X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2016
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    umówiłam się w końcu na usg gentyczne na 5 marca, ale był nawet termin na 1 lutego(kraków). Na razie samo usg, a testy się zastanawiam.

Blair, martta, żabka04 lubią tę wiadomość

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asienka1184 wrote:
    Ale i tak się nie opłaca, niewiele się zyska,już to przeliczylam z księgową, lepiej sobie odłożyć na konto oszczędnościowe niż im płacić.
    Tak wiem.
    Ja narazie ciągle nie wiem co zrobię, czy zawiesze działalność czy wezne kogoś na zastępstwo

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie oddzwonil właśnie lekarz do którego bardzo chciałam iść na prenatalne i mam termin na 16 marca! To bedzie 13t2d :)

Cena za samo usg 300 zł Plus w razie czego dopłata za pappa, ale to najlepszy lekarz w Łodzi :)

martta lubi tę wiadomość

• haneczka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blair wrote:
    Tak. Teraz jest tak że trzeba min. Rok opłacać te najwyższe składki żeby mieć większe macierzyńskie

A jeśli opłacałaś wyższe tylko przez kilka miesięcy np. 9 miesięcy ciąży, to dostaniesz proporcjonalnie wyższy macierzyński. :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asienka1184 wrote:
    Ale i tak się nie opłaca, niewiele się zyska,już to przeliczylam z księgową, lepiej sobie odłożyć na konto oszczędnościowe niż im płacić.

Też tak myślę:-) przeczytałam że się nie oplaca

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff ogarnęłam po czesci dom. :)

Haneczka dziękuję. U mnie lepiej. Obudziłam się bez mdłości dzisiaj i na rasie czuje się dobrze. Jedyne co mi doskwiera to ból piersi

haneczka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej melduję, że do pierwszej wizyty zostało 6 dni :)

Kourtney lubi tę wiadomość

• Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinka wrote:
    Do mnie oddzwonil właśnie lekarz do którego bardzo chciałam iść na prenatalne i mam termin na 16 marca! To bedzie 13t2d :)

Cena za samo usg 300 zł Plus w razie czego dopłata za pappa, ale to najlepszy lekarz w Łodzi :)

Hej Alinka, tez jestem z Łodzi. Do jakiego lekarza idziesz na prenatalne?

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haneczka wrote:
    TolaiOla, przepisy zmieniły się bodajże w listopadzie 2015, dlatego możesz znajdować sprzeczne informacje. Szukaj informacji o nowelizacji ustawy. PO wniosło duże zmiany w ustawie o macierzyńskim na działalności gospodarczej, bo do tej pory były ogromne luki w prawie i niektóre "działaczki" zakładały działalność, opłacały jedną najwyższą składkę i dostawały 5000zł macierzyńskiego przez rok. Potem zawieszały działalność. Takie buty ;) Ale te czasy to przeszłość. Tak jak pisała Asienka dodatkowo wprowadzono "Kosiniakowe" czyli 1000zł dla studentek i bezrobotnych. Jak znajdę coś na czasie , to Ci podrzucę. :)
    Ja działalność prowadzę od 2012r. Pierwsze. 2 lata byłam na preferencyjnej stawce, pózniej pełen ZUS bez żadnych udziwnień, jak rząd nakazał.
    Gubię sie w tym wszystkim. Obecnie jestem w związku z partnerem. Nie mamy ślubu i raczej go nie weźmiemy ;) Wiec teoretycznie jestem samotnie wychowująca matka, już niedługo z 2 dzieci.
    Kosiniakowe, becikowe, 500+ itd, człowiek sie w tym mota.
    A zaczęłam o tym myślec, bo wkurza mnie, ze płace regularnie składki, prawie nigdy nawet jak dziecko było chore nie chodziłam ma L4, wiec dlaczego miałabym teraz odpuścić.
    Zdania kobiet są podzielone i każda z nich ma swoje racje.

• mychakruszyna Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się cieszyłam że od tygodnia nie mam mdłości a tu rano znów mnie dopadły :( dziewczyny czy wy też jesteście ciągle glodne? Ja co godzinę muszę jeść inaczej mam takie mdłości ze porażka :/

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • haneczka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blair, jak boli, to rośnie :P

• claudiuszek Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skali89 wrote:
    umówiłam się w końcu na usg gentyczne na 5 marca, ale był nawet termin na 1 lutego(kraków). Na razie samo usg, a testy się zastanawiam.
    ooo kolejna Krakowianka? jak miło ;-) u kogo prowadzisz ciąże?

mhsvi09k4211dm8g.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysiaczek89 wrote:
    Hej Alinka, tez jestem z Łodzi. Do jakiego lekarza idziesz na prenatalne?

Do dr. Dudarewicza

• Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinka wrote:
    Do dr. Dudarewicza
    Dzięki za odpowiedz. Ja sie zastanawiam nad dr Kozarzewskim z Gamety w Rzgowie.

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• Skali89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    claudiuszek wrote:
    ooo kolejna Krakowianka? jak miło ;-) u kogo prowadzisz ciąże?
    u dr Orłowskiego :) a na ugs genetyczne ide do piotrowskiego z sofimedu

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry. jak samopoczucie?
    Ja myślałam, że dziś obejdzie się bez mdłości, a przed chwilą mnie znów napadło.
    dodatkowo pojawia się poraz kolejny kolatanie serca. Czuję jakbym miało mi serce wyskoczyć. Muszę dziś lekarzowi zgłosić, bo to już któryś raz, a wcześniej tak się nie działo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysiaczek89 wrote:
    Dzięki za odpowiedz. Ja sie zastanawiam nad dr Kozarzewskim z Gamety w Rzgowie.
    Jak nie miałam terminu do Dudarewicza to się właśnie zapisałam do dr Kozarzewskiego w Gamecie. Podobno też super lekarz :) ale mnie opinie jednak bardziej przekonują do dr Dudarewicza. Myślę że każdy z nich jest dobrym wyborem :)

Pysiaczek89 lubi tę wiadomość

• Gumcia Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mychakruszyna wrote:
    A ja się cieszyłam że od tygodnia nie mam mdłości a tu rano znów mnie dopadły :( dziewczyny czy wy też jesteście ciągle glodne? Ja co godzinę muszę jeść inaczej mam takie mdłości ze porażka :/

U mnie to samo,albo sie napic albo kawałek mandarynki albo macy - dzisiaj to już jakaś mega porażka!

uwo943r8sc6b8ien.png
  • Anulka01 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maluutka90 wrote:
    Część dziewczyny :) ja niedawno wstałam bo nocka fatalna :/ bolał mnie żołądek nie mogłam spać mąż znów jechał w delegację więc pobudka o 1 i potem o 5 na siusiu do 7 nie spałam :/ obudziłam się o 8,30 więc lekko jestem do tylu :/ U mnie w Poznaniu dziś piękne słońce :) -więc chyba jakoś tak więcej się chce :)
    Co do badań prenatalnych znalazłam klinikę która robi hsg i test z krwi za 390 zl , my będziemy te badania robić bo córcia od szwagra ma wadę genetyczną bardzo nietypową i chcemy te badania zrobić..
    Generalnie zastanawiałam się czy w związku z tym nie mogłabym uzyskać skierowania na te badania na NFZ i nawet zapisałam się do jakiegoś gina na NFZ ale jakoś tak nie wierzę w naszą służbę zdrowia... A jak Wy się do tego donosiciel? Prywatnie mam super lekarza i wizyty kosztują 150zl ma super sprzęt i wogole więc nie chce bo zmieniać ale jednak 400 zl to spory wydatek, ale dzidzia najważniejsza :*
    Malutka ja tez z Poznania! Gdzie chcesz rodzić? Ja dziś byłam na Polnej zrobic sobie badania i na sam widok tego szpitala robi mi sie słabo... No ale tam mam lekarkę wiec jakoś będę musiała przeżyć po raz trzeci...

Dziewczyny gratuluje udanych wizyt i trzymam kciuki za dzisiejsze!

Mama Kacpra, Aniołka i Kubusia
    atdcupjy14gifv7v.png
  • haneczka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TolaiOla2008 wrote:
    Ja działalność prowadzę od 2012r. Pierwsze. 2 lata byłam na preferencyjnej stawce, pózniej pełen ZUS bez żadnych udziwnień, jak rząd nakazał.
    Gubię sie w tym wszystkim. Obecnie jestem w związku z partnerem. Nie mamy ślubu i raczej go nie weźmiemy ;) Wiec teoretycznie jestem samotnie wychowująca matka, już niedługo z 2 dzieci.
    Kosiniakowe, becikowe, 500+ itd, człowiek sie w tym mota.
    A zaczęłam o tym myślec, bo wkurza mnie, ze płace regularnie składki, prawie nigdy nawet jak dziecko było chore nie chodziłam ma L4, wiec dlaczego miałabym teraz odpuścić.
    Zdania kobiet są podzielone i każda z nich ma swoje racje.

Jeśli opłacasz składki chorobowe, które są dobrowolne (z tego co mi wiadomo), to nie musisz się martwić o swój zasiłek. Jego wysokość będzie uzależniona od tego, od jakiej podstawy opłacałaś te składki. :)

Odnośnie 500 zł na dziecko: Jeśli to będzie Twoje drugie dziecko i Twój dochód netto (jako samotnej matki :)) podzielony na 3 osoby nie przekroczy 800 zł, to dostaniesz 500 zł miesięcznie na pierwsze dziecko i 500 zł miesięcznie na drugie. Jeśli przekroczy, to dostaniesz tylko 500 zł na drugie dziecko, bo to nie jest uzależnione od jakiegokolwiek progu dochodowego.

No i becikowe 1000 zł jednorazowo, jeśli Twój dochód netto/3 osoby nie przekroczy 1900 zł z groszami, tak jak pisały dziewczyny. :)

‹‹ 461 462 463 464 465 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ