Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Fipsik, teść sam robi kefir z jakiegoś grzybka, a ponieważ nie znalazłam jednoznacznej informacji na temat tego, czy mogę takie rzeczy pić, wolę dmuchać na zimne i nie pić tego, o czym go poinformowałam od razu, za pierwszym razem jak mi go wciskał. Inna sprawa, że ja ogólnie nie pijam żadnych kefirów, bo ich nie lubię, więc tym bardziej nie rozumiem jak można mi to wciskać na siłę, kiedy jeszcze jestem w ciąży ?
Pewnie, że nie ma co się dać zwariować i trzeba podchodzić do wszystkiego z głową. Na mieście rzadko, bo rzadko, ale zdarza się, że coś zjem, z tym że ja widzę różnicę między zjedzeniem czegoś o czym nie wiem, że może być szkodliwe, a zjedzeniem czegoś, co do czego mam stanowczą opinię, że nie będę ryzykowała i nie zjem tego.
madiiii, mnie podobają się te pierwsze kocyki, szczególnie jasnożółty i błękitny, ale one chyba nie będą zbyt ciepłe na zimę... Ja mam kocyk akrylowy (wydaje się być bardzo ciepły) i myślę, że to z grubszym ubiorem wystarczy.
Gosia19, trzymam kciuki żeby wszystko Wam się udało!
Nelus, nie przejmuj się smarkulami. Pewnie pierwszy raz w życiu widziały odsłonięty brzuszek ciążowy i się tak podniecały.
U nas dalej upały i duchotawięc znowu spędzam dzień w piwnicy, bo na górze od samego siedzenia bez ruchu pocę się
Zaraz trzeba będzie doczołgać się na górę żeby dokończyć obiad i wyprawić Męża do pracy
Zjadłabym sobie trochę czereśni, ale od wczoraj męczą mnie mdłości i boję się, że czereśnie tylko spotęgują moje dolegliwości...
madiiiii, Gosia19 lubią tę wiadomość
-
Ojj te wasze śluby
zazdroszczę Wam i trochę żałuję, że ja już po... my mamy pierwszą rocznicę w sierpniu i dostaliśmy zaproszenie do restauracji, w której mieliśmy urządzane wesele na kolację z okazji 1 rocznicy
Bardzo miło z ich strony
Tylko w co ja się ubiorę...?
A muszę się Wam pochwalić, że sesja brzuszkowa odbędzie się w pierwszym tygodniu sierpniaPochwalę się Wam zdjęciami jak już będzie po
Nie mogę się doczekać, bo mój mąż nie ma ani jednego zdjęcia z "synkiem"
betinka, magdzia26 lubią tę wiadomość
-
Ponawiam
Karolaaa91 wrote:dziewczyny a może któras by się pokusiła wrzucic tu liste rzeczy z apteki czyli tych wszystkich masci i kremików, które kupujecie z wyjasnieniem do czego to ?
Bardzo mi by się to przydało, bo widze, że zakupy z apteki pokaźne a ja kompletnie nie wiem co do czego ;-(magdzia26 lubi tę wiadomość
-
na ten temat może jutro będę w stanie się wypowiedzieć bo przychodzi położna i się Jej wypytam co po co i na co potrzebuję bo na razie kupuję na "pałę" i nie wiem czy mam coś potrzebnego
betinka lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-69187.png
https://www.maluchy.pl/li-72300.png -
zaraz chyba pęknę...
30t+3d i 92 cm w pępku
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f9500598c6b5.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/927e2de9ddff.jpgKaarolina, kark, afrykanka, Ewi25, Io, Paula55, betina89, madiiiii, nenka, akuszerka89, EmiBam, Gosia19, betinka, magdzia26, Migotka22, verynice lubią tę wiadomość
-
Karolaaa91 wrote:dziewczyny a może któras by się pokusiła wrzucic tu liste rzeczy z apteki czyli tych wszystkich masci i kremików, które kupujecie z wyjasnieniem do czego to ?
Bardzo mi by się to przydało, bo widze, że zakupy z apteki pokaźne a ja kompletnie nie wiem co do czego ;-(
ja z apteki kupilam:
purelan polecany na brodawki (ponoc bardzo dobry), tantum rosa do przemywania po porodzie, sterimar do noska dla malego (moze byc sol fizjologiczna tez), linomag do jego dupki, octenisept do pepuszka... i inne pierdoly widoczne na fotce
sa to rzeczy polecane przez polozne, moje znajome itd...
mysle ze to najwazniejsze rzeczymagdzia26 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZaczarowana, moja mama robi takie coś z grzyba... I do tego robi ocet "winny" z tego grzyba! Jak to widzę, to normalnie zwracam wszystko nieważne czy jestem w ciąży czy nie (moja mama to hoduje już kilka lat
)...
Ja przed ciążą 52, teraz 56,5kg, brzuch 88cm, a biust 98
Ja z aptecznych planuję:
Octenisept, wit. d, sól fizologiczna, woda morska do noska od pierwszych dni, termometr i coś przeciwgorączkowego (chyba w czopkach).
Apteczne, ale które można kupić też w innych kosmetycznych sklepach:
Bephanten, Oilatum, aspirator do noska z wkładami, płatki kosmetyczne, patyczki z ogranicznikiem, wszystkie majty+inne do porodu i herbatka koperkowa od pierwszych dni życia.
Dodatkowo jeśli będą potrzebne to podejdę do apteki kupię:
tantum rosa (mam nadzieję, że jednak się obejdzie), kropelki na kolkę (córka nie miała), coś na aftę (córka miała), witaminę c w kropelkach (córce w okresach zimowych położna zaleciła podawać profilaktycznie, więc teraz na zimę chyba też wezmę), wit. k (córa po niej wymiotowała i lekarka powiedziała, że nie musi w ogóle przyjmować i mała ma się całkiem dobrze).magdzia26 lubi tę wiadomość
-
Ze spraw aptecznych:
Octanisept- to pielęgnacji pępka maluszka, tany krocza lub rany po c.c
Sól fizjologiczna w małych ampułkach- Do przemywania oczek ( zawsze od zewnętrznej do wewnętrznej strony na każde oczko nowy gazik)
Gaziki najlepiej pakowane po 2 szt- własnie do przemywania oczek
Patyczki- do czyszczenia pępka i uszek
Duże płatki kosmetyczne- do mycia buźki
Termometr- najlepiej bezdotykowy taki do szybkiego pomiaru
Czopki glicerynowe- dla nas jeżeli będziemy miały problem już po lub dla maluszka jak nie może sobie poradzić z kupką
Puralen firmy medela- rewelacyjny choc drogi na popenkane brodawki
Biały jeleń w płynie- do mycia rany krocza lub po c.c
Ręczniki jednorazowe- do wycierania rany krocza lub rany po c.c
Czopki z paracetamolu dla maluszka zawsze warto mieć w pogotowiu
Paracetamol- Dla nas na ból rany lub gorączkę jak nam się piersi trochę popsują czytaj nadmiar pokarmu
Majtki poporodowe- najlepiej takie z siateczki
Podpaski takie większe
madiiiii, betinka, magdzia26, Migotka22, verynice lubią tę wiadomość
-
Coś do czyszczenia noska- np. NoseFrida, sopelek itp.
Sól morska trzeba nawilżyć nosek zanim sie użyje aspiratorka do noska
Herbatki laktacyjne można je sobie pić już teraz ja bardzo lubię
Szałwia warto mieć parę zaszetek w torbie fajnie łagodzi laktacje jak zaczyna się nawał
Witamina k +d suplementację dowiecie sie w szpitalu
Posterisan- rewelacyjne czopki na hemoroidy nie trzeba już teraz kupowac ale jak któraś będzie miała ten problem po porodzie ( a hemoroidy czesto bardziej bolą niż rana krocza to naprawdę polecam)
magdzia26 lubi tę wiadomość