X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2016
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Bee85 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno pit z 2014 ? A nie z roku poprzedzającego rok urodzenia dziecka czyli 2015 ?

edit: a już widzę, że padło to pytanie, coś mi się nie odświeżyło

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2016, 20:15

h4zpdqk39i22byyb.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia_M wrote:
    I to niby jest wprowadzone od zeszłego roku ;-) akurat nie mam żadnej znajomej, która by rok temu urodziła ;-) ale w sumie dwie urodzą parę miesięcy przede mną to zawsze wtedy będę mogła się dopytać.

A opieka od 10 tc jest udowodniona na podstawie zaświadczenia od lekarza? czy na podstawie karty ciąży?

lekarz wypisuje zaświadczenie specjalnie do becikowego-mi wypisywal prowadzący

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja urodziłam w 2015 a pokazywałam 2013. Czyli teraz pokazujemy za 2014 i chyba w tym roku już sie nie załapie..

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale mnie ochota na krokiety złapała...

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to 500 zł z samorządu to jest wszędzie? Bo ja nie widziałam tego u siebie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mówię wam że sama jestem w szoku że liczą 2 lata w stecz.
    Jutro wam linka dam to poczytajcie sobie.

Liczy się zaświadczenie od lekarza. Jak rodziłam córkę w 2011 to musiałam zaświadczenie przedstawić.

Zaraz do koleżanki napisze ona składała teraz wniosek o becikowe.

A o tym becikowym miejskim pierwsze slysze.
    Te o którym pisałam 100zl jest od państwa a 500zl od Szydło.
    Obecnie w roku 2016 jest przyznany becikowe od kopacz ale to dla bezrobotnych, studentek, KRUS.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia_M wrote:
    I to niby jest wprowadzone od zeszłego roku ;-) akurat nie mam żadnej znajomej, która by rok temu urodziła ;-) ale w sumie dwie urodzą parę miesięcy przede mną to zawsze wtedy będę mogła się dopytać.

A opieka od 10 tc jest udowodniona na podstawie zaświadczenia od lekarza? czy na podstawie karty ciąży?

Lekarz wypisuje specjalne zaświadczenie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest jakas notka że daje sie rok wstecz ale dla dzieci urodzonych chyba od pazdziernika dokładnie się nie wiem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak potwierdzone dochód liczony jest za rok 2014 w naszym przypadku.
    Dziewczyna w tym roku składała wniosek.

• Kasia1987. Przyjaciółka

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little Red Fox wrote:
    ale mnie ochota na krokiety złapała...

Ja dzisiaj robiam :) Zapraszam - jeszcze coś zostało :)

ex2b3e5ekhc9nlpd.png

20140830290117.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2017, 14:35

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka ja składałam i musiałam pokazać dochód z 2013 i to mnie w sumie uratowało bo tak byśmy się nie załapali.. Ale jeżeli ktoś zmienił prace musi dodatkowy kwitek dać od pracodawcy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdziulla wrote:
    A to 500 zł z samorządu to jest wszędzie? Bo ja nie widziałam tego u siebie.

Jeżeli to jest twoje 1 dziecko to dochód nie może przekraczać na osobę 800zl.
    Jeżeli to drugie dziecko nie biorą pod uwagę dochodu.

Jeżeli jesteś bezrobotna,studentka, KRUS to dostaniesz 1000zl tzn od Kopacz

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Madii musisz złożyć wniosek na 30 dni przed, że chcesz przerwać wychowawczy. Mi się udało bo mam wychowawczy do końca stycznia, a od 1 lutego na zwolnienie. Składaj wniosek bo jeszcze 30 dni będziesz musiała byc chcąc nie chcąc na wych. A to jednak zero kasy.

A powiedz mi pytam w imieniu koleżanki, jak wrócisz z wychowawczego to nie musisz przepracować znów 30 dni aby składki zostały za Ciebie znów opłacone? Abyś mogła iść na L4 i dostawać kase?

• agatia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam też o meldunku,peselu dziecka.
    Macie 21 dni od urodzenia aby jedno z rodziców (z dowodem osobistym drugiego rodzica) udało się do urzędu miasta do wydziału ludności.
    Podajecie dwa imiona i pracownik sam występuje o wydanie pesel dla waszego dziecka i sam go melduje na adres wskazany. Akt urodzenia dostajesz tylko jeden.!

• agatia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela tak jak agatia ci wyżej pisała. 30 dni musisz szybciej złożyć wniosek o przywrócenie do pracy i wpisać datę którego masz być przywrócono do pracy musisz zrobić tak aby 1 danego mca rzucić l4 ciążowe.
    Nie trzeba pracować.
    Dziś pytałam sasiadki tak zrobila

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    http://www.urlopywychowawcze.pl/artykul,4927,zwolnienie-lekarskie-po-zakonczeniu-urlopu-wychowawczego.html
    Angela mogę przejść od razu bo liczy się w sumie 30 dni w okresie całej pracy.

Dzięki, przekaże koleżance link :)

agatia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela89 wrote:
    Żabka ja składałam i musiałam pokazać dochód z 2013 i to mnie w sumie uratowało bo tak byśmy się nie załapali.. Ale jeżeli ktoś zmienił prace musi dodatkowy kwitek dać od pracodawcy.

A w jakim mc składałas?

Moja koleżanka urodziła w 2015 i złożyła w 2016 i kazała jej przedstawić za 2014.

‹‹ 259 260 261 262 263 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ