X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2016
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • martta Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny! :)
    zawsze wieczorami tu dużo piszecie, a ja jestem tak nie do życia, że zasypiam na kanapie po 20 i wtedy ranek zaczynam od nadrabiania! :)
    Trzymam kciuki za wszystkie wizytujące, ja nie mogę się doczekać jutra co i jak słychać u Bąbla, dzisiaj mi się nawet śniła ta wizyta hehe :) a u Was też jest taki opór lekarza przed tym, żeby mąż był przy badaniu? To znaczy jak te 2 razy byliśmy to nie odmówiła, ale za każdym razem, że to takie niekomfortowe badanie dla mnie więc ona nie wie czy chce? no hallo, przecież to mój mąż? widział już chyba wszystko u mnie... jutro pewnie znowu będzie to samo....
    Pysiaczek tak ja polecam ten syrop drosetux, Żabka cieszę się, że Tobie też pomógł :) A jak Twoje plamienia dzisiaj???

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 09:23

Pysiaczek89, Strazaczka1990 lubią tę wiadomość

o148p07w5riqasy7.png
  • staraczka_85 Koleżanka

Wysłany: 11 lutego 2016, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a spotkałyście się kiedyś z opinią, że słuchanie serduszka może być niebezpieczne dla maluszka? Na usg poprosiłam lekarza żebyśmy posłuchali, ale kategorycznie zabronił mówiąc, że to niebezpieczne i robi się wyłącznie w sytuacjach, gdy bicie serca jest nierówne albo budzi jakieś wątpliwości.

ckai43r875tbq03c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martta brak plamien:-)
    Moja macica pewnie się oczyszcza i robi mnie w konia :-)
    Może taka uroda tej ciąży jak ma być @ to plamie?! Tak sobie tłumacze.
    Nie ukrywam ale jak widzę plamienia to od zmysłów odchodzę i warcze już w WC:-) Tak się boję no ale może gin mi wyjaśni o co chodzi :-)

martta, mmargol lubią tę wiadomość

• Jotc Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2017, 16:09

martta, mmargol, Justyna_89 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joct na pewno będzie płakał :-) albo milczał przez jakiś czas:-)
    Teraz już więcej będzie widać:-)

Ja w pierwszej ciąży do lekarza Chodziłam sama podwozil mnie często na wizytę ale wejść nie chciał za to potem siedział przy zdjęciach z usg. Na każdej wizycie kazałam drukować teraz mam pamiątkę i w albumie leżą ostatnio oglądaliśmy wszyscy bardzo miłe wspomnienia:-)
    Na porodowke mnie też zawiózł ale zwiałam do pracy po mimo że pielęgniarki go zatrzymywał no i dobrze że zwiałam bo bym przy porodzie go zagryzla hihi
    Teraz też nie chcę chodzić na wizyty mimo że lekarz ok i wpuszcza pary i bada przy mężu bez problemu.
    Mi to tam nie przeszkadza przecież go nie zmusze:-(

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haneczka też tak mam na widok jedzenia bezglutenowej odruch wymiotny :-(
    Ciągnie mbie do jedzenia normalnego.
    Dobrze ze diabetolog kazała jeść to co dziecko chce ale z umiarem nie tonami także mam gdzieś te dietki i cudaczne jedzenie. Jem to na co mam ochotę aby przeżyć i dać dziecku pożywienie:-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 23:49

• mychakruszyna Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę zazdroszczę wam tych zdjęć :( ja niestety miałam 2 usg w 6 i 8 tyg wiadomo same kropki mniejsza wieksza ale zdjęcia nie dostałam :( może to wina wizyt z NFZu...22 mam kolejną wizytę jednak 29 zmieniam lekarza na ordynatora szpitala w którym chciałabym rodzic, wizyta prywatna więc mam nadzieję ze coś więcej się dowiem i posłucham serduszka :) w 8 tyg widziałam jak bije ale nie słyszałam :(

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • haneczka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    Haneczka też tak mam na widok jedzenia bezglutenowej odruch wymiotny :-(
    Ciągnie mbie do jedzenia normalnego.
    Dobrze ze diabetolog kazała jeść to co dziecko chce ale z umiarem nie tonami także mam gdzieś te dietki i cudaczne jedzenie. Jem to na co mam ochotę aby przeżyć i dać dziecku pożywienie:-)

Żabcia, dla mnie też jeszcze niedawno zwykły chleb mógłby nie istnieć, a teraz płaczę nad kanapkami męża, że ja też chcę. Ostatnio na spacerze zobaczyłam, że komuś bułka wypadła na ulicę i -słowo daję- chciałam ją podnieść z ziemi i zjeść. :)

A odrzuca mnie od wszystkiego, godzinę modlę się rano zanim zjem śniadanie. Potem od 13:30 z zegarkiem w ręku dostaję takich mdłości i bólu żołądka plus wzdęć, że jestem nie do życia. :|

Super, że możesz sobie zrezygnować z diety w ciąży. :) U mnie dieta bezglutenowa to nie wybór, tylko konieczność. O chorobie dowiedziałam się po porodzie. Dieta bezglutenowa umiarkowana wyeliminowała objawy na skórze. Tzn pozwalałam sobie na jedzenie, które mogłoby zawierać śladowe ilości. Od kiedy zaszłam w ciążę znów mnie wysypuje i ciągle się drapię, więc muszę wyeliminować gluten w 100% i jeść wszystko z przekreślonym kłosem. Ciężka sprawa. Widocznie w ciąży rośnie poziom przeciwciał i stąd taka silna reakcja na najdrobniejsze zanieczyszczenia glutenem.

• martta Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela synek mojej koleżanki też tak miał z oczkiem, pół roku ponosił okularki i było ok. Trzymam kciuki!
    Żabka to bardzo dobrze, że przeszły. Pewnie rzeczywiście się oczyszcza macica i tyle :)
    Staraczka_85 mi lekarka mówiła, że do końca I trymestru nie jest za słuchaniem serduszka bo wtedy dodatkowo dopplera trzeba włączyć i niepotrzebnie się tam podgrzewa bąbla. Ale to pewnie co lekarz to inna opinia.
    Kurcze Haneczka naprawdę współczuje, dzielna z Ciebie kobieta że hej!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 09:51

o148p07w5riqasy7.png
  • haneczka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela89 wrote:
    my związku z tym że Tysia jest wcześniakiem mieliśmy masę różnych kontroli w tym oczu. U okulisty byliśmy chyba z 7 razy bo zaczęło nam się oczko lenic i musieliśmy na tym popracować. No i wczoraj miała być już ostatnia wizyta ale niestety zrobili jej komputerowe badanie wzroku i wyszła nadwzrocznosc jest to fizjologiczna wada U dzieci nawet tych donoszonych ale związku z tym że u nas pojawiła się tendencja do leniwego oka dostaliśmy zapobiegawczo okulary aby przypadkowo nam się zez nie pojawił no i oko przez to nie męczyło. Jeszcze w marcu 3 i oby ostatnie badanie słuchu nam zostało.

Jest z tymi badaniami dużo zachodu, ale są tego dobre strony. Wczesna diagnoza :) Wada plusowa z dzieciństwa lubi się cofać. Ja startowałam z wadą +5/6, a teraz mam zaledwie +1,5/2 i potrafię funkcjonować bez okularów jeśli nie muszę czytać. Mojej siostry córeczka niechętnie rysowała i jak się okazało (miała 5 lat dopiero) ogromna wada wzroku. Tylko patrząc na Arturka i jego fascynację okularami, zastanawiam się jakbym miała go nauczyć je nosić, nie ściągać i się nimi nie bawić :)

• haneczka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martta, ja jeszcze męża nie zapraszałam na usg, ale następnym razem czemu nie. Myślę, że w luxmedzie to nie będzie problem:) W poprzedniej ciąży na początku chodziłam na nfz, to lekarz był dziki i pozwolił mężowi wejść na sekundę dosłownie już w trakcie badania, a potem go wyprosił. :P

Dzięki martta, poniekąd jestem dzielna, ale prawdę mówiąc nie mam wyjścia. Skutki uboczne są tak uciążliwe i niebezpieczne, że szybko się przestawiłam. Ale tęskno mi za słodkimi bułeczkami, za świeżym chlebkiem, za słonymi paluszkami, tortami i milionem innych rzeczy. Bezglutenowy chleb jest niesmaczny. Ciasta piekę sobie sama, ale jak już mam gdzieś wyjść do rodziny, albo jeść na mieście to ciężka sprawa.

• maluutka90 Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dxiewczyny :) ja już po badaniu krwi trochę było ludzi więc się naczekalam w kolejce.. teraz zjadłam śniadanko popijam kawusie i odpoczywam. Wyniki prawdopodobnie będę miała już popołudniu :) później postaram się ogarnąć mieszkanie bo wygląda stRasznie i jakiś obiad, dziś w planie pulpety w sosie pomidorowym :)
    Co radzicie na zaparcia ? Masakra wieczorem tak mnie bolał żołądek i wogole nie mogę się załatwić :/

f2w33e3khxcaayjq.png
  • miniaturka31 Przyjaciółka

Wysłany: 11 lutego 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż jest bardzo zaangażowany i chętnie chodzi na wizyty. Wczoraj gdy słyszał serduszko dumny był jak paw;) teraz normalnie wchodzi na badania.
    W tamtej ciąży lekarz nie pozwolił wejść na USG dopochwowe. Później już nie było szans bo poroniłam.

Tęsknimy 29.05.2015
    10 tc.
    oar83e3k2d9rg7wq.png
  • miniaturka31 Przyjaciółka

Wysłany: 11 lutego 2016, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maluutka90 wrote:
    Część dxiewczyny :) ja już po badaniu krwi trochę było ludzi więc się naczekalam w kolejce.. teraz zjadłam śniadanko popijam kawusie i odpoczywam. Wyniki prawdopodobnie będę miała już popołudniu :) później postaram się ogarnąć mieszkanie bo wygląda stRasznie i jakiś obiad, dziś w planie pulpety w sosie pomidorowym :)
    Co radzicie na zaparcia ? Masakra wieczorem tak mnie bolał żołądek i wogole nie mogę się załatwić :/

Mi pomagają ostre rzeczy. Ale polecam też kefir i maslankę oraz jabłka i suszone śliwki

Tęsknimy 29.05.2015
    10 tc.
    oar83e3k2d9rg7wq.png
  • martta Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haneczka wyobrażam sobie, że jest ciężko... jak to jest że takie badziewia się do ludzi przyczepią :/
    No właśnie tutaj też zawsze na dzikiego że wchodzi patrzy na ekran i po sekundzie już czuje, że musi się zmyć. Może potem jak będzie już przez brzuch (nie mogę się tego doczekać!) to będzie prościej ;)
    Na zaparcia kefir działa u mnie i śliwki suszone oraz woda z cytryną i miodem na czczo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 10:11

o148p07w5riqasy7.png
  • Gumcia Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś

Dziewczyny a od którego tygodnia będzie usg już przez brzuch?

uwo943r8sc6b8ien.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gumcia wrote:

niby po 10 tc, ja miałam w 7+1

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • martta Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gumcia wrote:
    Ja czekam na te dzień jak nie wiem :) nie lubię oddolnego ;)
    Ale to chyba też różnie jak tam lekarz zadecyduje, jak czytałam to niektóre dziewczyny właśnie prenatalne miały przez brzuch a inne jeszcze dopochwowe.
    Ale niby po 12tc to już przez brzuch.

o148p07w5riqasy7.png
  • Gumcia Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    niby po 10 tc, ja miałam w 7+1

Podpytam gin w poniedziałek, kiedy będę mogła starego ze sobą zabrac :)

mmargol lubi tę wiadomość

uwo943r8sc6b8ien.png
‹‹ 443 444 445 446 447 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ