Wrześniowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAsienka1184 wrote:Ale i tak się nie opłaca, niewiele się zyska,już to przeliczylam z księgową, lepiej sobie odłożyć na konto oszczędnościowe niż im płacić.
Ja narazie ciągle nie wiem co zrobię, czy zawiesze działalność czy wezne kogoś na zastępstwo -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
alinka wrote:Do mnie oddzwonil właśnie lekarz do którego bardzo chciałam iść na prenatalne i mam termin na 16 marca! To bedzie 13t2d
Cena za samo usg 300 zł Plus w razie czego dopłata za pappa, ale to najlepszy lekarz w Łodzi
Hej Alinka, tez jestem z Łodzi. Do jakiego lekarza idziesz na prenatalne?Marcelek ❤️❤️
Mikuś
-
nick nieaktualnyhaneczka wrote:TolaiOla, przepisy zmieniły się bodajże w listopadzie 2015, dlatego możesz znajdować sprzeczne informacje. Szukaj informacji o nowelizacji ustawy. PO wniosło duże zmiany w ustawie o macierzyńskim na działalności gospodarczej, bo do tej pory były ogromne luki w prawie i niektóre "działaczki" zakładały działalność, opłacały jedną najwyższą składkę i dostawały 5000zł macierzyńskiego przez rok. Potem zawieszały działalność. Takie buty Ale te czasy to przeszłość. Tak jak pisała Asienka dodatkowo wprowadzono "Kosiniakowe" czyli 1000zł dla studentek i bezrobotnych. Jak znajdę coś na czasie , to Ci podrzucę.
Gubię sie w tym wszystkim. Obecnie jestem w związku z partnerem. Nie mamy ślubu i raczej go nie weźmiemy Wiec teoretycznie jestem samotnie wychowująca matka, już niedługo z 2 dzieci.
Kosiniakowe, becikowe, 500+ itd, człowiek sie w tym mota.
A zaczęłam o tym myślec, bo wkurza mnie, ze płace regularnie składki, prawie nigdy nawet jak dziecko było chore nie chodziłam ma L4, wiec dlaczego miałabym teraz odpuścić.
Zdania kobiet są podzielone i każda z nich ma swoje racje. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDzień dobry. jak samopoczucie?
Ja myślałam, że dziś obejdzie się bez mdłości, a przed chwilą mnie znów napadło.
dodatkowo pojawia się poraz kolejny kolatanie serca. Czuję jakbym miało mi serce wyskoczyć. Muszę dziś lekarzowi zgłosić, bo to już któryś raz, a wcześniej tak się nie działo. -
nick nieaktualnyPysiaczek89 wrote:Dzięki za odpowiedz. Ja sie zastanawiam nad dr Kozarzewskim z Gamety w Rzgowie.
Pysiaczek89 lubi tę wiadomość
-
mychakruszyna wrote:A ja się cieszyłam że od tygodnia nie mam mdłości a tu rano znów mnie dopadły dziewczyny czy wy też jesteście ciągle glodne? Ja co godzinę muszę jeść inaczej mam takie mdłości ze porażka
U mnie to samo,albo sie napic albo kawałek mandarynki albo macy - dzisiaj to już jakaś mega porażka! -
maluutka90 wrote:Część dziewczyny ja niedawno wstałam bo nocka fatalna bolał mnie żołądek nie mogłam spać mąż znów jechał w delegację więc pobudka o 1 i potem o 5 na siusiu do 7 nie spałam obudziłam się o 8,30 więc lekko jestem do tylu U mnie w Poznaniu dziś piękne słońce -więc chyba jakoś tak więcej się chce
Co do badań prenatalnych znalazłam klinikę która robi hsg i test z krwi za 390 zl , my będziemy te badania robić bo córcia od szwagra ma wadę genetyczną bardzo nietypową i chcemy te badania zrobić..
Generalnie zastanawiałam się czy w związku z tym nie mogłabym uzyskać skierowania na te badania na NFZ i nawet zapisałam się do jakiegoś gina na NFZ ale jakoś tak nie wierzę w naszą służbę zdrowia... A jak Wy się do tego donosiciel? Prywatnie mam super lekarza i wizyty kosztują 150zl ma super sprzęt i wogole więc nie chce bo zmieniać ale jednak 400 zl to spory wydatek, ale dzidzia najważniejsza :*
Dziewczyny gratuluje udanych wizyt i trzymam kciuki za dzisiejsze!Mama Kacpra, Aniołka i Kubusia
-
TolaiOla2008 wrote:Ja działalność prowadzę od 2012r. Pierwsze. 2 lata byłam na preferencyjnej stawce, pózniej pełen ZUS bez żadnych udziwnień, jak rząd nakazał.
Gubię sie w tym wszystkim. Obecnie jestem w związku z partnerem. Nie mamy ślubu i raczej go nie weźmiemy Wiec teoretycznie jestem samotnie wychowująca matka, już niedługo z 2 dzieci.
Kosiniakowe, becikowe, 500+ itd, człowiek sie w tym mota.
A zaczęłam o tym myślec, bo wkurza mnie, ze płace regularnie składki, prawie nigdy nawet jak dziecko było chore nie chodziłam ma L4, wiec dlaczego miałabym teraz odpuścić.
Zdania kobiet są podzielone i każda z nich ma swoje racje.
Jeśli opłacasz składki chorobowe, które są dobrowolne (z tego co mi wiadomo), to nie musisz się martwić o swój zasiłek. Jego wysokość będzie uzależniona od tego, od jakiej podstawy opłacałaś te składki.
Odnośnie 500 zł na dziecko: Jeśli to będzie Twoje drugie dziecko i Twój dochód netto (jako samotnej matki ) podzielony na 3 osoby nie przekroczy 800 zł, to dostaniesz 500 zł miesięcznie na pierwsze dziecko i 500 zł miesięcznie na drugie. Jeśli przekroczy, to dostaniesz tylko 500 zł na drugie dziecko, bo to nie jest uzależnione od jakiegokolwiek progu dochodowego.
No i becikowe 1000 zł jednorazowo, jeśli Twój dochód netto/3 osoby nie przekroczy 1900 zł z groszami, tak jak pisały dziewczyny.