X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • betinka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, bo po kilku dniach obczaiłam, że Ty ze swoim też meczyki oglądasz :)

Paula55 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • martusia86 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Martusia nie odbierz mnie zle ale ja jestem tak zdeterminowana na karmienie ze zasiegam wszelkich mozliwych opini :)
    I mam i poloznych laktacyjnych. Jak tylko mam okazje to kozystam. Staram sie duzo czytac jak i zasiegac wiedzy od innych znajomych mam analizujac to co one robily z tym co sie zaleca :)
    Nie mowie ze u mnie bedzie idealnie bo nie wiem. Dlatego poruszamy i tu na watku te dyskusje :)
    Jak sie okaze ze bedze jak mowisz uwierz mi ze grzecznie wszystko odszczekam ;)

Haha betinka jak bys zgadla :) piwko i meczyc z Miskiem :) hehe. A tys wrozka czy co? :) :P
    Nie odbieram źle ja jestem mega za karmieniem piersią sama kończyłam kurs położnej laktacyjnej ale pracuję na też na oddziale położniczym i widzę z iloma problemami borykają się młode mamy chodziłam tez jako środowiskowa więc też wiem jak to wyglada w 4,5 dobie po porodzie teoria teorią a życie życiem.

relgh3715xtq0i4d.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betinka wrote:
    Paula, bo po kilku dniach obczaiłam, że Ty ze swoim też meczyki oglądasz :)

Ogladam ogladam :) nie mam wyjscia haha :) ale z drugiej strony mi to nie przeszkadza bo lubie pilke :)

betinka lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martusia86 wrote:
    Nie odbieram źle ja jestem mega za karmieniem piersią sama kończyłam kurs położnej laktacyjnej ale pracuję na też na oddziale położniczym i widzę z iloma problemami borykają się młode mamy chodziłam tez jako środowiskowa więc też wiem jak to wyglada w 4,5 dobie po porodzie teoria teorią a życie życiem.

Jasne ze jest mnustwo problemow. To normalne i nikt nie mowi ze bedzie latwo pueknie i kolorowo. Wrecz przeciwnie kazdy mowi ze to droga przez meke niejednokrotnie...
    Ale z czegos te problemy wynikaja, i najczesciej jednak problem pojawia sie w samej mamie i tym zewmawia sobie ze nie da rady, ze cos zle robi, ze dziecko sie nie najada itp...

Czytam tez rady bardzo fajnej i znanej poloznej Kasi Plazy Piekarzewskiej i ona bardzo fajńie tlumacz wiele rzeczy. Sama sie przyznaje ze w swojej pracy spotyka sie z wieloma niedouczonymi poloznymi przez ktore niejednokrotnie kobiety rezygnuja z karmienia :/ sama w rodzińie mialam taki przypadek ze dziewczyna o malo w depresje przez taka pipe niedouczona nie wpadla...
    Ona tez tlumaczy ze kobiety czesto sa nie przygotowane kompletnie!
    Ja sama widze po kolezankach ktore nie kozystaly z tego typu forow i bladego pojecia nie mialy do porodu jak funkcjonje karmienie, jak sie przygotowac, co to jest glupi laktator i do czego slozy... Wiec nie dziwie sie ze potem sa takie problemy na oddzialach :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• aswalda Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam pozna pora jak to ja :) noce mam okropne,bezsenne. jak juz zasne to sie szybko obudze i gapie w sufit, rano jestem cala obolala :( pochwale sie wiec malenkimi zakupami juz coraz blizej konca. jttmkl.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2014, 00:23

ofcooo, betinka, Kaarolina, madiiiii, Io, akuszerka89, verynice, Paula55, Fipsik, Ewi25, magdzia26, EmiBam, Gosia19 lubią tę wiadomość

Kolejna Córcia Majeczka <3 preg.png
    Córcia Natalia <3
    age.png
    Synuś :)
    age.png
    Aniołek maj 2012 10tc <3 [*]
  • nenka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 00:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quatriona wrote:
    Wcześniej ważona była na koniec kwietnia i było 509 g

Betinka z tych usg do 12 tygodnia wynika że urodzi się wcześniej niż z miesiączki wynika:)
    Betinka a ile ważysz?

• betinka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 00:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz ważę 67kg, startowałam z 49.

Kuuuuurcze, chciałam sobie zamówić ten pas ciążowy, a tu dostępne tylko rozmiary S i M :( Nie wiem, czy dobrze czaję ich sposób pomiaru - obwód wokół bioder. Zmierzyłam się po prostu tak, jakbym miała zamontować pas, teraz mi tam wyszło 99cm, czyli wychodziłby rozmiar L 97,2cm - 101,9cm :S

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 01:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale okropna noc... zerwal mnie silny skurcz ale zoladka i jelit myslalam ze sie przekrece.. nie bylam w stanie nawet wstac az Maz sie obudzil i wyeksportowal mnie do lazienki...masakra jakas :/

Io mi cianienie trzyma sie srednio 135/70-80 czasami mam ksiazkowe 120/70 a czasami ponad 160/105-110 ale to juz rzadkosci zobacze co jutro gin powie :)

Io, Fipsik lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2014, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Ja sama widze po kolezankach ktore nie kozystaly z tego typu forow i bladego pojecia nie mialy do porodu jak funkcjonje karmienie, jak sie przygotowac, co to jest glupi laktator i do czego slozy... Wiec nie dziwie sie ze potem sa takie problemy na oddzialach :)
    Paula, ja ci powiem, że w poprzedniej ciąży na nic nie byłam przygotowana. Nawet nie widziałam do końca jak poród przebiega. Ale jak się zaczęło to odruchowo wiedziałam co i jak.
    Tak samo z karmieniem. Dostałam małą w pierwszej sekundzie i wiedziałam jak pierś podać, jak się ułożyć, chociaż w życiu żadnych obrazków nie oglądałam. Co do kapturków czy smoczków to popieram Martę w 100%. Też chciałam być extra mamą, nic nie miałam, ale jak miałam pogryzione sutki i krew mi się z nich lała i przy karmieniu dosłownie ryczałam (a to była dopiero chyba 6 doba), to poszła do apteki kupiłam i po 2 dniach nie potrzebowałam już ich, bo mała się nauczyła.
    Smoczek u nas akurat zdał egzamin jak córa miała już ponad miesiąc - przestałam karmić na żądanie, zaczęłam co 3h, bo musiałam do szkoły jeździć. Ale jak mnie córa widziała już w oknie to od razu wypluwała smoczek i już powietrze ssała :P Więc nie wiem jak to jest z tym odruchem, ja jeżeli czasem dawałam do spania, to jak młoda zasnęła od raz wyciągałam :)

Kurcze, ropa mi się lała pierwsze miesiąc, póki się nie zrosło całkiem. Potem takie zrośnięte puchło, swędziało i piekło.
    Czyli mówicie tym razem robić wszystko, żeby krocza nie nacięli i żeby nie popękać :)?
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi :*

• Zaczarowana Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy jest wśród nas taka, która nie zauważyła żadnej rekacji malucha na głośne dźwięki, hałasy ? Bo często piszecie, że maluszki reagują np. na hałas włączonego blendera i tak zaczęłam się zastanawiać czy to każde dziecko musi reagować na takie rzeczy.

Córcia <3
    dxomtv735zv5mpm2.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowana moj na glosna muzyke nie reaguje wcale ale np jak robilam ciasto i uzywalam robota to zauwazylam ze wtedy kopie mnie czesciej i mocniej.. ale jak teraz to jest to nie wiem bo dawno ciasta nie pieklam :)

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • dba Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry :) mały o dziwo dał mi w nocy pospać :) obudził mnie o 7 rano, ale jest piękne słońce więc może być taka piękne budzenie ;)
    wypiłam kawkę, załączyłam pranie :)
    co do pamperów- niestety jeśli chcemy wygodę to musimy przywyknąć do myśli, że to chemia. Tylko wielorazówki są zdrowe. Ja na pewno nie będę kupować oryginalnych pampersów od rozm. 3, bo synek miał takie uczulenie na ten aloes, więc dla mnie tylko huggisy. Na początek mam oryginalne pampersy, ale może jeszcze inne dokupię. Ale to jak już będę wyprawkę kompletować.
    Co do kapturków zgadzam się - nie chodzi o to, żeby je stosować ot tak, tylko one mają służyć jako pomoc i czasami warto z takiej pomocy skorzystać :)
    Zaczarowana mój nie reaguje na dźwięki, ale przyzwyczajam go do odkurzacza, codziennie odkurzam i mam nadzieję, że po porodzie ten dźwięk go nie obudzi ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2014, 07:51

Kaarolina, kark, EmiBam lubią tę wiadomość

• Szonka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowana wrote:
    Dziewczyny, a czy jest wśród nas taka, która nie zauważyła żadnej rekacji malucha na głośne dźwięki, hałasy ? Bo często piszecie, że maluszki reagują np. na hałas włączonego blendera i tak zaczęłam się zastanawiać czy to każde dziecko musi reagować na takie rzeczy.
    Witam z rana.

Ja nie zauwazylam takiej reakcji. U mnie maluch rusza sie glownie gdy ja leze, a chalas jakos szczegolnie na niego nie wplywa.

Co do karmornia piersia mysle ze to jest w glowie i kobieta ktora jest zdetermi.owana jest w stanie pokonqc przeciwnosci. Ja z pierwsza corka mialam na starcie mega problemy, typu ropien w piersi, pobyt w szpitalu, antybiotyki a karmilam ponad dwa lata, bo mi na ty bardzo zalezalo. Mysle ze malo jest kobiet ktore niw maja mleka, a ten zanik wynika moze z zamalej wiary ze sie uda. Moze sie myle, ale tak mi sie zawsze wydawalo ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2014, 08:10

Paula55 lubi tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• madiiiii Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betinka, ja mierzyłam obwód dokładnie na wysokości kości biodrowych, nieco poniżej pępka. Wyszło mi 91,5cm i wzięłam już rozmiar M. Po zapięciu jest trochę za duży (niewielka część rzepu wystaje). Generalnie rzepy są długie i mają bardzo szeroki zakres regulacji, a pas dodatkowo zrobiony jest z gumy, także na tę chwilę M pewnie by na Ciebie pasowało :)

Tutaj mają chyba L
    http://orthomedicus.istore.pl/pl/pas-macierzynski-2262-oppo.html
    betinka wrote:
    Teraz ważę 67kg, startowałam z 49.

Kuuuuurcze, chciałam sobie zamówić ten pas ciążowy, a tu dostępne tylko rozmiary S i M :( Nie wiem, czy dobrze czaję ich sposób pomiaru - obwód wokół bioder. Zmierzyłam się po prostu tak, jakbym miała zamontować pas, teraz mi tam wyszło 99cm, czyli wychodziłby rozmiar L 97,2cm - 101,9cm :S

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • assantea Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mogę już spać. Zaraz jakieś śniadanko zrobię choć nie mam pomysłu na co mam ochotę :-) W tamtym tygodniu nabawiłam się zapalenia gardła i niestety po kilku dniach walki domowymi metodami poddałam się i jestem na antybiotyku. Pierwszą tabletkę brałam normalnie ze łzami w oczach ale kaszel mnie tak okropny trzymał ze balam się ze małego zaraz urodze.
    Co do aptecznych kosmetyków to ja też zaopatrzylam się już w octenisept, sterimar, purelan, linomag, tantum rosa i sudocrem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2014, 08:17

W końcu z nami! <3
    f2w3k0s3kh8mgta9.png
  • Migotka22 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z rana :D

Łeee...nic mi się nie chce :( Nie wiem co mam robić :/

Kurczę ja to chyba zacznę sobie zapisywać co wy już macie, a czego ja nie mam i tak stworzę kolejną listę :P bo inaczej to połowy rzeczy nie kupię. A jeżeli chodzi o apteczne to już wgl jestem w lesie i to w dodatku całkiem zielona :/ Na razie mam sudocrem...juhu :P

Qatriona dopiero zauważyłam...gratuluję wizyty :) No i wow :) Jaka duża dzidzia :D

Gosia i Stardust piękne okrągłe piłeczki :D

Betina tobie też gratuluję sporego już dzidziołka :) I myślę, że ma jeszcze czas żeby się odwrócić ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2014, 08:57

magdzia26, Quatriona, Gosia19 lubią tę wiadomość

relganlikx65a1ud.png
  • anulka81 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jakie dziś piękne słoneczko za oknem :) pierwszy raz od... nie pamiętam kiedy chyba jeszcze przed ciążą jestem wyspana!! :) co noc budzę sie minimum 6 razy albo na siku albo mały mnie tak kopie że sie nie da spać. A dziś wstałam w nocy tylko dwa razy!!, mały spał do chwili aż ja sie całkiem wybudziła i stwierdziłam że za długo śpie hehehe teraz mały nadrabia nockę i kopie po żebrach:) ale teraz to może sobie kopać ;)
    Co do karmienia to też chciałabym karmić piersią ale mam problemy z żołądkiem (refluks i przepuklina) no i nie wiem jak długo dam radę, bo w okresie jesiennym i wiosennym jest najgorzej i wtedy muszę brać leki, ale nie ma co myśleć o najgorszym mam nadzieję że będzie dobrze.
    Też bym chciała wiedzieć ile mały waży, w sobotę byłam na wizycie ale lekarz był taki zakręcony że nawet mi nie powiedział ile mały waży, tylko że wszystko jest ok. a następna wizyta dopiero 26.07. w maju na wizycie miał 750g ciekawe ile teraz waży, zapewne dwa razy tyle bo kopie z podwójna siłą ;) hehe

https://www.maluchy.pl/li-69207.png
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kobity kochane, ja znowu w nocy o 3 się obudziłam, mały tam się nieźle wściekał, ale pomyślałam że się nie poddam i idę dalej spać. No i jakoś pospałam do po 8 ;)
    A ja dziś mam 32 tydzień... Teraz ważę 76-a wcześniej 77... Schudłam? A żrę jak świnia :D A obwód brzucha... 111cm czyli nic nie urosło... Nie wiem czy już się zatrzymałam i teraz wszystko idzie w dziecko czy jak...

Kaarolina, Migotka22 lubią tę wiadomość

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry!

Aswalda- przecudny ten kocyk z misiem :)

Karolina - no to rewelacyjnie ci to ciśnienie spadło. Czyli te prochy potrzebowały trochę czasu. To ja już sama nie wiem. Wczoraj powiedziałam mężowi, że dzisiaj dzwonie do gin i umawiam się, że jutro po USG idę do szpitala. Już nawet wynagocjowałam, że zabieram laptopa i internet bo inaczej umre :P A teraz Ty mówisz, że Ci spadło bez szpitala. Bądź tu mądry czlowieku. Problem polega na tym, że moja gin wyjeżdza 4 i wraca 14 wiec jak się teraz nie położę to potem dopiero za 2 tyg. I co tu robić? Chyba sondę przeprowadzę :P

Paula - ja też jestem mocno nastawiona na karmienie. Wkurza mnie jak słyszę od mamy, ciotek, teściowej, że ,,zobaczysz czy będziesz miała pokarm". Okazuje się, że u mnie w rodzinie nikt niby nie miał. Wszystkie karmiły butelką i o zgrozo dosypywały mąki do mleka, zeby się dziecko najadło! A jak im tłumaczę, że to nie tak, że nie miały pokarmu tylko nikt im nie pokazał co zrobić żeby był i jak karmić to wszystkie prychają pod nosem, bo ja jestem młoda i głupia a one już tyle dzieci wychowały. W ogóle reagują tak na wszystkie ,,rewelacje'' które przynoszę ze szkoły rodzenia albo z forum. Jak mojej mamie mówiłam o tym, że nie chce mieć przebijanego pęcherza płodowego i masazu szyjki to mi powiedziała, że nie jestem lekarzem i nie moja broszka się wtracać w to co będą mi przy porodzie robić. A jak powiedziałam, że się nie położę do rodzenia bo lepiej rodzić w pozycji pionowej to w ogóle usłyszałam, że sobie jakies fanaberie wymyślam :P

Paula55, afrykanka, aswalda lubią tę wiadomość

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Skopiowałam sobie wszystko to co pisałyście o aptecznych zakupach bo nie mam nic poza Sudocremem paroma próbkami, tak jak Migotka :D

Za tydzień wypłata to coś pokupuję ;) I muszę do Rossmanna w końcu ruszyć po te kosmetyki dla małego :)

A powiedzcie mi, czy jak siedzicie cały dzień w domu to się malujecie i ubieracie jakoś lepiej? Bo ja to cały dzień w wygodnych dresach (oczywiście nie jakichś dziurawych i z plamami) no i bez makijażu, nawet jak na rynek czasem sama jadę czy po pieczywo to się nie maluje...ale tak mi już pomału głupio, że mąż wraca z pracy a ja taka nieogarnięta jestem...wiadomo, że jak gdzieś z nim wychodzę z domu to i się ubiorę i pomaluję...

betinka lubi tę wiadomość

dqprpx9ikjqhrova.png
‹‹ 992 993 994 995 996 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ