Wrześniowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Lusia_M wrote:I to niby jest wprowadzone od zeszłego roku akurat nie mam żadnej znajomej, która by rok temu urodziła ale w sumie dwie urodzą parę miesięcy przede mną to zawsze wtedy będę mogła się dopytać.
A opieka od 10 tc jest udowodniona na podstawie zaświadczenia od lekarza? czy na podstawie karty ciąży?
lekarz wypisuje zaświadczenie specjalnie do becikowego-mi wypisywal prowadzący -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMówię wam że sama jestem w szoku że liczą 2 lata w stecz.
Jutro wam linka dam to poczytajcie sobie.
Liczy się zaświadczenie od lekarza. Jak rodziłam córkę w 2011 to musiałam zaświadczenie przedstawić.
Zaraz do koleżanki napisze ona składała teraz wniosek o becikowe.
A o tym becikowym miejskim pierwsze slysze.
Te o którym pisałam 100zl jest od państwa a 500zl od Szydło.
Obecnie w roku 2016 jest przyznany becikowe od kopacz ale to dla bezrobotnych, studentek, KRUS. -
nick nieaktualnyLusia_M wrote:I to niby jest wprowadzone od zeszłego roku akurat nie mam żadnej znajomej, która by rok temu urodziła ale w sumie dwie urodzą parę miesięcy przede mną to zawsze wtedy będę mogła się dopytać.
A opieka od 10 tc jest udowodniona na podstawie zaświadczenia od lekarza? czy na podstawie karty ciąży?
Lekarz wypisuje specjalne zaświadczenie. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMagdziulla wrote:A to 500 zł z samorządu to jest wszędzie? Bo ja nie widziałam tego u siebie.
Jeżeli to jest twoje 1 dziecko to dochód nie może przekraczać na osobę 800zl.
Jeżeli to drugie dziecko nie biorą pod uwagę dochodu.
Jeżeli jesteś bezrobotna,studentka, KRUS to dostaniesz 1000zl tzn od Kopacz -
nick nieaktualnyagatia wrote:Madii musisz złożyć wniosek na 30 dni przed, że chcesz przerwać wychowawczy. Mi się udało bo mam wychowawczy do końca stycznia, a od 1 lutego na zwolnienie. Składaj wniosek bo jeszcze 30 dni będziesz musiała byc chcąc nie chcąc na wych. A to jednak zero kasy.
A powiedz mi pytam w imieniu koleżanki, jak wrócisz z wychowawczego to nie musisz przepracować znów 30 dni aby składki zostały za Ciebie znów opłacone? Abyś mogła iść na L4 i dostawać kase? -
nick nieaktualnyCzytałam też o meldunku,peselu dziecka.
Macie 21 dni od urodzenia aby jedno z rodziców (z dowodem osobistym drugiego rodzica) udało się do urzędu miasta do wydziału ludności.
Podajecie dwa imiona i pracownik sam występuje o wydanie pesel dla waszego dziecka i sam go melduje na adres wskazany. Akt urodzenia dostajesz tylko jeden.!
-
nick nieaktualnyAngela tak jak agatia ci wyżej pisała. 30 dni musisz szybciej złożyć wniosek o przywrócenie do pracy i wpisać datę którego masz być przywrócono do pracy musisz zrobić tak aby 1 danego mca rzucić l4 ciążowe.
Nie trzeba pracować.
Dziś pytałam sasiadki tak zrobila -
nick nieaktualnyagatia wrote:http://www.urlopywychowawcze.pl/artykul,4927,zwolnienie-lekarskie-po-zakonczeniu-urlopu-wychowawczego.html
Angela mogę przejść od razu bo liczy się w sumie 30 dni w okresie całej pracy.
Dzięki, przekaże koleżance linkagatia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAngela89 wrote:Żabka ja składałam i musiałam pokazać dochód z 2013 i to mnie w sumie uratowało bo tak byśmy się nie załapali.. Ale jeżeli ktoś zmienił prace musi dodatkowy kwitek dać od pracodawcy.
A w jakim mc składałas?
Moja koleżanka urodziła w 2015 i złożyła w 2016 i kazała jej przedstawić za 2014.