brak, to rękawiczki i jazda).

A kebab - czytałam raport, że większość owsicy wśród dorosłych bierze się z kebabów. Ja omijam łukiem ;)
    A poza tym staram się nie zwariować mimo świadomości, gdzie jakie potworzyska czyhają. Podstawa to myć ręce, myć i obierać warzywa/owoce, nie jeść surowego mięsa/ryb, nie jeść kupnych ciast z kremem/bitą śmietaną, nie całować się z dziećmi i broń boże po nich nie jeść/nie pić z tej samej szklanki :)

akuszerka89, verynice, kark, Szonka, Kaarolina, Zaczarowana, magdzia26 lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi się wydaje, że jak na tyle kg na +, powinno być trochę więcej w obwodzie, zwłaszcza że jakaś strasznie drobna nie jestem. Kurde mam nadzieję, że z malutką wszystko ok, bo do USG jeszcze cały miesiąc...
    Paula55 wrote:
    89??? Toz to malusio :) ja tydz temu juz 95 mialam haha :)

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • hela Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do jedzenia poza domem to ja chyba bede zmuszona stolowac sie wlasnie poza domkiem ze wzgledu na remont kuchni ;) ale juz niedlugo :)

dziaj przyszla paczka z apteki to sie pochwale ;) juz mi duzo nie zostalo, jakas koszule do szpitala, posciel i takie tam drobnostki ;)
    15mi7o7.jpg

Ewi25, K_A_M_A, verynice, Io, madiiiii, Kaarolina, Paula55, Nelus, Gosia19, EmiBam, nenka, aswalda, magdzia26, betinka lubią tę wiadomość

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w najszerszym miejscu na brzuszku mam 106 cm :) a w biuście już 103 cm :)

qb3c82c3gptozz8t.png
  • Diabla85 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w brzuchu 105 cm a w biuście też 103 cm jak Ewi :)

Ewi25 lubi tę wiadomość

[doxs9km.png
    4ilkhk7.png
  • afrykanka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CZesc dziewczyny :)
    jejku od wczoraj mialam chyba 7 stron do nadrobienia, tempo pisania wzrasta :)

Paula i Verynice sliczne brzuszki :) Verynice ale masz slodkiego psiaczka, podejrzewam, ze jak si emaluszek urodzi to tez bedzie caky czas przy nim.

Anulka81 ja tez mam zaplanowana cesarke.

Akuszerka ja ostatnio tak przybieram na wadze, ze po prostu sie nie waze wiecej, dopiero u lekarza.

Co do jedzenia to ja bardzo czesto jem poza domem, ale od kilku lat nie chodze do zadnych fast foodow typu kfc, md czy kebaby… i jem regularnie sushi.

super, ze wasze maluszki tak szybko rosna, ja mam wizyte w nastepny czwartek i juz nie moge sie doczekac.

Podziwiam wasze zakupy jak zawsze a ja ciagle w lesie z zakupami :)

verynice lubi tę wiadomość

1usat5od00spirqc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2014, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to i ja sie pochwale kilkoma rzeczami dla mojej slodzinki :)**

d605d2116eeb407emed.jpg

afe8e5ae36d15138med.jpg

10f0d42f8c3196camed.jpg

26ff7c5fbb5e497dmed.jpg

1081b6a6b732cc1emed.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2014, 16:15

verynice, Io, Ewi25, afrykanka, iwo_na, Nelus, Kaarolina, Paula55, K_A_M_A, Diabla85, Gosia19, EmiBam, aswalda, akuszerka89, magdzia26, betinka lubią tę wiadomość

• Karolaaa91 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dowiedziałam sie ze jestem w ciazy wazylam prawie 64 kg przy zakładaniu karty ciazy wazylam 64 kg, pozniej w trakcie I trymestru schudłam do 61 kg, teraz waze 67 kg - czyli jak mam liczyć ile przytyłam? :-)

atdci09kamv7205a.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia, spodnie z biedronkami wymiatają :D <3

karolcia:)))) lubi tę wiadomość

dqprpx9ikjqhrova.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2014, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice wrote:
    Karolcia, spodnie z biedronkami wymiatają :D <3

mam caly komplecik w biedronke, czapeczka, body itd ale wszytsko w pudlach bo sie przeprowadzamy za 2 tyg:) tez mi sie podoba :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2014, 16:19

verynice lubi tę wiadomość

• Ewi25 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa91 wrote:
    Jak dowiedziałam sie ze jestem w ciazy wazylam prawie 64 kg przy zakładaniu karty ciazy wazylam 64 kg, pozniej w trakcie I trymestru schudłam do 61 kg, teraz waze 67 kg - czyli jak mam liczyć ile przytyłam? :-)

6 kg od II trymestru lub 3 kg wogóle :) ja to stałam w miejscu do 5 miesiaća, dopiero po 5 miesiaću zaczynam nabierać masy brzusznej :)

qb3c82c3gptozz8t.png
  • Tysia87 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi25 wrote:
    6 kg od II trymestru lub 3 kg wogóle :) ja to stałam w miejscu do 5 miesiaća, dopiero po 5 miesiaću zaczynam nabierać masy brzusznej :)

a ja odwrotnie:-) na początku tyłam jak szalona, a teraz w ciągu 3 tygodni tylko600 g przytyłam i prawie wszystko poszło w synka:-) wydaje mi się, że to indywidualna sprawa ile ktora z nas przytyje, byleby dziudziusie nasze rosły i rozwijały sie dobrze:-) jem normalnie, tylko staram sie jeść dla dwojga, a nie za dwoje:-)

Karolaaa91 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69041.png
  • iwo_na Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dba wrote:
    iwo_na widzę, że kupiłaś coś z Mixy :) powiem szczerze, że zastanawiam się nad ich kosmetykami, bo kupiłam kiedyś w promocji ich balsam do ciała- rewelacja. Mam teraz dylemat :)

To jest taka woda uniwersalna do buzki, cialka i pupci maluszka. Mysle ze czasem awaryjnie sie przyda

relg4z17djzzyjqt.png
  • Karolaaa91 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a może któras by się pokusiła wrzucic tu liste rzeczy z apteki czyli tych wszystkich masci i kremików, które kupujecie z wyjasnieniem do czego to ?

Bardzo mi by się to przydało, bo widze, że zakupy z apteki pokaźne a ja kompletnie nie wiem co do czego ;-(

verynice, magdzia26 lubią tę wiadomość

atdci09kamv7205a.png
‹‹ 987 988 989 990 991 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ