X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2016
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    umówiłam się w końcu na usg gentyczne na 5 marca, ale był nawet termin na 1 lutego(kraków). Na razie samo usg, a testy się zastanawiam.

Blair, martta, żabka04 lubią tę wiadomość

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asienka1184 wrote:
    Ale i tak się nie opłaca, niewiele się zyska,już to przeliczylam z księgową, lepiej sobie odłożyć na konto oszczędnościowe niż im płacić.
    Tak wiem.
    Ja narazie ciągle nie wiem co zrobię, czy zawiesze działalność czy wezne kogoś na zastępstwo

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie oddzwonil właśnie lekarz do którego bardzo chciałam iść na prenatalne i mam termin na 16 marca! To bedzie 13t2d :)

Cena za samo usg 300 zł Plus w razie czego dopłata za pappa, ale to najlepszy lekarz w Łodzi :)

martta lubi tę wiadomość

• haneczka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blair wrote:
    Tak. Teraz jest tak że trzeba min. Rok opłacać te najwyższe składki żeby mieć większe macierzyńskie

A jeśli opłacałaś wyższe tylko przez kilka miesięcy np. 9 miesięcy ciąży, to dostaniesz proporcjonalnie wyższy macierzyński. :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asienka1184 wrote:
    Ale i tak się nie opłaca, niewiele się zyska,już to przeliczylam z księgową, lepiej sobie odłożyć na konto oszczędnościowe niż im płacić.

Też tak myślę:-) przeczytałam że się nie oplaca

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff ogarnęłam po czesci dom. :)

Haneczka dziękuję. U mnie lepiej. Obudziłam się bez mdłości dzisiaj i na rasie czuje się dobrze. Jedyne co mi doskwiera to ból piersi

haneczka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej melduję, że do pierwszej wizyty zostało 6 dni :)

Kourtney lubi tę wiadomość

• Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinka wrote:
    Do mnie oddzwonil właśnie lekarz do którego bardzo chciałam iść na prenatalne i mam termin na 16 marca! To bedzie 13t2d :)

Cena za samo usg 300 zł Plus w razie czego dopłata za pappa, ale to najlepszy lekarz w Łodzi :)

Hej Alinka, tez jestem z Łodzi. Do jakiego lekarza idziesz na prenatalne?

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haneczka wrote:
    TolaiOla, przepisy zmieniły się bodajże w listopadzie 2015, dlatego możesz znajdować sprzeczne informacje. Szukaj informacji o nowelizacji ustawy. PO wniosło duże zmiany w ustawie o macierzyńskim na działalności gospodarczej, bo do tej pory były ogromne luki w prawie i niektóre "działaczki" zakładały działalność, opłacały jedną najwyższą składkę i dostawały 5000zł macierzyńskiego przez rok. Potem zawieszały działalność. Takie buty ;) Ale te czasy to przeszłość. Tak jak pisała Asienka dodatkowo wprowadzono "Kosiniakowe" czyli 1000zł dla studentek i bezrobotnych. Jak znajdę coś na czasie , to Ci podrzucę. :)
    Ja działalność prowadzę od 2012r. Pierwsze. 2 lata byłam na preferencyjnej stawce, pózniej pełen ZUS bez żadnych udziwnień, jak rząd nakazał.
    Gubię sie w tym wszystkim. Obecnie jestem w związku z partnerem. Nie mamy ślubu i raczej go nie weźmiemy ;) Wiec teoretycznie jestem samotnie wychowująca matka, już niedługo z 2 dzieci.
    Kosiniakowe, becikowe, 500+ itd, człowiek sie w tym mota.
    A zaczęłam o tym myślec, bo wkurza mnie, ze płace regularnie składki, prawie nigdy nawet jak dziecko było chore nie chodziłam ma L4, wiec dlaczego miałabym teraz odpuścić.
    Zdania kobiet są podzielone i każda z nich ma swoje racje.

• mychakruszyna Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się cieszyłam że od tygodnia nie mam mdłości a tu rano znów mnie dopadły :( dziewczyny czy wy też jesteście ciągle glodne? Ja co godzinę muszę jeść inaczej mam takie mdłości ze porażka :/

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • haneczka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blair, jak boli, to rośnie :P

• claudiuszek Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skali89 wrote:
    umówiłam się w końcu na usg gentyczne na 5 marca, ale był nawet termin na 1 lutego(kraków). Na razie samo usg, a testy się zastanawiam.
    ooo kolejna Krakowianka? jak miło ;-) u kogo prowadzisz ciąże?

mhsvi09k4211dm8g.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysiaczek89 wrote:
    Hej Alinka, tez jestem z Łodzi. Do jakiego lekarza idziesz na prenatalne?

Do dr. Dudarewicza

• Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinka wrote:
    Do dr. Dudarewicza
    Dzięki za odpowiedz. Ja sie zastanawiam nad dr Kozarzewskim z Gamety w Rzgowie.

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• Skali89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    claudiuszek wrote:
    ooo kolejna Krakowianka? jak miło ;-) u kogo prowadzisz ciąże?
    u dr Orłowskiego :) a na ugs genetyczne ide do piotrowskiego z sofimedu

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry. jak samopoczucie?
    Ja myślałam, że dziś obejdzie się bez mdłości, a przed chwilą mnie znów napadło.
    dodatkowo pojawia się poraz kolejny kolatanie serca. Czuję jakbym miało mi serce wyskoczyć. Muszę dziś lekarzowi zgłosić, bo to już któryś raz, a wcześniej tak się nie działo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysiaczek89 wrote:
    Dzięki za odpowiedz. Ja sie zastanawiam nad dr Kozarzewskim z Gamety w Rzgowie.
    Jak nie miałam terminu do Dudarewicza to się właśnie zapisałam do dr Kozarzewskiego w Gamecie. Podobno też super lekarz :) ale mnie opinie jednak bardziej przekonują do dr Dudarewicza. Myślę że każdy z nich jest dobrym wyborem :)

Pysiaczek89 lubi tę wiadomość

• Gumcia Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mychakruszyna wrote:
    A ja się cieszyłam że od tygodnia nie mam mdłości a tu rano znów mnie dopadły :( dziewczyny czy wy też jesteście ciągle glodne? Ja co godzinę muszę jeść inaczej mam takie mdłości ze porażka :/

U mnie to samo,albo sie napic albo kawałek mandarynki albo macy - dzisiaj to już jakaś mega porażka!

uwo943r8sc6b8ien.png
  • Anulka01 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maluutka90 wrote:
    Część dziewczyny :) ja niedawno wstałam bo nocka fatalna :/ bolał mnie żołądek nie mogłam spać mąż znów jechał w delegację więc pobudka o 1 i potem o 5 na siusiu do 7 nie spałam :/ obudziłam się o 8,30 więc lekko jestem do tylu :/ U mnie w Poznaniu dziś piękne słońce :) -więc chyba jakoś tak więcej się chce :)
    Co do badań prenatalnych znalazłam klinikę która robi hsg i test z krwi za 390 zl , my będziemy te badania robić bo córcia od szwagra ma wadę genetyczną bardzo nietypową i chcemy te badania zrobić..
    Generalnie zastanawiałam się czy w związku z tym nie mogłabym uzyskać skierowania na te badania na NFZ i nawet zapisałam się do jakiegoś gina na NFZ ale jakoś tak nie wierzę w naszą służbę zdrowia... A jak Wy się do tego donosiciel? Prywatnie mam super lekarza i wizyty kosztują 150zl ma super sprzęt i wogole więc nie chce bo zmieniać ale jednak 400 zl to spory wydatek, ale dzidzia najważniejsza :*
    Malutka ja tez z Poznania! Gdzie chcesz rodzić? Ja dziś byłam na Polnej zrobic sobie badania i na sam widok tego szpitala robi mi sie słabo... No ale tam mam lekarkę wiec jakoś będę musiała przeżyć po raz trzeci...

Dziewczyny gratuluje udanych wizyt i trzymam kciuki za dzisiejsze!

Mama Kacpra, Aniołka i Kubusia
    atdcupjy14gifv7v.png
  • haneczka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TolaiOla2008 wrote:
    Ja działalność prowadzę od 2012r. Pierwsze. 2 lata byłam na preferencyjnej stawce, pózniej pełen ZUS bez żadnych udziwnień, jak rząd nakazał.
    Gubię sie w tym wszystkim. Obecnie jestem w związku z partnerem. Nie mamy ślubu i raczej go nie weźmiemy ;) Wiec teoretycznie jestem samotnie wychowująca matka, już niedługo z 2 dzieci.
    Kosiniakowe, becikowe, 500+ itd, człowiek sie w tym mota.
    A zaczęłam o tym myślec, bo wkurza mnie, ze płace regularnie składki, prawie nigdy nawet jak dziecko było chore nie chodziłam ma L4, wiec dlaczego miałabym teraz odpuścić.
    Zdania kobiet są podzielone i każda z nich ma swoje racje.

Jeśli opłacasz składki chorobowe, które są dobrowolne (z tego co mi wiadomo), to nie musisz się martwić o swój zasiłek. Jego wysokość będzie uzależniona od tego, od jakiej podstawy opłacałaś te składki. :)

Odnośnie 500 zł na dziecko: Jeśli to będzie Twoje drugie dziecko i Twój dochód netto (jako samotnej matki :)) podzielony na 3 osoby nie przekroczy 800 zł, to dostaniesz 500 zł miesięcznie na pierwsze dziecko i 500 zł miesięcznie na drugie. Jeśli przekroczy, to dostaniesz tylko 500 zł na drugie dziecko, bo to nie jest uzależnione od jakiegokolwiek progu dochodowego.

No i becikowe 1000 zł jednorazowo, jeśli Twój dochód netto/3 osoby nie przekroczy 1900 zł z groszami, tak jak pisały dziewczyny. :)

‹‹ 461 462 463 464 465 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ