X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2016
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Bee85 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno pit z 2014 ? A nie z roku poprzedzającego rok urodzenia dziecka czyli 2015 ?

edit: a już widzę, że padło to pytanie, coś mi się nie odświeżyło

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2016, 20:15

h4zpdqk39i22byyb.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia_M wrote:
    I to niby jest wprowadzone od zeszłego roku ;-) akurat nie mam żadnej znajomej, która by rok temu urodziła ;-) ale w sumie dwie urodzą parę miesięcy przede mną to zawsze wtedy będę mogła się dopytać.

A opieka od 10 tc jest udowodniona na podstawie zaświadczenia od lekarza? czy na podstawie karty ciąży?

lekarz wypisuje zaświadczenie specjalnie do becikowego-mi wypisywal prowadzący

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja urodziłam w 2015 a pokazywałam 2013. Czyli teraz pokazujemy za 2014 i chyba w tym roku już sie nie załapie..

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale mnie ochota na krokiety złapała...

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to 500 zł z samorządu to jest wszędzie? Bo ja nie widziałam tego u siebie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mówię wam że sama jestem w szoku że liczą 2 lata w stecz.
    Jutro wam linka dam to poczytajcie sobie.

Liczy się zaświadczenie od lekarza. Jak rodziłam córkę w 2011 to musiałam zaświadczenie przedstawić.

Zaraz do koleżanki napisze ona składała teraz wniosek o becikowe.

A o tym becikowym miejskim pierwsze slysze.
    Te o którym pisałam 100zl jest od państwa a 500zl od Szydło.
    Obecnie w roku 2016 jest przyznany becikowe od kopacz ale to dla bezrobotnych, studentek, KRUS.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia_M wrote:
    I to niby jest wprowadzone od zeszłego roku ;-) akurat nie mam żadnej znajomej, która by rok temu urodziła ;-) ale w sumie dwie urodzą parę miesięcy przede mną to zawsze wtedy będę mogła się dopytać.

A opieka od 10 tc jest udowodniona na podstawie zaświadczenia od lekarza? czy na podstawie karty ciąży?

Lekarz wypisuje specjalne zaświadczenie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest jakas notka że daje sie rok wstecz ale dla dzieci urodzonych chyba od pazdziernika dokładnie się nie wiem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak potwierdzone dochód liczony jest za rok 2014 w naszym przypadku.
    Dziewczyna w tym roku składała wniosek.

• Kasia1987. Przyjaciółka

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little Red Fox wrote:
    ale mnie ochota na krokiety złapała...

Ja dzisiaj robiam :) Zapraszam - jeszcze coś zostało :)

ex2b3e5ekhc9nlpd.png

20140830290117.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2017, 14:35

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka ja składałam i musiałam pokazać dochód z 2013 i to mnie w sumie uratowało bo tak byśmy się nie załapali.. Ale jeżeli ktoś zmienił prace musi dodatkowy kwitek dać od pracodawcy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdziulla wrote:
    A to 500 zł z samorządu to jest wszędzie? Bo ja nie widziałam tego u siebie.

Jeżeli to jest twoje 1 dziecko to dochód nie może przekraczać na osobę 800zl.
    Jeżeli to drugie dziecko nie biorą pod uwagę dochodu.

Jeżeli jesteś bezrobotna,studentka, KRUS to dostaniesz 1000zl tzn od Kopacz

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Madii musisz złożyć wniosek na 30 dni przed, że chcesz przerwać wychowawczy. Mi się udało bo mam wychowawczy do końca stycznia, a od 1 lutego na zwolnienie. Składaj wniosek bo jeszcze 30 dni będziesz musiała byc chcąc nie chcąc na wych. A to jednak zero kasy.

A powiedz mi pytam w imieniu koleżanki, jak wrócisz z wychowawczego to nie musisz przepracować znów 30 dni aby składki zostały za Ciebie znów opłacone? Abyś mogła iść na L4 i dostawać kase?

• agatia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam też o meldunku,peselu dziecka.
    Macie 21 dni od urodzenia aby jedno z rodziców (z dowodem osobistym drugiego rodzica) udało się do urzędu miasta do wydziału ludności.
    Podajecie dwa imiona i pracownik sam występuje o wydanie pesel dla waszego dziecka i sam go melduje na adres wskazany. Akt urodzenia dostajesz tylko jeden.!

• agatia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela tak jak agatia ci wyżej pisała. 30 dni musisz szybciej złożyć wniosek o przywrócenie do pracy i wpisać datę którego masz być przywrócono do pracy musisz zrobić tak aby 1 danego mca rzucić l4 ciążowe.
    Nie trzeba pracować.
    Dziś pytałam sasiadki tak zrobila

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    http://www.urlopywychowawcze.pl/artykul,4927,zwolnienie-lekarskie-po-zakonczeniu-urlopu-wychowawczego.html
    Angela mogę przejść od razu bo liczy się w sumie 30 dni w okresie całej pracy.

Dzięki, przekaże koleżance link :)

agatia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela89 wrote:
    Żabka ja składałam i musiałam pokazać dochód z 2013 i to mnie w sumie uratowało bo tak byśmy się nie załapali.. Ale jeżeli ktoś zmienił prace musi dodatkowy kwitek dać od pracodawcy.

A w jakim mc składałas?

Moja koleżanka urodziła w 2015 i złożyła w 2016 i kazała jej przedstawić za 2014.

‹‹ 259 260 261 262 263 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ